desery i doskonałe koktajle. Niedawno znajoma nawet zrobiła zupę śliwkową. Powiedziała, że jest pyszna. Kto wie, może się kiedyś skuszę na taki eksperyment. A Wam dziś polecam pyszne ciasto kruche ze śliwkami. Jeśli nie macie śliwek świeżych, bez problemu w sklepie można kupić mrożone. Co prawda smak nie jest identyczny, bo już nie poczuje się smaków lata, ale naprawdę warto(...)TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min -PORCJE: 20 Kruchy ze śliwkami inaczej CIASTO 2 i 3/4 szklanki mąki zwykłej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 margaryna 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 3 jajka DODATKOWO 1 kg śliwek 3 łyżki cukru cukier puder
Gotuję Testujęokresie jesiennym nie może zabraknąć wypieków z dodatkiem śliwek. Ciasta ze śliwkami są pyszne, aromatyczne i wilgotne. Długo utrzymują świeżość ale też i szybko znikają. Z tym ciastem doskonale komponowało się wino o smaku truskawki Monte Santi. Składniki: 400 g mąki pszennej typ 500 4 jajka 180 ml jogurtu naturalnego 125 ml oleju 1 szkl cukru 2 łyżeczki cukru(...)wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu ciasta poukładać połówki śliwek skórką do dołu. Posypać całość cukrem kokosowym. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut do suchego patyczka. Zimne ciasto przed podaniem można delikatnie oprószyć cukrem pudrem
Ala piecze i gotujeciasta z sezonowymi owocami? Jeśli tak, koniecznie musicie wypróbować tego przepisu! Tym razem mamy dla Was proste i szybkie ciasto ze śliwkami . Jest wilgotne, lekko słodkie, przełamane kwaśnością śliwek. Z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi domowych wypieków. Przygotowanie ciasta ze śliwkami nie zajmie Wam dużo czasu. Dodatkowo składniki na ciasto z pewnością każdy z Was ma w swojej kuchni. Dodatek stanowią(...)mieszamy. Dodajemy mokre składniki i miksujemy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Keksówkę o wymiarach 15×25 wykładamy papierem do pieczenia i nacieramy tłuszczem. Przelewamy ciasto do keksówki. Na cieście układamy wcześniej umyte, osuszone i pokrojone śliwki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (grzanie od dołu) 40 minut w temperaturze 180°C. Następnie nastawiamy grzanie góra/dół i pieczemy
Przepiski.plprzez kolejne kilka minut, aż całe masło dobrze wrobi się w ciasto i otrzymamy gładkie, miękkie i elastyczne ciasto ( będzie klejące ). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia/podwojenia objętości - na około 1,5 godziny. Kiedy ciasto rośnie przygotować owoce i kruszonkę. Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki przekrawając każdą śliwkę na pół. W miseczce(...)pszenną, cukier oraz cukier wanilinowy. Dodać roztopione masło, wymieszać i wyrobić między palcami na kruszonkę, odłożyć. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić ( odgazować ). Przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 23x33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie rozprowadzić w formie. Na cieście ułożyć śliwki, skórką do dołu. Polecam układać ćwiartki śliwek, czyli każdą połówkę przekroić jeszcze na pół. Blachę z ciastem
Opowieści z piekarnikaMoja dzisiejsza propozycja to ciasto ze śliwkami. Kruche ciasto, powidła śliwkowe i śliwki to rewelacyjne połączenie. Składniki: 400 g mąki 100 g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 200 g zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% powidła śliwkowe do posmarowania ciasta (ok. ½ słoika) ok. 1 kg śliwek cukier do posypania śliwek 2 łyżki galaretki cytrynowej Wykonanie(...)formy wyłożyć ciastem z lodówki. Ciasto posmarować powidłami i ułożyć na nim śliwki przekrojoną stroną do góry. Śliwki posypać cukrem (ilość cukru zależy od tego czy śliwki są słodkie) i galaretką. Wierzch ciasta posypać startym na tarce o grubych oczkach ciastem, które było w zamrażalniku. Piec w temperaturze 180 o C przez 50 - 55 minut
Mama GotujeCiasto ze śliwkami i bezą! Chodziło za mną ciasto ze śliwkami, długo myślałam, jakie zrobić, chciałam wymyślić coś nowego, zależało mi aby ciasto było lekko wilgotne w smaku, o korzennym aromacie, z dużą ilością konfitury ze śliwek. Postanowiłam, że zrobię ciasto, które wyglądem będzie przypominać tort. I tak powstało, bardzo proste, ale pięknie się prezentujące ciasto, z obłędną masą śliwkową(...)wierzch beza. Jeśli zostanie Ci troszeczkę kremu możesz posmarować ciasto dookoła. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki, aby masy z żelatyną mogły stężeć, a całe ciasto przesiąkło aromatem śliwek. Gotowe! Przepyszne
SMYKWKUCHNIKlasyczne ciasto kruche z kruszonką i owocami - w tym przypadku z sezonowymi śliwkami węgierkami :) Składniki: Ciasto kruche: 2,5 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 2 żółtka 250 g margaryny 1/2 kg śliwek węgierek Kruszonka: 1 żółtko 1,5 szklanki mąki 100 g masła 1 cukier(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki. Połówki śliwek ułożyć na cieście skórką do dołu. Składniki kruszonki zagnieść i pokruszyć na rozłożonych śliwkach. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni ok. 40-50 min do uzyskania złotego koloru. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachktóre można zrobić bez użycia piekarnika. Jesień to pora roku, gdzie w moich słodkich wypiekach można znaleźć przede wszystkim jabłka lub śliwki . Tym razem upiekłam więc czekoladowe ciasto ze śliwkami. Ciasto jest bardzo proste do wykonania, do jego przygotowania nie potrzeba żadnych wyszukanych składników a przy tym rewelacyjnie smakuje. Polecam wszystkim łasuchom- małym i dużym. Składniki (tortownica(...)jednolita masa odstawiamy ją do wystygnięcia. Dokładamy surowe jajko. Dokładnie mieszamy. Mąkę łączymy z sodą oczyszczoną, dokładamy do masy czekoladowej. Dokładnie mieszamy (można użyć miksera). Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Umyte śliwki przekrawamy na pół, pozbawiamy je pestek. Wykładamy na ciasto skórką do dołu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 45 minut. Ilość
Pobite gary Barbaryłyżki cukru 1/2 kostki masła dodatkowo: 2 szklanki śliwek 1 słoiczek powideł śliwkowych Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki. Na jedno ciasto ułożyć śliwki skórkami do dołu. Piec 30 minut 180*C. Na drugim cieście rozsmarować powidła. Białka ubić z cukrem pudrem i kokosem. Wyłożyć na powidła i posypać orzechami. Piec(...)pół godziny. Na mleku ugotować budyń z cukrem i kawą. Do gorącego dodać masło i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić i wyłożyć na ciasto ze śliwkami. Przykryć ciastem z pianką
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś chciałabym Was zaprosić do skosztowania pysznego, puszystego czekoladowego orzechowca ze śliwkami. Pomysł na ciasto powstał w związku z piękną rodzinną uroczystością. Smaki i nietypowe połączenie orzechów, czekolady smakowej i śliwek doskonale(...)się sprawdziły, tworząc niepowtarzalne i niebanalne ciasto. Po prostu zapraszam Was serdecznie do spróbowania. Ciasto przed oprószeniem cukrem pudrem - widać wyraźnie część czysto orzechową i czekoladową oraz wierzch przepełniony śliwkami. ... ciasto jest puszyste, delikatne i wilgotne za sprawą śliwek. A orzechy i orzechowa czekolada nadają mu niepowtarzalnego, indywidualnego charakteru. Składniki: orzechy laskowe 60 g 5 kostek czekolady Goplana Złoty
Słodkie okruszkiKiedy sezon śliwkowy w pełni, a śliwki „czają” się na każdym rogu, warto wypróbować ciasto karmelowe ze śliwkami. Jest przy nim trochę mieszania w miseczkach i garnuszkach, ale efekt końcowy Wam to wynagrodzi (Jeśli nie macie czasu na robienie karmelu, ale chętnie byście zjedli takie ciacho, możecie użyć gotowego karmelu. Będziecie potrzebować 4 łyżki gotowego karmelu ) Składniki: 800 g śliwek(...)Pozostałe masło (60 g) rozpuszczam, mieszam z 3 łyżkami cukru i następnie wlewam do płatków, dokładnie mieszam. Blaszkę (30 x 35 cm) wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto, na cieście układam gęsto śliwki, a na śliwkach płatki owsiane. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60-65 minut, do suchego patyczka. Ciasto karmelowe ze śliwkami wymaga kilku ubrudzonych
Słodki sentymentCzęsto robię to ciasto, bo moim domownikom, bardzo smakuje.Można takie ciasto przygotować z różnymi owocamiKakaowe ze śliwkami SKŁADNIKI:CIASTOżółtka jaj -5 sztkakao - 3 łyżkimąka -500 gcukier kryształ -3 łyżkimargaryna -1 kostproszek do pieczenia - 2 łyżeczkitłuszcz do formyMASA BUDYNIOWAbiałka jaj -5 sztolej -0,5 szklbudynie czekoladowe - 2 opakcukier -250 gsól - szczyptaDODATKOWOśliwkiPRZYGOTOWANIE:CIASTO KRUCHE Do miski wsypać mąkę(...)Śliwki umyć, wypestkować. MASA BUDYNIOWA Ubić pianę z cukrem na sztywno, dodać proszek budyniowy i na końcu olej, dokładnie wymieszać. Wylać masę na starte ciasto ułożyć na masie śliwki i zetrzeć drugą część ciasta. Wstawić ciasto do piekarnika i piec 35 minut w 180 stop
Kuchnia Danusidoskonała galaretka z suszonymi śliwkami. Podstawą ciasta jest kawowo – kakaowy biszkopt, przełożony delikatnym kremem na bazie serka mascarpone i śmietanki. Ciasto wzbogaciliśmy również odrobiną amaretto, które wyeksponowało jeszcze bardziej smak galaretki. Nasze ciasto będzie idealnym uzupełnieniem filiżanki kawy lub spienionego latte. Tak jak jest w innych przypadkach, tak też przepisy na ciasta kawowe można podzielić na pieczone(...)amaretto zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj do tężejącej galaretki i wymieszaj. Ciasto ponownie umieść w formie i wylej na wierzch galaretkę. Udekoruj pokruszonym biszkoptem lub inną wybraną kompozycją. Odstaw do lodówki, aż stężeje galaretka. Sprawdź również inne nasze przepis na pyszne ciasta. Polecamy pyszne ciasto pijana śliwka , a także ciasto czekoladowe z kremem . Zobacz również przepis na szybkie ciasto
Kuchnia Na WypasieWitajcie:) zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto ze śliwkami i migdałową kruszonką. Łatwe w przygotowaniu i szybko znika z talerzyków :) Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki maki typ 550 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g kwaśnej śmietany około 1 do 1 i 1/2 kg śliwek węgierek kruszonka: 200 g mąki 1 cukier(...)mąką i układamy na nim śliwki brzuszkiem do dołu. Z mąki masła, cukru, cukru waniliowego,żółtek, zmielonych migdałów i szczypty proszku do pieczenia zagniatamy kruszonkę i posypujemy nią śliwki. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45/50 minut do suchego patyczka.Po upieczeniu ciasto można oprószyć delikatnie cukrem pudrem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili