Ciasto ze śliwkami, bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu i pachnące. Ciasto po upieczeniu jest zwarte, nie kruszy się, ładnie się kroi, no i smakuje. Zaliczam je do smacznych, letnich ciast. Jest idealne do popołudniowej kawki lub herbatki(...)przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Śliwki przecinamy na pół, wyjmujemy pestki. Składniki kruszonki przekładamy do miseczki i rozcieramy aż powstaną małe grudki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Rozkładamy na nim połówki śliwek, skórką do dołu. Na wierzchu rozsypujemy kruszonkę. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 280 % C, na funkcji termoobieg lub góra dół
Kulinarne Fantazje Mariolimąki , proszku do pieczenia , szklanki cukru , żółtek i masła zagnieść kruche ciasto. Włożyć w woreczek foliowy i zostawić na godzinę w lodówce. Połowę ciasta wyłożyć w blaszce , na ciasto ułożyć śliwki. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem, pod koniec dodając kisiel. Wylać na śliwki i przykryć drugą częścią ciasta. Ja ścierałam ciasto na tarce. Piec około godziny
Magiczne Życie Martyprostej potrawie kryje się tak wiele wspomnień z dzieciństwa.... Charakterystyczna goryczka węgierek zamknięta w miękkich, ziemniaczanych kluseczkach. Śliwki obsypuję cynamonem i cukrem, dodaję trochę masła i otulam ciastem. Podaję z bułką tartą uprażoną na maśle oraz odrobiną cukru i cynamonu. Składniki:500 g śliwek węgierekcynamon mielony700 g ugotowanych ziemniakówjajko250 g mąki (w wersji bezglutenowej mąki ziemniaczanej)szczypta soli1/2 szklanki(...)wałek o średnicy około 4 cm i kroimy w kawałki po 3 cm. Rozpłaszczamy je je na okrągłe placuszki. Na każdy nakładamy śliwkę, odrobinę masła i szczyptę cukru. Ciasto zlepiamy nad śliwką i mokrymi lub obsypanymi mąką dłońmi nadajemy całości kulisty kształt. W ten sam sposób przygotowujemy knedle z reszty ciasta. Ważne, by ciasta nie trzymać za długo na blacie
Smakowity Blog Kulinarnyprócz słodkich likierów) nie przepadam, o tyle uwielbiam smak tortowego ciasta przesiąknięty czymś mocniejszym;) Ten przekładaniec to mocnoczekoladowy puszysty biszkopt „nawilżony” sporą dawką domowego wyrobu śliwowicy( która powstaje przy robieniu bazy do masy). Mocne, wyraziste, z lekką goryczką połączoną ze słodką mleczno- śliwkową masą. W smaku jak popularna śliwka nałęczowska w czekoladzie. Pycha. Składniki na biszkopt(...)stopni. Studzimy. kroimy na 2 równe blaty. Składniki na masę: śliwki: 200 g suszonych śliwek 120 ml spirytusu Śliwki przekładamy do słoika, wlewamy alkohol, zakręcamy i odstawiamy na noc do lodówki. Po tym czasie odsączamy( alkohol zostawiamy do nasączenia ciasta) i kroimy w kostkę. 2 budynie śmietankowe 2 żółtka 500 ml mleka cukier waniliowy 8 łyżek cukru 250 g masła
Domowe ciastaszklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 żółtka 2 czubate łyżki gęstej śmietany 18% około 1 kg śliwek 5-6 łyżek cukru pudru 5 łyżek płatków migdałowych cukier puder do posypania ciasta Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy na stolnicę, łączymy z cukrem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy schłodzone masło i razem wszystko siekamy na drobne kawałki(...)myjemy je, kroimy na pół i wyciągamy pestki. Mieszamy z cukrem pudrem. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich (trochę większą) wykładamy dno dużej blachy. Na cieście układamy śliwki (skórką do dołu). Posypujemy płatkami migdałowymi, a następnie ścieramy na dużych oczkach tarki drugą część ciasta. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C z termoobiegiem przez
Qchnia po prostuMuffinki kefirowe ze śliwkami i czekoladą Składniki: ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 3 jajka - 1/2 szklanki oleju rzepakowego - 1 duży kefir naturalny dodatki: - posypka - Maczek niebieski - posypka - Perełki ecru - śliwki - gorzka czekolada - ubita śmietanka 30% z cukrem pudrem - kruszonka (margaryna+cukier puder+mąka) Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie(...)Ciasto przygotowuję według przepisu Ciasto kefirowe z czereśniami . Ciasto przekładam do papilotek. Jedna łyżka ciasta, na to połówka śliwki bez pestki, znowu łyżka ciasta. Do części wtykam kostkę czekolady, niektóre obsypuję przygotowaną kruszonką. Przekładam wszystkie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 45 minut Gdy ostygną, dekoruję
Kuchnia co dniaWeekendowe wypiekanie na śniadanie, na dobre zagościło w mojej kuchni. Tym razem Gosia zaproponowała puszystą drożdżowkę z serem i śliwkami. Kwintesencja końca lata... soczyste i dojrzałe śliwki, zatopione w puszystym cieście drożdżowym, poprzeplatanym kremową masą serową. Idealne na każdą okazję. Moja córka, która nota bene, nie uznaje żadnego ciasta z owocami, no może z wyjątkiem szarlotki, zjadła pokaśny kawałek(...)jeszcze ciepłej drożdżowki...znaczy, dobre było? Mnie najbardziej smakowało z poranną kawą. Przepis, z drobnymi zmianami ze tej strony( click ). Drożdżówka ze śliwkami i serem Składniki na ciasto( tortownica 27 cm): 400 g mąki 7 g drożdży instant 1 jajko i 1 żółtko 65 g cukru 90 g masła 150 ml ciepłego mleka 1 szczypta soli
Mia Cucina SofietaNadal mam ochotę na ciasta ze śliwkami. A że ciągle jeszcze są, to mam jeszcze jedną propozycję. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej (i 1-2 łyżki dodatkowo) pół szklanki zmielonych migdałów, najlepsze bez skórki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże jajko pół szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego pół szklanki mleka świeżo wyciśnięty sok i skórka otarta(...)dłużej. Jeśli ciasto będzie rzadkie, dodać 1-2 łyżki przesianej mąki dodatkowo i wymieszać. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Na wierzch wyłożyć śliwki, jedna obok drugiej, rozcięciami ku górze. Na wierzch równomiernie rozłożyć posypkę migdałową. Piec w temperaturze 175*C bez termoobiegu przez około 50 - 60 min. lub do tzw. suchego patyczka
Proste PotrawyPuszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe ze śliwkami i maślaną kruszonką to smak, który kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami u babci. Zapach przywołuje wspomnienia… Ciasto jest przepyszne i nie sposób mu się oprzeć. U mnie w domu znika jeszcze ciepłe Do placka oprócz śliwek dodałam drobno posiekane suszone daktyle, a kruszonkę zrobiłam z mielonymi migdałami. Wszystko współgra doskonale(...)pieczemy przez około 35 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką → Jagodzianki → Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką → Pleśniak z truskawkami → Śliwki pod migdałową kruszonką
Oryginalny smakczyli proste ciasto drożdżowe bez wyrabiania . Oba te ciasta są pyszne, miękkie i delikatne, ale tradycyjne ciasto drożdżowe z poniższego przepisu jest po prostu idealne. Najlepsze ciasto drożdżowe, jakie kiedykolwiek jadłam. ciasto drożdżowe przepis na szklanki najlepsze ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką sprawdzony przepis na placek drożdżowy Ciasto drożdżowe z owocami - Cztery Fajery Przepis na ciasto drożdżowe(...)hakiem do ciasta lub ręcznie gładkie, elastyczne ciasto, zajmuje to około 7-9 minut. W międzyczasie rozpuszczam masło i odstawiam na kilka minut, żeby ostygło. Przestudzone masło dodaję do ciasta i wyrabiam, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Zajmie to kolejne 10 minut. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, ale będzie bardzo miękkie, klejące, niemal lejące się. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawięc w składzie puree z dyni, śliwki, orzechy włoskie i aromatyczne przyprawy z cynamonem na czele. Ciasto robi się bardzo szybko, wszystkie składniki wystarczy ze sobą wymieszać, wsadzić do piekarnika na około godzinę i gotowe. Ciasto wychodzi puszyste, lekko wilgotne, śliwki świetnie przełamują słodycz ciasta, a popieczone orzechy wspaniale chrupią. Takie ciasto będzie idealne do kawki w słoneczny jesienny weekend(...)osobnej miski przesiać mąkę, dodać przyprawy i proszek do pieczenia. Przesypać suche składniki do mokrych i wszystko wymieszać do połączenia się składników. Ciasto wlać do formy i wyrównać. Na wierzch położyć przekrojone na pół śliwki i posypać pokrojonymi orzechami włoskimi. P iec w 180° C przez ok. 50-60 minut (do suchego patyczka
Healthy food explorerJesienią na naszym stole nie może zabraknąć pysznego ciasta ze śliwkami. Składniki (forma 24x36): 3 szklanki mąki tortowej, 3 jajka, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki maślanki, ½ szklanki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na kruszonkę: 10 płaskich łyżek mąki, 10 płaskich łyżek cukru, 9 łyżek oleju Ponadto: 70 dag śliwek Sposób przygotowania: Wydrylować śliwki. Z podanych składników zagnieść kruszonkę(...)przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszać robotem na najniższych obrotach do czasu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć do niej ciasto i ułożyć na wierzchu śliwki (skórką do dołu), posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 – 45 minut
Nie tylko w kuchnitradycyjnych kotletów schabowych, mielonych, panierowanych boczniaków, ryby. Do wszystkich tych potraw używałam odrobiny tłuszczu, dużo mniej niż zwykle, właściwie tylko dla podkreślenia smaku. Na deser - odwrócone ciasto ze śliwkami. Zawsze mnie korciło, żeby upiec odwrócone ciasto, ale do tej pory nie miałam do tego odpowiedniej formy. Z patelnią WOLL wszystko jest proste! Karmelizowane śliwki - wyszły doskonałe, takie, jakie
babka w formieKnedle ze śliwkami Knedle ze śliwkami, najlepiej węgierkami, to smak mojego dzieciństwa. Te knedle zawsze „wychodziły”. Ciasto zawsze(...)było delikatne, miękkie i nie przytłaczało smaku śliwek. Polane stopionym masłem i posypane zwykłym cukrem. Bez żadnych wymyślnych dodatków w postaci cynamonu, wanilii ani bitej śmietany. Naturalna słodycz śliwek i delikatne ciasto z ziemniaków – oto cały sekret najlepszych knedli
KorniszonkiFale Dunaju to ciasto, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Zawsze lubiłam się nim zjadać. Tym razem przygotowałam to ciasto w wersji ze śliwkami. Wyszło rewelacyjne. Warto je przygotować, bo jest przepyszne. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 5 jajek 25 dag margaryny 1 szklanka cukru 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki śmietany 18% ½ kg śliwek(...)delikatnie mieszam. Ciasto dzielę na dwie części. Do jednej dodaję kakao oraz śmietanę, mieszam. Na blaszkę (wymiary 22×30 cm) wylewam ciemne ciasto, wyrównuję. Na to wylewam ciasto jasne i wyrównuję. Śliwki przekrawam na pół. Usuwam pestki. Owoce układam na cieście, lekko dociskając. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 175 stopni. 2. Krem: Budynie gotuję na mleku. Odstawiam
Tradycyjna kuchnia Kasi