świeżymi owocami (u nas soczyste gruszki), które nieco złagodzą cały ten cukier. Mimo to uważam, że przepis jest bardzo udany i godny polecenia - beza z dodatkiem daktyli, suszonych śliwek i orzechów włoskich(...)smakuje wprost obłędnie! Tego trzeba po prostu spróbować.Dacquoise - torcik bezowy z kremem kawowymSkładniki:(na ciasto o średnicy 20-22 cm)beza:4 białka1/4 łyżeczki soli180 g cukru1 łyżka kakao1 łyżeczka octu jabłkowego1 łyżeczka mąki ziemniaczanej40 g suszonych daktyli40 g suszonych śliwek kalifornijskich40 g orzechów włoskichkrem:120 g miękkiego masła80 g cukru pudru2 łyżki Amaretto3 łyżki mocnej, zimnej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSzybko znika, dzielę się tym co mam. Pycha! Chleb z suszonymi śliwkami i sezamem HELIO, domowo, smacznie, prosto! SKŁADNIKI: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej, przesianej 1 i 1/3 szklanki letniej wody 30 g świeżych drożdży szklanka pokrojonych na cztery suszonych śliwek HELIO 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki masła roztopionego masła 1 małe roztrzepane(...)CHLEBA: W większej misce rozcieram drożdże z cukrem, wlewam letnią wodę i mieszam do połączenia. Następnie dodaję przesianą mąkę, sól, ostudzone roztopione masło. Zagniatam ciasto – klei się do rąk. Dodaję posiekane suszone śliwki HELIO Przekładam do keksówki posmarowanej tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Smaruję jajkiem i posypuję sezamem HELIO . Odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Chlebek wyrośnie
Zasmakuj KuchniTarta mocno bakaliowa z miodem Ciasto: 100 g mąki pełnoziarnistej 50 g masła zimnego w małych kawałkach 1/2 jajka 1/3 łyżeczki soli Nadzienie: - garść prażonych pestek dyni - garść prażonych ziaren słonecznika - pół szklanki prażonego sezamu - 5 suszonych moreli - pół szklanki rodzynek - 8 suszonych śliwek - kilka kwiatków lawendy - szklanka miodu - szczypta cynamonu
Sajkofanka smakuznów zapraszam na Was na pyszne ciasteczka! Tak jak poprzednio są niesamowicie łatwe do zrobienia, tanie i przepyszne! Do przygotowania ciasta potrzebne tylko 3 składniki, a nadzienie możecie zmieniać w zależności od zachcianek! Ja przygotowałam je z suszonymi śliwkami i czekoladą! Wy możecie użyć dowolnych owoców, bakalii albo też ulubionego serka! Najlepiej smakują jeszcze ciepłe! Posypane odrobiną cukru pudru(...)masło – 250 g * cukier – 4 łyżki ( można pominąć, jeśli nie chcemy by były zbyt słodkie) DODATKOWO: * suszone śliwki * mleczna czekolada SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło siekamy z mąką i serem białym ( + cukrem – jeśli dodajemy ), zagniatamy gładkie ciasto, odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na ok. 4 mm, wycinamy kwadraty i na każdy nakładamy
Ostra na SłodkoJak święta, to z pompą!Widząc pięknego indyka w sklepie, nie mogłam się oprzeć.Kupiony, czekał w lodówce cierpliwie. I się doczekał. INDYK NADZIEWANY SUSZONĄ
W kuchni Karmel-itkitakże z dodatkiem posiekanych suszonych owoców np. daktyli, moreli, śliwek, rodzynek. Wierzch ciasta wykończyłam warstwą powideł śliwkowych i Nutelli oraz kremem z serka mascarpone i domowego sosu toffee. Całość posypałam pestkami granatu. Tak wykończone ciasto najlepiej jest przechowywać w lodówce, w plastikowym pojemniku, a odpowiednią porcję ciasta wyjąć 15 minut przed planowanym podaniem, aby trochę się ociepliła(...)aluminiowej lub spożywczej. SKŁADNIKI CIASTO wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową 4 jajka 2 szklanki startego na tarce ( na dużych oczkach) miąższu dyni / można zastąpić jabłkami 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki grubo posiekanych migdałów 1 szklanka bakalii / daktyli, moreli, śliwek 100 g gorzkiej czekolady
cool and mintyłyżki kakao 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki przyprawy do piernika 3 jajka 3 łyżki powideł śliwkowych 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sody 100 g suszonych śliwek (zostawić kilka do dekoracji Polewa: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła Do dużego garnka wlać mleko, wsypać cukier, kakao, kawę i przyprawę do piernika. Dodać masło miód. Podgrzewać(...)wystudzonej masy razem z powidłami i krótko wymieszać za pomocą miksera. Następnie wsypać mąkę z sodą wymieszać. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ciasta. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i za pomocą łopatki delikatnie i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
My simple kitchenSkładniki: Zaczyn: • 60g zakwasu • 60g wody • 60g mąki żytniej Ciasto: • zaczyn • 320g mąki żytniej • 300g wody • Sól • Suszone śliwki i morele ok ½ szklanki Składniki zaczynu wymieszać ze sobą i odstawić na 8 godzin. Po tym czasie wymieszać dokładnie z resztą składników- ciasto powinno być gęste i odstawić do lodówki na ok 10 godzin. Piekarnik nastawić na 200*C, chleb
Idę coś wszamaćdlatego spieszę z przepisem i zachęcam do pieczenia tego ciasta na święta. Można już go upiec i pozostawić w chłodnym miejscu. Pani Mario, wielkie dzięki. Ciasto jest po prostu znakomite. Przepis na ciasto zgodnie z oryginałem. Co zmieniłam? Zamiast orzechów dodałam 150g suszonych daktyli i śliwek, tak pół na pół. Gruszki i śliwki namoczyłam w mleku. Rodzynki(...)trakcie pieczenia, już po 15 minutach przykryłam ciasto papierem do pieczenia, ma tendencję do szybkiego rumienienia się. Proponuję przykryć ciasto zanim włożymy do piekarnika i po 15 minutach zmniejszyć temp. do 160st. Früchtebrot Potrzebujemy 200g suszonych gruszek 200g suszonych fig 150g rodzynek 125g masła 150g.orzechow włoskich –obrane / dałam śliwki i daktyle / 150g cukru brązowego 3 jajka
Leśny Zakątekwkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150-180 stopni i pieczemy przez około 15min. Do przekąsek doskonale pasuje sos czosnkowy. Smacznego. pizzerinki z ciasta francuskiego Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą Śledzie w sosie musztardowym Sos czosnkowy Artykuł Pizzerinki z ciasta francuskiego pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakujabłek 10 szt. suszonych śliwek garść rodzynek koktajlowych garść orzechów włoskich/laskowych płaska łyżka cynamonu 3-5 szt. goździków łyżka miodu białko gorzka czekolada do posypania Jabłka umyłam,obrałam ze skórki. Pokroiłam je w kostkę,dodałam cynamon i goździki. Podlałam niewielką ilością wody i dusiłam,aż jabłka zmiękną. Pokroiłam suszone śliwki. Dodałam je wraz z rodzynkami(...)jabłek. Dodałam posiekane drobno orzechy. I łyżkę miodu. Wszystko wymieszałam,dusiłam i w miarę potrzeby podlewałam wodą. Płat ciasta francuskiego podzieliłam na części. Na każdą część nakładałam farsz. Zawijałam i formowałam ciasteczka. Posmarowałam ciasteczka białkiem z jajka. Posypałam cukrem. Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut i piekłam w temperaturze 180 stopni
potrawyregionalneponieważ w XVIII wieku używano do jego przygotowania głównie żytniej mąki, cukru i mleka. Z czasem przepis ten został wzbogacony o jajka, suszone śliwki i rum. Dzisiaj far breton jest nie tylko tradycyjnym ciastem regionu Bretanii, ale należy również do klasyków francuskiego cukiernictwa. Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 1 godz 10 min. Macerowanie: 1 godz. Porcja
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskabyć z kompotu,suszone itp.(ja dałam z kompotu) 12 dag.masła 10dag.cukru szczypta soli 15 kropel zapachu migdałowego 10dag.masy marcepanowej 3 jajka 20dag. mąki pół torebki proszku do pieczenia 25.dag.kremówki 3 dag.płatków migdałowych 1 cukier waniliowy pół łyżki cukru pudru ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Śliwki myjemy,suszymy,dzielimy na cząstki.Usuwamy pestki jeśli posiadają. Przygotowujemy ciasto: Masło ucieramy z 8dag(...)wlałam na wagę i odmierzyłam)Wszystko razem dobrze wymieszać na gładkie ciasto.Tortownicę 26 cm.smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą,wypełniamy po brzegi ciastem.Wierzch gładko wyrównujemy,gęsto obkładamy śliwkami.Posypujemy ciasto równomiernie płatkami migdałowymi,cukrem waniliowym oraz pozostałym cukrem.wstawiamy do nagrzanego piekarnika 175 st.na 50-60 min. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno,wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.Ciasto
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiskładniki się połączą wyrabiaj ciasto tą samą łyżką przez 10 minut, starając się wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Dodaj suszone śliwki pokrojone na pół lub na trzy części. Wymieszaj jeszcze raz delikatnie. Miskę z ciastem przekryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Formę do pieczenia natłuść olejem (ja użyłam tortownicy o średnicy
Delicious Placeorzechami włoskimi w czekoladzie i jagodami goji. Wszystko na jogurcie. Moja nowa propozycja na zdrowsze słodkie co nie co do kawy Są świetne! Możecie do ciasta bazowego dodać wszelakie inne suszone owoce np. śliwki, morele, daktyle, bakalie, orzechy, wiórki, kakao, no można poszaleć, więc zapraszam na dużą kawę i owsiane muffiny z orzechami i jagodami goji. Warto spróbować, zaszaleć(...)orzechami 16 muffinek mi wyszło. SKŁADNIKI: 100 g płatków owsianych 200 g jogurtu naturalnego 80 g posiekanych orzechów laskowych HELIO 30 g posiekanych orzechów włoskich w czekoladzie 80 g suszonych jagód goji 180 g mąki pszennej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko, u mnie L 120 g miodu, u mnie gryczany
Zasmakuj Kuchni