ciasto z śliwkami - 5631 przepisów (strona:77/376)

Tarta półkrucha ze śliwkami 289

500g śliwek  4-5 łyżek domowego cukru waniliowego [do znalezienia TU] - ilość cukru regulować w zależności od kwaśności śliwek Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne. Dodać cukier, cukier wanilinowy, masło i smalec - ten ostatni powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne po upieczeniu(...)ciastem formę i posypać obficie bułką tartą - bułka wchłonie nadmiar wilgoci ze śliwekŚliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, wypestkować. Wyłożyć nimi ciasno wnętrze formy - środkiem śliwki do góry.Z reszty ciasta uformować cienkie wałeczki i układać je w kratkę na śliwkach - zlepiając ich końce z brzegami ciasta.Piec ok. 40-45 min. w temp 180C na opcji góra-dół

Grunt to przepis!
Knedle ze śliwkami i miodem 139

zagniatamy ciasto. Odrywamy po kawałku ciasto, formujemy kulkę i rozklepujemy na placuszek. W środek wkładamy połówkę śliwki - w miejsce pestki wlałam trochę miodu (ok. 1/2 łyżeczki). Zawijamy brzegi ciasta na śliwkę, tak by powstała nam kulka. a śliwka była w środku. Z tego przepisu wychodzi ok. 30 knedli. Gotujemy je partiami w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną. Na patelni rozpuszczamy

Aga w kuchni
Czekoladowiec z suszonymi śliwkami 90

Wilgotne ciasto czekoladowe z dodatkiem suszonych śliwek. Często kakaowe ciasta nazywane są czekoladowymi, bo też i smakiem prawie się nie różnią, zależnie od doboru pozostałych składników. Tutaj jednak czekolada występuje, więc jak najbardziej jest to prawdziwe ciasto czekoladowe :-) Nieoczywistym dodatkiem są tu natomiast suszone śliwki, ale ich smak nie jest dominujący, pomimo dość dużej ilości. Wraz z zalewą, w której

Arabeska waniliowa
Tarta ze śliwkami (bez pieczenia) 132

Panu Henryku wyjątkowo wcześnie zaowocowały. Taka odmiana. W ubiegłym tygodniu zrobiłam z nich pierwsze ciasto, a dosłownie przed chwilą skończyłam wekować powidła, a w piekarniku właśnie siedzi ciasto drożdżowe ze śliwkami, rzecz jasna :) Przy okazji dzieci dały popis znajomości klimatów wiejskich ;)    Mąż chciał zabłysnąć dowcipem i mówi do Hani: - Znasz dowcip o powidłach? - Nie..... - Po widłach są dziury(...)koimy na pół i usuwamy pestki.  W rondlu lub na patelni topimy cukier i dodajemy śliwki. Podsmażamy przez kilka minut, aż śliwki puszczą sok.Podczas smażenia możemy dodać gałązki świeżego tymianku. Nakładamy lekko ciepłe na schłodzone ciasto z kremem tuż przed podaniem.  Smacznego

bistro mama
Knedle ze śliwkami. 124

Przygotowanie: Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Jeszcze ciepłe ziemniaki zmielić przez maszynkę. Dodać do nich mąkę, jajka i troszkę soli. Zagnieść ciasto. Ze śliwek usunąć pestki - nie przekrajać ich do końca, pozostawić tak by się lekko obie połówki razem trzymały. Gdyby śliwki były kwaskawe posypać ich środek cukrem. Ciasto podzielić na pół

W kuchni u Moniki
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI 110

Ciasto drożdżowe ze śliwkami przepis autorski // blacha 30x32 ~48g świeżych drożdży ~ 1 szklanka ciepłego(nie gorącego!) mleka ~3,5 szklanki mąki (450g) ~1/2 do 3/4 szklanki cukru (zależy jak słodkie są śliwki) ~60g masła, rozpuszczonego ~1 jajko + 1 żółtko ~ok.700-800g śliwek  Robimy zaczyn: drożdże łączmy z 1/2 szklanki letniego mleka, 1/2 szklanki mąki pszennej i 1/4 łyżeczki cukru, mieszamy(...)wyrośnięcia. Śliwki przekrawamy na cztery części.  Blachę o wym. 30 x 32 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto i układamy na wierzchu śliwki, stroną rozcięta do góry. Odstawiamy na pół. godziny. Po tym czasie pieczemy w temp. 180 C przez 45 min, do tzw. suchego patyczka

chili & sugar
Ciasto ucierane ze śliwkami 115

Ciasto ucierane ze śliwkami to jeden z najłatwiejszych deserów z tymi sezonowymi owocami. Błyskawiczne i bardzo tanie w przygotowaniu. Idealne w duecie z herbatą, kawą, mlekiem czy kakao.   Artykuł Ciasto ucierane ze śliwkami pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Muffinki śliwkowe na szybkiego 133

duże śliwki Jak zwykle suche składniki i mokre wymieszaj w oddzielnych miskach, a następnie połącz miksując lekko lub mieszając łyżką. Papierowe papilotki umieść w muffinkowej formie i napełnij ciastem. Pokrój śliwki w kostkę i wciśnij w ciasto. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika na 175ºC, nastawionego na termoobieg i piecz przez 20 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Ostudzone muffinki oprósz

codojedzenia
Pleśniak z jabłkami i śliwkami 181

Ciasto dzieciństwa, chociaż wtedy jadłam głównie ze śliwkami.  Wiem, że moja mam korzysta z takiego przepisu na ciasto do szarlotki, więc tak naprawdę połączyłam dwa w jedno.   Ciasto idealne na jesień.  Będzie znikać szybko.  Zapewniam.     Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 1/4 szklanki cukru (można mniej) 5 jaj 250 g masła 1 łyżeczka(...)kawałki.  Podsmażyć z odrobiną cukru i cynamonu.  Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąc pestki. Duży kawałek jasnego ciasta wyłożyć na dnie.  Na ciasto wyłożyć jabłka, a na nie połówki śliwek.  Na owoce zetrzeć na grubej tarce jasne ciasto.  Białka ubić na sztywno z cukrem.  Wyłożyć na jasne ciasto.  Na wierzch zetrzeć ciasto

Sto kolorów kuchni
Ciasto ze śliwkami i malinami 149

następnie dodajcie żółtka i proszek do pieczenia. Masło roztopcie w rondelku i lekko wystudźcie. Gdy będziecie mieli gładką masę ciasta dodawajcie na przemian mąkę i trochę płynnego masła - będzie łatwiej mieszać i uzyskać gładką masę bez grudek. Dodaj wiórki kokosowe. Śliwki umyj, przekrój na pół, wydrąż pestki. Formę kwadratową lub okrągłą o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia(...)trochę ciasta, potem posyp gdzieniegdzie malinami, zalej resztą ciasta. Piecz w temp. 180C 15 minut na środkowej półce bez termoobiegu programem grzania góra - dół. Po 15 minutach wyjmij ciasto, ułóż śliwki skórką do dołu. Piecz 50 minut w temp. 190C. Przed: Po: Moja rada: Jeśli chcecie bardziej aromatyczne ciasto dodajcie do niego zapach śmietankowy lub waniliowy. Możecie także wsypać

Zasmakuj Kuchni
Tropikalne ciasto dyniowe z książki "Moje wypieki na cztery pory roku" 165

pomysł podoba mi się bardzo, bo jestem miłośniczką lokalnych świeżych, sezonowych produktów. Nie oszukujmy się ciasto z truskawkami smakuje najlepiej w czerwcu, gdy mamy świeże pachnące owoce, a ciasto ze śliwkami jesienią. Można owszem wykorzystać mrożone owoce ale to już nie to samo.   Wracając do książki to każdy znajdzie tu coś dla siebie zarówno doświadczeni cukiernicy(...)soczyste i radosne. Letnie wypieki uginają się od truskawek, czereśni i innych owoców, znajdziemy tutaj także orzeźwiające desery bez pieczenia. W przepisach jesiennych pojawiają się jabłka, orzechy, śliwki i dynia. I wreszcie ciasta na zimę pełne aromatycznych korzennych przypraw. Jak tak przeglądałam tą książkę to połowę ciast miałam ochotę spróbować odrazu, a wszystko przez piękne zdjęcia, których w niej

Cynamonowe szczęście
Ciasto czekoladowe ze śliwkami wg Aleex 124

Korzystałam z przepisu z kwestii smaku, ale wprowadziłam swoje modyfikacje. Ciasto jest dość ciężkie, mocno czekoladowe, z lekko chrupiącą skórką i wilgotnym miąższem. Aby nieco podkręcić smak ciasta, dodałam do niego kawałki śliwek. Udało się znakomicie. Na koniec oprószyłam je chmurką cukru pudru. Do tego łyk kawy i …. czego chcieć więcej? Polecam. Składniki: • 200 g miękkiego masła • 1 szklanka drobnego(...)oraz mleko, delikatnie wymieszać. 6. Dodać mieszankę mąki i wszystko zmiksować, aż składniki się połączą. 7. Masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię. 8. Na wierzchu ułożyć pokrojone kawałki śliwek. 9. Ciasto piec przez ok. 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. 10. Upieczone ciasto ostudzić na kratce. 11. Posypać cukrem pudrem. Przechowywać w pojemniku, aby ciasto nie traciło wilgotności. Smacznego

W mojej kuchni
Ucierane ciasto z owocami i kruszonką 261

Dzień dobry!Na zewnątrz mamy już ostatnie przebłyski lata, zaczyna się jesień, a z jesienią przychodzą jesienne ciasta z jabłkami, dynią i śliwkami. Dzisiaj przepis na pyszne ucierane ciasto, właśnie ze śliwkami i chupiącą kruszonką na wierzchu.Nie pożałujecie! :-)Przepis pochodzi z Moich Wypieków.Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Tarta ze śliwkami 94

cytryny i szczyptę soli rozdrabniamy z   zimnym masłem. Żółtka mieszamy ze śmietanką, dodajemy do ciasta i szybko ugniatamy na jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Śliwki myjemy, przecinamy na pół(...)usuwamy pestki. Mieszamy z cukrem oraz sokiem i odstawiamy na pół godziny, by puściły sok. Ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko rozwałkowujemy. Przekładamy do formy, formujemy brzeg tarty. Na cieście układamy śliwki, zalewamy syropem i pieczemy 50 min w 200°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Krucha tarta ze śliwkami i cynamonem. 158

masła lub margaryny Dodatkowo: około 30 dag śliwek cynamon mielony według uznania 1 cukier waniliowy mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie kruchej tarty ze śliwkami: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy pół godziny w lodówce.  2. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, wałkujemy na około o średnicy około 27 cm i przekładamy(...)blaszkę od tortownicy o średnicy 25 cm. Na ciasto nakładamy wcześniej umyte i wypestkowane śliwki. Posypujemy cukrem waniliowym i oprószamy cynamonem według uznania. Brzegi tarty lekko podnosimy do góry i formujemy falbankę. 3. Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 50 minut. Upieczoną studzimy. 4. Gotową tartę kroimy i podajemy. Smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników

Izabelawkuchni