Przepis na klasyczne, rozpływające się w ustach, ucierane ciasto ze śliwkami i maślaną kruszonką. Puszyste, delikatne i pięknie pachnące. Proste i smaczne, a co najważniejsze - zawsze się udaje. składniki: 200 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 4 jajka (w temperaturze pokojowej) 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500 g śliwek 100 g masła 10 łyżek(...)minuty. Dodaję przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i mieszam na niskich obrotach do połączenia składników. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 21 x 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układam umyte i pozbawione pestek śliwki (skórką do dołu). Na wierzchu równomiernie rozkładam kruszonkę (do roztopionego i ostudzonego masła wsypuję cukier i mąkę, mieszam). Całość wstawiam
babka w formiemakiem jest tak smaczne, że szybko znika. Wszystkie wypieki na bazie uniwersalnego przepisu Crazy Dough , są pyszne, zarówno te słodkie jak i wytrawne. Poza sezonem świątecznym piekłam ciasto ucierane ze śliwkami , drożdżówki z jagodami i serem , ciasto z rabarbarem , a we wrześniu królowała zakręcona drożdżówka ze śliwkami i kruszonką . Jak upiec pyszny makowiec świąteczny zawijany z lukrem królewskim? Ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKnedle ze śliwkami, truskawkami lub morelami. Każdy z nas ma swoje ulubione, ja zapraszam Was dzisiaj na pyszne knedle ze śliwkami podane ze śmietaną i odrobiną powideł śliwkowych. Zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Knedle ze śliwkami Składniki 500 g ugotowanych ziemniaków 2 jajka 50 g mąki ziemniaczanej 250 g mąki pszennej brązowy cukier bułka tarta Instrukcje Ziemniaki gotujemy w osolonej(...)wystygnięcia. Do ziemniaków dodajemy mąki, jajka i szybko zagniatamy ciasto, jeśli zbyt mocno się klei możemy dodać jeszcze odrobinę mąki. Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek, do każdej śliwki wsypujemy szczyptę cukru, zamykamy i obtaczamy w bułce tartej. Z ciasta formujemy wałek średnicy 5 cm i kroimy na cienkie plasterki, rozpłaszczamy i na każdym umieszczamy śliwkę, zaklejamy szczelnie ciastem i formujemy
To co lubię - gotuję i polecamChwilę wyrabiać. Następnie dodać przestudzone masło i wyrobić gładkie ciasto, które będzie odchodziło od dłoni oraz od ścian naczynia. Podczas wyrabiania starać się wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 - 2 godziny. Podczas gdy ciasto rośnie przygotować masę serową, owoce oraz kruszonkę. Masa serowa: Wszystkie(...)kruszonkę. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Przełożyć je do formy o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie rozłożyć w formie. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 - 30 minut. Na wyrośnięte ciasto w formie wyłożyć masę serową - równomiernie rozsmarować ją po całej powierzchni. Na serze ułożyć połówki śliwek, rozcięciem ku górze, lekko wciskając
Opowieści z piekarnikarozkłócone jajka i roztopione masło. Wymieszałam i wyrobiłam na gładką masę. Wyrabiałam dotąd aż ciasto odchodziło od miski. Przykryłam ścierką i odstawiam na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wyłożyłam ciasto do foremki 21×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyłam śliwki brzuszkami do spodu. Odstawiłam na 30 minut(...)wyrośnięcia. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. Zrobiłam kruszonkę i posypałam nią ciasto. Składniki na kruszonkę wymieszałam aż połączyły się i powstały drobne grudki. Wstawiłam ciasto na ok. 50 minut do piekarnika. Proszę po 35 minutach obserwować kolor skórki ciasta. Smacznego! Lidka Artykuł Puszyste drożdżowe ciasto ze śliwkami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąKruche ciasto z dodatkiem orzechów, a w na nim ułożone śliwki węgierki. Proste, bo to tylko kruche ciasto z owocami, ale jakie smaczne. Ćwiartki śliwek odpowiednio ułożone mogą dać ciekawy efekt wizualny. ORZECHOWE CIASTO: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 50 g orzechów włoskich 1 jajko 125 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru WYPEŁNIENIE(...)zagniatałam na tyle, żeby je później je rozwałkowywać. Ugniotłam je w formie. Tartę wstawić do lodówki na czas przygotowania śliwek. Śliwki przekroić na połówki, usunąć pestkę i przekroić jeszcze raz na pół. Ćwiartki ułożyć na kruchym, surowym cieście, zaczynając od brzegu do środka. Obsypać cukrem trzcinowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C. Piec przez ok 40 min. Smacznego
https:KKuchniaMniambyć około 300 g mąki. Następnie połącz składniki dodając jedno jajko i zagniatając ciasto. Podziel ciasto na 14 równych kawałków. Śliwki przekrój na pół po szerokości. Na kawałek ciasta połóż połówkę śliwki i uformuj zgrabną kulę. Zagotuj wodę z solą i wrzucaj knedle na wrzątek gotuj przez 10 minut. Knedle powinny wypłynąć pod wierzch. Wyjmij knedle cedzakiem na opłukany zimną
codojedzeniaCiast ze śliwkami ciąg dalszy :) Składniki : 5 jaj 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej 5 łyżek cukru pudru kostka margaryny tj.250 g , lepiej masła, ale w oryginalnym przepisie była margaryna Kasia 1 szklanka cukru kryształu ok.1 kg śliwek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe, cytrynowe, waniliowe lub takie jak lubimy bułka tarta Przygotowanie : Do mąki dodać tłuszcz, żółtka(...)wtedy dodać na 2 razy szklankę cukru (tzn. wsypywać cukier po pół szklanki), gdy cukier już połączymy z pianą wtedy dosypujemy stopniowo budyń Pianę rozsmarowujemy na śliwkach i wyjmujemy schłodzoną lekko drugą część ciasta którą skubiemy na małe okruszki na wierzch ciasta tzn.układamy na pianę. Tak naprawdę to ciasto z zamrażalnika jest miękkie, ale takie ma być. Pieczemy
Proste PotrawyKruche, rozpływające się w ustach ciasto. Soczyste słodkie śliwki z jesiennym aromatem goździków i cynamonu. Pianka waniliowa lżejsza i delikatniejsza niż ta w ptasim mleczku. I to wszystko w jednym, nieskomplikowanym i niedrogim cieście. Mąkę mieszamy razem z cukrem i proszkiem do pieczenia. Mocno schłodzone masło (najlepiej przetrzymane przez ok. 2 godziny w zamrażalce) kroimy w drobną kostkę. Dodajemy(...)gotowej masy bezowej wsypujemy porcjami budyń w proszku i miksujemy razem z bezą do całkowitego, dokładnego połączenia. Pianę wykładamy łopatką na podpieczony wcześniej spód kruchego ciasta, wyrównujemy jej wierzch. Na pianie rozkładamy pokrojone śliwki skórką do góry, delikatnie je w pianę wciskając. Posypujemy śliwki przyprawą do piernika, na wierzch ścieramy drugą część schłodzonego ciasta i jej już nie dociskamy – utworzy
Karo in the Kitchenładnym, zajrzałam do zamrażarki, do owocowych zapasów, i zobaczyłam śliwki. Zaraz potem przypomniałam sobie o dodatku do KUCHNI dotyczącym ciast, w środku już czekała receptura na poniższy placek. Ciasto ze śliwkami 250 g maki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 16 g cukru waniliowego 2 czubate łyżki cukru 150 ml śmietany 18% 150 g masła 600 g śliwek(...)wielkości 20 na 40 cm. Układamy go na blaszce wyłożonej papierem. Brzegi zawijamy do środka i smarujemy lekko rozbełtanym białkiem. Środek ciasta posypujemy migdałami i cukrem trzcinowym. Pieczemy 12 minut. Wyjmujemy z pieca, nakładamy powidło i układamy śliwki. Całość posypujemy kruszonką i pieczemy kolejne 20 minut
Dzieje kuchennej Wiewiórydlatego właśnie powstała ta miodowa wersja tego klasyku. Bez dodatku masła, bez cukru, bez kruszonki, ale za to z pulchniutką serowo-miodową pierzynką, w której zatopione są śliwki podsypane cynamonem. Pyszności! Ciasto drożdżowe: 500 g dobrej jakości mąki tortowej 2 opakowania suchych drożdży (2x7g) 150 ml mleka 75 g miodu np. wielokwiatowego 80 g oleju, najlepiej słonecznikowego 3 duże jajka(...)rozwałkowujemy do wielkości blaszki o wymiarach 26x36 cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasto, które nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy twaróg i rozprowadzamy dokładnie po całości. Następnie układamy śliwki, a całość zasypujemy cynamonem. Można podlać także wszystko jeszcze odrobiną miodu. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 180ºC - góra + dół Czas
Cooking Monsterrobiłam ciasto z bezą i jeszcze trochę pracy przede mną. Ale z głowy na papier wylało się kilka nowych pomysłów. Ponieważ zostało mi trochę śliwek, posypałam je płatkami zbożowymi i kawałkiem kruszonki z ciasta. Idealny podwieczorek! Śliwkowy placek z bezą Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 12 Składniki ciasto 200 g masło 1 łyżka erytrol 6 szt żółtko jaja(...)miksujemy z erytrolem, dodajemy żółtka, mieszamy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto. Pozostałą częścią ciasta wykładamy formę do ciasta. Na wierzch wykładamy połówki śliwek, skórką w stronę ciasta. Można posypać cynamonem. Wykładamy pianę i posypujemy pozostałą częścią ciasta (najlepiej zetrzeć na tarce o małych oczkach). Ciasto pieczemy przez 20 minut w 180 st. C z termoobiegiem
Kucharzycagorący cynamon" i wymieszać "byle jak" = nie za dokładnie forma kominkowa silikonowa 24 cm połowę ciasta wylać do formy i poukładać śliwki bez pestek teraz wylać resztę ciasta i na wierzchu poukładać śliwki piec w 200C około 40 - 45 minut - do suchego patyczka dobrze ostudzone ciasto polukrować nie za gęstym lukrem: puder cukier wymieszać ze śmietanąposypać od razu kolorową posypką
W Mojej Kuchni LubięKruszonkowiec ze śliwkami i czekoladą. Pycha. Śliwki i czekolada to od dawna znane i lubiane połączenie smaków. Jeśli do tego dołączymy kruche ciasto i piankę będzie jeszcze ciekawiej. Ciasto:75 dag mąki pszennej7 żółtek 1,5 szklanki cukru1,5 kostki margaryny10 dag smalcu1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 duże opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo:7 białek9 łyżek cukru1 duże opakowanie budyniu(...)cieście rozprowadzić połowę kremu czekoladowego, a następnie ułożyć śliwki pokrojone na ćwiartki. Białka z cukrem ubić na sztywno, połączyć z budyniem (w proszku), wyłożyć na śliwki. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 50 minut w temperaturze 175 stopni. Upieczone, jeszcze gorące ciasto udekorować pozostałym kremem czekoladowym. Kroić gdy całkowicie wystygnie
Praktyczna pl