ciasto z śliwkami - 5631 przepisów (strona:98/376)

Ciasto ze śliwkami z pyszną chrupiącą kruszonką 200

poszły w ruch śliwki, a niedługo pójdą jabłkach. Trzeba wykorzystać dobro jesiennych owoców i umieścić je w pysznych ciastach. Ciasto wilgotne i dość ciężkie, pięknie rośnie więc nie przejmujemy się, że ciasta jest troszkę mało;) Najbardziej smakuje mi tutaj kruszonka, która jest Mega pyszna z aromatem cynamonu. Najlepsza jaką do tej pory robiłam w tym połączeniu. Zapraszam...    Składniki(...)maślankę połącz z olejem i jajkami. Dodaj powoli sypkie składniki i delikatnie zmiksuj. Blaszkę o wymiarach 26x20 cm lub tortownicę 26 cm. wyłóż papierem do pieczenia, Wyłóż ciasto. Ciasto przykryj połówkami śliwek skórką od dołu. Składniki na kruszonkę zagnieć do czasu utworzenia się grudek. Ciasto posyp kruszonką. Piecz w 175 stopniach C przez ok. 45 minut

Kubki smaku
Cynamonowiec ze śliwkami 177

delikatnie gliniaste, z dodatkiem śliwek (byłam w posiadaniu małej ich ilości, rozłożyłam więc śliwki tak, aby na każdej porcji była jedna, jeżeli jednak macie więcej śliwek, to rozłóżcie po całej powierzchni- ciasto jest zdecydowanie smaczniejsze!). Polecam wypróbować z innymi owocami, jak i zarówno można pokombinować z dodatkami smakowymi (wanilia, kardamon czy ulubiony aromat), a jeżeli chodzi o 'wykończenie' to wystarczy(...)pieczenia oraz cynamon wymieszać z mąką, całość przesypać do miski z maślaną masą i połączyć. Małą formę (użyłam prostokątnej- 20x27cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto (jest gęste), a na wierzchu poukładać śliwki przekrojone na pół (cięciem do góry). Piec około  35-40 minut, a najlepiej do 'suchego patyczka'. Ostudzić i polać polewą cynamonową. Polewa: połamaną czekoladę umieścić

Kraina Miodem Płynąca
Pierogi z suszonymi śliwkami 133

maślanki i mąki zagnieść sprężyste ciasto, w razie potrzeby dosypać więcej mąki. Śliwki zalać wrzącą wodą, odstawić na chwilkę, aby się zaparzyły, po czym odcedzić. Rozwałkować cienko ciasto, wyciąć krążki, nadziać śliwką i zlepić pierożki. Gotować w wodzie z dodatkiem połowy laski wanilii. Na patelni lekko podprażyć płatki migdałowe,dodać masło, miód i resztę wanilii. Chwilkę pogotować po czym polać

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto toffi bez pieczenia 493

ulubione przepisy: – ciasto zebra – sernik tradycyjny – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka – sernik z kajmakiem BROWNIE Przygotowanie: 1 h Składniki: – 350-400 g herbatników maślanych – 3,5 szklanki mleka – pół szklanki cukru + 1 łyżka(...)jednolita, dodaj wystudzoną żelatynę szybko zmiksuj łącząc składniki. Tak przygotowaną śmietanę wstaw na dosłownie 5-7 minut do lodówki. Masa nieco stężeje i wtedy możesz włożyć ja na ciasto. Masę wygładź i posyp wiórkami kokosowymi. Ciasto wstaw do lodówki na min 1 h zanim pokroisz i podasz je domownikom i gościom SMACZNEGO!   Artykuł Ciasto toffi bez pieczenia pochodzi

nietylkopasta.pl
Pyszny sernik z bezą 112

sernik z bezą! A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: –  sernik tradycyjny –   sernik z jagodami –  biszkopt z truskawkami –  tort czekoladowy z owocami –  sernik z borówkami –  sernik z malinami –  szybki biszkopt z rabarbarem –  najlepsze kruche ciasto ze śliwkami –  prosta szarlotka –  sernik z kajmakiem –  blok(...)dość sztywną pianę. Wyjmij sernik z piekarnika, włóż na sernik przygotowaną pianę z białek. Możesz nałożyć ją nierównomiernie tworząc fantazyjne wzory na górze, będzie pięknie wyglądał po upieczeniu. Wstaw ciasto ponownie do piekarnika nagrzanego do 150 st C na kolejne 30 minut. Po upieczeniu wyjmij sernik z piekarnika. Wystudź sernik i wstaw go na minimum 1 h do lodówki zanim

nietylkopasta.pl
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 160

Kolejna propozycja drożdżowych wypieków żeby wykorzystać owocowy sezon tak więc dzisiaj drożdżóweczki ze śliwkami i kruszonką Składniki: 1. Ciasto: - 250g mąki pszennej - 75g mleka - 40g cukru - 4g suchych drożdży - 30g miękkiego masła - 1 jajko - 1/4 łyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 2. Kruszonka: - 30g masła (roztopionego) - 3 łyżki cukru - 1/4 szklanki mąki - 2 łyżeczki cukru z cynamonem(...)Owoce – wypełnienie: - 150g śliwek - łyżka bułki tartej - 1 jajko Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy, wysypujemy na stolnicę i zagniatamy do momentu aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się lepić do rąk. Tak wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do miski i przykrywamy ściereczką. Ostawiamy na jakąś godzinę aby wyrosło. Po tym czasie bierzemy nasze

Kuchenne Wariacje
Szybkie słodkości dla niespodziewanych gości 463

cynamonem i cukrem waniliowym. Ciasto smarujemy mieszanką i kroimy na kwadraty ok 7x7 cm (w zależności od wielkości śliwek mniejsze lub większe). Każdą śliwkę kroimy na 2 lub na 4 i owijamy kwadratem z ciasta. Może wystawać, być nierówno, rozwalać się itp, ciasto francuskie i tak sprawi, że wypiek będzie piękny. Gotowe paczuszki smarujemy resztką mieszanki jajecznej, wykorzystujemy papier

Z butelką mleczka w tle
Prosta tarta ze śliwkami 123

Przygotowanie: Mąkę połączyć z chłodnym masłem, dodać żółtka, cukier, proszek i szybko zagnieść Formę  25 x 26 cm wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto, nakłuj widelcem, rozłóż pokrojone śliwki Posyp owoce cynamonem i brązowym cukrem Wstawić foremkę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180*C- piec ok. 20 min. Ubić białka z 10 łyżkami cukru pudru(...)łyżeczkami mąki ziemniaczanej Ubitą pianę rozłożyć na podpieczone owoce, rozprowadzić równomiernie, dopiec przez następne 20-25 min. Moje uwagi: śliwki jeśli duże kroimy na 4 części i rozkładamy gęsto Ciasta nie trzeba wkładać po zagnieceniu do lodówki, można od razu wyłożyć na foremkę, nakłuć widelcem i ułożyć owoce- piec, po 20 min rozłożyć pianę. przepis znaleziony w sieci, ale zmodyfikowany

Proste Potrawy
Kruchy placek ze śliwkami 235

Ciasto zagniatamy ręcznie, aż powstanie nam kulka. Następnie ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Każdy kawałek ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 20 minut. W tym czasie ze śliwek usuwamy pestki i kroimy je w ćwiartki. Zasypujemy cukrem, by puściły sok. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciemnym i jasnym(...)stopni. W tym czasie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i budyń. Na podpieczony spód układamy śliwki, skórkami do dołu i wylewamy pianę. Na tarce ścieramy trzeci kawałek ciasta, który był w zamrażarce. Pieczemy ponownie ok. 30 minut

Aga w kuchni
Muffiny makowe ze śliwkami 219

pszenną z proszkiem do pieczenia i suchym makiem - do składników mokrych przesiać składniki suche, wszystko niezbyt dokładnie wymieszać - formę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej papilotki nałożyć ciasto do około 2/3 wysokości - śliwki pokroić na ćwiartki, na wierzchu każdej babeczki ułożyć 3-4 kawałki śliwki, lekko wciskając je w ciasto - gotowe muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec

Smakołyki Bereniki
ciasto migdałowo- śliwkowe 145

księdze przepisów. Nawiasem mówiąc, brakuje mi już miejsca w moim przepastnym segregatorze, chyba za niedługo trzeba będzie założyć drugi.  Moją cotygodniową ofiarą padł tym razem przepis na ciasto ucierane z śliwkami i migdałami. Tak pięknie wyglądał na zdjęciu z świeżymi owocami, że nie mogłam się powstrzymać. Niestety obserwuje, że coraz bardziej chce mi się lata i świeżych owoców(...)jednak nie patrzeć mamy styczeń więc jedyne co mogłam zrobić to udać się do piwnicy i poszukać czy z moich zapasów uchwał się jakiś słoik śliwek. Na szczęście znalazłam i to nie jeden:)  Ciasto uratowane.Bardzo polecam przepis, zwłaszcza tym znudzonym suchymi biszkoptami, ciasto jest lekko mokre i ma delikatny waniliowy posmak, a cała słodycz schowana jest w owocach

ciastkarnia na kruchym spodzie
Łącki przekładaniec 766

ubić na sztywną pianę. Dodać cukier kryształ i nadal ubijać, aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać orzechy, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz miód. Delikatnie wymieszać. Ciasto piec w tej samej formie co biszkopt kakaowy, w temperaturze 180 o C przez około 30 minut. Składniki na krem: 0,5 l mleka; 1 szklanka cukru kryształu; 5 żółtek(...)pestek; Suszone śliwki namoczyć w ciepłym alkoholu i odstawić na całą noc. Miękkie śliwki po odmoczeniu pokroić w paski. Przełożenie ciasta: Biszkopt kakaowy-cienka warstwa kremu-ciasto orzechowe-cienka warstwa kremu-śliwki-pozostała część kremu. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową lub tężejącą galaretką

In my kitchen
Drożdżówki ze śliwkami 92

Dzisiaj polecam drożdżówki ze śliwkami Składniki na ciasto drożdżowe 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 500g mąki pszennej szczypta soli 100g drobnego cukru 100g masła 2 jajka Do posmarowania drożdżówek jedno żółtko i 5 łyżek mleka Kruszonka 6 łyżek mąki 40 g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru Wykonanie Przygotowanie rozczynu Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru(...)masło i rozcierać palcami aż powstaną drobne okruszki, następnie połączyć składniki w jednolite ciasto. Wyrośnięte ciasto wybrać z misy i chwilę powyrabiać na podsypanej mąką stolnicy. Podzielić na 20 równych części. Z każdej z nich uformować kulkę, zrobić w niej wgłębienie szklanką. We wgłębieniu poukładać śliwki, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Przygotowane drożdżówki odstawić jeszcze na 20 minut

Pomysłowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania