ciasto z śliwkami - 5631 przepisów (strona:119/376)

ciasto ucierane owocowe z piernikową kruszonką... 143

masa ma być grudkowata. Do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem połączyć ciasto na dość gęste ciasto. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i wygładzić wierzch, na cieście poukładać obrane dojrzałe gruszki i śliwki dojrzałe bez pestek. W misce po cieście z podanych składników mikserem utrzeć kruszonkę. Kruszonkę rozsypać na owocach

W Mojej Kuchni Lubię
Knedle ze śliwkami mojej mamy 108

ziemniaków, które masz do dyspozycji :)  Śliwki - witaminy na przełomie lata i jesieni Najlepsze śliwki do knedli to węgierki, ale każda mięsista, słodko-kwaśna śliwka się sprawdzi w tym przepisie. Ja dostałam śliwki od wujka - w tym roku nie było wiosennych przymrozków, więc drzewka są wyjątkowo pękate :) Jeśli tylko macie okazję sięgać po śliwki to warto! Świeże owoce są pełne(...)jedząc śliwki - "przedawkowanie" może mieć efekt przeczyszczający. Wysoka zawartość witaminy K i witaminy C wzmacnia naczynia krwionośne i to właśnie dlatego śliwki polecane są osobom, które zmagają się z pękającymi naczynkami. Knedle ze śliwkami Składniki: ugotowane ziemniaki przepuszczone przez praskę mąka ziemniaczana mąka pszenna jajo szczypta soli śliwki roztopione masło do podania Knedle ze śliwkami - sposób przygotowania: Śliwki umyj, osusz

Gary Bez dna
Szybki placek ze śliwkami (bezglutenowy) 297

Czas owoców, czas śliwek , więc czas na szybki placek ze śliwkami . Kolejny przepis z notatnika kulinarnego mojej mamy, ale oczywiście w wersji bezglutenowej . Ciasto szybkie, wręcz błyskawiczne i oczywiście bardzo smaczne. Nadają się każde owoce zarówno świeże jak i mrożone . W tym przepisie użyłam śliwek węgierek . Serdecznie zapraszam :-) * * * Składniki (na blachę o wielkości 26cm x 21cm mierząc dno blachy(...)szklanki cukru 200 g masła 3 jajka (żółtka i białka osobno) owoce (śliwki węgierki na przykład) cukier puder do posypania Wykonanie: 1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. 2. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. 3. W misce mieszamy suche składniki. 4. Następnie dodajemy żółtka, białka osobno do miski do ubicia na sztywną pianę. Mieszamy łyżką albo berłem

Kawa z mlekiem
Kruche na kefirze ze śliwkami ( duża blacha) 564

szybkie i proste ciasto. Nie trzeba czekać aż baza się schłodzi ( i dopiero się męczyć i  rozwałkowywać) tylko rach-ciach zagniatamy, wrzucamy śliwki na wierzch i pieczemy. Dzięki zawartości kefiru ciasto jest miękkie i wilgotne nawet na 3 dzień. W związku z tym, że u mnie w domu trwa wiecznie wojna - czego ma być więcej - ciasta czy nadzienia(...)minut. * posypka z kakao powoduje, że ciasto nie namięka sokiem z owoców ** bułka tarta wchłania nadmiar soku, jest niewyczuwalna podczas jedzenia Ciasto dołączam do akcji "Ciacho na widelcu" organizowanego przez zespół Miksera Kulinarnego i akcji "Śliwka-robaczywka" organizowanej przez zespół Durszlaka Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Ciasto/placek ze śliwkami i kruszonką (ekspresowe) 170

Inspiracja z portalu: Przepisy kulinarne ze zdjęciami . Ciasto jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, a smakuje naprawdę obłędnie. Śliwki idealnie komponują się kruchym i maślanym spodem oraz taką samą, pyszną kruszonką.  Polecam! (Forma o wymiarach około 12 x 16 cm) 150g masła 180g mąki pszennej 70g cukru pudru (zmieliłam trzcinowy) Dodatkowo: 1 łyżka kaszy manny 1/2 kg śliwek(...)blaszkę - uprzednio wysłaną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać za pomocą widelca i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Podpiec 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie ciasto posypać kaszą manną i ułożyć (skórką do góry) śliwki. Całość posypać cukrem, a następnie startą częścią reszty ciasta (schłodzonego). Piec dodatkowe 30 minut w 180 stopniach - do momentu, aż wierzch delikatnie się zarumieni. Ciasto

Di gotuje
Rogaliki dyniowo śliwkowe 175

mąki pszennej typ 500 1/2 szklanki pure z dyni 3 łyżki cukru 3 żółtka szczypta soli 1/3 szklanki mleka 2 dkg drożdży 1 łyżka masła 40 dkg śliwek cukier puder do posypania 1 jajko do smarowania Do  miski przekładam drożdże, dodaję mleko letnie, cukier szczyptę i mieszam aż się rozpuszczą, dosypuję dwie łyżki mąki i mieszam. Zaczyn ma mieć(...)godziny. Po tym czasie wykładam na deskę podsypaną mąką i zagniatam rękoma. Dziele na dwie części i wałkuje w okrąg. Kroję nożem na trójkąty. Na każdym kawałku ciasta układam po dwie ćwiartki śliwek. Zwijam w rogalika. Układam na blaszce i odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję rozbełtanym jajkiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 25 minut

wesoła kuchnia
Bakaliowiec 211

Kolejny przepis z akcji testowania z portalem Świadome Odżywianie.Dziś przetestowałam słonecznik, skórkę z cytronu, mieszankę skórek, migdały słupki, wiśnie kandyzowane, śliwki suszone, morele suszonePyszne ciasto pełne bakalii BakaliowiecSKŁADNIKI:jajka - 3 sztmąka -4 łyżkicukier - 100 gmieszanka skórek - 100 gskórka z cytronu - 100gżurawina suszona - 100 gmigdały słupki - 100 g    KRESTOorzechy włoskie - 100 gwiśnie kandyzowane - 100 gsłonecznik łuskany(...)KRESTOśliwki suszone - 200 g    KRESTOmorele suszone - 100 g  KRESTOprzyprawa do piernika -1 opakaromat do ciasta- dowolnycukier puder do posypaniaPRZYGOTOWANIE:Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i cukrem. Jajka wybić do miski , rozmieszać widelcem. Do miski wsypać wszystkie bakalie, śliwki, morele i orzechy można pokroić na mniejsze kawałki. Do bakalii dodać wymieszane produkty sypkie, dokładnie wymieszać. Następnie wlać

Kuchnia Danusi
Krupnik z wędzonymi śliwkami – kuchnia podkarpacka 88

Krupnik z wędzonymi śliwkami – kuchnia podkarpacka Zapach suszonych śliwek to jeden z milszych grudniowych zapachów. Choć nie są one oficjalnym symbolem świąt, są ich cichym bohaterem ;) Suszone śliwki dodajemy do ciast, do mięs i do gotowanej kapusty. Podawane są z kaszą i z fasolą. Na słodko i na wytrawnie. Jako dodatek do zup i jako ich główny składnik. Na Kresach(...)dodaje się je do sałatek w towarzystwie włoskich orzechów, ale w połączeniu z orzechami są również doskonałym farszem do wigilijnych pierogów. Niegdyś każda gospodyni sama suszyła w piecu chlebowym śliwki węgierki lub wędziła je w leszczynowym dymie, by na święta i na zimę mieć ich zapas. Pełniły wówczas nie tylko rolę dodatku do różnych dań, ale były traktowane jak słodycze

Trzeci talerz
Tartaletki ze śliwkami 248

Kruche TARTALETKI ZE ŚLIWKAMI to świetny pomysł na wykorzystanie słodko-kwaśnych... Artykuł Tartaletki ze śliwkami pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Kruche rurki nadziewane musem śliwkowym i kremem kajmakowym 116

grubości około 1 mm) (ciasto ma być między dwoma arkuszami maty silikonowej). Prostokąt podzielić na 20 cienkich pasków o grubości około 1,5 -2 cm i długości 30 cm. Ewentualnie ciasto można rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia wysypanych mąką. Nawijać ciasto na rurki, zaczynając od węższego końca. Ciasto lekko naciągamy, rolując kolejny pierścień na rurce. Pierścienie powinny zachodzić(...)postąpić z pozostałymi 2 częściami ciasta. Mus śliwkowy: 1500 gr śliwek lub 1050 gr dżemu/powideł śliwkowych 150 gr cukru Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić, wyjąć pestki, poukładać na blaszce rozcięciami do góry, każdą śliwkę posypać cukrem. Piec w 110 st. z termoobiegiem przez 1 godzinę. Po tym czasie śliwki przełożyć na sitko i dobrze odcisnąć z soku. Ostudzić, zmielić

moj przepis na
Kruche rurki nadziewane musem śliwkowym i kremem kajmakowym 186

masy kajmakowej i śmietany kremówki. Całość jest fajnie skomponowana, lekko słodka, rurki są bardzo kruche, delikatnie rozpływają się w ustach pod wpływem pysznego wypełnienia. Kwaśne śliwki fajnie smakują ze słodkim kremem kajmakowym. Warstwa ciasta jest dość cienka więc rurki nie są zapychające, ani mdłe. Serdecznie zapraszam! Niech was nie zrazi długi opis. Chciałam po prostu dokładnie opisać Wam krok(...)złoty kolor w 190 st. z termoobiegiem przez 15 min. (bez termoobiegu 20 min w 200 st.) Wystudzić na kratce. Tak samo postąpić z pozostałymi 2 częściami ciasta. Mus śliwkowy: 1500 gr śliwek lub 1050 gr dżemu/powideł śliwkowych 150 gr cukru Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić, wyjąć pestki, poukładać na blaszce rozcięciami do góry, każdą śliwkę posypać cukrem. Piec

moj przepis na
Tarta śliwkowa na kremie budyniowym 150

Sezon na śliwki jeszcze trwa więc trzeba to wykorzystać, u mnie dziś tarta ze śliwkami. Przepis na masę budyniową znalazłam w internecie. Tarta śliwkowa na kremie budyniowy Składniki na ciasto:   - 100 g margaryny Kasi - 150 g mąki - 50 g cukru pudru - 1 żółtko - 1 łyżka śmietany 18% - szczypta soli - pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem(...)układamy palcami w formie do tarty, (jeżeli nie jest silikonowa to musi być wysmarowana masłem i posypana bułką tartą), nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 200 stopni. Śliwki myjemy, kroimy na pół i układamy na dnie tarty. Wszystkie składniki na krem miksujemy na gładką masę, wylewamy delikatnie na przygotowaną tarte. Pieczemy 30-40 stopni

Kulinarne życie
Knedle ze śliwkami 192

swojemu - ze śliwkami, których u nas dostatek. Z czasem danie rozniosło się po całej Polsce i zaczęło być robione z przeróżnymi owocami. Ja dziś tradycyjnie - ze śliwkami węgierkami. Dodam, że ciasto na knedle robiłam według sposobu, który podała na swoim blogu Pani Kowalska . Sprawdziło się wyśmienicie. Dziękuję Pani :) Składniki (na dwie porcje) : 200 g ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia mąka(...)ziemniaczaną. Wyjąć drugą ćwiartkę ziemniaków i uzupełnić mąką pszenną. Wbić jajko. Połączyć wszystkie składniki i wyrobić krótko, ale dokładnie. Ciasto uformować w zgrabny wałek. Pokroić wałek na części. W moim przypadku 8. Każdą z części rozpłaszczyć. Ułożyć na niej połówkę śliwki i skleić. Wrzucić knedle na wrzątek. Można go posolić, ale nie trzeba, jeśli ziemniaki były wcześniej solone. Knedle zamieszać

Weekendy w domu i ogrodzie
Knedle ze śliwkami 1871

Knedle ze śliwkami – czyli kluski ziemniaczane, które wręcz uwielbiam :) Kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy zajadałam knedle z różnymi nadzieniami – z truskawkami, śliwkami, czy twarogiem. Sekretem udanego przepisu na knedle jest szybkie wyrobienie ciasta i nie dodawanie zbyt dużej ilości mąki, dzięki czemu ciasto pozostanie pyszne i delikatne. Z podanych niżej składników wyszło mi 10 knedli. Zobacz również(...)wtedy dodać trochę mąki, ale nie za dużo. Śliwki umyć, nadkroić i usunąć pestki, tak aby połówki śliwek pozostały złączone. Jeśli śliwki nie są mocno dojrzałe i słodkie to można w ich środek wsypać 1/4 łyżeczki cukru. Ciasto podzielić na 10 części. Oprószonymi mąką dłońmi formować kulki, a następnie rozpłaszczyć je na dłoni. Na środku umieścić śliwkę, dokładnie zlepić brzegi

Kulinarne Przeboje
Ciasto czekoladowo – orzechowe ze śliwkami 163

szczypta sody – szczypta soli polewa czekoladowa: – 25 g gorzkiej czekolady bez glutenu – 8 łyżek mleka roślinnego lub krowiego bez laktozy – ok. 7-8 garść śliwek np. węgierek  świeżych lub mrożonych Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę w ¾ szklanki mleka. Mieszać co chwila aż powstanie gładka czekoladowa, lejąca się masa. Orzechy zmiksować i przełożyć do miseczki(...)Ułożyć na cieście środkiem do góry. Piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Studzić na kratce. W tym czasie przygotować polewę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę w mleku roślinnym i dokładnie wymieszać, aż czekolada rozpuści się i powstanie gładka masa. Polewą polać ostudzone już ciasto.  Artykuł Ciasto czekoladowo – orzechowe ze śliwkami pochodzi z serwisu

I LOVE LIFE