chłodne dni, bo cudownie rozgrzewa i smakuje naszą tradycją. Ale po kilku godzinach zapach domu się zmienia. Dziś dominują w nim pieczone śliwki, cynamon i orzechy laskowe. Ten zapach pochodzi z pysznego ciasta, które znalazłam na stronie Dorotus. Koniecznie chciałam je wypróbować. Okazało się niezwykle smaczne I proste w przygotowaniu. Jeśli lubicie takie połączenie smaków, koniecznie je upieczcie. Polecam. Składniki(...)mąką (ja mieszałam ciasto w thermomixie). 3. Dodać jajko, cukier waniliowy, cukier, orzechy i wyrobić do połączenia składników. 4. Ciasto podzielić na 2 części: 2/3 (na spód) i 1/3 (na górę). 5. Formę na tartę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć 2/3 ciasta, rozprowadzić po dnie i wyrównać. 6. Śliwki pokroić na grubsze plasterki. Dodać
W mojej kuchnicynamonu odrobina gałki muszkatołowej masa 250 g serka mascarpone 100 g cukru sok z 1 cytryny skórka z cytryny do dekoracji: orzechy, suszone śliwki i mięta Wszystkie produkty znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasto dobrze ze sobą mieszamy i przerzucamy do wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy średnica 24 cm ( ja użyłam 26 cm dlatego ciasto jest trochę niższe). Pieczemy(...)ciasto jest upieczone. Ostudzamy. Serek mascarpone mieszamy w makutrze z cukrem, dodajemy starką skórkę i sok. Tak przygotowaną masą smarujemy górę ciasta. Dekorujemy, orzechami i śliwkami z miętą :) Smacznego
Niezły Młynekpołówki jajka, olej, mleko, cukier rózgą dobrze wymieszać, wsypac przyprawę korzenną, przesianą mąkę z proszkiem i krótko wymieszać do połączenia składników, prawie do pełna napełnić foremki ciastem na cieście poukładać połówki śliwek skórką do dołu piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec babeczki około 30-35 minut, do suchego patyczka, babeczki wystudzić wystudzone posypać pudrem cukrem, babeczki
W Mojej Kuchni LubięSezon na śliwki w pełni, zjadam je dosłownie kilogramami i korzystam póki są takie pyszne i świeże. Zjeść wszystkich nie dam rady, dlatego przygotowuję z nimi także różne pyszności, np. takie babeczki w wersji fit. Są nie tylko pyszne ale i zdrowe dlatego można bezkarnie zjeść jedną albo dwie do kawusi. Składniki: 2 i 1./2 szklanki(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczki cynamonu 1/2 kg śliwek Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. W naczyniu mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, dodajemy mokre i jeszcze raz całość dokładnie mieszamy. Foremki do muffinek (niezmiennie polecam silikonowe np. dostępne tutaj ) napełniamy w 2/3 powstałym, ciastem wkładamy połówki śliwek. Mi udało się zmieścić po 3 do każdej foremki
Cynamonowe szczęścieśliwek węgierek Wykonanie: Wykonanie jest dość proste. Rozpoczynamy pracę od wydrylowania śliwek, które następnie dokładnie myjemy. Na durszlak wykładamy twaróg i pozostawiamy na około 30 minut aby obciekł nadmiar wody w nim zgromadzony. Następnie rozbijamy jajko, które mieszamy z serem, mąką oraz cukrem i solą. Ciasto dokładnie(...)wyrabiamy. Jest ono bardzo lekkiej konsystencji. Powstałe ciasto można wykorzystać na dwa sposoby : rozwałkować ciasto cienko i za pomocą szklanki wykrajać fragmenty, w które zawijamy nasze śliwki, bądź urywać fragmenty ciasto i za pomocą dłoni formować kulki wypełnione owocami. Następnie wstawiamy do gotującej się wody z niewielką ilością soli i gotujemy około 6-8 minut. Podawać z cynamonem bądź
Jedz zdrowo żyj zdrowo!udekorowana włoskimi orzechami. Z porcji z tego przepisu (na podstawie Lucyny Ćwierczakiewiczowej) wyjdą 3-4 pierniki z trzech warstw ciasta. Składniki: 1 kg mąki 500 g miodu 1 szklanka cukru 250 g masła 3 jajka 70-100 g suszonych śliwek 70 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 1,5 łyżki przyprawy korzennej (cynamon, goździki, imbir) 0,5 szklanki(...)ręcznie lub za pomocą miksera. Dodajemy przyprawy korzenne. W mleku rozpuszczamy sodę i sól. Dolewamy do ciasta i dalej wyrabiamy. Na koniec dodajemy jajka i dokładnie wyrabiamy ciasto na gładką, gęstą masę. Śliwki i orzechy kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do ciasta. Miskę (ważne, aby była ceramiczna lub szklana) przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy do lodówki
Kulinarne Inspiracjeśliwkami to puszyste i smaczne placuszki uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Dodatek śliwek do racuchów to już prawdziwa uczta smaków, można je również przygotować z innymi owocami. składniki na 10-12 sztuk 400 g jogurtu naturalnego 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki cukru kryształu szczypta soli 8-10 dużych śliwek olej(...)wlewamy jogurt, dodajemy jajka i wszystko miksujemy na jednolitą masę, następnie wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, sól oraz cukier i całość dokładnie łączymy mikserem. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Do miski z ciastem wrzucamy pokrojone śliwki i wszystko razem mieszamy łyżką. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem smażymy małe racuchy z obu stron na złoty kolor a po usmażeniu zdejmujemy
Smakowite DaniaMiałam ochotę na placek ze śliwkami .a że ostatnio ciasto francuskie zniknęło w jeno popołudnie postanowiłam zrobić podobne ..i wyszło także przepyszne .. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 5 duże jajka 1 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią 200 g masła, roztopionego
Ugotujmy CośWykonanie: • Do naczynia żaroodpornego wsypać na dno płatki kukurydziane, na nich ułożyć śliwki bez pestek. • Ze składników na kruszonkę zagnieść sypkie ciasto i pokruszyć na śliwki. • Piec w temp. 180 st.C przez 45 minut. • Przed podaniem posypać cukrem pudrem
To co kochamSłodki ananas, kokos i cukinia. Bardzo lubię piec ciasto z cukinią . Cukiniowe ciasto jest wilgotne i sprężyste. Cukinia, neutrala w smaku pasuje z większością owoców. Robiłam ciasto z cukinią i śliwkami, z jagodami i czekoladą , a dzisiaj upiekłam kolejne ciasto cukiniowe z ananasem. Jak widzicie możliwości jest wiele, więc jeśli cukinia obrodziła Wam w ogrodzie i nie wiecie
codojedzeniaSpód wykonany jest z ciasta półkruchego z dodatkiem zimnej wody, bez dodatku jajek. Takie ciasto jest bardzo kruche i delikatniejsze w smaku niż to tradycyjne. Całość nie jest przesłodzona, a kwaśny smak owoców świetnie współgra ze słodyczą posypki migdałowej oraz delikatnym spodem. Jak dla mnie idealne jesienne ciasto do kawki lub herbatki. Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki(...)szklanka płatków migdałowych Wykonanie: Ciasto: W misce mieszamy mąkę pszenną z solą i cukrem. Dodajemy masło pokrojone na małe kawałki oraz zimną wodę i zagniatamy dość szybko ciasto, aby stało się gładkie i jednolite. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim wysmarowaną tłuszczem
Kuchnia MagdaLenySpód wykonany jest z ciasta półkruchego z dodatkiem zimnej wody, bez dodatku jajek. Takie ciasto jest bardzo kruche i delikatniejsze w smaku niż to tradycyjne. Całość nie jest przesłodzona, a kwaśny smak owoców świetnie współgra ze słodyczą posypki migdałowej oraz delikatnym spodem. Jak dla mnie idealne jesienne ciasto do kawki lub herbatki. Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki(...)szklanka płatków migdałowych Wykonanie: Ciasto: W misce mieszamy mąkę pszenną z solą i cukrem. Dodajemy masło pokrojone na małe kawałki oraz zimną wodę i zagniatamy dość szybko ciasto, aby stało się gładkie i jednolite. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim wysmarowaną tłuszczem
Kuchnia MagdaLeny/syrop klonowy łyżeczka cynamonu Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia. Mąkę, serek, cynamon i siemię lniane mieszamy tak, aby powstała gładka i nielepiąca się masa. Z ciasta formujemy kuleczki. Śliwki kroimy na połówki i nadziewamy nimi knedle. Wrzucamy je do osolonego wrzątku i czekamy aż wypłyną na powierzchnię. Wyławiamy je i kładziemy na talerzu. Jogurt mieszamy z miodem/syropem
Kuchenny Skrawek NiebaPyszne, mięciutkie knedle nadziane śliwkami węgierkami. Wspaniały pomysł na słodki obiad:) Z podanych składników przygotujecie około 20-22 knedli - w zależności jak duże śliwki wybierzecie i jak cienkie ciasto lubicie. Przepis pochodzi z listopadowego wydania magazynu KUCHNIA. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 20-22 knedle: 20-22 śliwki tej samej wielkości 1 kg ziemniaków 300 g mąki pszennej(...)wodzie do miękkości. Ugniatamy na gładkie puree i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 2. Ostudzone ziemniaki zagniatamy z mąką i jajkiem na jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 20-22 równe części (w zależności jak duże mamy śliwki). Każdy kawałek zgniatamy na cienki placek, na środku kładziemy śliwkę, zaklejamy krawędzie i formujemy kulki. Każdą kulkę obtaczamy w odrobinie mąki, nadmiar strzepujemy. Układamy
My Culinary Art