ciasto z śliwkami - 5631 przepisów (strona:74/376)

Delikatne knedle twarogowe ze śliwkami 125

jakim cudem wychodziły takie twardziochy, bo nigdy w „dorosłym” życiu, nie udało mi się zrobić tak twardych klusek Ka bardzo lubię śliwkowe knedle. Taka śliwka otulona w miękkim i delikatnym cieście, po rozkrojeniu uwalnia się z niej sok i ten śliwkowy zapach. Kupne knedle już tak nie pachną Knedle koniecznie u nas jemy z bułką tartą, ale niektórzy(...)kulkę. Wrzucać na wrzącą wodę i gotować ok. 5 min. Podajemy z bułką tartą. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/pozostale/delikatne-knedle-twarogowe-ze-sliwkami/ MieszamWGarnku Artykuł Delikatne knedle twarogowe ze śliwkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Mini galette z mąki żytniej ze śliwkami 95

żytniej ze śliwkami , cynamonem, miodem i płatkami migdałowymi. Te mini rustykalne tarty nie wymagają użycia formy, wystarczy blaszka. Banalnie proste do wykonania, każdy sobie poradzi Pyszne kruche ciasto i pachnące cynamonem śliwki… Czego chcieć więcej? Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki żytniej 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany szczypta soli Nadzienie: około(...)ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki migdałów w płatkach Przygotowanie: Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder i masło, które razem z mąką siekamy na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 45 minut

Oryginalny smak
Pomarańczowe ciasto ucierane z brzoskwiniami i kokosową kruszonką 127

aromat relaksu, lenistwa, wspaniałe do kawy i plotek! A zapach kokosowej kruszonki obłędnie wciąż unosi się w całym domu.. W oryginalnym przepisie kruszonka jest cynamonowa a w cieście świeże śliwki. U mnie kokosowa kruszonka, kocham zapach kokosa! oraz świeże brzoskwinie. Choć te z puszki też będą ok. Każdy owoc się nada, nawet bakalie, najlepiej rodzynki lub żurawina. Pachnie cudnie(...)przelewam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wyrównuję i na wierzchu rozsypuję brzoskwinie posiekane w kosteczkę (jeśli skusiliście się na śliwki to układajcie połówki śliwek rozcięciem ku górze, jedna przy drugiej. Tak przygotowane ciasto posypuję równo kruszonką. Piekę na środkowej półce piekarnika w temperaturze 170°C przez ok. 50 minut, do suchego patyczka (grzaniem góra plus dół). Wyjmuję, studzę

Zasmakuj Kuchni
łatwe ciasto śliwkowe... 109

mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki duże węgierki 70 dag Jajka, cukier, aromat migdałowy, miękki tłuszcz mikserem utrzeć z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata. Do masy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem połączyć składniki na gładkie i dość gęste ciasto. Keksówki silikonowe 20x11 cm, do form wyłożyć ciasto, łyżką(...)wygładzić, do ciasta włożyć duże połówki śliwek. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 40 minut, w formach ciasto wystudzić,ciasto można polać lukrem, polewą ale nam smakuje bez dodatków - bardzo łatwe, szybkie i jednocześnie bardzo delikatne, aromatyczne ciasto ucierane ze śliwkami idealne na każdą okazję........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
śliwkowa drożdżówka bez kruszonki... 112

jajka 4 sztuki, mąka tortowa 55 dag, mleko letnie 1 szklanka, stopione masło lub margaryna 5 dag, śliwki 50 dag drożdże wkruszyć do misy robota, wsypać cukier, cukier wanilinowy, mąkę przesianą z solą, wbić jajka, wlać letnie mleko i od razu wyrabiać ciasto bez zaczynu, ciasto hakiem wyrabiać z 5 minut wlać stopiony tłuszcz i wyrabiać jeszcze z 3 minuty(...)parę razy wyrobić i wyłożyć do formy, poukładać połówki śliwek piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto w formie wystudzić - drożdżowe ciasto ze śliwkami jest bardzo aromatyczne, smaczne, delikatne i smakuje na każdą okazję...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 531

moja rodzina lubimy różnego rodzaju ciasta z kremem, ale w okresie letnim, kiedy są świeże owoce stawiamy na ciasta owocowe. Dzisiaj mam dla was przepis na proste ciasto ze świeżymi śliwkami i kruszonką. Do jego przygotowania nie potrzebujemy miksera, wystarczą nam tylko dwie miski i łyżka. Zrobimy je w ciągu 15 minut, oczywiście nie licząc czasu pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)roztopione masło. Wymieszać do połączenia składników. Następnie masę jajeczną przelać do miski z mąką. Wszystko razem energicznie wymieszać. 3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Na cieście poukładać połówki śliwek. 4. Składniki na kruszonkę przełożyć do miski, posiekać nożem. Następnie ręką zagnieść kruszonkę i posypać nią przygotowane ciasto. 5. Gotowe ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C

Danka Pichci
Ciasto biszkoptowe z rabarbarem i śliwkami 151

stopione i przestudzone masełko, które odpowiada tutaj za wilgotność wypieku. Wybór owoców nie jest niczym nadzwyczajnym- użyłam rabarbaru oraz śliwek, które pysznie współgrają i nadają kwaskowatej nuty. Polecam na weekend do filiżanki kawy!     Składniki: (na blaszkę 20x30 cm) Ciasto: 4 jajka rozmiar L 1 niepełna szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia(...)masła Dodatkowo: masło i mąka do formy 3 łodygi rabarbaru (po obraniu ok. 170) 250 g śliwek 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Śliwki umyć, odpestkować i pokroić na drobne kawałki. Rabarbar obrać, pokroić w kostkę, połączyć ze śliwkami. Do owoców dodać łyżkę mąki i dwie łyżki cukru, wymieszać (pozostałe 2 łyżki

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto śliwkowe do góry nogami. 103

owocami. Polecam! Składniki: Część owocowa: 100 g masła (w temperaturze pokojowej) 150 g brązowego cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka rumu 1/4 łyżeczki soli 500 g śliwek (np. renklod) Ciasto: 200 g mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 100 g masła (w temperaturze pokojowej) 80 g cukru 2 duże jajka(...)masłem. Dno wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia i również natłuścić.  Na spód wyłożyć około 0.5 cm warstwę masy cukrowo-maślanej, a na niej ułożyć plastry śliwek - na zakładkę. Na wierzch wyłożyć warstwę ciasta pamiętając o pozostawieniu miejsca na wyrośnięcie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec do zrumienienia około 45 - 60 minut. Sprawdzić patyczkiem - wsadzony w ciasto

zadanie-gotowanie
Migdałowe ciasto z borówkami i śliwkami 163

Migdałowe ciasto z borówkami i śliwkami - delikatne, aromatyczne i dzięki mące migdałowej wilgotne.  Składniki na ciasto: 160 g miękkiego masła 160 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej 100 g mąki z migdałów (polecam Skworcu ) 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 50 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka olejku migdałowego Ponadto: 150 g borówek(...)migdałów blanszowanych 1 płaska łyżka cukru trzcinowego Wykonanie: Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Śliwki kroimy na ćwiartki. Migdały blanszowane siekamy. Ciasto wykonujemy przy użyciu miksera. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ucieramy, aż uzyskamy miękką, puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę pszenną, mąkę

Smak mojego domu
śliwki z lukrem na drożdżówce... 144

wyrabiać z 5 minut na najwyższych obrotach ciasto - zostawić przykryte talerzem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu silikonowa forma okrągła 24cm - niczym jej nie smarować do formy przełożyć wyrośnięte ciasto, poukładać połówki śliwek wciskając w ciasto - zostawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia KRUSZONKA: 100 gram miękkiego masła, 100 gram cukru, 200 gram mąki - wyrobić palcami kruszonkę i posypać na ciasto

W Mojej Kuchni Lubię
Kruche ze śliwkami i budyniową pianką 98

cukier puder do posypania ciasta  Przygotowanie:   Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.  Przesiać do miski, dodać zimne pokrojone masło lub margarynę, posiekać nożem.   Zrobić w mące dołeczek, dodać żółtka i inne składniki, zagnieść ciasto.   Podzielić ciasto na dwie nierówne części, mniejszą i większą.   Przełożyć ciasto do foliowych torebek, włożyć(...)dokładnie wymieszać.   Pod koniec mieszania dolewać cienkim strumieniem olej, dokładnie zmiksować.   Blachę o wymiarach ( 25x36) wysmarować tłuszczem, wyłożyć większą część ciasta, wylać na ciasto, piankę budyniową, posypać pokrojonymi w kostkę śliwkami.  Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach.  Wstawić blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stop.  Piec przez około

Kuchnia Danusi
Placek ze śliwkami 220

złość Putinowi, możecie teraz zrobić ciasto z innymi owocami. Proponuję placek ze śliwkami, bo już można kupić piękne węgierki. Przepis jest tak prosty, że nie sposób, by ciasto nie wyszło. Zamiast śliwek można użyć innych owoców, np. brzoskwiń i moreli. Ciasto doskonale smakuje także z rabarbarem. Składniki (na dużą formę): 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 5 całych(...)dodać proszek do pieczenia. Ciasto powinno wyjść dość gęste - w formie trzeba będzie je rozprowadzić łyżką. Wcześniej formę należy nasmarować masłem i obsypać mąką. Na ciasto, środkami do góry, wyłożyć połówki śliwek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza.  Piec ok 45 minut z włączonym termoobiegiem

W SMAK
CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI 163

Miało być ciasto orzechowe ze śliwkami, ale jak to w życiu bywa...powstało ciasto migdałowe..., z braku mielonych orzechów. Ucierane, sezonowe, migdałowe ciacho z dodatkiem śliwek, a jakże... Pyszne, wilgotne, lekko chrupiące (kawałki migdałów), idealne do porannej kawki. Inspiracją był stary kajecik. Ja piekłam w mniejszej, ciemnej blaszce, o wym. 27,5x22,5cm. Składniki: - 500g śliwek - 150g jogurtu naturalnego - 150g(...)proszkiem do pieczenia. Cały czas ucieramy. Na końcu dodajemy rozdrobnione orzechy lub migdały. Delikatnie mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy umyte i wydrylowane, przepołowione na pół śliwki, bardzo delikatnie oprószamy je cynamonem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180* C i pieczemy ok.40 na termoobiegu.  Ciasto lekko studzimy, a następnie smarujemy podgrzanym dżemem

Smaczne Zdrowe
Ciasto maślane ze śliwkami, z nutą migdałową, z kruszonką migdałową... pyszne 121

Długo mnie tutaj nie było, ale chcąc wkupić się w Wasze łaski, przesyłam Wam przepis na pyszne ciasto z sezonowymi owocami... ze śliwkami. Wspaniałe, pyszne, nie może się znudzić.... I tak można go chwalić. To ciasto ostatnio często gości na naszym stole. Ale za każdym razem coś zmieniam, coś dodaję, zamieniam i za każdym razem jest inne. Wystarczy tak niewiele(...)składniki, wymieszałam i na koniec wlałam roztopione, wystudzone masło. Dokładnie wymieszałam łyżką a następnie roztarłam między palcami. Kruszonka ma doskonałą konsystencję. Jest jej sporo więc ciasto będzie pyszne. Teraz już kruszonkę mogłam rozsypać na śliwkach. Tak przygotowaną foremkę wstawiłam do gorącego piekarnika... ... najpierw na 1 godzinę. Potem jeszcze zostawiłam na 15 minut. Wierzch ładnie się zarumienił. Sprawdziłam patyczkiem i.... już

Kuchnia u Krysi
Tarta ze śliwką i z gruszką 82

ciepło z lodami. Print Tarta ze śliwką i z gruszką .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Świetna krucha tarta z pysznym wypełnieniem Course Deser Cuisine Polska Keyword gruszki, śliwki Prep Time 30 minutes Cook Time 20 minutes Total Time 50 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Ciasto 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki(...)wyjąć z piekarnika. Do formy z ciastem cynamonowym wyłożyć przygotowaną masę śliwkową , posypać płatkami migdałowymi , resztę ciast zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać min wierzch tarty. Na drugi spód wyłożyć nadzienie gruszkowe , również przykryć tartym ciastem. Ponownie wstawić do piekarnika na około 10 minut. Smacznego ! Artykuł Tarta ze śliwką i z gruszką pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl