proszek do pieczenia i jajko, mieszam. Stopniowo dodaję mąkę, cały czas mieszając ciasto. Ciasto rozdzielam na dwie części. Jedną mieszam z kolorową posypką, drugą z płatkami owsianymi i śliwkami suszonymi. Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczam ręką. Piekę około 12 minut w 180 stopniach
JejKuchniaOstatni już przepis z wykorzystaniem naszych węgierek. Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe z soczystymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta, który wypełnia kuchnię. Lubię patrzeć jak bułeczki rumienią się w piekarniku. Lubię je jeść jeszcze ciepłe, czasami gorące, delikatnie oprószone cukrem pudrem nie rzadko wymieszanym z cynamonem. Tak właśnie pachnie jesień w mojej kuchni... Składniki na drożdżówki ze śliwkami(...)szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125 g rozpuszczonego masła szczypta soli KRUSZONKA: 50 g masła 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru NADZIENIE: 500 g śliwek (umytych, osuszonych, wydrylowanych, podzielonych na 4 części) 1 żółtko do posmarowania cukier puder do posypania Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy w niej dołeczek. Drożdże rozcieramy
Rozpustne gotowanieSezon na śliwki trwa więc dziś proponujemy knedle z węgierkami. Miękkie ciasto otulające podgotowaną śliwkę i dodatek cynamonu tworzą pyszny obiad w formie deseru
Milion Smakówporadzę, że tak lubię ciasta :) To akurat, jest zwykłe proste, a jednak ma w sobie, to coś. Spróbujcie sami i oceńcie. Składniki: 1 kostka margaryny 1 i 1/3 szklanki cukru 5 jajek 2 i 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki jogurtu naturalnego Dodatkowo: dowolne owoce, (ja dałam śliwki i nektarynki) Kruszonka: 1/2 kostki masła(...)mąkę z proszkiem do pieczenia. Ponownie zmiksować, dodać jogurt i miksować jeszcze chwilę. Ciasto przełożyć na prostokątną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch, poukładać owoce. U mnie, śliwki i nektarynki. Ciasto wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i piec 35 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę. Następnie wyjąć ciasto (nie wyłączać piekarnika) i posypać kruszonką. Wstawić ponownie
Agusiowe smakołykiSezon na śliwki trwa a my robimy tunele śliwkowe, można ciasto zwinąć i zrobić roladę ale ja wolę je w formie tunelu. Wygląda trochę inaczej ale jest tak samo pyszne :) Przygotowanie ciasto to tylko 20 minut a do kawy jest idealne . Składniki: ciasto 8 żółtek 4 białka 80 g mąki uniwersalnej 20 g maki ziemniaczanej 100 g cukry(...)łyżki śmietany 18% 0,5 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 300 g śliwek bez pestek pokrojonych w ćwiartki Przygotowanie: W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, cały czas ubijając dodajemy kolejno żółtka, następnie powoli dodajemy cukier i makę cały czas ubijając. Ciasto przelewamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Niezły Młynekkuchni zaczął się sezon ciast z jesiennymi owocami. Dzisiaj będzie to babka jogurtowa ze śliwkami. Prosta, pyszna i do upieczenia raz po raz, aż skończą się śliwki. Dobrze jest pamiętać, żeby składniki do ciasta wyjąć z lodówki na godzinę przed przygotowaniem. Babka nie wymaga użycia miksera, zrobiłam ją łącząc ze sobą zawartość dwóch misek - z suchymi składnikami i z mokrymi(...)wymieszać w drugiej misce. Zawartość miski z suchymi składnikami wsypać do miski z mokrymi i wymieszać trzepaczką/rózgą tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto przelać do keksówki i na górze ułożyć ćwiartki śliwek - skórką do dołu, w dwóch rzędach. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut. Wyjąć na blat. Po 10 minut wyjąć z foremki
Posadzone i zjedzoneopakowania różnych bakalii. W moim przypadku tak właśnie było – miałam otwarte opakowania moreli, rodzynek, skórki pomarańczowej oraz płatków migdałowych. Dorzuciłam do tego jeszcze suszone śliwki, daktyle i różne rodzaje orzechów. Wyszło pysznie. Ciasto kruche: 3 szkl. mąki 5 żółtek 200 g masła 1/2 szkl. cukru 3-5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany Masa bakaliowa: około 700 g bakalii (w różnych(...)połączyła całość. Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części. Owijamy je folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. Schłodzone ciasto wykładamy do dwóch blaszek (21×28 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut (do zrumienienia). Pieczemy jedno ciasto po drugim. Studzimy. Suszone śliwki, morele i daktyle kroimy na mniejsze
Smaki Na TalerzuLubię takie proste, ucierane ciasta z owocami. Tym razem dodałam do ciasta cukier cynamonowy, dzięki czemu ciasto pięknie pachniało w całym mieszkaniu. Kto jeszcze nie próbował połączenia śliwek i cynamonu niech koniecznie to nadrobi! Połączenie, jak dla mnie, wspaniałe :))) Ciasto podałam na Porcelanie Bogucice "Jesień" . 2 1/3 szkl mąki 5 jajek 1 1/4szkl cukru cynamonowego 2/3 szkl oleju 1 łyżeczka(...)kostki margaryny szklanka mąki 2/3 szklanki cukru szczypta cynamonu łyżka cukru waniliowego Ciasto: Jajka ubić z cukrem. Cały czas ucierając dodać resztę składników ciasta. Wylać na wyłożoną papierem blaszkę (24x36cm). Na wierzchu poukładać połówki śliwek skórką do spodu. Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach, posypać ciasto. Piec ok 40 minut w 170 stopniach.Ostudzić i posypać cukrem pudrem. Rada
Smakołyki Asizagnieść i tak otrzymane ciasto zawinąć w folię i włożyć na 15-20 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykroić okrągłe placki i wyłożyć na dno silikonowych foremek do babeczek. Można skorzystać też z papierowych foremek, ale silikonowe są dużo wygodniejsze. Śliwki umyć i przeciąć na połówki pozbywając się pestek. Jajka zmiksować(...)ksylitolem (lub cukrem) aż do całkowitego rozmieszania i napowietrzenia masy, dodać twarożek, cały czas ucierając. Następnie dołożyć proszek budyniowy oraz śmietanę. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto, na wierzchu ułożyć śliwki skórkami do dołu. Piec 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC. Wyciągnąć z piekarnika i ostudzić. Wyjąć z foremek. Pałaszować. 1 babeczka to ok. 170kcal , węglowodany
Dietologwyrobić. Ciasto nie powinno się kleić ani być zbyt twarde. Mąkę dosypywać stopniowo w trakcie wyrabiania, bo w zależności od rodzaju ziemniaków ciasto może zabrać mniej lub więcej mąki. Uformować wałek i odkrawać kawałki wielkości śliwki. Dwie łyżki cukru zmieszać(...)połową łyżeczki cynamonu. Śliwki umyć, przeciąć na pół i wyjąć pestki. Kawałki ciasta spłaszczać w dłoni lub cienko rozwałkować. Nakładać połowę śliwki, posypać odrobiną cukru z cynamonem i skleić. Jeśli ciasto podczas formowania knedli będzie się kleić do rąk można sobie lekko podsypywać mąką. Układać na posypanej mąką stolnicy. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować jeszcze
Maślane ciasteczkoPodpiekamy 10-15 min. w 180 st. C. składniki na nadzienie śliwkowe: 1000 g śliwek (najlepiej węgierek) 1 łyżka cukru lub więcej do smaku (w zależności od stopnia kwaskowatości śliwek) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki zimnej wody 3 łyżki posiekanych orzechów lub migdałów wykonanie: Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na połówki. Dodajemy do nich cukier i smażymy przez(...)cały czas mieszając. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i wlewamy do śliwek. Mieszamy i podgrzewamy ok. 1 min. Dodajemy posiekane orzechy i mieszamy. Na podpieczony spód ciasta równomiernie wykładamy śliwki. Posypujemy kruszonką. Całość pieczemy w 170 st. C, aż kruszonka będzie rumiana, przez ok. 25 min. składniki na kruszonkę: 40 g mąki krupczatki 30 g masła 30 g cukru wykonanie
Domowy Smak Jedzeniapieczenia 1 /2 kg śliwek (najlepiej mniejszych) około 1 łyżeczki cynamony 2 łyżki cukru pudru + do dekoracji Przygotowanie: Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Posypka 1 łyżeczka cynamonu wymieszać z 2 łyżkami przesianego cukru pudru. Ciasto mąkę: pszenną, ziemniaczaną i krupczatkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy ubijać(...)wymieszać za pomocą miksera. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 24 x 33 cm wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Na wierzch ułożyć (nie ma potrzeby wciskania w ciasto) ciasno połówki śliwek, które obtaczamy w posypce. Piec 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Rada: po upieczeniu można ciasto posypać cukrem pudrem lub delikatnie polukrować
Ciastka - domowe słodkościTradycyjny przepis na proste, pyszne ciasto. Zawsze wychodzi, a wykonanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Połączenie śliwek i nutki cytryny sprawia, że ciasto jest orzeźwiające i nieprzesadnie słodkie. Składniki: Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Cukier waniliowy 1 szt. Kisiel o smaku cytrynowym Jajka 5 szt. Margaryna palma 1 kostka Cukier 1 ½ szklanki Mąka pszenna 3 szklanki Śliwki Przygotowanie: Żółtka, margarynę(...)minut w temperaturze 170 stopni. W tym czasie ubić pianę z białek, dodając 1 szklankę cukru a na koniec kisiel. Śliwki umyć, przekroić na połówki, wyjąć pestki, pokroić w grube plastry i ułożyć wzdłuż na podpieczonym cieście. Następnie wyłożyć ubitą pianę z białek, zetrzeć na grubych oczkach zmrożone ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i piec około
Tradycyjna KuchniaSkładniki płynne dodaj do składników suchych, całość dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Następnie wykładaj na nią niewielkie ilości ciasta. Na każdym placuszku połóż plasterki śliwki (lekko wciśnij je ciasto). Smaż ok. 3 minut na wolnym ogniu. Gotowe placuszki ułóż na talerzu, polej je ulubionym miodem i podawaj od razu po przyrządzeniu Smacznego
365 dni dookoła kuchni