ciasto z śliwkami - 5631 przepisów (strona:114/376)

Placek drożdżowy ze śliwkami--Torta di lievito con le prugne . 104

śliwek najlepiej węgierek,pół szklanki cukru,łyżeczka cynamonu.                                                          DO POSMAROWANIA CIASTA 1 żółtko(...)około 50 minut do wyrośnięcia ,Gdy podwoi swą objętość 1/3 ciasta oderwać i odłożyć ,2/3 ciasta rozwałkować i przełozyć na wyścielona papierem do pieczenia blache.Śliwki umyc ,osuszyć ,wydrylować ,ułożyc na cieście i posypać cukrem z cynamonem.Z reszty ciasta uformować brzeg oraz kratkę i posmarowac je żółtkiem.Piec 45minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180stopni C....SMACZNEGO

w mojej kuchni
Kopertki z jabłkiem lub śliwką 158

Wspaniała kompozycja smaków, owoce w kruchym cieście, a teraz ich mnogość: śliwek, jabłek, dlatego proponujemy wykorzystać je teraz w tej słodkiej przekąsce do poobiedniej kawki czy herbatki, bardzo szybko się je robi, a smakują wybornie! Na pewno atrakcyjniejsze niż z ciasta francuskiego, spróbujcie sami, polecamy! Składniki: 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki tortowej 1 mała kwaśna śmietana 1 łyżeczka soku(...)cytryny 2 jabłka lub kilka sztuk śliwek cukier puder, szczypta cynamonu Wykonanie: Z podanych produktów zagniatamy ciasto, chowamy na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na ok. 3 mm  grubości, wykrawamy kwadraty. Na każdym kwadracie układamy kawałek obranego jabłka lub połówkę śliwki. Łączymy ze sobą rogi cista aby powstała "koperta". Układamy kopertki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około

kgwjanczewo
Knedle ze śliwkami węgierkami. 155

jagodami (choć też je bardzo lubimy). Cały rok czekam by móc przygotować właśnie takie domowe knedle, ze śliwkami zerwanymi z własnego ogródka. Dzieci się cieszą, że zjedzą śliwki robaczywki w pysznym cieście a przy okazji spróbują swoich mocy kuchennych, bo tradycją u nas już jest, że przy wszelakich kluchach zawsze jest sporo małych rączek do pomocy :-)  Zachęcam gorąco(...)ostygły. Do zimnych dodać mąkę i jaja, po czym wyrobić na gładką masę. Śliwki umyć, naciąć z jednej strony, delikatnie usunąć pestkę. Do każdej śliwki wsypać po pół łyżeczki cukru i zamknąć ją w cieście. Tworzyć zgrabne kulki podsypując dłonie i blat mąką. Knedle gotować w osolonej wodzie. Wrzucać po kilka na wrzątek - nie wkładać zbyt dużo, bo nasze kluchy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Tartaletki ze sliwkami i migdałami 165

wanilii, nadzienie; 100g mała miękkiego, 100 g cukru, 1 jajko 100 g mielonych migdałów, 10-12 śliwek 25 g płatków migdałowych kruszonka; 1 łyzka masła, 3 lyzki cukru 3 lyzki mielonych migdalow Wykonanie; Mąkę, cukier, sól mieszamy i dodajemy masło. Zagniatamy ciasto. Odkładamy do lodówki na 30 minut.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wypełniamy nim tarteletki.Wkładamy do zamrażalnika.Robimy

Anioły w kuchni
Cynamonowa drozdzowka z antonowka i sliwkami, na maslance czyli poWeekendowe Lakocie odc.130 172

miała wrócić z obozu. Stęskniłam się za nią nieziemsko, ona ubolewała nad powrotem.  Tak chyba powinno być.  Na tę jakże ważną okoliczność postanowiłam upiec ciasto.  Tradycyjne, pachnące, pyszne. Wykorzystałam śliwki i jabłka prosto z targu.  Powstał przepis na szybkie ciasto drożdżowe, na maślance (zalegającej w lodówce). Cynamonowa drożdżówka z antonówką i śliwkami, na maślance(...)żółtko 1 mała antonówka, bez skórki i gniazda nasiennego 5 śliwek węgierek, pokrojonych 2/3 łyżeczki cynamonu 3 łyżeczki grubej rafinady lub cukru perlistego  10 g masła Z maślanki, cukru waniliowego i drożdży robimy zaczyn. Mieszamy składniki i odstawiamy by drożdże ruszyły. Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta. Mieszamy , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut. W tym czasie przygotowujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rogaliki ze śliwkami 84

drożdżowe ze śliwkami. Kupiłam pyszne, duże i słodkie śliwki z myślą, że z części upiekę drożdżowe rogaliki. 1 śliwka starczyła na nadzienie do 4 rogalików. Rogaliki ze śliwkami, sezonowe, małe, pyszne, domowe! Można też upiec rogaliki z domowymi powidłami śliwkowymi, z cytrynowym lukrem. Smaczne. Akurat takie by ugościć gości. Polecam też przepis na Pizzę owocową ze śliwkami i kruszonką . Składniki(...)rogalików ze śliwkami: 20 g drożdży świeżych lub 8 g drożdży suchych ½ szklanki letniego mleka ½ szklanki cukru szczypta soli 40 g masła, (roztopionego i przestudzonego) 1 jajko (miałam 2 żółtkowe) 2 szklanki mąki pszennej duże śliwki bez pestek, pokrojone w ćwiartki + cukier do posypania śliwek Lukier cytrynowy: sok z połowy cytryny + cukier puder w takiej ilości by lukier stał się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto jogurtowe ze śliwkami 1453

Zapraszam po najlepsze ciasto jogurtowe ze śliwkami , które można upiec również  z dodatkiem kruszonki. To bardzo proste i pyszne ciasto idealne na lato i na wczesną jesień.  - sprawdzony przepis - pyszne ciasto na prawdziwym maśle - dokładny opis i zdjęcia krok po kroku

AniaGotuje.pl
Tarta kasztanowa. Ze śliwkami i jesienią w tle 140

się Wam zamarzy! Najważniejsze, żeby piekło się odpowiednio długo, rozsiewając wokół magiczny zapach. To dzięki niemu dom staje się domem ... Pewnej niedzieli, przed wyjazdem do szkoły, upiekłam ciasto. Aromatyczne i pyszne, pełne śliwek i fig. C. popatrzył, powąchał, spróbował. I spytał, czy jest bez glutenu. Spojrzałam na niego lekko spłoszona; nie - odpowiedziałam zgodnie z prawdą. Bo on by to ciasto(...)mascarpone 100 ml śmietany kremówki (38%) 150 g masy kajmakowej 1 jajko 1 łyżka mąki kasztanowej dodatkowo: 300 g śliwek Mąki przesiać, wymieszać z cukrem. Dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciastoCiasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy; wyłożyć ciastem formę, formując brzeg. Schłodzić w lodówce przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sezon na węgierki - Knedle :) 128

zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy wałki ok. 4 cm średnicy i następnie odcinamy kawałki ok. 2 cm. Spłaszczamy je w dłoniach i na środku kładziemy połówki śliwek, posypujemy śliwkę cukrem. Zlepiamy ciasto dokładnie, żeby nie otworzyło nam się w gotowaniu i formujemy ładne kuleczki :) Knedle wrzucamy do gotującej lekko osolonej wody partiami. Kluchy lubią dużo wody i luz w gotowaniu

vegetanie
Ciasto śliwkowe pod bezowymi czapkami 72

Niby takie zwykłe, ucierane ciasto śliwkowe, ale z dodatkiem bezowych ”czapeczek” nabiera całkiem nowego wyglądu. Klasyk w zabawnym wydaniu. A dodatkowo można wykorzystać białka, które zostaną nam, kiedy pieczemy kruche ciasteczka albo pączki . Samo ciasto ma nutkę lekko cytrynową, a dodatek śliwek sprawia, że uruchamia się nostalgiczne wspomnienie babcinej kuchni. Szybkie ciacho, które można pokochać. Składniki: 250 g masła ¾ szklanki(...)Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam w misce i dodaję stopniowo do masy, ucieram. Blaszkę (40 x 25) wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto. Wyrównuję powierzchnię i układam połówki śliwek, wewnętrzną stroną do góry (żeby sok nie wlewał się do ciasta). Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę 35 minut. W tym czasie ubijam

Słodki sentyment
Piernik z suszoną śliwką 162

stole świątecznym nie powinno zabraknąć piernika. Prawdziwy dojrzewający przygotowujemy na miesiąc przed świętami. Dzisiaj proponuję dość szybki, smaczny i dobry do jedzenia zaraz po upieczeniu. Dodatek suszonych śliwek i powidła śliwkowe, nadają ciastu prawdziwy piernikowy smak.SKŁADNIKINa długą keksówkę.250 g mąki pszennej 200 g suszonych śliwek150 g cukru120 g miodu120 g masła50 ml mleka80 g białej czekolady4 jajkaprzyprawa(...)ostudzoną mieszankę, ekstrakt  i skórkę pomarańczową, zmiksować.Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy, mieszając lub miksując na niskich obrotach.Pokrojone śliwki oprószyć jedną łyżką mąki, wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać.Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto, wyrównać, wstawić do nagrzanego, do 175 stopni piekarnika, piec około 1 godz. lub sprawdzić patyczkiem

W kuchennym oknie Ewy
Kostka śliwkowo - czekoladowa 134

które dość łatwo w wielu marketach, dlatego śmiało można powiedzieć, że to ciasto całoroczne. Jednak nie ma to jak świeże owoce, więc póki trwa jeszcze sezon na śliwki, zachęcam do upieczenia tego ciasta :) Biszkopt kakaowy: 6 dużych jajek 150 g mąki pszennej tortowej ( 1 szklanka minus 2 łyżki ) 30 g kakao ( 3 łyżki z lekką górką ) 220 g cukru(...)wymieszać. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty. Krem śliwkowy: Wypestkowane śliwki przełożyć do garnuszka, wlać

Opowieści z piekarnika
leniwe z suszonych drożdży z przyprawą do jabłek i śliwkami pyszne ciasto z kruszonką... 105

godzin wsypać przesianą mąkę i łyżką drewnianą wymieszać wsypać przyprawę do szarlotki i wszystko wymieszać forma 25x24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, do blaszki dać ciasto, powkładać w ciasto gęsto całe śliwki bez pestek KRUSZONKA: po 150 gram mąki pszennej, cukru, miękkiej margaryny, 2 łyżki otrąb śliwkowych, palcami wyrobić kruszonkę, jeśli trzeba (zależy od mąki ile tłuszczu wchłonie) można wlać(...)ciut oleju rzepakowego, dałam 1 łyżkę, kruszonka z dodatkiem oleju nie jest za sucha kruszonkę rozsypać na śliwkach, piekarnik elektryczny na 180 C, grzanie góra/dół, piec około 60 minut do suchego patyczka, ciasto zostawić w blaszce do wystudzenia - ciasto jest aromatyczne, delikatne, smaczne.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Knedle ze śliwkami, lato na talerzu 87

śliwkami. Moje drzewo aż ugina się od owoców. Większość przepisów na knedle zawierają twaróg. Natomiast ten przepis jest tylko z ziemniakami. Z tej porcji wychodzi 10 dosyć dużych knedli. Ziemniaki ugotować w skórkach, obrać po ugotowaniu. Natychmiast ugnieść na miazgę lub wycisnąć przez praskę do ziemniaków. Do gładkiej masy dodać roztopione masło, jajko, sól i mąkę. Zagnieść ciasto(...)gładką masę. Uformować wałek i pokroić na wałeczki o szerokości 3 cm. Spłaszczyć, na środku położyć śliwkę, oczywiście bez pestki. Zlepić knedle w ten sposób, żeby cała śliwka była pokryta ciastem. W dużym garnku zagotować wodę, osolić do smaku. Do wrzącej wody wrzucić knedle, zmniejszyć gaz. Gotować 15 minut. Podczas gotowania kilka razy delikatnie przemieszać i przewrócić knedle. Wyjąć knedle

Kuchnia Pokoleń