ciasto z suszonymi sliwkami - 1003 przepisów (strona:16/67)

Żytni ze śliwką, metoda trzyfazowa 181

wody. Ciasto mieszamy. Jest na tyle gęste, że można zaznaczyć dość głęboko końcem drewnianej łyżki krzyż. W trakcie fermentacji / ciasto będzie rosło /znak krzyża będzie zanikał. Jeśli prawie zupełnie zniknie, ciasto jest gotowe do ostatniego etapu, czyli ciasta właściwego. W zależności od temperatury otoczenia trwa to 3-4 godzin. Ja przedłużyłam czas do 4,5 godziny.  Ciasto właściwe etap(...)200g ciepłej wody, 1 łyżeczka z górką, melasy z trzciny cukrowej, 1-2 łyżeczki octu balsamicznego, 7-8 sztuk miękkiej suszonej śliwki węgierki xx). Dokładnie rozpuszczamy w wodzie sól, melasę i ocet balsamiczny. To jest ważne, bo ciasto będziemy mieszać tylko do połączenia, więc mogą pozostać smugi w cieście po melasie. Najpierw do przefermentowanego zaczynu dodajemy mieszankę wody, melasy

Leśny Zakątek
Ciasto z herbatą do herbaty 214

Ostatnio uzależniona jestem od pieczenia z Weroniką Madejską. I znowu jej przepis u mnie na blogu. Mniam. Tym razem ciasto herbaciane. 10 jajek przepiórczych 125 g cukru 125 ml oleju 2 jabłka starte na tarce 150 g suszonych śliwek 200 ml mocnego naparu z herbaty skórka z jednej pomarańczy 50 g mąki ziemniaczanej  90 g mąki ryżowej(...)łyżeczka sody oczyszczanej Śliwki zalać herbatą, odstawić na 10 minut. Do miski wbić jajka, dodać cukier, olej, jabłka i skórkę pomarańczową. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą. Przesiać do ciasta. Śliwki zmiksować na mus i dodać do pozostałych składników. Wszystko połączyć łyżką. Ciasto przełożyć do keksówki.   Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku przez około 50 -60 minut

Humanistka w kuchni
Chleb razowy z suszoną śliwką ( na zakwasie) 234

minut. W tym czasie sparzyłam 80g. suszonych śliwek - 12 sztuk. Odsączyłam i pokroiłam na drobne kawałki. Po upływie 10 minut wsypałam do miski śliwki, łyżeczkę drobnej soli i 3 czubate gęstego zakwasu razowego żytniego ( dokarmionego min. 6 h przed przygotowaniem cista). Całość wymieszałam tylko do połączenia składników. Ciasto jest nieco luźniejsze i mniej klejące. Odstawiłam całość łącznie

apetytnapieczenie
Brownie z suszonymi śliwkami i kremem arachidowym 178

Convertible z 1960 roku i doskonale radzi sobie z tym, do czego został stworzony – ubija jajka, miesza ciasto, robi kremy. No i jest ładny. Aż chce się go wziąć do ręki. Ja wziąłem i zrobiłem Wam brownie z suszonymi śliwkami i kremem arachidowym. Łapcie po kawałku, a potem biegnijcie do sklepów. Składniki: 3 tabliczki gorzkiej czekolady(...)orzechów ziemnych (bez soli) 1 garść śliwek suszonych Wykonanie: Czekoladę kruszycie i razem z masłem rozpuszczacie w kąpieli wodnej, a następnie studzicie. Jajka ubijacie mikserem z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajecie ostudzoną czekoladę, mąkę i sól, mieszacie do połączenia się składników. Śliwki kroicie na cienkie plasterki, część dodajecie do ciasta, część zostawiacie do ozdoby i znowu mieszacie

GRUBY WAŁEK
Ciasto marchewkowe 154

drobnych zmian i dałam mniej orzechów niż to jest w przepisie a zastąpiłam tą część miksem bakalii, których resztkę jeszcze miałam plus suszone śliwki, rodzynki i migdały - tak aby zgadzała się gramatura z przepisu.  Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy w 180 stopniach około 55 minut.  Ciasto upieczone i moim skromnym:) zdaniem wygląda bardzo

Ukojenie Podniebienia
Ciasteczka owsiane z rodzynkami 196

celu lekkiego schłodzenia. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Przy pomocy łyżki (u mnie łyżka do lodów) nakładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, kulki ciasta (wielkości 1 lub 1 i 1/2 łyżki), zachowując niewielkie odstępy między nimi (podczas pieczenia ciasto będzie się nieco rozlewać na boki tworząc ciastka). Ciasteczka wstawić do piekarnika(...)czasie przechowywać w lodówce. Rodzynki można zastąpić innymi, ulubionymi bakaliami np. suszonymi morelami czy śliwkami (drobno pokrojonymi), suszoną żurawiną, orzechami; a masło - margaryną. Ciasteczka przygotowane według tego przepisu są miękkie, z lekko ciągliwym środkiem, mają odpowiednią grubość i są pełne rodzynek oraz płatków owsianych. Schłodzenie ciasta w lodówce zapewnia mu odpowiednią konsystencję i pozwala połączyć się smakom. Większy

Gospodyni Miejska
Swiateczne ciasto bakaliowe czyli Slodki Czwartek odc.121 208

świeże.  Przepis zachwycił mnie już przy pierwszym oglądaniu książki  "Jamie Oliver. Świąteczne  przepisy", podaje go z małymi zmianami. Świąteczne ciasto bakaliowe 200 g masła w temperaturze pokojowej 100 g daktyli 50 g suszonych śliwek 300 g rodzynek, suszonej żurawiny, moreli i kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 jabłko 1 mandarynka 100 ml piwa stout 200 g cukru(...)kakao po 1 łyżeczce mielonego imbiru, cynamonu oraz domowej przyprawy do piernika Piekarnik nagrzewamy do 150 st.C. Blaszkę, u mnie tortownica, wykładamy papierem do pieczenia. Do malaksera wsypujemy wszystkie suszone owoce i siekamy je na grube kawałki. Przesypujemy bakalie do miski, dodajemy starte na grubych oczkach jabłko (ze skórką), skórkę oraz sok z mandarynki. Dolewamy piwo i mieszamy, odstawiamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Przepisy na zdrowsze słodycze 196

skorzystania ze wszystkich przepisów, a moim faworytem jest pieczona owsianka z suszonymi śliwkami i masłem orzechowym . Tuż za nią kulki mocy z masłem orzechowym, chia i suszonymi śliwkami ! Niezłe przepisy na świąteczne zdrowsze słodycze! Korzystajcie i podawajcie dalej! Kule z bananem i suszonymi śliwkami Kulki mocy z masłem orzechowym, chia i płatkami owsianymi Mus czekoladowy z awokado(...)kaszy manny Czekoladowy budyń z kaszy manny z bakaliami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Ciasto owsiane Pieczona owsianka z czekoladą Pieczona owsianka pomarańczowa Pieczona owsianka z gruszką Pieczona owsianka z kokosem i orzechami włoskimi Pieczona owsianka z suszonymi śliwkami i masłem orzechowym Pieczona owsianka ze śliwkami i kokosem

Moja smaczna kuchnia
PIJANA ŚLIWKA W CZEKOLADZIE 591

mleka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady 1 kostka masła 6 łyżek cukru dodatkowo: 400 g śliwek suszonych szklanka wódki 2 tabliczki mlecznej czekolady Wykonanie: *Śliwki namaczamy w alkoholu. Najlepiej tydzień przed pieczeniem ciasta, ewentualnie min dobę.  *Białka oddzielamy od żóltek, ubijamy białka na pianę. Stopniowo dosypujemy cukier, dodajemy po jednym żóltku, ubijamy na puch. Dodajemy

Z Majeczką w kuchni
Babka z bakaliami wg Aleex 194

mąki tortowej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 25 dag cukru • 3 jajka • 0,5 szklanki mleka • 10 dag masła • bakalie(śliwki suszone, żurawina, orzechy) Sposób przygotowania: 1. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajka i mleko. 2. Do ciasta wlać rozpuszczone przestudzone masło. 3. Dodać bakalie. 4. Ponownie wymieszać. 5. Przełożyć do średniej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, któy

W mojej kuchni
MAZUREK "ŚLIWKA W CZEKOLADZIE" NA RAZOWYM SPODZIE 186

błędach :) MAZUREK "ŚLIWKA W CZEKOLADZIE" NA RAZOWYM SPODZIE przepis autorski // blacha 28x24cm ; 10 kawałków Kruche ciasto: ~125g mąki pszennej ~125g mąki pszennej razowej typ 2000 ~100g margaryny ~3 łyżki fruktozy / 6 łyżek cukru ~pół łyżeczki proszku do piecznia   jeśli ciasto nie będzie chciało się 'skleić' można dodać 2-3 łyżki wody Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć(...)folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1,5h. Krem śliwkowo-czekoladowy: ~200g suszonych śliwek, bez pestek ~szklanka wrzącej wody ~dwie czubate łyżeczki kakao ~2-3 łyżki fruktozy / 4-6 łyżek cukru ~łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Śliwki zalać na noc* wrzącą wodą. Następnego dnia przełożyć je do miksera i zmiksować na gładką masę razem z wodą w której

chili & sugar
Ciasto owsiane z bakaliami 146

Hejka! Dzisiaj niedziela, pełna smaku i aromatu. Co powiecie na pachnące, aromatyczne i słodkawe ciasto z bakaliami. Tak więc zaczynamy! Na ciasto potrzebne będą nam: 750 g płatków owsianych 100 g otrębów pszennych  50 g suszonych śliwek 100 - 150 g suszonej żurawiny 4 jajka  2 łyżeczki cukru waniliowego lub laska wanilii   6 łyżek cukru (kryształ(...)białko będzie sztywne dodajemy kolejno: żółtka, otręby, płatki owsiane, mleko, bakalie, miód i cukier waniliowy lub wnętrze laski wanilii. Łatwiej będzie Wam mieszać wszystko podczas dodawania kolejnych składników. Ciasto powinno teraz chwilę odpocząć, żeby płatki namiękły od mleka, przemieszajcie je więc kilka razy i odstawcie na jakieś 20-30 minut. Blachę trzeba wysmarować masłem, w tak przygotowaną blaszkę wykładamy nasze

Kuba Gotuje
Sernik czekoladowy ze śliwkami 2623

minut.2. Śliwki namoczyć-najlepiej dzień wcześniej lub kilka godzin wcześniej- w rumie lub w wodzie. Następnie namoczone śliwki podgrzewać, w małym rondelku razem z rumem/wodą, na małym ogniu kilka minut, aż się lekko podgrzeją. Jeszcze ciepłe dobrze zmiksować. Przestudzić.3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć ze zmiksowanymi śliwkami.4. Do miski włożyć zmiksowane śliwki z czekoladą, serek(...)ziemniaczaną, cynamon, przyprawę do piernika. Wszystko dobrze zmiksować do połączenia. Przełożyć masę do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec około godziny. Uchylić piekarnik i zostawić ciasto do przestudzenia a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin/lub na całą noc. Można polać polewą czekoladową… Smacznego Post Sernik czekoladowy ze śliwkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Kruche ciasto z owocami 95

Kruche ciasto z owocami to świetna propozycja na popołudniowy deser do kawy. Sprawdzony przepis na kruche ciasto, po który zawsze sięgam gdy chcę podać szybkie ciasto z owocami. Do ciasta możesz dodać dowolne owoce, nawet te z puszki. Jednak najlepiej smakuje z dodatkiem sezonowych, wyczekanych owoców, jak np. truskawki, śliwki, morele, brzoskwinie czy agrest. Kruche ciasto z owocami SKŁADNIKI(...)żółtka 1 łyżka śmietany 18% 700 g śliwek Uwagi do przepisu: Kruche ciasto z owocami upiekłam w formie o wymiarach: 20 x 25 cm. Do ciasta możesz użyć dowolnych świeżych owoców, nawet mieszanki, np. pół na pół moreli i śliwek. Ciekawym połączeniem będą kawałki gruszek z dodatkiem jabłek i garści rodzynek lub suszonej żurawiny. PRZYGOTOWANIE: Wymieszaj w misce mąkę

Zasmakuj Kuchni
Mazurek czekoladowo-bakaliowy wg Aleex 164

gorzkiej • 6 łyżek mleka Dekoracja: • bakalie: skórka pomarańczowa oraz morele, orzechy i suszone śliwki Sposób przygotowania: 1. Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. 2. Dodać mąkę i kakao, wymieszać, aż do powstania kruszonki. 3. Kruszonkę zagnieść, uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. 4. Formę o wymiarach(...)pieczenia. Ciastem wylepić spód i ok. 1 cm boków. 5. Piec przez ok. 20 minut na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. 6. Masę kajmakową podgrzać w gorącej wodzie, bez wyjmowania z puszki. 7. Wymieszać z rozpuszczoną czekoladą i mlekiem. 8. Masę wyłożyć na upieczony spód. 9. Udekorować smażoną skórką pomarańczową, rodzynkami i suszonymi śliwkami

W mojej kuchni