czekolady dodatki: - tłuszcz i mąka do wysmarowania blachy - cukier puder do posypania Forma: prostokątna 24 x 40 cm Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatam dokładnie. Odkładam do lodówki na 30 minut. W tym czasie przecinam śliwki na pół i usuwam z nich pestki. Czekoladę ścieram na tarce. Schłodzone ciasto dzielę na dwie części i wałkuję na dość cienką grubość(...)Układam na blasze pierwszą część. Na to nakładam śliwki i obsypuję je cukrem. Następnie przesypuję na nie czekoladę. Teraz nakładam drugą część ciasta. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: 35 minut (ja po tym czasie wyłączyłam górną grzałkę i piekłam jeszcze 5 minut) Ciepłe ciasto oprószam cukrem pudrem
Kuchnia co dniałyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki brązowego cukru 1 cukier wanilinowy 150 g masła 82% Nadzienie: 1 słoik jabłek duszonych Stovit (750g) 3 słoiki śliwek (lub świeże pozbawione pestek) 1 kopiasta łyżeczka cynamonu Ciasto sypane Masło wkładamy do zamrażarki aby porządnie stwardniało. Kaszę manną mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrami. Jabłka wyjmujemy ze słoika i dokładnie mieszamy(...)stopni przez 60 minut. Uwaga: u mnie ciasto miało być tylko jabłkowe, jednak po wyłożeniu pierwszej warstwy jabłek po prostu mi ich zabrakło dlatego użyłam śliwek, które były pod ręką. Ciasto sypane SMACZNEGO :-) A taki oto miałam dziś poranek
peggiwkuchniPrzepyszny i mięciutki piernik, którego ciasto przygotowuje się prawie dwa miesiące przed świętami. Przełożony powidłami śliwkowymi wzbogaconymi przyprawami i suszonymi śliwkami jest niezwykle aromatycznym ciastem na świąteczny stół. CIASTO NA PIERNIK: 250 g miodu 1 szklanka cukru brązowego 125 g masła 2 jajka 500 g mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki sody 1/4 szklanki zimnego mleka 1 łyżeczka domowej przyprawy(...)małym ogniu, aż się rozpuszczą. Dodać suszone śliwki, laskę cynamonu i zmielone goździki. Smażyć ok 10 min stale mieszając. Kiedy suszone śliwki zmiękną, wyjąć laskę cynamonu i zmiksować masę blenderem. Gęstą i jeszcze gorącą smarować blaty ciasta. Odstawić do zastygnięcia obciążając piernik, np deską do krojenia. Po wystudzeniu ciasto pokroiłam na 3 części i każdą z nich oblałam polewą czekoladową
https:KKuchniaMniammąkę z proszkiem, kisiel i tylko połączyć składniki mikserem na gęste ciasto tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem, do blaszki włożyć ciasto do ciasta powkładać połówki śliwek, poiec w 200 C około 45 minut, do suchego patyczka, ciasto wyjąć z formy wystudzone ciasto na talerzu posypać pudrem cukrem - ciasto jest delikatne, aromatyczne, wilgotne................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiętygodniu. Poprzednie zniknęło tak szybko, że nawet zdjęć nie zrobiłam. Zostawiam Was zatem z pysznym ciastem i pięknym słońcem za oknem, a sama zmykam do pracy. Ciasto migdałowe ze śliwkami składniki na spód: 25 g brązowego cukru 80 g serka homogenizowanego 150 g mąki 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli składniki na masę(...)węgierek 50 g brązowego cukru 100 g mielonych migdałów 1 żółtko 2 całe jajka cukier puder do posypania wykonanie: Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki. W misce łączymy wszystkie składniki na spód ciasta. Mieszamy, a następnie zagniatamy ręką. Ciasto należy rozwałkować tak by wyłożyć nim dno i boki na wysokość około 2cm. Rozwałkowane ciasto przekładamy
Przysmaki Karolkipara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Dzisiejszy przepis będzie na wspaniałe ciasto z jabłkami i śliwkami. Było tak pyszne, że jeszcze nie jeden raz do niego wrócę. Przepis wzięłam tej strony. Z podanego przepisu wyszła mi jedna duża blacha ciasta. Składniki na ciasto(...)waniliowego 250 g miękkiego masła lub margaryny 5 jaj 200 ml kwaśnej śmietany 12 – 18% Składnik na masę jabłkowo - śliwkową: 1 kg jabłek ½ kg śliwek węgierek ½ szklanka cukru 1 łaska łyżeczka cynamonu Sposób wykonania ciasta: Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, pod koniec, nie przerywając ucierając dodać stopniowo po jednym jajku, Do wymieszanych składników dodać, śmietanę i mąkę wraz
Na słodko lub wytrawniesztuk "M", maka tortowa 60 dag, sól 1 szczypta twaróg śmietankowy 50 dag, cukier 4 łyżki, jajka 2 sztuki, śmietana 18% 200 gram, mąka ziemniaczana 1,5 łyżki śliwki 70 dag, puder cukier - ile potrzeba W misie robota wymieszać pokruszone drożdże z 1 łyżką cukru i mąki, 1/2 szklanki letnie mleko, zostawić na 30 minut do podrośnięcia. Do zaczynu wsypać(...)twaróg. Z umytych śliwek usunąć pestki, śliwki poukładać na twarogu, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 55 minut, w formach ciasta dobrze wystudzić, ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem - pyszna drożdżówka z nutą anyżu,twarogiem i śliwkami jest bardzo aromatyczna, smaczna, ciasto jest delikatne, puszyste..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięówdzie pociachać nożem. Posypać delikatnie bułką tartą. Nadzienie krówkowe 1 opakowanie serka krówki 1 żółtko cukier waniliowy Wszystko zmiksować. Masę krówkową wyłożyć na ciasto. Na masę krówkową rozkładamy wydrążone i przepołowione śliwki. Posypujemy je cynamonem i bułką tartą. (Bułka(...)tarta wchłonie sok, który wydzielą śliwki w czasie pieczenia) Piana bezowa 6 białek 1 szklanka cukru Białka ubić mikserem, powoli dodając cukier. Tak ubitą bezę wyłożyć na śliwki. Wierzch - 1/3 pozostałego ciasta rozkruszyć na wierzchu. Nagrzejcie wcześniej piekarnik. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni, ok. 1 godziny. fot. Izabela Magdalena Smacznego
Kuchnia smakówdolać oleju oraz ciepłą wodę i dokładnie wyrobić.Zostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut (ja nagrzewam piekarnik na 25-30 stopni i wkładam miskę z ciastem).W międzyczasie przekroić śliwki na pół oraz pokroić marcepan w plastry o szerokości 2,5 cm (zostawić trochę marcepanu na kruszonkę- którą można oczywiście pominąć).Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć(...)stolnicę oprószoną mąką i ponownie wyrobić.Odrywać kawałki ciasta, uformować kształt owalny (lub inny).Na środek wyłożyć plaster marcepanu, następnie śliwki, posmarować rozbełtanym jajkiem.Włożyć bułeczki do zimnego piekarnika, który należy dopiero nastawić na 180 stopni.Piec około 17-20 minut.Smacznego
Kraina Miodem PłynącaBardzo łatwy do przygotowania z gotowego ciasta francuskiego, strudel z winnymi jabłkami i soczystymi śliwkami o piernikowym aromacie z nutką rumu. To świetny pomysł na słodki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Do wypieku polecam świetny nierafinowany cukier trzcinowy legendarnej brytyjskiej marki Billington(...)Nadaje się do wypieków, słodzenia napojów, musów, czekolad, tworzenia marynat pieczeniowych, przetworów owocowych, trunków i wszędzie tam gdzie zwykle używamy tradycyjnego cukru. Składniki: 1 rulon ciasta francuskiego (30 dag) 3 kwaśne jabłka 3 śliwki węgierki 10 dag pierniczków z lukrem bez nadzienia 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka ciemnego rumu 1 łyżka cukru muscovado Kuchnie Świata 2 łyżki masła
Wanilia i Kardamonpyszną jego inną wersję ze śliwkami. Dodałam tutaj nasze rodzime pyszne i aromatyczne śliwki i efekt był rewelacyjny. Zapraszam i polecam przepyszne ciasto. Torta della nonna czyli włoskie ciasto z polskimi śliwkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieopakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki 70 dag, cynamon - ile potrzeba, polewa czekoladowa 1 opakowanie, wiórki kokosowe - ile potrzeba jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękką margarynę mikserem utrzeć do białości dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem zmiksować na dość gęste ciasto ciasto(...)rozłożyć do dwóch foremek, jedna jest "na wynos" do pracy męża, do foremki silikonowej 20x11 cm i do okrągłej 20 cm wysmarowanej tłuszczem i posypaną tartą bułką na cieście poukładać wypestkowane śliwki, posypać cynamonem, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 40 minut, do suchego patyczka polewę czekoladową roztopić w mikrofalówce i polać ciasta, posypać
W Mojej Kuchni LubięMąka pszenna 3 i 1/2 szklanki Jajka 2 Jogurt naturalny 400 ml Olej 1/2 szklanki Cukier szklanka Proszek do pieczenia pełna łyżeczka Soda oczyszona 1/2 łyżeczki Śliwki 300 g Kruszonka: Mąka pszenna 50 g Masło 25 g Cukier puder 25 g Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz(...)miski z suchymi składnikami wlać mokre i krótko wymieszać łyżką. Tylko do połączenia się składników. Tortownicę o wymiarach 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam masę na ciasto. Następnie ułożyłam śliwki przekrojone na pół i wypestkowane. Na koniec posypałam kruszonką. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 i pieczemy do tzw. suchego patyczka ok 45 minut. Smacznego! Zapraszam
Kulinarne przygodygram, cynamon - ile potrzeba, cukier - ile potrzeba Zmielony twaróg w misce większej wyrobić na gładkie ciasto z miękkim masłem, mąkami, cukrem, solą, jajkiem, zostawić przykryte ręcznikiem kuchennym na 10 minut. Z porcji ciasta formować placek, na środek położyć połówkę śliwki i zlepić dobrze ciasto na kulkę. Wodę w dużym garnku zagotować z łyżeczką soli, na wrzątek wkładać knedle, po wypłynięciu
W Mojej Kuchni Lubięstrukturę, odstawiamy aby podwoiło objętość. Ze śliwek usuwamy pestki i przekrawamy na pół. Na suchą rozgrzaną patelnię, nakładamy po łyżce ciasta, na środek lekko wciskamy połówkę śliwki i przykrywamy drugą łyżką ciasta. Smażymy bardzo wolno pod przykryciem. Gdy wierz racuszków podeschnie obracamy na drugą stronę i dopiekamy już bez pokrywki. Wykładamy na kratkę aby odparowały, po lekkim ostudzeniu posypujemy
Dieta moja pasja