Dzień dobry!Jakie ciasto kojarzy się Wam z jesienią?Oczywiście oprócz ciast ze śliwkami i dynią :-).Bez wątpienia jest to szarlotka!A co jeśli zimą najdzie nas na nią ochota? Wystarczy zrobić ciasto i wyciągnąć ze spiżarni słoik z prażonymi jabłkami, które są gotowe, żeby tylko wyłożyć je na ciasto. Prażone jabłka to przetwór, którego nie może zabraknąć w Waszych
Pora coś zjeśćłyżeczki sody 400 g jogurtu greckiego - duże opakowanie 200 g śmietany - małe opakowanie 160 g oleju 1 szklanka cukru 1 jajo śliwki Przygotowanie: Thermomix wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia miksującego i zmiskować - czas 3 min/ poz 5-6 tracycyjnie w dużej misce wymieszać olej, cukier(...)jajo dodać jogurt i dokładnie wymieszać dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać - ciasto będzie gęste :) dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia na blachę wylać ciasto ułożyć połówki śliwek skórką do góry piec w piekarniku rozgrzanym do 160 st przez ok 60 min Ponieważ w domu mamy osoby, które lubią lukier i które lubią cukier
Gotowanie z pasjąFantastyczne, bardzo lekkie ciasto z delikatną jak chmurka masą. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm Co potrzeba na ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej, 100 g masła, 700 g śliwek, 3 żółtka, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego Co potrzeba na masę: 1 szklanka mleka 3,2 %, 1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej(...)pestek. Zamrożone ciasto wyjmujemy z zamrażarki, ścieramy na grubych oczkach na tortownicę porządnie wysmarowaną margaryną łącznie z bokami, rozkładamy ciasto równomiernie ugniatając palcami, a boki zagniatamy do góry obręczy. Nakłuwamy widelcem, żeby w trakcie pieczenia nie zrobiły się bąble. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy 12 minut na funkcji pieczenia góra-dół. Ciasto nie powinno
Bułka z Chlebemsłodkości musi mieć wenę, ale kruche ciasta czy ciasteczka od czasu do czasu zje :D. Ciastka te można upiec także z innymi owocami np. porzeczkami lub śliwkami. Samo ciasto trochę sprawia trudności przy zwijaniu rolady, ale tym się nie przejmujcie, nie muszą wyglądać idealnie, ważne żeby smakowały ;). KRUCHE ZAWIJAŃCE Z JAGODAMI. Składniki
Zakątek rozkoszy kulinarnychjuż zdecydowanie ostatnie dni, kiedy możemy kupić świeże śliwki. Aby to wykorzystać postanowiłam zrobić ciasto z ich udziałem :) Wyszło pycha! Jak sama nazwa wskazuje spód i wierzch ciasta zrobiony jest z kruszonki, pomiędzy którą znajduje się wyśmienita masa na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem waniliowego budyniu z zatopionymi w niej węgierkami. Z powodzeniem możecie też użyć innej odmiany śliwek, także(...)Układamy na nim połówki śliwek (rozcięciem do góry). Jogurt grecki umieszczamy w miseczce, wbijamy jajo, dodajemy cukier oraz budyń. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Przygotowaną masą polewamy śliwki i posypujemy resztą pozostałej kruszonki. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy formę z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia. Gdy ciasto jest już wystudzone
MyCookBook.pljesiennym klimatem (nie bez powodu zresztą), ale jesień jeszcze przed nami, więc cieszmy się latem i ciepłymi dniami (nawet mi się zrymowało ;-) A zatem zapraszam na proste, ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką. Na miłe rozpoczęcie roku szkolnego :-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowaCiasto: 1 i 2/3 szklanki (250 g) mąki 1 kostka (200 g) masła 3/4 szklanki (150 g) cukru 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego 3 jajka 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 2 łyżki wiórków kokosowych do oprószenia 6 moreli cukier puder Przygotowanie: 1) Umyć i osuszyć śliwki, każdą przekroić na pól i usunąć(...)jajku, a następnie przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz wiórki kokosowe. 4) Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i oprószyć wiórkami kokosowymi. 5) Na cieście ułożyć przygotowane śliwki. 6) Piec 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 7) Gotowe ciasto delikatnie oprószyc cukrem pudrem. Artykuł Kokosowe ciasto z morelami pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.meCiasto: 1 i 2/3 szklanki (250 g) mąki 1 kostka (200 g) masła 3/4 szklanki (150 g) cukru 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego 3 jajka 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 2 łyżki wiórków kokosowych do oprószenia 6 moreli cukier puder Przygotowanie: 1) Umyć i osuszyć śliwki, każdą przekroić na pól i usunąć(...)jajku, a następnie przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz wiórki kokosowe. 4) Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i oprószyć wiórkami kokosowymi. 5) Na cieście ułożyć przygotowane śliwki. 6) Piec 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 7) Gotowe ciasto delikatnie oprószyc cukrem pudrem
Fitsweet.meCiasto ze śliwkami zażyczył sobie mąż. Jako nie perfekcyjna pani domu postanowiłam go uraczyć wypiekiem zrobionym na moją modłę. Czyli bezglutenowym, bezlaktozowym. Doszłam do wniosku, że aż taka wredna nie będę i dodałam cukier (haha). Śmiejcie się, ale takie wypieki tez wychodziły spod mojej ręki i nikomu nie było do śmiechu, było za to ekspresowe szukanie dżemu, nutelli i innych(...)jest na 5+. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 400 ml czerwonego, wytrawnego wina – 170 g cukru – 155 g mąki kokosowej – 145 g mieszanki mąki bezglutenowej (Schaer) – 2 jajka – 1 cukier waniliowy – opakowanie proszku do pieczenia – ok 70 g pistacji – 200 ml mleka ryżowego – połówki śliwek na wierzch do dekoracji Wino razem
Szybko Tanio Smaczniefont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto z kaszy jaglanej ze śliwkami i figami Składniki: Kasza jaglana – 300g Płatki owsiane – 100g Mąka żytnia – 100g Masło – 20g Ksylitol – 2 łyżeczki Daktyle – 8 sztuk Cynamon – 1 łyżeczka Jajka – 2 sztuki Śliwki(...)Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez pół godziny. Po tym czasie połowę ciasta rozwałkować i przełożyć do foremki. Na cieście poukładać pokrojone w plastry figi i ćwiartki śliwek. Owoce przykryć pozostałą częścią ciasta (można je zetrzeć na tarce lub poukładać w formie plasterków). Ciasto piec w 180 stopniach przez 50-60 minut
Kuchnia Bon Appetitpszennej 1 jajko 2 łyżki gęstej śmietany 120g zimnego masła 50g cukru 1 cukier waniliowy 2 jabłka 6-7 śliwek cukier puder do posypania Wykonanie: w naczyniu umieścić mąkę, jajko, śmietanę, masło, cukry. Ze składników szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, umieścić w lodówce na około 1 godzinę. Schłodzone ciasto przekroić(...)ciasta wylepić spód formy do tarty. Ciasto ponakłuwać w wielu miejscach, podpiec w 180C przez ok.8-10minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka pokrojone w ósemki oraz pokrojone dowolnie śliwki. Pozostałą część ciasta odrywać kawałkami i przykrywać nimi wierzch. Piec w 190C przez 25-30minut. Tartę podawać posypaną cukrem pudrem. Artykuł Tarta ze śliwkami i jabłkami pochodzi z serwisu
Raj dla Podniebieniakońcu wypróbować. Jest REWELACYJNE. Naprawdę nie spodziewałam się że będzie aż tak dobre. Polecam! :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Ciasto pijana śliwka Składniki: biszkopt 1 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 5 jajek 2 łyżki kakao 2 łyżeczki octu 1 łyżeczka(...)pół. Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać nutellę. Do do masy nutellowej dodać śliwki. Wymieszać. Pomalutku wlewać pozostały po śliwkach alkohol, cały czas mieszając. Na pierwszy biszkopt wyłożyć masę nutellowo-śliwkową. (Biszkopt jest dosyć wilgotny, ale jeśli lubicie bardzo mokre ciasta, można go dodatkowo nasączyć naparem z kawy). Przykryć drugim płatem ciasta. Zimną śmietankę, wraz z cukrem i usztywniaczami ubić
Smaki NataliiDziś mam dla Was przepis na znakomitą, kruchą, maślaną tartę ze śliwkami, winogronami, słodką galaretką i owocową, puszystą pianką. Ciasto jest pyszne, idealne do popołudniowej kawy nieśpiesznie pitej w promieniach chłodnego już październikowego słońca. Zaletą tego wypieku jest to, że smak ciasta możemy dowolnie modyfikować zmieniając rodzaj użytej galaretki i owoców, choć ja polecam tę wersję, z owocami wczesnej jesieni(...)owoców śliwki, winogrona lub inne owoce 3-4 łyżki dżemu- u mnie powidła śliwkowe Owoce myjemy, wycieramy, przecinamy na pół i wyjmujemy pestki. Przestudzone ciasto smarujemy dżemem, układamy śliwki i winogrona. Tak przygotowaną tartę przekładamy do lodówki. Białko ubijamy na sztywną pianę, następnie, cały czas ubijając, dodajemy po łyżce cukier puder
Rozpustne gotowanieśliwek węgierek cukier Batata ugotować, akurat jeden waży około pół kilo. Gorące ziemniaki rozgnieść widelcem lub praską. Idzie łatwo. Przełożyć do miski i dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto i zostawić przykryte. Śliwki umyć i wyjąć pestki. Moje były dość duże, więc pocięłam je na cztery kawałki. Część z nich użyłam do sosu, a reszta została nadzieniem knedli. Z niewielkich kawałków(...)ciasta należy uformować placuszki, na środku których układamy kawałek śliwki i posypujemy odrobiną cukru. Zlepiamy brzegi i formujemy kulkę. Ukulane Batatajki wrzucamy do osolonego wrzątku.i gotujemy 5-10 min. w zależności od wielkości. Powinny jakiś czas popływać po powierzchni. Podajemy z sosem śliwkowym: w rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy śliwki i smażymy chwilę. Zasypujemy cukrem i doprowadzamy do wżenia. Blenedujemy
Karczma HonoriettyWokół ogrodu rosną różne gatunki drzew owocowych i krzewów. Wiśnie, aronia, agrest, porzeczki czerwone i czarne i jeden jedyny krzak z moją ulubioną białą porzeczką. Czuję zapach najlepszego ciasta ze śliwkami…tak, to jeden z tych silnych zapachów, który przywołuje wspomnienia wielkiej, starej śliwki węgierki, stojącej tuż koło bramy. Jej gałęzie uginają się od mnóstwa fioletowych owoców, bezwładnie opadając
Wędrówki po kuchni