ciasto z śliwkami - 5631 przepisów (strona:91/376)

Ciasto ze śliwkami i kruszonką 180

Miałam w domu śliwki i chęć na coś słodkiego.  I tak powstał prosty, smaczny placek ze śliwkami. Oczywiście kruszonkę można zrobić bez orzechów.  Zajadajcie póki  śliwek dostatek! składniki ciasto: 250 g mąki 125 g masła 60 g cukru (lub ksylitolu) 1 jajo 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: 700 g dowolnych śliwek (użyłam węgierek

Stare Gary
Drożdżowy przekładaniec ze śliwkami 150

Ostatnio miałyśmy straszną ochotę na drożdżowe ciasto. Ponadto zaczął się już sezon na śliwki. Postanowiłyśmy połączyć te dwie rzeczy w efekcie czego powstał przepyszny drożdżowy przekładaniec ze śliwkami. Mięciutki, wilgotny, rozpływający się  ustach, po prostu kulinarne cudo!:) a przy tym całkiem prosty w przygotowaniu. Składniki: Na ciasto: 3/4 szklanki mleka 50g drożdży 2/3 szklanki cukru pudru 3 szklanki mąki(...)Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą część przekładamy na blachę wcześniej wysmarowaną tłuszczem. Ciasto smarujemy musem jabłkowym, a na nim układamy połówki śliwek rozcięciem do góry. Na wierzchu rozprowadzamy ciasto, które pozostało. Posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około godzinkę. Wyjmujemy gdy wierzch będzie ładnie zarumieniony. Czekamy aż ostygnie

Kolizje Smaków
Chleb pszenno-żytni ze śliwką i makiem 179

Oetkera 1 łyżka maku 1,5 łyżeczki soli 100 g suszonych śliwek Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną i żytnią. Dodajemy suszone drożdże instant, zakwas chlebowy oraz sól. Mieszamy. W ciepłej wodzie rozpuszczamy miód i olej. Dodajemy wodę do mąki i zagniatamy przez ok. 5 minut na jednolite ciasto – ręcznie lub za pomocą haka miksera. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy(...)miejsce (ja nagrzewam piekarnik do 40 stopni, wyłączam i wstawiam miskę z ciastem do środka). Gdy ciasto na chleb wyrośnie, uderzamy je pięścią, aby je odgazować. Dodajemy do ciasta pokrojone śliwki i krótko zagniatamy, aby równomiernie rozprowadzić je po całym chlebie. Keksówkę o długości 28-30 cm smarujemy olejem i wysypujemy mąką żytnią lub otrębami. Wkładamy ciasto i równomiernie

Poezja smaku
Ciasto owocowe a'la skubanek 196

Pyszne ciasto połączone z miksem owoców - śliwek, jabłek i brzoskwiń zalanych puszystą pianką to smak nadchodzącego lata... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 4 szklanki mąki 5 jajek 3 łyżki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny ewentualnie 1 łyżka śmietny Piana: 5 białek  3/4 szkl cukru 1 kisiel ( proszek) Dowolne owoce jabłka(...)zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części ( mniejszą i większą). Większą wykładamy na blaszkę i podpiekamy ok 15 min, mniejszą wkładamy do zamrażalnika. Owoce np. jabłka , śliwki pokroić w mniejsze kawałki, rozłożyć na podpieczonym cieście, zalać ubitą pianą z białek , na wierzch porwać lub zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Piec ok 45 min w 180 - 200 stopni

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Łącki przekładaniec wg siostry Anastazji 348

mnie – jest najlepszym z najlepszych. Na całość składa się delikatny, kakaowy biszkopt, domowa masa budyniowa na żółtkach, ciasto z dodatkiem orzechów i miodu, a „kropką nad i” są śliwki namoczone w rumie. Prawdziwa petarda. Polecam! Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru drobnego 3/4 szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki kakao(...)masy budyniowej), kroimy na mniejsze kawałki. Na ciemnym biszkopcie rozkładamy cienką warstwę masy budyniowej, wyrównujemy. Przykrywamy ciastem orzechowym. Na ciasto orzechowe wykładamy masę budyniową, wymieszaną ze śliwkami (śliwki można też rozłożyć na cieście orzechowym i przykryć masą). Wierzch dekorujemy polewą. Dodatkowo można udekorować ciasto mielonymi orzechami

Smaki Na Talerzu
Piegusek ze śliwkami i wanilią 137

natłuścić i posypać tartą bułką - ja piekłam w silikonowej formie. Ciasto wlać do formy, wyrównać wierzch. Śliwki wypestkować i pokroić na ćwiartki. Ćwiartki śliwek ułożyć na cieście, lekko wciskając część z nich w głąb ciasta.Piec w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut. Polecam Wam piec to ciasto w prostokątnej płaskiej formie, gdyż ma taką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placek ze śliwkami i bezą - Lubelski kociołek X 157

dziesiątą edycję Lubelskiego Kociołka przygotowałam placek ze śliwkami i bezą z książki Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla".  Ciasto banalne w wykonaniu, ale przepyszne.  Zniknęło w jedno popołudnie. Zajrzyjcie do dziewczyn i zobaczcie co śliwkowego przygotowały : Marta , Gosia , Joanna .     Składniki: 200 g miękkiego masła 20 g cukru (użyłam domowego waniliowego) 1 opakowanie cukru waniliowego (nie dałam) 6 żółtek(...)papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać mąką.  Do tak przygotowanej blachy wsypać kruszonkę i dokładnie docisnąć.  Na kruszonkę ułożyć umyte, przepołowione i pozbawione pestek śliwki (skórką do ciasta).  Posypać owoce cukrem wymieszanym z cynamonem. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając stopniowo cukier.  Sztywną pianę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyłożyć na śliwki

Sto kolorów kuchni
Muffiny ze śliwkami i muffiny z gruszkami 104

Składniki: Ciasto identyczne jak w przepisie na muffiny z truskawkami 12 dużych połówek śliwek 4 gruszki Cukier puder + bardzo niewielka(...)ilość ciepłej wody + barwnik spożywczy w dowolnym kolorze ( w moim przypadku był to fiolet) Sposób przygotowania: 1. Ciasto przygotować w sposób identyczny jak na muffiny z truskawkami 2. Śliwki ułożyć na cieście skórką do dołu. 3. Gruszki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, rozłożyć na muffiny. 4. Piec w temp. 200 st. C do zrumienienia. 5. Muffiny ostudzić

A Ty Smakuj Mnie
Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką 300

Kruszonka: - 200 g mąki tortowej - 100 g drobnego cukru do wypieków - 100 g miękkiego masła (temp. pokojowa) - odrobina esencji migdałowej (opcjonalnie) Dodatkowo: - śliwki (dałam renklody) - cukier puder do oprószenia Podstawowa zasada przy przygotowywaniu tego ciasta – należy zachować kolejność składników. Do miski wkruszamy drożdże. Kolejno dodajemy (warstwami): cukier, cukier waniliowy, 5 roztrzepanych jaj, szczyptę soli, 1 szklankę letniego mleka, 1 szklankę(...)mieszamy – albo mikserem na niskich obrotach, albo drewnianą łyżką – do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Będzie bardzo luźne, ale tak ma być. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia – równamy powierzchnię. Śliwki oprószamy mąką tortową, przekładamy na sito i strząsamy jej nadmiar. Układamy na cieście skórką do dołu, zachowując odstępy (nie można układać zbyt gęsto

mojewypiekiinietylko
Kruche ciasto ze śliwkami, masą budyniową i kruszonką 121

mieści się przy ulicy Chłodnej 15 w Warszawie. Krótką recenzję restauracji znajdziecie tutaj (klik) , a już wkrótce moja relacja z tego wydarzenia :) Ale, ale - dziś przepis na kruche ciasto pachnące cynamonem, śliwkami, z rozpływającą się w ustach kruszonką... Czego można chcieć więcej w takie mroźne dni, jakie nam zapanowały? Składniki: Ciasto: 120 gram masła 5 żółtek 2 szklanki mąki(...)waniliowego 1,5 łyżki cukru waniliowego sok z 1/2 cytryny Kruszonka: 100 g rozpuszczonego masła 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki Dodatkowo: ok. 400 gram śliwek, wypestkowanych, pokrojonych w połówki cynamon brązowy cukier Ciasto: Masło siekamy z żółtkami, mąką, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Zagniatamy gładkie ciasto, owijamy je folią spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Tarta ze śliwkami 109

łyżeczki cynamonu 100 ml śmietany kremówki Składniki na bezę: 2 białka 0,5 szklanki cukru + ok. 500 g śliwek Tarta ze śliwkami – jak to zrobić? Składniki na spód zagniatamy razem do uzyskania jednolitego ciasta, jeśli masa będzie za sucha można dodać więcej śmitany (kwaśnej lub kremówki). Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia(...)odkładamy dwa białka osobno, będą potrzebne do zrobienia bezy. Pozostałe jajka ubijamy z cukrem, dodajemy kremówkę i przesianą mąkę z cynamonem. Masę wylewamy na podpieczony spód. Układamy na cieście wydrylowane ćwiartki śliwek. Wkładamy do piekarnika na kolejne 30 minut, temp. 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy bezę. Zostawione wcześniej białka ubijamy na sztywno z cukrem. Bezę nakładamy na podpieczony spód

Ciastkozercy
Jogurtowe ciasto ze śliwkami i mango 81

ciasto jest niezwykle szybkie i bardzo smaczne. Zaraz po upieczeniu przypomina puch. Pachnące wanilią i wilgotne za sprawą jogurtu będzie doskonałym deserem na nadchodzącą jesień. Oprócz śliwek do nadzienia użyłam również plasterków mango. Ciekawie wzbogaciło smak. Polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu! Składniki: 2,5szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 1 szklanka cukru pudru, 1 szklanka jogurtu greckiego, 1/2szklanki oleju(...)wlać olej. Całość zmiksować na niskich obrotach miksera. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Piec ok. 1h do „suchego” patyczka. Przestudzone posypać cukrem pudrem. Artykuł Jogurtowe ciasto ze śliwkami i mango pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Sernik na zimno ze śliwkami 164

dżemy, powidła. A przede wszystkim jemy na surowo. Duża część tych pysznych owoców trafia też do piekarnika razem z ciastem, którym potem się zajadamy. Moje śliwki trafiły do ciasta, konkretnie do sernika zrobionego na zimno.   Pyszny sernik, ciekawie udekorowany był trafionym deserem dla moich gości     Składniki: 200 g okrągłych biszkopcików "amaretti" 100 g miękkiego masła

Kuchnia u Krysi
ŚLIWECZNIK SYPANY 164

Śliwecznik sypany, czyli ciasto ze śliwkami w najprostszej i najpyszniejszej odsłonie. Genialne w swej prostocie i powalające smakiem. Wcześniej zajadaliśmy się sypaną szarlotką, w tym roku śliwecznik zdeklasował szarlotkę (jabłecznik). Jest wprost bajeczny... Do tego bardzo łatwy w przygotowaniu. Świetnie sprawdza się tu pomoc najmłodszych. Moja Córcia sama odważa, miesza wszystkie składniki i dzieli na równe części. Ma przy(...)mieszamy, przesiewamy przez sito. Dzielimy na 3 równe części. Śliwki pozbawione pestek kroimy na małe kawałki. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki najlepiej też (przetestowane wiele razy). Na spód wysypujemy jedną część suchych składników, wygładzamy. Wykładamy połowę pokrojonych śliwek. Wyrównujemy. Wysypujemy drugą część suchych składników. Na niej wykładamy resztę śliwek, wyrównujemy. Posypujemy ostatnią częścią suchych składników, wygładzamy. Na górę

Smaczne Zdrowe