sera półtłustego (trzykrotnie zmielonego) 4 jajka 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 80 g masła roztopionego 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: około 500 g śliwek Jajka do ciasta czekoladowego powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do rondelka włożyć masło, wodę, cukry i kakao. Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając do momentu(...)mąkami, dolać roztopione masło. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej. Wyłożyć na ciasto czekoladowe i można delikatnie przemieszać masę serową z ciastem, aby powstały zygzaki. Wypestkowane śliwki ułożyć skórką do dołu. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni C około 60 minut. Życzę Smacznego! Zapraszam do polubienia mojego bloga
talerz przyjemnościłyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru do białek ok 1 kg wypestkowanych śliwek węgierek Sposób wykonania: 1. Na stolnicę dajemy mąkę, masło, całość siekamy, następnie dodajemy żółtka, cukier, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2/3 i 1/3, zawijamy(...)folię. Mniejszą część wkładamy do zamrażalnika, a większą do lodówki na 30 minut. 2. Większą część ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i nakłuwamy widelcem. 3. Na cieście układamy śliwki wydrylowane śliwki skórką do dołu. 4. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, a na koniec dodajemy kisiel i dokładnie mieszamy. 5. Pianę wykładamy na śliwki, a na wierzch ścieramy
Kuchnia domowa Aniciasta, bo czasu brak na jakieś bardziej skomplikowane wypieki, a poza tym chwilowo zmuszona jestem wyeliminować ze swojej diety nabiał, więc muszę trochę kombinować żeby było pysznie i bez laktozy, ale coraz lepiej mi to wychodzi, więc pewnie niebawem możecie spodziewać się kolejnych przepisów bez laktozy . A póki co to zapraszam na klasycznego murzynka w jesiennej wersji ze śliwkami. Składniki
Cynamonowe szczęściejeśli nie da się zagnieść PIANKA : 4 białka szklanka cukru łyżka mąki ziemniaczanej ORAZ : 1-1,5 kg jabłek 2-3 łyżki cukru i cynamonu 30 dag śliwek ROBIMY CIASTO : Z podanych składników (oprócz kakao) zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części: większa i mniejsza (ok. 2/3 i 1/3). Do mniejszej dodajemy kakao. Dzielimy na kulki, dajemy do woreczka(...)kroimy na ćwiartki. ROBIMY BEZE : Białka zaczynamy ubijać i powoli dosypujemy cukier. Gdy piana będzie sztywna i gładka dodajemy mąkę, następnie bardzo delikatnie mieszamy. SKŁADAMY CIASTO : Na podpieczony spód wykładamy równo jabłka, następnie układamy śliwki skórką do góry. Wykładamy bezę i rozsmarowujemy. Ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki i pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach C. Po ostudzeniu posypujemy
Pani na deserCzas przetworów trwa nadal . Na dzisiaj przygotowałam kompot ze śliwek , będzie do obiadu a śliwki przeznaczę do ciasta np pleśniak lub polewka biszkoptowa . Składniki na kompot ze śliwek : 5 kg śliwek wypestkowanych 10 łyżek cukru 10 goździków woda wrzątek 2 litry Wykonanie kompotu ze śliwek : Śliwki kroimy no połowę i wyjmujemy pestkę. Do dużej misy(...)goździki . Zasypujemy śliwki każdy słoik 2 łyżkami cukru. Zalewamy wrzątkiem , tak do połowy śliwek. Od zagotowania wody gotujemy 10 minut śliwki . Kompot na zimę idealny , a śliwki trafia do ciasta
Różowa kuchniaciasta odrobinę suszonych śliwek. Kombinacja wyszła bardzo pysznie. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a po upieczeniu chrupiące z zewnątrz, natomiast w środku wilgotne. Zachęcam Was do zrobienia tego prostego ciasta z gruszkami. Smacznego! Kakaowe ciastka owsiane z orzechami Proste ciasto bananowe Ciasto ucierane z figami Przepis na proste ciasto z gruszkami Drukuj przepis Porcji: forma o wymiarach 28x21 Czas(...)cukrem oraz stopniowo mąkę. Mieszamy do powstania gładkiej masy. Jeżeli ciasto trudno będzie połączyć, odstawiamy na około 10 minut - ponownie mieszamy. 3 Na samym końcu śliwki kroimy w małe kawałki i dodajemy do ciasta, mieszamy. 4 Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach około 35-40 minut. Sprawdzamy wykałaczką/zapałką ciasto. Kiedy po włożeniu
Kuchnia Bazyliiprzyprawa do piernika, proszek do p. mieszamy w jednej misce, a mokre czyli: jajka, serek, mleko w drugiej Miksujemy suche składniki z mokrymi ciasto odstawiamy na bok, żeby otręby spęczniały w tym czasie śliwki(...)myjemy, drylujemy i kroimy w kostkę formę do muffinek wykładamy papilotkami najlepiej silikonowymi do papilotek wykładamy najpierw około łyżki ciasta następnie niecałą łyżkę pokrojonych śliwek i znów łyżkę ciasta wstawiamy blaszkę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 25-30minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmieszając dodajemy po jednym jajku a potem po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej foremki. Śliwki myjemy i kroimy na połówki. Połówkami śliwek obkładamy ciasto w foremce. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 C przez ponad godzinę (do tzw. suchego patyczka
Zainspirowana w kuchniDzisiaj zapraszam na ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką. Przepis na to ciasto znalazłam na stronie Cookuj - udane gotowanie. Cynamonową kruszonkę podpatrzyłam u teściowej :) Składniki na ciasto (na tortownicę o średnicy 22 cm): 125 ml mleka 25 g świeżych drożdży 250 g mąki 1/3 szklanki cukru łyżeczka cukru z wanilią 33 g masła 1 duże jajko(...)mieszać je szpatułką. Ciasto powinno rosnąć w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Wyrośnięte ciasto wykładamy na tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układamy pokrojone na ćwiartki śliwki i pokruszoną w palcach kruszonkę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut w 175 stopniach, do momentu uzyskania efektu "suchego patyczka". Ja piekę z termoobiegiem. Smacznego
Smak mojego domuminut są idealne. Pora śliwek nadciąga więc po co kupować ciasto skoro zrobienie jest takie banalne, a więc Moje Kochane Kobietki i nie tylko do warzywniaka po śliwki i robimy ciasto. Składniki na duża blachę 40x25 cm: - 3 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki cukru, najlepiej brązowego - 1 szklanka oleju - 1 szklanka jogurtu lub śmietany - 4 jaja - 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia - wanilia Dodatkowo: - 500 g śliwek 1. Łączymy ze sobą sypkie produkty. Jaja ubijamy na puszystą masę razem z cukrem. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i miksujemy do połączenia się składników. 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, a na wierzch kroimy śliwy i posypujemy małą ilością cukru. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C na 60 minut
Apetyczna babeczkaMarcepan, orzechy i jesienne śliwki. Połączenie jak marzenie. Ciasto bardzo puszyste. Szybko znikające więc znaczy że smakuje. Składniki: 200 g margaryny/masła 200 g cukru 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 100 g marcepanu 280 g mąki pszennej 100 g tartych orzechów laskowych BackMit 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 100 g jogurtu naturalnego śliwki cukier puder do oprószenia(...)laskowe oraz jogurt naturalny. Miksować na wolnych obrotach aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na górze ułożyć śliwki skórką do dołu lekko wcisnąć w ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st. Piec około 1 godziny do suchego patyczka. Ciasto wyjąć, ostudzić i zimne
Ala piecze i gotujeśliwek węgierek Posypka (kruszonka): 100 g masła 1 szklanka mąki 1-2 żółtka ½ opakowania cukru wanilinowego 50 g cukru kryształu Placek drożdżowy ze śliwkami - kuchnia podkarpacka Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki i układamy je na blaszce skórką do dołu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut. Składniki na kruszonkę wyrabiamy krótko na jednolite ciasto(...)ciasto dodając stopniowo pod koniec wyrabiania roztopione i przestudzone masło. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto będzie gotowe, kiedy podwoi swoją objętość, co może zająć około 30-40 minut. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy rozwałkowane drożdżowe ciasto. Ciasto posypujemy bułką tartą i układamy na nim, skórką do dołu, podpieczone śliwki
Trzeci talerzDodatkowo: 500g śliwek 2 łyżki trzcinowego cukru (możecie zastąpić białym) Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić na minimum 1h do lodówki lub 20 minut do zamrażalki. Śliwki umyć i wypestkować. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub mąką. Ponakłuwać widelcem. Opcjonalnie: możecie spód posypać 1 łyżką bułki tartej – to stary trik, dzięki(...)któremu sok z owoców wsiąka w bułkę celem ewentualnego uniknięcia zakalca, a smaku bułki nie czuć. Na spodzie ułożyć skórką do dołu połówki śliwek. Posypać po wierzchu 2 łyżkami trzcinowego cukru. 1/3 pozostałego ciasta rozwałkować, aby się łatwiej go układało na wierzchu pokroiłam je na paski. Następnie te paski ułożyłam koło siebie, tak aby cały wierzch został pokryty ciastem. Piec
Fabryka pomysłówCiasta ze śliwkami mają w sobie coś takiego, co sprawia że zawsze wychodzą pyszne :) Podobnie jest w przypadku tego niesamowicie prostego, ucieranego ciasta, które dzięki dodatkowi mleka skondensowanego ma karmelową nutę, a za sprawą śliwek jest wilgotne i lekko kwaśne. Po prostu pyszne :) SKŁADNIKI 1 i 1/3 szklanki mąki 3 jajka 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego 200g masła 1/3 szklanki(...)Dodać Mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie szpatulką, tak by wszystkie składniki się dokładnie połączyły i powstała gładka masa. 5. Śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki. 6. Ciasto wylać do formy ( u mnie tortownica 22 cm) i ułożyć na cieście połówki owoców skórką do dołu, lekko je wciskając. 7. Piec 45-60 min w temperaturze
DefinicjaSmaku