znalazłam z przepisu Ewy Wachowicz z lekkimi moimi modyfikacjami. Ciasto jest banalnie proste wystarczy ułożyć warstwami składniki i po trzech godzinach je wymieszać. Jest lekkie i puszyste. Do ciasta dodałam śliwki i słodką kruszonkę. Polecam na śniadanie jak i na deser :) Polecam! Czytaj więcej
Ana Mari's worldŁatwe i smaczne ciasto ze śliwkami do popołudniowej kawy. Składniki: (na formę: 28cm x 24cm) 2 szklanki mąki, pół szklanki cukru, opakowanie cukru wanilinowego, łyżeczka cynamonu, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka maślanki, pół szklanki oleju, 4 jajka, ok 600 g śliwek węgierek, opcjonalnie: cukier puder do posypania Przygotowanie: Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. W jednej misce
Lena GotujeSezon śliwkowy to jeden z moich ulubionych, nie tylko dlatego, że zbliża się moja ukochana pora roku, lubię śliwki w wypiekach, jogurtowe ciasta z kruszonką i śliwkami, kruche placki, a moim ostatnim hitem końcówki lata jest ten oto cudowny crumble. Pyszne, słodkie węgierki, cudownie skarmelizowane, z nutką cynamonu i kardamonu, pod chrupiącą kruszonką z płatkami owsianymi podane z zimnym sosem
Słodki Kompromisdomową ricottę (Ricotta fatta in casa) Morelowe ciasto z białą czekoladą (Torta con albicocche e cioccolato) Cocotte z ricotta i pomidorkami (Cocotte di ricotta ai pomodorini) Ciasto ze śliwkami, jogurtem, bez masła (Torta di prugne senza burro con yogurt bianco) Muffiny ze szpinakiem (Muffin agli spinaci) Tort czekoladowo-jabłkowy (Torta di cioccolato e mele) Smacznego :) Buon appetito
La grande e la piccola cuocaCiasto ze śliwkami Szarlotka "sypana" Ciemny placek z jabłkami Tarta z truskawkami Kruchy z jabłkami Kruchy z rabarbarem
Biały fartuszekguar, laktonem kwasu glukonowego czy sorbinianem potasu... Uważam, że to jest prawdziwe zagrożenie i na to powinniśmy dziś patrzeć, a nie zastanawiać się czym zastąpić mąkę w cieście ze śliwkami albo czym posłodzić budyń z nasion chia. Byłabym nieszczera wobec siebie i wobec Was, pisząc, że moje dzieci noszą w plecakach homemade-eco-batoniki, jedzą tylko jogurty naturalne
bistro mamaKolejne ciasto ze śliwkami w roli głównej można do niego użyć dżemu śliwkowego lub świeżych wypestkowanych śliwek. Piekłam w formie o wymiarach 25 cm x 42 cm. Czytaj więcej
PychotkaaaCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Szczerze polecam jego upieczenie. Będziecie zachwyceni efektem i zapachem, jaki rozniesie się po mieszkaniu :) ----- Podobne: Wegańskie ciasto ze śliwkami Rolada biszkoptowa Sernik z brzoskwiniami Składniki na formę o średnicy 22 cm: 150g cukru 150g mąki 150g masła 5 jaj 12 g proszku do pieczenia 6 - 8 pomarańczy(zale
Weekendy w domu i ogrodziedzień jest coraz krótszy, ale na szczęście dostaliśmy na pociechę właśnie je. Lubię jesień właśnie za śliwki. Dzisiaj propozycja będąca sla mnie kwintesencją jesiennego deseru, tartaletki ze śliwkami. kruche ciasto : 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru 2 żółtka masa migdałowa
Polska ZupaCiasto ze śliwkami zażyczył sobie mąż. Jako nie perfekcyjna pani domu postanowiłam go uraczyć wypiekiem zrobionym na moją modłę. Czyli bezglutenowym, bezlaktozowym. Doszłam do wniosku, że aż taka wredna nie będę i dodałam cukier
Szybko Tanio SmacznieCiasto ze śliwkami czas upiec:) Składniki; 3 jajka, 1,5 szklanki jogurtu naturalnego, 1 szklana cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki oleju, 3 szklanki mąki, śliwki, Wykonanie; Na początek rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy jogurt, olej. Proszek do pieczenia mieszamy z mąką. Po trochu dodajemy i ucieramy. Na koniec ubijamy białka. Dodajemy do masy
Anioły w kuchnimiejscu na około 2 miesiące. Po tym czasie nalewkę przefiltrować, śliwki wyrzucić bądź wykorzystać do wypieków (ja zamykam takie śliwki w słoiczku, wkładam do lodówki i mam pyszne śliwki do ciasta). Przelać do butelek i odstawić najlepiej na pół roku w ciemne miejsce( u mnie już na święta Bożego Narodzenia degustujemy). Smacznego
na moim stole...rondelku rozpuścić miód z cukrem i przyprawami. Dodać masło, ostudzić. Wbić jajka i wymieszać. Dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody, wódkę (30 ml), kakao i śliwki. Wyrobić ciasto i przełożyć do podłużnej formy (30x11cm) wysmarowanej masłem (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Piec godzinę w 185 stopniach. Ostudzić i wyjąć z formy. Zawinąć w folię i odstawić
Pobite gary Barbarypiec jeszcze 5-10 minut, do zrumienienia.Podawać na ciepło ze złotym syropem, ulubionym dżemem lub posypane cukrem pudrem.Smacznego!A jutro... Jutro upiekę ciasto. Ze śliwkami i orzechami. W cudownym towarzystwie. Ach, jak się cieszę
Pożeraczka, czyli raz adobrze