ciasto z śliwkami - 5631 przepisów (strona:111/376)

Rogaliki w 10 minut! Croissanty ze śliwkami i czekoladą. 154

piekarnika, nigdy do zimnego! Pieczemy w wysokich temperaturach około 190 stopni dość szybko 12- 20 minut, w zależności od wielkości croissantów. PRZEPIS NA CROISSANTY SKŁADNIKI: - 2 arkusze ciasta francuskiego - 2-3 śliwki renklody fioletowe - 2-3 łyżki kremu czekoladowego Arkusz ciasta szybkim ruchem noża kroimy na spore trójkąty, na podstawie trójkąta układamy kilka plastrów śliwek, łyżkę kremu czekoladowego, rolujemy

SMYKWKUCHNI
Ciasto ucierane z borówkami i śliwkami 128

świeżutkie borówki prostu z ogrodu. Jak je wykorzystać ?  Polecam bardzo proste ciasto ucierane z borówkami i śliwkami.   składniki na dużą blachę o wymiarach 32 x 42 cm: 250 g borówek amerykańskich 4 duże śliwki 300 g masła typu osełka 375 g mąki tortowej 9 kopiatych łyżek mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g cukru pudru(...)masę. Piekarnik nastawiamy na 175 C (termoobieg). Blachę smarujemy masłem. Wykładamy na nią ciasto (będzie dość rzadkie i bardzo klejące). Wygładzamy powierzchnię , układamy równomiernie borówki oraz śliwki pokrojone na małe segmenty (skórką do ciasta). Pieczemy ok 35 minut do suchego patyczka. Opcjonalnie można posypać kruszonką lub cukrem pudrem

noteskulinarnyfiga
CIASTO DROŻDŻOWE NA JOGURCIE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 227

jajka - 2 szczypty soli - 100g masła - 150g gęstego jogurtu naturalnego Dodatkowo: - ok.500g owoców (rabarbar+truskawki lub śliwki, albo dowolne inne owoce), może być również dobra konfitura owocowa - 2-3 łyżki cukru trzcinowego do posypania owoców - puder trzcinowy lub mielony ksylitol do posypania ciasta kruszonka: - 80g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki - 160g mąki orkiszowej typ750 - 100g cukru trzcinowego lub ksylitolu(...)gęstą konsystencję, dlatego ja zakładam rękawice jednorazowe, smaruję je delikatnie olejem i rozprowadzam ciasto na blaszce dłońmi, tak jest najwygodniej. Staram się rozprowadzić je w miarę równo. Na ciasto wykładam owoce (śliwki, konfiturę lub rabarbar i truskawki), całość posypuję zimną kruszonką, cukrem trzcinowym (gdy daję świeże owoce) i odstawiam w ciepłe miejsce na ok.20-30 minut, aż ciasto lekko wyrośnie. Następnie

Smaczne Zdrowe
Pampuchy / knedle drożdżowe ze śliwkami 156

ciasto dodawać mąki lub mleka by uzyskać idealną konsystencję. Wyrobione ciasto odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce. Umyte śliwki wydrylować z pestek. Następnie z  wyrośniętego ciasta robić kuleczki w które zawinięta jest śliwka. Nie robić jakoś bardzo grubych klusek ponieważ i tak urosną. Kluski kłaść na tacy obsypanej mąką można odłożyć je jeszcze na jakiś czas do wyrośnięcia. Gotować

Pychotkaaa
Galette ze śliwkami i płatkami migdałowymi 116

ciasto, w formie rustykalnej tarty pieczonej bez formy. Bardzo proste w wykonaniu. Pochodzi z Francji i pieczone jest z różnego rodzaju ciasta w zależności od regionu, na uroczystość Objawienia Pańskiego czyli Święto Trzech króli. Zwyczaj konsumpcji specjalnie na tę okazję przygotowanego ciasta sięga XIV wieku.Tradycyjnie w każdym cieście znajdowało się ziarno bobu i osoba, która odkrywała w swoim kawałku ciasta(...)masła, schłodzonego 80 ml maślanki szczypta soli 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 550 g śliwek , pokrojonych na połówki lub plasterki 2 łyżki płatków migdałowych + zmielone migdały 2 łyżki 3 łyżki cukru, do posypania 1 łyżeczka cynamonu Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć na 1h do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na kształt koła o grubości około

gotuj ze mną
Sernik ze śliwkami 145

okazję wystąpić w Jej programie "Ewa gotuje":) Przepis na sernik odziedziczyłam po babci, jednak udoskonaliłam go dodając nasze ulubione śliwki węgierki. Spód jest dość nietypowy, ponieważ nie zawiera jajek. A sernik po prostu rozpływa się w ustach...  Ciasto:150 g mąki pszennej, 80 g margaryny, 50 g cukru pudru, 2 łyżki śmietany 18%. Mąkę przesiać, dodać cukier puder(...)zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać do twarogu, krótko zmiksować. Delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę oraz proszek budyniowy. Na podpieczonym cieście ułożyć przepołowione i wypestkowane śliwki. Zalać masą serową. Piec ok. 50 min w temp. 180st. Ostudzić w formie. Polewa: 100g białej czekolady, 150 ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru. Śmietankę zagotować

Z miłości do słodkości
Bułeczki ze śliwkami 328

Bułeczki ze śliwkami to słodkie drożdżówki wypełnione owocami. Przygotowuje się je z klasycznego wyrastającego ciasta drożdżowego. Najlepiej smakują tuż po upieczeniu, choć w kolejnych dniach wystarczy krótko podgrzać je w kuchence mikrofalowej, by znów były mięciutkie jak pierwszego dnia. Z podanego przepisu można upiec 10 sztuk . Bułeczki ze śliwkami Składniki: 400g mąki pszennej 250ml mleka 120g cukru pudru 20g drożdży(...)ciasto powinno odchodzić od miski (może być lekko klejące) - miskę z ciastem przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia/podwojenia objętości (około 1 godz.) - śliwki umyć, pozbawić pestek, pokroić na mniejsze kawałki - wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 10 części, w miarę potrzeby podsypać mąką - każdą część rozciągnąć w dłoniach, na środku ułożyć kilka kawałków śliwek - skleić boki, formując

Smakołyki Bereniki
Ciasto z budyniem i śliwkami 114

pieczenia • szczypta soli • 600 g śliwek • cynamon • cukier brązowy • 1 litr mleka • 3 budynie śmietankowe • 5 łyżek cukru PRZYGOTOWANIE : Do miski przesiać mąkę z budyniem czekoladowym, proszkiem do pieczenia i solą. Margarynę utrzeć ze szklanką cukru, stopniowo dodawać żółtka i miksować, do masy partiami dodawać mąkę z budyniem, cały czas miksując, gotowe ciasto podzielić na dwie części(...)piekarnika do 180 stopni i piec przez 15 minut, odstawić do przestudzenia. Na spód wyłożyć budyń śmietankowy, ułożyć wydrylowane śliwki, posypać delikatnie cynamonem i brązowym cukrem, na śliwki zetrzeć mniejszą część ciasta, piec 45-50 minut w 180 stopniach, kroić jak lekko przestygnie, można posypać cukrem pudrem

KUCHNIA POLSKA
Ciastka francuskie ze śliwkami i orzechami z nutką kardamonu. 175

dodatkiem do zupy krem. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, a w szafkach pustki i ciacho zjedzone, wtedy wyciągamy takie gotowe ciasto francuskie i możemy zrobić ciastka lub rogaliki, pomysłów jest wiele. Ja zrobiłam takie najprostsze ciastka. Pokroiłam śliwki, posypałam cukrem brązowym wymieszanym z mielonym kardamonem i posiekanymi orzechami nerkowca. Kilkanaście minut w piekarniku i gotowe. Chwilę trzeba odczekać(...)zapraszam do skorzystania z przepisu!   CIASTKA FRANCUSKIE ZE ŚLIWKAMI I ORZECHAMI Z NUTKĄ KARDAMONU.           Składniki na 18 ciastek: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego około 220 g śliwek 5 łyżek cukru brązowego 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu 2 łyżki pokrojonych orzechów nerkowca           Sposób przyrządzania:             Śliwki

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ciasto jogurtowe kubeczkowe 169

kubek cukru 1 kubek oleju  5 jajek 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia ok 700 g owoców, u mnie śliwki i borówki kruszonka 75 mąki pszennej 50 g cukru 50 g zimnego masła Składniki na ciasto przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Do miski przełożyć jogurt. Kubeczek umyć i użyć go do odmierzania pozostałych składników. Do jogurtu dodać(...)proszek do pieczenia. Następnie połączyć zawartośc dwóch misek. Masę przełożyć do blaszki 35x25 wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce, ja dałam głównie śliwki i 2 garście borówek amerykańskich.  Śliwki ułożyłam na cieście skórką do dołu. Składniki kruszonki rozetrzeć w palcach i posypać owoce. Jak ktoś lubi dużo kruszonki to składniki podwoić. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Ciasto Śliwkowa Pokusa 107

Pyszne ciasto biszkoptowe ze śliwkami i masą budyniową. Troszkę pracochłonne, ale bardzo efektowne. Składniki: Biszkopt: 5 jaj szklanka cukru szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa śliwkowa: 600-800 g śliwek 2 galaretki Masa budyniowa: 500 ml mleka budyń waniliowy 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru pół kostki masła Polewa: 100 g masła 3 łyżki mleka(...)wymiary ok 24x28cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przekrawamy wzdłuż na pół. Galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku. Śliwki pozbawiamy pestek, wkładamy do garnka, zalewamy 1/3 szklanki wody i dusimy pod przykryciem, aż zaczną się rozpadać. Kiedy galaretka i śliwki ostygną

e-PrzepisyKulinarne
Żytni ze śliwką, metoda trzyfazowa 143

momencie można równolegle dokarmić zakwas /starter / Wieczorem przechodzimy do etapu II. Wówczas pieczenie chleba wypadnie nam w dniu następnym w godzinach popołudniowych. Ja włożyłam ciasto do piekarnika o 18.30.  Żytni chleb ze śliwką  Etap I  100g suchego chleba razowego, 300g letniej wody. Chleb powinien być bardzo suchy, nie do krojenia nożem! Chleb zalewamy wodą, najlepiej w małym(...)czynność drewnianą łyżką, nie ma potrzeby robić tego mechanicznie w żadnym z etapów, oprócz zmiksowania papki w etapie I. Pod koniec mieszania dodajemy dość grubo pokrojone śliwki i dokładnie rozprowadzamy je w cieście. Ciasto po wymieszaniu przykrywamy i dajemy mu odpocząć 15-20 minut. Mamy czas na przygotowanie 2 foremek. U mnie rozmiary 23x14 i 20x11. Można oczywiście upiec

Leśny Zakątek
Knedle ze śliwkami 153

mieszance cukru z cynamonem. Do zmielonych ziemniaków dodałam przesiane mąki, łyżeczkę soli, żółtka i masło. Połączyłam wszystkie składniki i zagniotłam ciasto. Zrobiłam wałek, pokroiłam na porcje. Rozpłaszczałam ciasto na dłoni, kładłam całą śliwkę (mogą być połówki), otulałam ją ciastem i formowałam okrągłe knedle. Kładłam na wrzącą wodę i gotowałam ok. 3 minut, od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmowałam łyżką cedzakową

mojewypiekiinietylko
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 200

Pyszne drożdżowe ciasto bez wyrabiania :) Na blogu znajdziecie już wersję ze śliwkami , dziś nadszedł czas na rabarbar :) Do zrobienia w kilka minut, każdy, naprawdę każdy, sobie z nim poradzi :) Smakuje idealnie - drożdżowe ciacho, kwaśny rabarbar i słodka kruszonka  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu(...)misce, zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka, olej i mleko. Na wierzch wysypać mąkę. NIE mieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny. Po tym czasie ciasto wymieszać drewnianą łyżką. Śliwki umyć, wydrylować. Składniki na kruszonkę zagnieść, tak, by kruszyła się w palcach. Odłożyć. Podłużną keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto wylać do formy, na wierzch poukładać pokrojony

Domowa cukiernia Ewy
Szybki deser w środku tygodnia, czyli muffinek nigdy za dużo 118

mieszając. Składniki obu misek połączyć ze sobą. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto do 1/3 wysokości. Następnie należy dodać do każdej muffinki 3 maliny i kawałek pokrojonej śliwki. Dodać resztę ciasta do muffinek, tak aby ciasto było do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w temp. 170 stopni C ( po 5 minutach pieczenia włączyć termoobieg na 5 minut, aby muffiny

Receptura smaku