dość gęste ciasto. Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto na dnie formy rozsmarować łyżką. Zielone dojrzałe śliwki wypestkować, większą połowę śliwek wymieszać z mąką ziemniaczaną, nie puszcza dużo soku i nie ma zakalca. Śliwki w mące wyłożyć na ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto w formie wystudzić. Sok pomarańczowy(...)wlać do garnka, wsypać pokrojone drobno pozostałe śliwki, zagotować, wsypać żelatynę, wymieszać jak galaretkę, prawie stężały mus wyłożyć na zimne ciasto, schować do lodówki - bardzo smaczne, łatwe, lekkie ciasto ucierane z e śliwkami zielonymi i musem z soku pomarańczowego ze śliwkami.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsera półtłustego (trzykrotnie zmielonego) 4 jajka 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 80 g masła roztopionego 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: około 500 g śliwek Jajka do ciasta czekoladowego powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do rondelka włożyć masło, wodę, cukry i kakao. Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając do momentu(...)mąkami, dolać roztopione masło. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej. Wyłożyć na ciasto czekoladowe i można delikatnie przemieszać masę serową z ciastem, aby powstały zygzaki. Wypestkowane śliwki ułożyć skórką do dołu. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni C około 60 minut. Życzę Smacznego! Zapraszam do polubienia mojego bloga
talerz przyjemnościłyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru do białek ok 1 kg wypestkowanych śliwek węgierek Sposób wykonania: 1. Na stolnicę dajemy mąkę, masło, całość siekamy, następnie dodajemy żółtka, cukier, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2/3 i 1/3, zawijamy(...)folię. Mniejszą część wkładamy do zamrażalnika, a większą do lodówki na 30 minut. 2. Większą część ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i nakłuwamy widelcem. 3. Na cieście układamy śliwki wydrylowane śliwki skórką do dołu. 4. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, a na koniec dodajemy kisiel i dokładnie mieszamy. 5. Pianę wykładamy na śliwki, a na wierzch ścieramy
Kuchnia domowa Aniciasta, bo czasu brak na jakieś bardziej skomplikowane wypieki, a poza tym chwilowo zmuszona jestem wyeliminować ze swojej diety nabiał, więc muszę trochę kombinować żeby było pysznie i bez laktozy, ale coraz lepiej mi to wychodzi, więc pewnie niebawem możecie spodziewać się kolejnych przepisów bez laktozy . A póki co to zapraszam na klasycznego murzynka w jesiennej wersji ze śliwkami. Składniki
Cynamonowe szczęściejeśli nie da się zagnieść PIANKA : 4 białka szklanka cukru łyżka mąki ziemniaczanej ORAZ : 1-1,5 kg jabłek 2-3 łyżki cukru i cynamonu 30 dag śliwek ROBIMY CIASTO : Z podanych składników (oprócz kakao) zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części: większa i mniejsza (ok. 2/3 i 1/3). Do mniejszej dodajemy kakao. Dzielimy na kulki, dajemy do woreczka(...)kroimy na ćwiartki. ROBIMY BEZE : Białka zaczynamy ubijać i powoli dosypujemy cukier. Gdy piana będzie sztywna i gładka dodajemy mąkę, następnie bardzo delikatnie mieszamy. SKŁADAMY CIASTO : Na podpieczony spód wykładamy równo jabłka, następnie układamy śliwki skórką do góry. Wykładamy bezę i rozsmarowujemy. Ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki i pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach C. Po ostudzeniu posypujemy
Pani na deserCzas przetworów trwa nadal . Na dzisiaj przygotowałam kompot ze śliwek , będzie do obiadu a śliwki przeznaczę do ciasta np pleśniak lub polewka biszkoptowa . Składniki na kompot ze śliwek : 5 kg śliwek wypestkowanych 10 łyżek cukru 10 goździków woda wrzątek 2 litry Wykonanie kompotu ze śliwek : Śliwki kroimy no połowę i wyjmujemy pestkę. Do dużej misy(...)goździki . Zasypujemy śliwki każdy słoik 2 łyżkami cukru. Zalewamy wrzątkiem , tak do połowy śliwek. Od zagotowania wody gotujemy 10 minut śliwki . Kompot na zimę idealny , a śliwki trafia do ciasta
Różowa kuchniaciasta odrobinę suszonych śliwek. Kombinacja wyszła bardzo pysznie. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a po upieczeniu chrupiące z zewnątrz, natomiast w środku wilgotne. Zachęcam Was do zrobienia tego prostego ciasta z gruszkami. Smacznego! Kakaowe ciastka owsiane z orzechami Proste ciasto bananowe Ciasto ucierane z figami Przepis na proste ciasto z gruszkami Drukuj przepis Porcji: forma o wymiarach 28x21 Czas(...)cukrem oraz stopniowo mąkę. Mieszamy do powstania gładkiej masy. Jeżeli ciasto trudno będzie połączyć, odstawiamy na około 10 minut - ponownie mieszamy. 3 Na samym końcu śliwki kroimy w małe kawałki i dodajemy do ciasta, mieszamy. 4 Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach około 35-40 minut. Sprawdzamy wykałaczką/zapałką ciasto. Kiedy po włożeniu
Kuchnia Bazyliiprzyprawa do piernika, proszek do p. mieszamy w jednej misce, a mokre czyli: jajka, serek, mleko w drugiej Miksujemy suche składniki z mokrymi ciasto odstawiamy na bok, żeby otręby spęczniały w tym czasie śliwki(...)myjemy, drylujemy i kroimy w kostkę formę do muffinek wykładamy papilotkami najlepiej silikonowymi do papilotek wykładamy najpierw około łyżki ciasta następnie niecałą łyżkę pokrojonych śliwek i znów łyżkę ciasta wstawiamy blaszkę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 25-30minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmieszając dodajemy po jednym jajku a potem po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej foremki. Śliwki myjemy i kroimy na połówki. Połówkami śliwek obkładamy ciasto w foremce. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 C przez ponad godzinę (do tzw. suchego patyczka
Zainspirowana w kuchniDzisiaj zapraszam na ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką. Przepis na to ciasto znalazłam na stronie Cookuj - udane gotowanie. Cynamonową kruszonkę podpatrzyłam u teściowej :) Składniki na ciasto (na tortownicę o średnicy 22 cm): 125 ml mleka 25 g świeżych drożdży 250 g mąki 1/3 szklanki cukru łyżeczka cukru z wanilią 33 g masła 1 duże jajko(...)mieszać je szpatułką. Ciasto powinno rosnąć w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Wyrośnięte ciasto wykładamy na tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układamy pokrojone na ćwiartki śliwki i pokruszoną w palcach kruszonkę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut w 175 stopniach, do momentu uzyskania efektu "suchego patyczka". Ja piekę z termoobiegiem. Smacznego
Smak mojego domuminut są idealne. Pora śliwek nadciąga więc po co kupować ciasto skoro zrobienie jest takie banalne, a więc Moje Kochane Kobietki i nie tylko do warzywniaka po śliwki i robimy ciasto. Składniki na duża blachę 40x25 cm: - 3 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki cukru, najlepiej brązowego - 1 szklanka oleju - 1 szklanka jogurtu lub śmietany - 4 jaja - 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia - wanilia Dodatkowo: - 500 g śliwek 1. Łączymy ze sobą sypkie produkty. Jaja ubijamy na puszystą masę razem z cukrem. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i miksujemy do połączenia się składników. 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, a na wierzch kroimy śliwy i posypujemy małą ilością cukru. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C na 60 minut
Apetyczna babeczkaMarcepan, orzechy i jesienne śliwki. Połączenie jak marzenie. Ciasto bardzo puszyste. Szybko znikające więc znaczy że smakuje. Składniki: 200 g margaryny/masła 200 g cukru 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 100 g marcepanu 280 g mąki pszennej 100 g tartych orzechów laskowych BackMit 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 100 g jogurtu naturalnego śliwki cukier puder do oprószenia(...)laskowe oraz jogurt naturalny. Miksować na wolnych obrotach aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na górze ułożyć śliwki skórką do dołu lekko wcisnąć w ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st. Piec około 1 godziny do suchego patyczka. Ciasto wyjąć, ostudzić i zimne
Ala piecze i gotujeśliwek węgierek Posypka (kruszonka): 100 g masła 1 szklanka mąki 1-2 żółtka ½ opakowania cukru wanilinowego 50 g cukru kryształu Placek drożdżowy ze śliwkami - kuchnia podkarpacka Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki i układamy je na blaszce skórką do dołu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut. Składniki na kruszonkę wyrabiamy krótko na jednolite ciasto(...)ciasto dodając stopniowo pod koniec wyrabiania roztopione i przestudzone masło. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto będzie gotowe, kiedy podwoi swoją objętość, co może zająć około 30-40 minut. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy rozwałkowane drożdżowe ciasto. Ciasto posypujemy bułką tartą i układamy na nim, skórką do dołu, podpieczone śliwki
Trzeci talerzDodatkowo: 500g śliwek 2 łyżki trzcinowego cukru (możecie zastąpić białym) Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić na minimum 1h do lodówki lub 20 minut do zamrażalki. Śliwki umyć i wypestkować. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub mąką. Ponakłuwać widelcem. Opcjonalnie: możecie spód posypać 1 łyżką bułki tartej – to stary trik, dzięki(...)któremu sok z owoców wsiąka w bułkę celem ewentualnego uniknięcia zakalca, a smaku bułki nie czuć. Na spodzie ułożyć skórką do dołu połówki śliwek. Posypać po wierzchu 2 łyżkami trzcinowego cukru. 1/3 pozostałego ciasta rozwałkować, aby się łatwiej go układało na wierzchu pokroiłam je na paski. Następnie te paski ułożyłam koło siebie, tak aby cały wierzch został pokryty ciastem. Piec
Fabryka pomysłów