przypadku muffinów, łyżka nie wystarczy, a trzeba użyć miksera aby napowietrzyć ciasto, które musi wytrzymać ciężar dodatków. Do tego delikatny śmietankowy serek na wierzchu, który klasycznie się łączy z ciastem marchewkowym. Składniki (na 12 babeczek): 2 średnie marchewki 8 suszonych moreli 8 suszonych śliwek 4 kostki gorzkiej czekolady 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku(...)soli Do dekoracji: 200g serka śmietankowego 4 łyżku cukru pudru łyżeczka cukru waniliowego 1 kostka czekolady do posypania Marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Morele i śliwki kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Czekoladę kroimy w drobne kawałki. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i dodajemy szczyptę soli. Do mleka wlewamy olej. Do osobnej
Smaczna StronaBezglutenowy, bez laktozy, pyszny tort ze śliwek suszonych . Śmiało może pojawić się również na wigilijnym stole. Będzie stanowił wspaniałe zakończenie kolacji. Przepis pochodzi z książki
królestwo garównakładem pracy, zużywając resztki powstaje całkiem pyszny deser. Bo w mojej kuchni nic nie może się zmarnować. Składniki: 350 g czerstwego ciasta 300 g herbatników 1/2 szklanki mleka 2 szklanki bakalii (orzechy, żurawina, rodzynki, suszone śliwki, skórki kandyzowane) 2 łyżki kakao 1/2 szklanki rumu (lub mniej jeśli ktoś nie lubi mocnego smaku) na polewę: 1/2 kostki masła
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadelikatniejsze niż francuskie. Dzisiaj proponuję pyszne przekąski, dla łakomczuszków słodkości jak i wytrawnych łakoci. 8 arkuszy filo 8 śliwek suszonych 8 plastrów marcepana-10dag 8 daktyli raczej świeżych 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej, parmeńskiej 1 jajko roztrzepane Arkusze ciasta filo poskładać po dwa, czyli otrzymamy cztery ,podwójne. Podzielić na 16 prostokątów. Każdą śliwkę owinąć kawałkiem marcepana. Śliwki muszą być
Kulinarny karnet Christopheratłuszczu. A następnie dodawać powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Jeśli masa jest zbyt gęsta, to możemy dolewać stopniowo mleka. Ciasto nie może być zbyt lejące. Ulubione bakalie, np orzechy włoskie, morele, suszone śliwki, żurawinę czy nieco bardziej egzotyczne kandyzowaną papaję lub mango pokroić na w miarę równe części. Proporcje musicie pomiędzy danymi bakaliami ustalić sami. Zależy(...)często to się zdarza figom, które tak bardzo lubią trafiać do keksa, to należy je sparzyć we wrzątku. Pozwolić im nasiąknąć. Odcedzone bakalie trzeba oprószyć mąką przed dodaniem do ciasta. Formę do keksa wykładamy papierem do pieczenia, Wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w 170- 180 stopniach przez około godzinę, do tzw. suchego patyczka. By uniknąć pęknięcia, można obłożyć je dodatkowo
Karczma HonoriettyŚliwki gotowane w śliwowicy pod delikatną chmurką z białek, a to wszystko na cieście francuskim doprawione cynamonem. Przepis pochodzi z tych "gazetkowych" nieco zmodyfikowany na własne potrzeby ;) Składniki: 400 g ciasta francuskiego 130 g cukru pudru 100 ml śliwowicy 4 białka 1 łyżeczka cynamonu 50 g masła 0,5 kg śliwek mąka + tłuszcz do formy + fasola(...)smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką i wykładamy formę ciastem francuskim nie zapominając o brzegach. Nadmiar ciasta odcinamy. Na górę ciasta wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy do środka fasolę aby ciasto podczas pieczenia nam się nie podniosło. Ciasto podpiekamy wstępnie w temp. 170* C przez 15 minut. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek, suszymy i kroimy na ćwiartki. Do garnuszka wrzucamy masło
W Moim Magicznym Domuwięc należy mu to wynagrodzić. Najlepiej pierogami innymi niż wszystkie. Pozwólcie, że wam przedstawięPIEROGI Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI, SEREM, MIODEM, SUSZONYMI ŻURAWINAMI I ORZECHAMICiasto na pierogi:1kg przesianej mąki pszennej1 jajko1 łyżeczka soli1 łyżeczka cynamonu2 łyżki olejumocno ciepła wodaDo tego nadzienia ciasto musi być grubsze. Inaczej ostre orzechy przerwą ciasto i będzie dziura :) Wbrew zabobonom dodanie jajka nie spowoduje(...)zwartą i elastyczną kulkę ciasta. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Niech odpocznie. Z tej ilości ciasta, wałkując deko grubiej niż zazwyczaj wychodzi 80 – 90 zgrabnych pierogów.Nadzienie:2 szklanki drobno pokrojonych suszonych lub wędzonych śliwek½ szklanki suszonej żurawiny (jeśli ktoś nie lubi to proponuję dodać wiśni suszonych)0,5 kg sera białego półtłustego
ladykitchenkulka sera zottarella (125g classic lub light) 3 łyżki płatków migdałowych 5-6 suszonych śliwek 1 łyżka brązowego cukru 2 szczypty cynamonu Przygotowanie; Ser osuszamy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy migdały, cukier, cynamon a także posiekane śliwki. Wszystko mieszamy ze sobą. Ciasto kroimy na trójkąty, na środek nakładamy łyżkę farszu, zwijamy tworząc rogalika. Układamy na blaszce wyłożonej
Radość kipiąca uśmiechem.Ciasto pijana śliwka jest bardzo popularne w sieci. Przymierzałam się do jego zrobienia bardzo długo. Upiekłam i jedynie co mogę Wam powiedzieć to koniecznie musicie upiec. Bardzo smaczne.! Nie jest to ciasto dla dzieci ze względu na dużą zawartość alkoholu, ale dla dorosłych idealne. W zakładce CIASTA na moim blogu znajdziecie przepisy na inne smaczne ciacha, które Wam polecam. Dodatkowo(...)suszonych śliwek bez pestek 3 łyżki cukru 1/2 szklanki wody 1/3 szklanki rumu lub wódki Śliwki włożyć do rondelka, wlać wodę i wsypać cukier. Wszystko zagotować na wolnym ogniu około 5--6 minut. Zdjąć rondelek z palnika i wlać rum. Odstawić całość najlepiej na całą noc. śliwki odsączyć na sicie, a zalewę pozostawić do nasączenia ciasta. Ciasto 5 jajek
O kuchni z uczuciemnastrój do Waszego domu już dziś :) Mus: 1 słoiczek powideł śliwkowych skórka i sok z jednej sparzonej pomarańczy 100 g suszonych śliwek 1 łyżeczka cynamonu Wszystkie składniki mocno podgrzać. Zmiksować. Wystudzić - mus stężeje. Ciasto: 150 g masła 150 g czekolady gorzkiej 100 g miodu 3 łyżeczki cynamonu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 125 g mąki pszennej
Chocolate Muffin Blogmajeranek olej rzepakowy Sem Co olej rydzowy Sem Co CIASTO NA PIEROGI: 3 szklanki mąki pszennej typ 500 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżka oleju rzepakowego Sem Co szczypta soli Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie na parę godzin, a następnie ugotować w tej samej wodzie. Suszone śliwki zalać wrzątkiem i odstawić. Pieczarki posiekać i obsmażyć. Kapustę przepłukać(...)oleju. Dodać zmielone składniki, chwilę obsmażać doprawiając solą, pieprzem, majerankiem i miodem. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól. Na środku zrobić wgłębienie, wlać olej i dolewać ciepłą wodę, zagniatając ciasto. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 20 min, aby ciasto odpoczęło. Ciasto rozwałkować na stolnicy, podsypując dodatkowo mąką na grubość ok 3 mm. Wycinać koła o średnicy
https:KKuchniaMniamtaka moja wersja 😉 Jak to brownie ciasto jest wilgotne, ale bardziej puszyste i delikatne w smaku od tradycyjnego przepisu. Według mnie dużo lepsze od oryginału. Mój mąż jak usłyszał, że robię ciasto z fasoli, to był bardzo sceptycznie nastawiony dopóki go nie spróbował. Już jest jednym z jego ulubionych ciast! Ciasto jest przepyszne, a fasoli w ogóle nie czuć, więc(...)wtedy polewa jest mniej gęsta. Gotową polewę wylewamy na wierzch ostygniętego ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi. Rada: 1) Ciasto można wykonać w różnych wariantach. Zamiast wiórek kokosowych można dodać żurawinę suszoną, rodzynki lub orzechy, a także ryż preparowany lub płatki owsiane. Co kto lubi 😉 2) Całe ciasto wykonałam za pomocą blendera, nie ma potrzeby dodatkowo używania miksera. P.S. Przepis
Kuchnia MagdaLenyproszku do pieczenia 400 g bakalii w tym- 200 g śliwek suszonych KRESTO + garść kandyzowanych owoców tropikalnych Skworcu- u mnie – ananas, melon, mango, posiekane orzechy włoskie. Dajecie na wagę i dopełniacie do 400 g mieszanką Cynamonowy Raj od Ziarenkowo- zawiera cynamon, który absolutnie musi być w tym rajskim cieście. Brązowy cukier trzcinowy Diamant do posypania po wierzchu WykonanieOdmierz bakalie(...)mąkę i miksuj. Kolejno proszek do pieczenia, owoce tropikalne. Odłóż miksr i pozostałe składniki czyli śliwki suszone Kresto i ziarna od Ziarenkowo wymieszaj już ręcznie, łopatką, aż składniki ładnie się połączą ze sobą. Przełóż do keksówek, i piecz około godziny czasu, aż ciasto będzie twarde z wierzchu. Wyjmij, wystudz i wyłóż z formy na ściereczkę . Ciato idelane na drugi
Z Kuchni Do Kuchninajmniej tygodnia, leżała sobie ćwiarteczka nie za dużej czerwonej kapusty, a na dnie misy na owoce smętnie poniewierały się dwie przejrzałe śliwki i pół jabłka, nie wykorzystanego do ciasta. Dołożyłam do tego dwie suszone śliweczki, cebulkę, przyprawy, i… powstał pyszny dodatek do mielonych kotletów wieprzowych J To taka moja wersja na dzisiaj – skromna, bez wina i goździków. Nie będę(...)jadłam. Zresztą mąż i córka, również. Ale smakowała zarówno im, jak i mnie, i jestem pewna, że jeszcze ją przygotuję, może z dodatkiem czerwonego wina i goździków, może bez śliwek, tylko z samym jabłkiem, może zamiast oleju użyję masła sklarowanego… jeszcze zobaczę J DOPISEK Z OSTATNIEJ CHWILI: właśnie zarzucono mi, że w mojej kapuście zasmażanej brakuje... zasmażki. Chyba to prawda
Kuchenne zapiski Edytyciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz przez godzinę do suchego patyczka. Odstaw do przestudzenia. Lukier Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i odrobiną wrzątku. Lukrem o konsystencji gęstej śmietany oblej wierzch keksa. Udekoruj kawałkami suszonych owoców i orzechami. *Bakalie: W moim domu do keksa obowiązkowo zawsze dodaje się: orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe, suszone śliwki, suszone figi, żurawinę, rodzynki i morele. Czasami dorzucamy również kandyzowane owoce, czy skórkę pomarańczową. Bakalie oczywiście możesz wybrać te, które lubisz najbardziej
Food Square