subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszne Proste Ciasto Drożdżowe Bez Wyrabiania ze Śliwkami i Kruszonką Składniki: Ciasto: 180g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g 50g świeżych drożdży 3 jajka 125ml oleju 250ml ciepłego mleka (ale nie gorącego!) 500g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli(...)Kruszonka: 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 60g cukru 50g masła 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego około 400g drobnych śliwek, umytych, wypestkowanych, przepołowionych Ciasto: 1. Jajka przełożyć do miseczki i rozmieszać je widelcem lub rózgą, patrz FILM . 2. Do dużej miski wyspać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, pokruszyć drożdże, wlać jajka, olej i ciepłe mleko. Miskę nakryć
Mała CukierenkaDobrze wiem, że uwielbiacie takie proste i szybkie ciasta ucierane. Dziś przygotowałam dla Was przepis na ciasto, które przygotowała dla mnie mama w dniu mojego przylotu z Hiszpanii. Niesamowicie puszyste i delikatne z soczystymi śliwkami. Idealne na każdą porę roku, bo śmiało można przygotować je zarówno ze świeżymi, jak i mrożonymi owocami. Każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem! Łatwe, szybkie(...)pyszne, tanie! Do zrobienia w godzinkę! Idealne dla niezapowiedzianych gości! Spróbujcie! Ps. jeśli nie lubicie śliwek ciasto możecie przygotować z innymi owocami – maliny, wiśnie czy truskawki będą tutaj również świetną propozycją! SKŁADNIKI: ( 24X30 ) * mąka pszenna – 3 szkl * olej – 1 szkl * jajko – 4 szt * gazowana woda – 1 szkl * proszek do pieczenia – 3 łyżeczki * cukier
Ostra na Słodkozagniatamy jednolite ciasto i dzielimy na dwie równe części *** *** Jedną część ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Drugą część ciasta kroimy na plastry i układamy na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Moja blaszka ma wymiary 26×26 centymetry *** *** Ciasto rozgniatamy palcami, tak aby wykleić nim cały spód blaszki. Rozgniecione ciasto nakłuwamy widelcem *** *** Spód ciasta wkładamy(...)układamy na masie skórką do dołu *** *** Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażarki *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 50 minut *** *** Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i odkładamy do wystudzenia *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA
Blog z Apetytemwcześniej ugotowane ziemniaki. Dlatego też najlepiej zaplanować sobie przygotowanie knedli dzień wcześniej i ugotować ziemniaki, które będą o wiele lepsze dnia następnego. W dniu przygotowywania knedli wystarczy wypestkować śliwki, zagnieść ciasto i właściwie obiad gotowy. Chwilka gotowanie i po kilku minutach gotowania można już delektować się ich smakiem! Moje dzieci uwielbiają to danie i nie tylko one 😉 Smacznego! Print Knedle(...)średnicy 4-5 cm, pokroić na kawałki o grubości 3 cm. Z każdego kawałka uformować okrągły placuszek i delikatnie oprószyć mąką. Na każdy placek położyć połowę śliwki. Ciasto zlepić, uformować w kulkę. Gotowe knedle układać na posypanym mąką blacie. Knedle wrzucać na wrzątek, gotować 4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz
SprawdzonaKuchnia.plrazem proponuję ciasto zupełnie inne niż pozostałe moje ciasta..tym razem Ciasto będzie ze Śliwkami ale jakimi? Białymi. Śliwki te będą pod kruszonką a więc do dzieła:) a Może Wy również pieczecie ciasta z białymi śliwkami?Podzielcie się zdjęciami pod postem :) SKŁADNIKI: 1 60 ml oleju słonecznikowego sok wyciśnięty pomarańczy 600 g jogurtu naturalnego jajko 100 g cukru(...)takich jak: olej słonecznikowy, cukier, jajko, sok z pomarańczy. Następnie dodaję jogurt naturalny. Dodaję mąkę i sodę. Mieszam. Blachę o wymiarach 22 x 33 cm wykładam papierem dopieczenia. przekładam ciasto. Śliwki myję i wyjmuję pestkę. Kroję na połówki. Układam dokładnie. Na wierzch posypuję cukrem. W osobnym naczyniu łączę składniki kruszonki i wyrabiam ręką. Kruszonkę kruszę na ciasto. Ciasto piekę
Gotowanie PatkiSezon "śliwkowy" w pełni, dla mnie kojarzy się on jednak zawsze w końcówką lata. Właśnie wczoraj był taki dzień. Deszczowy i bardziej już jesienny niż letni. Dlatego to ciasto, śliwki wciąż jednak letnie owoce, ale kruszonka na cieście z nutą cynamonu, który zawsze będzie dla mnie raczej kojarzył się z chłodem na dworze. Do tego ledwie wyczuwalna nuta anyżu(...)pieczenia, cukrem i cukrem wanilinowym, dodać jajka i szybko zagnieść z margaryną. Gdyby ciasto było zbyt "sypkie" można dodać odrobinę śmietany. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. W między czasie myjemy śliwki i dzielimy je na połówki, wyjmując pestki. Kruszonka: 200 g mąki 200 g cukru pół szklanki wiórków kokosowych pół kostki masła łyżeczka cynamonu szczypta
Słodka Kraina Wypiekówkrótkim zapoznaniu się z instrukcją obsługi (tak, tak, czytam instrukcje;) uruchomiłam piekarnik. Też nowy. Czym mnie zaskoczy? Czy między nami zaskoczy? Na razie wyskoczyło z niego pyszne ciasto ze śliwkami i pianką. Przepis sprawdzony nie raz, a ponieważ wyszło takie jak trzeba nawet w nowym piekarniku, z którym póki co jestem "na pan", to chyba pora najwyższa, by podzielić się(...)przepisem. Spieszcie się upiec, póki śliwki jeszcze są;) Kruche ciasto ze śliwkami i pianką Składniki: ciasto: 1 i 1/3 szklanki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 120g masła 3 żółtka pianka: 3 białka 0,5 szklanki cukru 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej ok 300g śliwek węgierek Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem pudrem, posiekać
Obiad gotowyprzepis na ciasto ze śliwkami wymyśliłam specjalnie pod moją mamę, która nie przepada za ciastami zagniatanymi ręcznie. Ciasto można wyrobić widelcem lub przy pomocy miksera. Jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, poza tym nie wymaga żadnych wyszukanych składników. Mamie ciasto tak się spodobało, że praktycznie piecze go cały czas na okrągło, a więc śliwki królują :) Składniki: 250g margaryny(...)niższe w większej. Dodam jeszcze, że wyższe ciasto będzie się trochę dłużej piekło. Ciasto rozprowadzamy równomiernie na blasze, a następnie układamy na nim drelowane śliwki lub inne owoce. Ciasto ze śliwkami pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 ⁰ C. Ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site
Smakowy Rajstolnicę. Dodaję mąkę oraz jajko. Zagniatam ciasto. 2. Przygotowane ciasto rozwałkowuję na grubość 5mm. Kroję na kwadraty o boku 5cm. Ze śliwek usuwam pestki. Na każdy kawałek ciasta kładę śliwkę. Ciasto zlepiam w kulę. 3. Przygotowane knedle wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję około 10 minut. Knedle odcedzam i wykładam na talerz. 4. Zimną śmietanę dokładnie mieszam
Tradycyjna kuchnia Kasiśliweczka otoczona słodką, pyszną czekoladą. A kiedy dodamy do tego kremowy, rozpływający się w ustach sernik dostajemy deser idealny. W sam raz słodki, pyszny i uzależniający! Składniki: CIASTO: 150 g śliwek suszonych 100 g gorzkiej czekolady 100 g brązowego cukru 100 g masła 100 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko MASA SEROWA: 1 kg mielonego sera(...)Ciasto: Śliwki pokroić na małe kawałki. Masło rozpuścić z czekoladą i cukrem, a później dodać pokrojone śliwki. Gdy masa wystygnie, zblendować ją, a następnie dodać mąkę, proszek i jajko. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na brytfankę posmarowaną tłuszczem i posypanej mąką. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni C i piec
Cakes By KejtDzisiaj dzień moich urodzin, kolejna „osiemnastka” osłodzona pysznym ciastem z suszonymi śliwkami, które uwielbiam i to na dodatek w ilościach(...)hurtowych. (UPS już po północy czyli wczoraj). Nie będę się za dużo rozpisywać ale szczerze polecam to ciasto. Jeżeli mają je jeść dzieci to proponuję zrezygnować z namaczania ciasta i śliwek w alkoholu z wiadomych powodów :). Smacznego! Ciasto z suszonymi śliwkami i Nutellą Biszkopt 4 jajka 1 szkl cukru 0,5 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej
Pieguskowa KuchniaSezon na śliwki w pełni, nie mogło zatem zabraknąć na moim blogu ciasta ze śliwkami:) Nie jest to jednak tradycyjny placek:) Moje Dzieci bardzo chciały zjeść "jakieś" ciasto ze śliwkami i kremem, więc tak oto powstał biszkopt w zdrowszej wersji, bo z mąki owsianej, który przełożyłam kremem na bazie budyniu i mascarpone. Na wierzch ułożyłam duże, jędrne i słodkie śliwki(...)cukrem pudrem.KARMELIZOWANE ŚLIWKI:Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i wyjmij pestki.Na patelni rozgrzej masło, wrzuć śliwki, zasyp cukrem i cynamonem, całość dokładnie wymieszaj. Smaż śliwki około 20-25 minut. Ostudź.SKŁADNANIE CIASTA:Biszkopt połóż na paterze lub ozdobnym talerzu.Posmaruj go kremem budyniowym.Na kremie ułóż śliwki (przecięciem do dołu) i polej kilkoma łyżkami sosu z karmelizowania owoców.Gotowe! Smacznego!* Domowa
Słodko-Słony Świat Ilonynaprawdę wyjątkowo. Jemy je na surowo, piekę z nimi ciasta, a ostatnio przyszedł mi do głowy nowy pomysł. Byłam na zakupach i wkładałam do siatek owoce, także śliwki. W sklepie obłędnie pachniało ciasto drożdżowe i doszłam do wniosku, że muszę takie upiec, oczywiście ze śliwkami. Ale wtedy pochwyciłam nową myśl. Była tak intensywna, że czym prędzej wróciłam do domu(...)tylko kilka „kłaczków”. 6. Dojrzałe i słodkie śliwki pokroić w paseczki. Odłożyć. 7. W oddzielnej miseczce mieszać porcje ciasta z kawałkami śliwek. (Uwaga: nie mieszałam od razu wszystkich śliwek z ciastem, aby nie puściły soku i nie popsuły struktury ciasta. Mieszałam je porcjami – kilka paseczków śliwek i 2 łyżki ciasta). 8. Rozgrzać oliwę. Zanurzyć w gorącym tłuszczu łyżkę. Nabierać nią
W mojej kuchniKiedy sezon śliwkowy w pełni, warto użyć ich do pysznego ciasta ze śliwkami i pianką. Smaczne i proste w przygotowaniu ciasto idealnie pasuje do popołudniowej kawy. Zamiast śliwek możemy użyć innych owoców np. jabłek lub winogron. składniki na tortownicę 23 cm 3 szklanki mąki pszennej kostka margaryny 250 g 4 jajka szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki(...)części, 2 wkładamy na chwilę do zamrażalnika a jedną częścią wylepiamy posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę do pieczenia. Opłukane, wydrylowane i przepołowione śliwki układamy na cieście. Na śliwki ścieramy na tarce o dużych oczkach jedną część zmrożonego ciasta. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodajemy drugą połowę cukru oraz 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Ubitą pianę
Smakowite Daniaupiec także bez formy, korzystając jedynie z blachy i papieru do pieczenia. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i na nim układamy rozwałkowane na okrągły placek ciasto. Na cieście kładziemy śliwki pozostawiając od krawędzi około 3 cm wolnego miejsca, po czym brzegi ciasta zawijamy na śliwki i lekko sklejamy. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)Formę posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do formy i lekko docisnąć do dna i brzegów. Ponad krawędzie formy powinno wystawać po około 2 cm ciasta. Na cieście ułożyć plasterki śliwek tak, aby lekko zachodziły na siebie, oprószyć cukrem i cynamonem. Wystające ciasto zawinąć do wnętrza formy, lekko pozlepiać, nie dociskając do śliwek i posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata