ciasto z śliwkami - 5631 przepisów (strona:84/376)

Kruchy placek ze śliwkami 229

weekend polecam szybkie kruche ciasto ze śliwkami z dodatkiem migdałów. Prawda, że brzmi pysznie? Tak pyszne, że znika z blaszki jeszcze gorące, dlatego mam zdjęcia prawie pustej blaszki ;) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Bezglutenowe knedle z fioletowych ziemniaków ze śliwkami i cynamonem 155

gram fioletowych ziemniaków 6-8 śliwek węgierek cynamon cukier kokosowy, lub trzcinowy olej kokosowy sól Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę, do gorących ziemniaków dodajemy mąkę z quinoy i skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy łyżką, po chwili gdy już są trochę chłodniejsze, wyrabiamy ciasto ręcznie, aż uzyska jednolita(...)konsystencję i będzie odchodziło od ręki. Śliwki przekrawamy wzdłuż, ale nie do końca, tylko tyle aby udało się usunąć pestkę, na jej miejsce wsypujemy trochę cynamonu. Zmykamy śliwkę i każdą oblepiamy porcją ciasta. Najlepiej uformować w dłoni placek, na środku ułożyć śliwkę i zawinąć w nadmiar ciasta. Knedle wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 4 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy

Quinoa Raz!
CIASTO KOKOSOWA ROZKOSZ 183

Błyskawiczne, baaardzo kokosowe ciasto ze śliwkami. Dla wszystkich wielbicieli kokosu, ale nie tylko. Nas bardzo zauroczyło swym smakiem. Idealne zarówno na świeżo (u nas znika jeszcze letnie...) jak i w następne dni. U mnie wersja ze śliwkami, ale sprawdzą się każde inne owoce. Bardzo wilgotne i długo pozostające świeże ciacho zauroczy każdego miłośnika zdrowych słodkości. Ciasto przygotowywałam w dwóch wersjach(...)tortownicy, boki przesmarowane delikatnie olejem kokosowym, spód wyłożony papierem do pieczenia. Wyrównujemy. Wykładamy owoce. U mnie rozeta z pokrojonych na cząstki śliwek. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy ok.40 minut na termoobiegu. Letnie ciasto polewamy lukrem przygotowanym z pudru wymieszanego z mleczkiem kokosowym. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Tarta ze śliwkami. 102

kostkę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto. Na cieście ułożyć śliwki skórką do dołu. Lekko je docisnąć. Jeżeli mamy cukier perlisty posypać nim ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 -25 minut. Ciasto wyjąć i oprószyć cukrem

królestwo garów
drożdżowiec śliwkowy... 129

Składniki: drożdże 1/2 kostki, jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, sól - szczypta, aromat cytrynowy 1/2 łyżeczki, mleko ciepłe 1 szklanka, masło lub margaryna 100 gram, mąka tortowa 60 dag, śliwki 1/2 kg, cukier puder 3/4 szklanki, sok z cytryny 2 łyżki ZACZYN: w miseczce drożdże wymieszać z 2 łyżkami ciepłego mleka + 1 łyżeczką cukru i mąki - przykryć talerzykiem i zostawić(...)minut i zostawić przykryte do wyrośnięcia na 1 godzinę ciasto wyrośnięte przez 1 minutę wyrobić i 3/4 ciasta dać do płaskiej formy silikonowej 24cm z kominkiem na cieście ułożyć połówki śliwek i dać resztę ciasta piec w 200C około 40 minut LUKIER: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na dość płynny lukier i polać nim ciasto taki drożdżowiec lubimy

W Mojej Kuchni Lubię
Rustykalna tarta ze śliwkami/ Galette ze śliwkami w wersji fit 142

czyli połączenie razowego ciasta z dodatkiem słodko-kwaśnych owoców, które przełamują całość. Inspiracja: Shining Star Składniki: Ciasto kruche: 100g płatków owsianych (lub mąki owsianej) 100g mąki pszennej pełnoziarnistej 1 żółtko 2 łyżki masła 2 łyżki ksylitolu (lub cukru) 3 łyżki mleka Nadzienie: 400g śliwek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru kokosowego, ksylitolu lub cukru 1 łyżka bułki tartej Przygotowanie: Jeżeli(...)uniknąć zakalca, bułka pochłania sok z owoców). Śliwki umyć, pokroić na połówki. Pozostawić około 3 cm od brzegu ciasta. Wyłożyć od zewnątrz do wewnątrz pokrojone owoce. Śliwki posypać cynamonem wymieszanym z cukrem. Ciasto założyć na owoce.  Piec na złoty kolor około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania ze śliwkami i kruszonką 536

zachęcająco? Jeśli macie ogromną ochotę na drożdżówkę a nie lubicie się trudzić z ciastem drożdżowym to polecam Wam ten przepis. Jak do swojej drożdżówki wykorzystałam śliwki - jak na początek jesieni przystało. Jedynym minusem tego ciasta jest - moim zdaniem - zbytnio wyczuwalny aromat drożdży. Zatem jeśli jednak wolicie klasyczne drożdżowe, to odsyłam po przepis tutaj ( klik ).  Źródło: ( klik )   Blaszka 25x30cm(...)wypestkować. Po upływie czasu składniki w misce wymieszać drewnianą łyżką na gładkie ciasto. Przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu i posypać je kruszonką. Ciasto piec przez około 45 minut w temperaturze 190 stopni

My simple kitchen
Drożdżówka z gruszkami i śliwkami. 163

Puszyste, miękkie ciasto drożdżowe wypełnione soczystymi gruszkami i najeżone śliwkami to idealna propozycja na wietrzne, jesienne popołudnie. Bardzo polecam. Składniki na drożdżówkę z gruszkami i śliwkami na formę 12x24 : ROZCZYN: 1,5 szklanki mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 1/8 szklanki letniego mleka 1/2 łyżeczki cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 1 duże jajko 1/4 szklanki ciepłego mleka 1/8 szklanki cukru 1 łyżka(...)wypadnie). Tak przygotowaną roladę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ostrym nożem nacinamy drożdżówkę co 2 -3 cm niemal do dna, a w powstałą kieszonkę wbijamy pokrojone śliwki. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 25-30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Gotowe ciasto smarujemy jeszcze roztrzepanym żółtkiem

Rozpustne gotowanie
z marmoladą, śliwkami drożdżowe ciasto... 114

mleko letnie 2 szklanki, cukier 1 szklanka, margaryna 100 gram, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 3 sztuki "L", mąka tortowa 70 dag, sól 1 szczypta, marmolada 250 gram, śliwki 60 dag kruszonka: mąka tortowa 150 gram cukier 100 gram, margaryna miękka 125 gram Do misy robota wkruszyć drożdże, wlać 1 szklankę letniego mleka, wsypać 1 łyżkę mąki i cukru, wymieszać(...)wyłożyć do form, poukładać śliwki i rozsmarować marmoladę. Z podanych składników palcami zrobić kruszonkę, posypać nią ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50-55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić - bardzo smaczne, aromatyczne ciasto drożdżowe ze śliwkami i marmoladą z winogron, najle[piej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pełnoziarniste ciasto drożdżowe ze śliwkami 171

natłuszczamy. Piekarnik rozgrzewamy na 150 stopni. Ciasto rozkładamy w przygotowanej formie do pieczenia, wierzch smarujemy dżemem i rozkładamy pokrojone śliwki. Kruszonkę rozdrabniamy w dłoniach i grudkami obsypujemy ciasto(...)Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut, a następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Kroimy i podajemy po ostudzeniu. Smacznego! Artykuł Pełnoziarniste ciasto drożdżowe ze śliwkami pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Rosół polski z pielmieniami, czyli kulinarna wyprawa do źródeł oryginalnego smaku 160

oryginalnego smaku Składniki: 1 cały kurczak Zagrodowy 1 kg szpondra wołowego 1 włoszczyzna 3 cebule białe 5 liści kapusty zwykłej 3 limonki 3 laski cynamonowe porządna garść suszonych śliwek rozmaryn/lubczyk Ciasto: 500 g maki pszennej 2 łyżki oleju ok. ½ szklanki mleka ok. ½ szklanki gorącej wody ½ łyżeczki soli Wykonanie: Kurczaka wraz ze szpondrem i włoszczyzną pieczemy w piekarniku (180 stopni) około(...)wrzącą wodą. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 3 godzin. Następnie wyjmujemy mięso i dokładnie studzimy. Do gotującego się wywaru dodajemy liście kapusty, śliwki oraz zioła i sok z limonki. Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczne pierogowe ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde dodajemy do niego nieco więcej wody. Owijamy w ściereczkę i odkładamy na 30 minut.  Przystępujemy do przygotowania

Kulinarne przygody Gatity
Tarta śliwkowa z orzechami i czekoladą 237

boki formy (w przypadku tortownicy wylepić boki do połowy)- ciasto nakłuć gęsto widelcem, podpiec w 180 stopniach przez 20-25 minut do zrumienienia- spód z ciasta pozostawić do ostygnięcia- śliwki umyć, osuszyć, pozbawić pestek, podzielić na połówki- czekoladę z orzechami schłodzić w lodówce, następnie posiekać na drobne kawałki - na kruchy spód wysypać 2/3 posiekanej czekolady i orzechów- na wysypanych kawałkach(...)zachodziły trochę na siebie- śliwki posypać łyżką cukru oraz resztą mieszanki czekoladowo-orzechowej- pozostawione ciasto wyjąć z lodówki, palcami formować cienkie ruloniki, układać je na śliwkach w niewielkich odstępach tak, by powstała kratka- brzegi ciasta możemy posmarować roztrzepanym białkiem, wtedy łatwiej będzie nam przykleić do nich ciasto, białkiem można też posmarować gotową kratkę - gotową tartę wstawić do piekarnika i piec

Smakołyki Bereniki
Ciasto drożdżowe ze śliwką i malinami 178

uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Forujemy kulę, ręce smarujemy oliwą i naoliwiamy ciasto. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do podwojenia objętości. Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę łączymy z cukrem, zalewamy gorącym roztopionym masłem. Łączymy składniki i wstawiamy do lodówki. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Połówki(...)śliwek pociąć na ćwiartki ( najlepiej ćwiartki zostawić złączone skórką). Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ºC ( bez termoobiegu ).  Tortownicę ( 25 cm ) nasmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto wlać do tortownicy. Śliwki ułożyć pionowo na cieście; jeden rząd nachodzi na drugi. Ułożyć maliny. Owoce posypać cukrem, a następnie kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. godzinę ( pieczemy do suchego patyczka

Atlas Smaków
Ciasto drożdżowe na oleju 157

zobaczyłam, słyszałam, że ciasto drożdżowe na oleju jest inne, bardziej mokre, dużo w tym prawdy. Napakowałam do niego śliwek, bo znalazłam pyszne i nie mogłam się im oprzeć. Śliwki nadały ciastu wyjątkowego smaku. Przepis jest wyjątkowo łatwy, jedynie jest dość długi czas oczekiwania aż ciasto wyrośnie, ale przecież nie stoi się przy nim, można w tym czasie zrobić wiele innych(...)rzeczy. Przepis zaczerpnięty od pieczarkimysi . Polecam! Składniki (blacha 25×30 cm): Ciasto: - 75 g świeżych drożdży - 3/4 szklanki cukru - 4 jajka - 3/4 szklanki oleju - niepełna 1/2 szklanka mleka - 3 szklanki mąki pszennej Kruszonka: - 100 g mąki - 50 g masło - 50 g cukru   Dodatkowo: - około 20 śliwek - cukier wanilinowy - cynamon Wykonanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do niemetalowej miski

dom-agi.pl
Kruche z bezą 133

Jestem otwarta na sugestie:) Moją propozycją walki ze złą passą jest niezwykle satysfakcjonujące ciasto- proste, smaczne i efektowne. Przepis jest odwieczny- w starym zeszycie mojej mamy figuruje jako "Ciasto ze śliwkami Elki Florek". Elka Florek nie jest już dawno Florek, za to wciąż jest moją chrzestną i osobą odpowiedzialną za to ciacho.  CIASTO Z PRAWIE-BEZĄ (ELKI FLOREK) (przepis(...)dużą blachę) Na ciasto 1 kostka zimnego masła lub margaryny 3 żółtka 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia owoce (u mnie brzoskwinie, mogą być śliwki, gruszki, jabłka itp.) Na 'bezę' 3 białka 1/2 szklanki cukru 1 torebka cukru cynamonowego szczypta soli Piekarnik nastawiamy na 170*C. Dużą prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą

les mirabelles

Proponowane wyszukiwania