przepis bardzo dobrze, a jeśli nawet nie, to w Internecie można znaleźć go na każdym kroku. Dla tego dzisiaj tylko uzupełnienie obiecanego przeszło miesiąc temu wpisu.Składniki:gotowe ciasto na piernik staropolski (z tego przepisu)600-800 g domowych powideł śliwkowychPolewa czekoladowa:200 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)60 g masła100-200 g orzechów włoskich do posypaniaCiasto, które już dojrzało(...)skórką pomarańczową.Do jeszcze nieupieczonego ciasta można dodać również dowolne bakalie. Nie więcej niż 300 g. Np.: posiekane orzechy włoskie, migdały (bez skórek), rodzynki, śliwki suszone (pokrojone na paseczki). Po dodaniu bakalii ciasto należy wyrobić, by rozprowadziły się one równomiernie. Bakalie można również dodać do powideł śliwkowych podczas przekładania piernika
Food Squareuwielbiamy! Keks, wilgotny wewnątrz za sprawą cudownych suszonych owoców to nieodzowny ich element. Jedyne czego nie cierpię z suszonych owoców to kompot z wędzonych śliwek. Zapach wędzonki w serach i wędlinach jest super, ale nie w kompocie kojarzącym mi się ze słodkim zdrowym napojem. Keks świąteczny to ciasto na święta, które wytrwa na 100 % do drugiego dnia(...)rumu lub kilka kropel olejku rumowego 100 g rodzynek, u mnie rodzynki Bakal 100 g suszonych fig, u mnie suszone figi Bakal 100 g suszonych śliwek, u mnie suszone śliwki Bakal 100 g suszonych moreli, u mnie suszone morele Bakal Wszystkie produkty na keks z bakaliami muszą być w temperaturze pokojowej. Bakalie siekamy
MamaOskarkałezki ze śliwkami :) Składniki: - 0,5 kg mąki pszennej - 40 g drożdży - 250 ml ciepłego mleka - 2 łyżki rozpuszczonego masła - 50 g cukru - 2 żółtka - 1 kieliszek rumu - śliwki suszone kalifornijskie - olej do smażenia Przygotowanie: Drożdże rozkruszamy z łyżką cukru, mlekiem oraz płaską łyżką mąki. Następnie przykrywamy rozczyn ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Mąkę przesiewamy(...)gładko odchodziło od ręki i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, by ponownie podrosło. Następnie nabieramy ciasto, robimy wgłębienie, do którego wkładamy suszoną śliwkę, zlepiamy, formując łezkę. Smażymy je w głębokim tłuszczu a po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Zainspirowana w kuchniMożna dodawać go do herbaty, albo kawy. Źródło: internet SUSZONE MORELE Suszone morele to doskonała alternatywa dla słodkich i słonych przekąsek. Po suszone morele powinni sięgać wszyscy, którzy dbają o swoje zdrowie. Najlepiej wybrać te ekologiczne (wyróżniające się ciemniejszym kolorem) zamiast siarkowanych (pomarańczowych, żółtych). 100 g suszonych moreli to 284 kcal. Właściwości : Mają dużo potasu, dzięki(...)dodatek do jogurtu. Źródło: internet SUSZONE ŚLIWKI Suszone śliwki posiadają wiele walorów dietetycznych. Są skondensowanym źródłem energii i składników odżywczych, szczególnie minerałów. Śliwki suszone są produktem powstałym w drodze suszenia owoców śliwki. Uważa się, że suszone śliwki spożywane były tysiące lat temu w okolicach Morza Kaspijskiego. Śliwka suszona najbardziej kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia
Ciastka - domowe słodkościnadzienie do ciast. Czasami używam frangipane do kanapek na słodko . Piekłam frangipane z gruszkami. Pamiętam, że tarta frangipane bardzo mi wtedy smakowała. Czas na powtórkę tym razem ze śliwkami. Dzisiaj miałam ochotę na kolorowe zdjęcia. Śliwki prezentują pięknie. Granatowo fioletowe, słodkie, smaczne, zachwycające. Prawdziwe owoce jesieni. Idealne owoce na ciasto czy dżem . Powidła ze śliwek, śliwki suszone czy chutney(...)jeszcze przede mną. Jutro będę znowu działać ze śliwkami. Tarta frangipane Składniki: Spód do tarty 200 g mąki 50 g cukru 100 g masła 1-2 łyżki mleka Nadzienie frangipane 150 g cukru 100 g masła 4 jajka 200 g zmielonych migdałów 50 g migdałów do posypania ok. 20 śliwek Zimne masło, cukier i mąkę posiekaj nożem. Kiedy masa nabierze
codojedzeniakurczaka 20 dag pieczarek 2-3 czubate łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej 1 przesmażona cebula, 2-3 ząbki czosnku masło do smażenia 1 jajka 5 śliwek suszonych kalifornijskich sól, pieprz, majeranek 2 płaty ciasta filo 30 x 35 cm Przygotowanie : Pieczarki pokroić drobno i przesmażyć na maśle, to samo zrobić z rozdrobnioną wątróbką Do miksera wrzucić ugotowaną kaszę, pieczarki
Proste Potrawykapustą i grzybami Przepisy na warzywa Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli Fasolowo-ciecierzycowy mix z pieca Przepisy na wypieki i słodkości Magiczne ciasto migdałowe z czekoladą Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem Świąteczna kawa z kremem makowym i prażonymi płatkami migdałów Świąteczne ciasto czekoladowe z kumkwatami Chleb piernikowy z orzechami laskowymi Kluski
My Chcemy Jeśćsumienia (które mogą pojawić się np. po Tłustym Czwartku). ;) Ciasto nie zawiera mąki. Bazą ciasta jest fasola (użyłam czerwonej fasoli z puszki). Piekłam to ciasto już kilkukrotnie. Krótsze pieczenie pozwoli uzyskać ciasto w stylu brownie. Zależy na co mamy akurat ochotę (ja piekłam dłużej). Dodatek suszonej moreli i śliwki nadaje słodyczy i przyjemnej chrupkości. Pasują każde bakalie. Polecam wypróbować(...)Czekoladowe ciasto fasolowe light PRZEPIS /inspiracja: DS/ Temperatura pieczenia: 180oCCzas pieczenia: 45-50 min. Ciasto /keksówka/ puszka fasoli czerwonej (380 g przed odsączeniem) 3 jaja 4 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego 4-5 łyżek kakao 5 łyżek cukru brązowego 1 łyżka syropu z agawy garść suszonych moreli garść suszonych śliwek kilka orzechów włoskich, posiekanych
coolinarnastrefa.blogspot.comSkładniki: na 12 porcji 1 kubek suszonych śliwek bez pestek 0,5 kubka rumu cynamon 3 kwaśne jabłka goździki 0,5 kubka rodzynek 3 plastry ciasta filo 0,5 kostki masła 1 kubek mleka przygotowanie: śliwki oraz rodzynki wrzucamy do miseczki, zalewamy rumem, odstawiamy najlepiej na całą noc z ciasta filo wycinamy niewielkie krążki o średnicy kokilek do zapiekania
Luźna KuchniaMoże skusisz się na kruche ciasto z nadzieniem mięsno-kapuścianym? Kruche ciasto z mięsem i kapustą kiszoną Oczywiście jest to tylko jedna z moich nielicznych propozycji dania, które przygotowałam dla Was przed tymi nadchodzącymi Świętami. Udało mi się “wykopać” dwa słoiki domowej kapusty kiszonej, które dostałam od mamy. Wystarczyło mi akurat na ciasto i na inne danie(...)Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania kruchego ciasta z kapustą i mięsem. Ciasto: 45 dkg mąki pszennej 6 łyżek zimnej wody 20 dkg masła szczypta soli Nadzienie: 1 kg mielonego mięsa wieprzowego (np. łopatka) 2 średnie białe cebule 2 łyżki masła 50 dkg kapusty kiszonej 6 sztuk suszonych śliwek 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka
mecooksłyżki majonezu kilka kropli sosu tabasco 3 papryki 8-10 pomidorków koktajlowych 100 g boczku świeży tymianek sól pieprz kolorowy 2 śliwki suszone 100 g sera Bursztyn Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę, masło, wodę i 1 łyżeczkę soli zagnieć jak najszybciej zimnymi rękoma. Wyklej nim formę, obciąż i zapiecz w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Paprykę umieść(...)Śmietanę wymieszaj z majonezem, jajkami i dopraw do smaku solą i tabasco. Bursztyn zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, dodaj podsmażony na oleju kujawskim pokrojony boczek. Na ciasto wyłóż paprykę, boczek, pokrojone śliwki. Całość zalej masą śmietanowo- jajeczną. Wierzch naszej tarty obsyp gałązkami świeżego tymianku, dodaj pomidorki koktajlowe, tarty ser i mielony pieprz kolorowy. Całość zapiecz ok. 15 minut
Wielki apetytkilku gramów z torebki w domu możemy zrobić spory słoik takiego cukru. Rodzynki w rumie mam zawsze w domu, są niezastąpione do makowców, keksów i ciast bakaliowych. W ten sam sposób przygotowuję suszone śliwki i żurawinę. Przyprawa korzenn a do pierników i pierniczków: 4 łyżki cynamonu pół łyżeczki imbiru łyżeczka kardamonu 2 gwiad(...)mleka przy okazji gotowania np. budyniu do ciasta czy ryżu n a ml eku. Rodzynki w rumie: 300 g rodzynek 3/4 szklanki rumu Rodzynki umieścić w słoiku i zala ć rumem. Szczelnie zakręcić, można przechowywa ć w l odówce. W ten sam sposób można przygotować śliwki suszone lub żurawinę, będą jak znalaz ł od makowca
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagorzkiej czekolady • 100 g deserowej lub gorzkiej czekolady • 3 jajka • 270 g drobnego cukru • 135 g mąki (dowolnej, może też być bezglutenowa) • szczypta soli • 150 g suszonych śliwek • polewa: 100 g deserowej czekolady + 1 łyżka masła Przygotowanie : Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować małą prostokątną foremkę o wymiarach 21 cm x 28 cm (lub innej o takiej samej(...)jednolite ciasto, dodać posiekane śliwki (2 - 3 sztuki zostawić do dekoracji) i wymieszać. Wyłożyć do przygotowanej blaszki i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 35 minuty, aż ciasto lekko urośnie (jeśli używamy większej blaszki, ciasto będzie gotowe szybciej, jeśli mniejszej - czas pieczenia należy wydłużyć). Po przestudzeniu polać polewą (roztopiona czekolada z masłem). Pokroić na porcje i udekorować kawałeczkami suszonych
KUCHNIA POLSKAciastu. To jest tylko moja propozycja podania tego ciasta. Można pominąć krem kasztanowy, a wtedy ciasto będzie kakaowe. Możemy dodać posiekane orzechy, migdały czy suszoną żurawinę. Jeżeli wykorzystamy jabłka, śliwki czy czerwone porzeczki też ciasto będzie rewelacyjne . Właśnie to lubię w ciastach. Inne dodatki-inny smak ciasta Do ciasta użyłam Oleju Wielkopolskiego . Producent na swojej stronie pisze: "Olej
Kuchnia w oparach