Dzisiaj zaplanowałem zupełnie coś innego, ale okazało się, że zdjęcia ciasta ze śliwkami i kruszonką gdzieś przepadły!! Po prostu nie ma, znikły, zapadły się pod ziemię, diabeł ogonem nakrył… a tak naprawdę to karta w aparacie została sformatowana przed zrzuceniem zdjęć… Nie pozostało mi nic innego jak zrobić coś na szybko, w końcu poniedziałek i na blogu powinny pojawić(...)piekarnika na około 10 minut w 180 stopniach (lub do czasu aż patyczek wbity w środek będzie wychodził czysty). I mug cake gotowy. Smacznego! Artykuł Mug cake czyli ciasto w filiżance w 4 minuty (bez glutenu) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeulubione przepisy: – ciasto zebra – sernik tradycyjny – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka – sernik z kajmakiem BROWNIE Przygotowanie: 1 h Składniki: – 350-400 g herbatników maślanych – 3,5 szklanki mleka – pół szklanki cukru + 1 łyżka(...)jednolita, dodaj wystudzoną żelatynę szybko zmiksuj łącząc składniki. Tak przygotowaną śmietanę wstaw na dosłownie 5-7 minut do lodówki. Masa nieco stężeje i wtedy możesz włożyć ja na ciasto. Masę wygładź i posyp wiórkami kokosowymi. Ciasto wstaw do lodówki na min 1 h zanim pokroisz i podasz je domownikom i gościom SMACZNEGO! Artykuł Ciasto toffi bez pieczenia pochodzi
nietylkopasta.plsernik z bezą! A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: – sernik tradycyjny – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – tort czekoladowy z owocami – sernik z borówkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka – sernik z kajmakiem – blok(...)dość sztywną pianę. Wyjmij sernik z piekarnika, włóż na sernik przygotowaną pianę z białek. Możesz nałożyć ją nierównomiernie tworząc fantazyjne wzory na górze, będzie pięknie wyglądał po upieczeniu. Wstaw ciasto ponownie do piekarnika nagrzanego do 150 st C na kolejne 30 minut. Po upieczeniu wyjmij sernik z piekarnika. Wystudź sernik i wstaw go na minimum 1 h do lodówki zanim
nietylkopasta.plKolejna propozycja drożdżowych wypieków żeby wykorzystać owocowy sezon tak więc dzisiaj drożdżóweczki ze śliwkami i kruszonką Składniki: 1. Ciasto: - 250g mąki pszennej - 75g mleka - 40g cukru - 4g suchych drożdży - 30g miękkiego masła - 1 jajko - 1/4 łyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 2. Kruszonka: - 30g masła (roztopionego) - 3 łyżki cukru - 1/4 szklanki mąki - 2 łyżeczki cukru z cynamonem(...)Owoce – wypełnienie: - 150g śliwek - łyżka bułki tartej - 1 jajko Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy, wysypujemy na stolnicę i zagniatamy do momentu aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się lepić do rąk. Tak wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do miski i przykrywamy ściereczką. Ostawiamy na jakąś godzinę aby wyrosło. Po tym czasie bierzemy nasze
Kuchenne Wariacjecynamonem i cukrem waniliowym. Ciasto smarujemy mieszanką i kroimy na kwadraty ok 7x7 cm (w zależności od wielkości śliwek mniejsze lub większe). Każdą śliwkę kroimy na 2 lub na 4 i owijamy kwadratem z ciasta. Może wystawać, być nierówno, rozwalać się itp, ciasto francuskie i tak sprawi, że wypiek będzie piękny. Gotowe paczuszki smarujemy resztką mieszanki jajecznej, wykorzystujemy papier
Z butelką mleczka w tlePrzygotowanie: Mąkę połączyć z chłodnym masłem, dodać żółtka, cukier, proszek i szybko zagnieść Formę 25 x 26 cm wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto, nakłuj widelcem, rozłóż pokrojone śliwki Posyp owoce cynamonem i brązowym cukrem Wstawić foremkę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180*C- piec ok. 20 min. Ubić białka z 10 łyżkami cukru pudru(...)łyżeczkami mąki ziemniaczanej Ubitą pianę rozłożyć na podpieczone owoce, rozprowadzić równomiernie, dopiec przez następne 20-25 min. Moje uwagi: śliwki jeśli duże kroimy na 4 części i rozkładamy gęsto Ciasta nie trzeba wkładać po zagnieceniu do lodówki, można od razu wyłożyć na foremkę, nakłuć widelcem i ułożyć owoce- piec, po 20 min rozłożyć pianę. przepis znaleziony w sieci, ale zmodyfikowany
Proste PotrawyCiasto zagniatamy ręcznie, aż powstanie nam kulka. Następnie ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Każdy kawałek ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 20 minut. W tym czasie ze śliwek usuwamy pestki i kroimy je w ćwiartki. Zasypujemy cukrem, by puściły sok. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciemnym i jasnym(...)stopni. W tym czasie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i budyń. Na podpieczony spód układamy śliwki, skórkami do dołu i wylewamy pianę. Na tarce ścieramy trzeci kawałek ciasta, który był w zamrażarce. Pieczemy ponownie ok. 30 minut
Aga w kuchnipszenną z proszkiem do pieczenia i suchym makiem - do składników mokrych przesiać składniki suche, wszystko niezbyt dokładnie wymieszać - formę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej papilotki nałożyć ciasto do około 2/3 wysokości - śliwki pokroić na ćwiartki, na wierzchu każdej babeczki ułożyć 3-4 kawałki śliwki, lekko wciskając je w ciasto - gotowe muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec
Smakołyki Berenikiksiędze przepisów. Nawiasem mówiąc, brakuje mi już miejsca w moim przepastnym segregatorze, chyba za niedługo trzeba będzie założyć drugi. Moją cotygodniową ofiarą padł tym razem przepis na ciasto ucierane z śliwkami i migdałami. Tak pięknie wyglądał na zdjęciu z świeżymi owocami, że nie mogłam się powstrzymać. Niestety obserwuje, że coraz bardziej chce mi się lata i świeżych owoców(...)jednak nie patrzeć mamy styczeń więc jedyne co mogłam zrobić to udać się do piwnicy i poszukać czy z moich zapasów uchwał się jakiś słoik śliwek. Na szczęście znalazłam i to nie jeden:) Ciasto uratowane.Bardzo polecam przepis, zwłaszcza tym znudzonym suchymi biszkoptami, ciasto jest lekko mokre i ma delikatny waniliowy posmak, a cała słodycz schowana jest w owocach
ciastkarnia na kruchym spodzieubić na sztywną pianę. Dodać cukier kryształ i nadal ubijać, aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać orzechy, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz miód. Delikatnie wymieszać. Ciasto piec w tej samej formie co biszkopt kakaowy, w temperaturze 180 o C przez około 30 minut. Składniki na krem: 0,5 l mleka; 1 szklanka cukru kryształu; 5 żółtek(...)pestek; Suszone śliwki namoczyć w ciepłym alkoholu i odstawić na całą noc. Miękkie śliwki po odmoczeniu pokroić w paski. Przełożenie ciasta: Biszkopt kakaowy-cienka warstwa kremu-ciasto orzechowe-cienka warstwa kremu-śliwki-pozostała część kremu. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową lub tężejącą galaretką
In my kitchenDzisiaj polecam drożdżówki ze śliwkami Składniki na ciasto drożdżowe 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 500g mąki pszennej szczypta soli 100g drobnego cukru 100g masła 2 jajka Do posmarowania drożdżówek jedno żółtko i 5 łyżek mleka Kruszonka 6 łyżek mąki 40 g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru Wykonanie Przygotowanie rozczynu Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru(...)masło i rozcierać palcami aż powstaną drobne okruszki, następnie połączyć składniki w jednolite ciasto. Wyrośnięte ciasto wybrać z misy i chwilę powyrabiać na podsypanej mąką stolnicy. Podzielić na 20 równych części. Z każdej z nich uformować kulkę, zrobić w niej wgłębienie szklanką. We wgłębieniu poukładać śliwki, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Przygotowane drożdżówki odstawić jeszcze na 20 minut
Pomysłowa kuchniakolejne składniki. Watro, przyłożyć się do tego, a efekt będzie wspaniały, zachwycicie swoich bliskich i skradniecie ich żołądki i serca na zawsze. 🎂 Inne propozycje Szarlotka z bezą Kruche ciasto ze śliwkami i bezą Pavlova z mango Beza z kremem cytrynowym 📖 Przepis Print Tort bezowy z truskawkami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Klasyczny tort bezowy
SprawdzonaKuchnia.plOrzechy, a właściwie ogólnie bakalie goszczą w moim jadłospisie od dawna. Od dziecka podjadałam mamie rodzynki czy suszone śliwki do ciasta. Orzechy natomiast zawsze gościły w moim domu, bo na działce rosły leszczyny. Od małego jestem więc wręcz przyzwyczajona do jedzenia orzechów. Ostatnio coraz częściej też przygotowuję ciasta i ciasteczka orzechowe. Zachwyciły mnie biszkopty orzechowe i torty przygotowywane
Waniliowe Improwizacjepani Gessler i pana Moran nie było mi dane poznać. Pomyślałam, wtedy „co się odwlecze to nie uciecze”. Minęło parę lat i nie… Artykuł Kruche ciasto ze śliwkami – najlepszy, zdrowy przepis i inne desery pod okiem Michel Moran pochodzi z serwisu Jaśkowe klimaty-Blog rodzicielsko-lifestylowy
Jaśkowe Klimaty