ciasto z śliwkami - 5631 przepisów (strona:34/376)

7 dań ze śliwkami, których musisz spróbować 103

Końcówka wakacji to czas na śliwki. Dla mnie śliwki to oznaka kończących się wakacji, to czas drylowania, smażenia powideł, ale także zapach drożdżowego ciasta pieczonego w sobotnie popołudnie. Śliwki od zawsze kojarzyły mi się również ze spokojem, wyciszeniem i dobrym nastrojem. Mamy to szczęście, że u nas śliwki występują w wielu odmianach. Mirabelki, renklody, śliwka brzoskwiniowa, czy też japońska. Wyliczać(...)także śliwkowe innowacje To co, które danie jest Waszym ulubieńcem? 7 dań ze śliwkami, których musisz spróbować Drożdżówki ze śliwkami Ryż na mleku ze śliwkami Jaglane brownie ze śliwkami Ciasto owsiane ze śliwkami Bezglutenowe racuszki z karmelizowanymi śliwkami Jaglane knedle ze śliwkami Powidła śliwkowe z orzechami włoskimi Czytaj więcej – przepisy ze śliwkami Artykuł 7 dań ze śliwkami, których musisz

365 dni dookoła kuchni
Francuskie ciacha ze śliwką 140

słodycz, którą bardzo lubię, no i trochę kwasku też się pojawia. Czyli dwa w jednym. Dziś prosty i bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie śliwek. Potrzebujemy tylko francuskie ciasto, trochę śliwek i cukier oraz masło do smaku. Zresztą przekonajcie się sami, zapraszam na francuskie ciacha ze śliwką."Składniki:opakowanie ciasta francuskiego12 śliwek1/3 kostki masłacukier waniliowySposób  przygotowania:Ciasto rozwałkowujemy, kroimy(...)kawałków. Każdy z nich zawijamy tak aby stworzyć ramkę z ciasta ( zawijamy każdą ze stron na około 0,5 cm). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek każdego ciastka układamy przekrojone na cząstki umyte i wydrylowane śliwki, dodajemy pół łyżeczki masła i posypujemy szczyptą cukru waniliowego. Pieczemy około 18 minut w 200`CPo upieczeniu możemy posypać cukrem

Słodkie Przyjemności
Ciasto ze śliwkami 85

Zapach ostatnich jesiennych śliwek skusił mnie do zrobienia jeszcze jednego ciasta ze świeżymi owocami. Do tego ciasta równie dobrze nadają się śliwki mrożone więc nawet zimą możecie cieszyć się ich smakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto ze śliwkami Składniki 4 duże jajka ¾ szklanki cukru (ja dałam pół) 130 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki(...)łyżką lub na wolnych obrotach miksera. Blachę 25×30 (lub tortownicę) wykładamy papierem, ew. smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto, a na wierzch układamy owoce. Pieczemy w 180 C około godziny. Artykuł Ciasto ze śliwkami pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Kokosowy piegusek ze śliwkami bez laktozy 112

Kokosowe ciasto ze śliwkami, bez laktozy. Ciasto z mąką koksową, na oleju kokosowym i z wiórkami. Dodałam mak dzięki czemu fajnie chrupie w zębach.Taki piegusek kokosowy na  śliwce do kawy wyszedł. ciasto kruche: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru trzcinowego 250 g oleju kokosowego 35 dkg śliwek(...)łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka oleju kokosowego roztopionego Ciasto kruche: Jajka ubijam z cukrem na puch. Dodaję mąkę pszenną i kokosową, mak, proszek do pieczenia, mieszam mikserem. Na końcu dodaję olej roztopiony i zimny i dalej mieszam. Dno formy o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Ciasto wykładam do formy. Śliwki kroję na pół i układam skórką do dołu

wesoła kuchnia
Bułeczki cynamonowe ze śliwkami 101

zamknąć sobie śliwki z cynamonem w słoikach, to odsyłam Was do pierwszych przetworów na blogu, czyli przytulnych śliwek - TUTAJ . Na sobotę, niedzielę i każdy inny dzień tygodnia; do popołudniowej herbaty, kawy, na słodkie spotkanie z bliskimi lub po prostu pyszną przekąskę na co dzień i do pracy...cynamonki ze śliwkami! ♥  Bułeczki cynamonowe ze śliwkami Potrzebujesz: Ciasto 540g mąki pszennej(...)drożdżowy - rozpocznij zagniatanie ciasta. 4. Do wstępnie zagniecionego ciasta dodaj roztopione masło, zagniataj do uzyskania jednolitego, miękkiego i elastycznego ciasta (ok.10min). 5. Przełóż ciasto do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu przez 45-60min. do wyrośnięcia. 6. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na prostokąt 40cm x 20cm. 7. Powierzchnię ciasta posmaruj roztopionym masłem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciasto ze śliwkami z bezą i kruszonką 95

biszkopt z truskawkami –  sernik z malinami –  szybki biszkopt z rabarbarem –  sernik z porzeczkami –  sernik z jagodami –  biszkopt z jabłkami –  prosta szarlotka Ciasto ze śliwkami z bezą i kruszonką PRZYGOTOWANIE: 60 minut + 30-40 minut chłodzenia ciasta SKŁADNIKI: – 300 g mąki pszennej – 100 g mąki ziemniaczanej + 3 łyżeczki – 300 g drobnego cukru do wypieków(...)temperatury 180 st C. Ciasto wystudź przed podaniem i krojeniem, najlepiej od razu po upieczeniu studzić je jeszcze przez 15-20 minut w uchylonym ciepłym piekarniku. Smacznego! Artykuł Ciasto ze śliwkami z bezą i kruszonką pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
Pleśniak ze śliwkami 161

proszku do pieczenia (kopiasta łyżeczka) 14 g cukru waniliowego 200 g zimnego masła 6 jajek z lodówki łyżka kakao 8 łyżeczek cukru ok. 600 g śliwek  Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Masło pokroić na drobne kawałki i dodać do suchych składników. Do składników ciasta(...)połówki i usunąć z nich pestki. Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas miksując, dodawać stopniowo cukier. Ponownie zmiksować na sztywną pianę. Połówki śliwek ułożyć gęsto na cieście. Na śliwki zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto. Rozłożyć je równomiernie. Na ciemną warstwę wyłożyć pianę z białek. Równo rozsmarować łopatką. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta i wysypać kruszonkę. Rozłożyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Błyskawiczne ciasto ze śliwkami 84

Szybko i pysznie. Nic prostszego i godzinie jest ciasto. Wykonanie – tłuszcz roztopić. Do miski wrzucić wszystkie składniki na ciasto, wlać przestudzony tłuszcz i dokładnie wymieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto do blaszki i obłożyć śliwkami. Śliwki ułożyć przekrojoną częścią do góry. Obsypać górę ciasta cukrem. Pieczenie – blaszka 24- 28 cm, nagrzać piekarnik

Kuchnia Pokoleń
Pijana śliwka vel. śliwka w czekoladzie 3493

czekolada to naprawdę udane połączenie. Smakuje jak śliwka w czekoladzie, stąd druga nazwa w tytule. Bardzo polecam.P.S Warto śliwki drobno pokroić by nie mieć później problemu z krojeniem ciasta! :-) Pijana śliwka vel. śliwka w czekoladziePRZEPIS{forma: 25 x 30 cm}Temperatura piekarnika: 170ºC | Czas pieczenia: 35-40 min Biszkopt kakaowy 4 jaja 0,5 szkl. cukru (ok. 6 łyżek cukru(...)masła zambrowskiego Polewa czekoladowa 150 g czekolady 100 g masła 3-4 łyżki mleka Przygotowanie Przygotowanie śliwek i ponczu (wykonać min 12 h przed przygotowaniem ciasta). Wodę z cukrem zagotować. Wrzucić śliwki i pogotować ok. 5 minut na małym ogniu (nie dłużej by się nie rozpadły). Syrop ostudzić, śliwki odcedzić i przełożyć do słoika (syrop ze śliwek przechować do dnia

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tradycyjny sernik na kruchym spodzie 202

Tradycyjny sernik na kruchym spodzie to propozycja deseru, chyba każdy choć raz jadł w życiu. Ciasto jest delikatne w smaku i bardzo puszyste. Wielu z Was

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
TARTA Z MASĄ MIGDAŁOWĄ I ŚLIWKAMI 139

Śliwki i migdały a do tego chrupiące kruche ciasto. Tarta z masą migdałową i śliwkami  musi koniecznie zagościć na Waszych stołach. Naprawdę polecam! Polecam również tarty: z jabłami z truskawkami z warzywami z owocami lata ze szpinakiem z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki na ciasto: 250g mąki pszennej 125g cukru pudru 125g masła 1 jajko 2 łyżki(...)masy. Polałam masą migdałową upieczoną tartę. Śliwki wydrylowałam i przekroiłam na połowy. Posypałam je mąką ziemniaczaną i startą skórką cytrynową. Wymieszałam i ułożyłam na masie. Posypałam śliwki kawałkami ciasta,które pozostało mi z tarty. Wierzch tarty posypałam płatkami migdałowymi. Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika i piekłam 40 minut w temperaturze 180 stopni. Tarty można podawać z dowolnymi składnikami. Owocami świeżymi

potrawyregionalne
Ciasteczka francuskie ze śliwką węgierką 183

mamy ochotę na coś słodkiego i szybkiego w przygotowaniu warto sięgnąć po ciasto francuskie. Z jego udziałem szybko przygotujemy coś słodkiego w dosłownie kilkanaście minut. Ja swoje ciasto połączyłam ze śliwkami węgierkami ale można też użyć jabłek lub brzoskwiń. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) śliwki węgierki ok 22 szt cukier brązowy 1 małe jajko Ciasto francuskie rozwinąć(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki wypestkować i podzielić na połówki. Na każdym kawałku ciasta ułożyć na środku po 3-5 połówek śliwek, skórką do dołu. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Śliwki posypać odrobina brązowego cukru. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż ciasto się przyrumieni ok 10-15 minut, funkcja termoobieg

Monia miesza i gotuje
Tarta ze śliwkami i kruszonką 188

śliwki na kruchym cieście przykryte chrupiącą kruszonką... poezja :) Składniki: (na formę do tarty o średnicy 30cm) -śliwki -bułka tarta *ciasto kruche -270g mąki pszennej -150g margaryny -1 jajko -3 łyżki cukru pudru -1 łyżeczka proszku do pieczenia *kruszonka -50g mąki pszennej -50g margaryny -50g cukru Wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Powinno zagnieść się dość(...)przekładamy do wyłożonej papierem formy (polecam formy silikonowe, które nie wymagają używania papieru ani natłuszczania, i łatwo je umyć). Dokładnie wylepiamy ciastem brzegi formy i całą powierzchnię nakłuwamy widelcem. Następnie wysypujemy warstwę bułki tartej i układamy ciasno pokrojone śliwki. Na owoce wykładamy kruszonkę, najlepiej urywać ją małymi kawałkami i kolejno układać na wierzchu. Gotową tartę pieczemy w 180 stopniach przez

KasiekGotuje
Drożdżówka ze śliwkami i makiem 229

Drożdżówka ze śliwkami i makiem to rustykalne ciasto, które znalazłam u Łucji. Zachwyciła mnie przede wszystkim nietypowym kształtem, który od razu zwraca uwagę. Taka drożdżówka pięknie się prezentuje, a wcale nie trudno ją zrobić. Wystarczy tylko tortownica o średnicy 26 cm. Zdecydowanie najlepiej smakuje jeszcze ciepła! Masę makową można jeszcze doprawić np. bakaliami, a smak będzie jeszcze lepszy. Sezon śliwkowy(...)formując kształt ślimaka. Zostawiamy małe odstępy, aby powtykać w nie umyte połówki śliwek. Tak przygotowane ciasto zostawiamy na ok. 30-40 minut, aby wyrosło. Przed włożeniem do piekarnika śliwki na cieście posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 45 minut, do suchego patyczka (moje było gotowe po 40 minutach). Gdy ciasto za bardzo się rumieni

Poezja smaku
Migdałowe, kruche ciasto ze śliwkami i bezą 738

Migdałowe kruche ciasto ze śliwkami i bezą, to maślano - migdałowy spód, kwaskowe śliwki i delikatna, krucha beza. Znika bardzo szybko z blaszki. Składniki ciasta: 150 g mąki pszennej (typ 500) 50 g mąki migdałowej (polecam Skworcu ) pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii (polecam Skworcu ) 80 g cukru 80 g zimnego masła 4 krople olejku migdałowego 3 żółtka Składniki bezy: 3 białka(...)ubijamy mikserem, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Cukier nie musi się podczas ubijania rozpuścić. Zrobi to podczas pieczenia. Gdy beza jest gotowa, wyciągamy ciasto z piekarnika. Na cieście rozkładamy śliwki - skórką do dołu. Na śliwkach, równomiernie rozsypujemy siekane migdały. Na śliwkach rozkładamy bezę. Starajcie się nie dotknąć bezą blaszki. Ciasto będzie się łatwiej kroiło. Tak przygotowane ciasto wkładamy

Smak mojego domu