Racuchy drożdżowe z miodem i śliwkami to kolejna modyfikacja mojego ulubionego i niejednokrotnie sprawdzonego przepisu mojej mamy na Racuchy z jabłkami - klik . Tym razem do placków dodałam śliwki oraz miód zamiast cukru. Zaznaczę, że drożdże bardzo lubią się z miodem i dzięki temu ciasto idealnie wyrasta. Racuchy wychodzą mięciutkie i cudownie pachnące, więc naprawdę ciężko im się oprzeć(...)jajko Dodatkowo: około 8-10 śliwek Ponadto: olej do smażenia cukier puder/ miód do podania Racuchy drożdżowe z miodem i śliwkami - przygotowanie: Mąkę przesypać do miski. Dodać pokruszone drożdże, miód oraz szczyptę soli. Całość zalać ciepłym mlekiem i odstawić na czas przygotowania śliwek (*). Wypestkowane śliwki pokroić w kostkę. Następnie do ciasta wbić jajko oraz wsypać cukier waniliowy. Wszystko razem porządnie
Di gotujeGalette ze śliwkami to prosta tarta rustykalna przygotowana bez użycia formy - wystarczy ciasto rozwałkować, nałożyć na środek nadzienie, zwinąć brzegi ciasta i do piekarnika! Tarta z półkruchego ciasta wykonana jest z mąki pszennej pełnoziarnistej z dodatkiem jogurtu greckiego, bez dodatku jajek. Nadziana jest świeżymi plasterkami śliwek, a na cieście, pod śliwkami rozsmarowana jest pasta kakaowo-cynamonowa wykonana ze zmielonych(...)posypania płatki migdałowe Wykonanie: Ciasto: W misce mieszamy mąkę pszenną pełnoziarnistą z solą i cukrem pudrem. Dodajemy jogurt oraz masło pokrojone na małe kawałki i zagniatamy dość szybko ciasto, aby stało się gładkie i jednolite. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30-60 min. Po tym czasie ciasto wyciągamy na kilka minut, a następnie dzielimy
Kuchnia MagdaLenyOdwrócone ciasto ze śliwkami i gałką muszkatołową Niby zwykłe ucierane ciasto, ale jest(...)coś niezwykłego. Trzeba się bardzo postarać aby upiec to ciasto z zakalcem. Najpierw w blaszce układamy śliwki. Rozcięciem do dołu, później wykładamy ciasto. Ciasto jest wilgotne, lekko słodkie i lekko kwaśne jednocześnie od śliwek, miękkie z lekką nutą gałki muszkatołowej, która powoduje że ciasto jest jakby ostre. Mój mąż był zachwycony. Składniki na formę o średnicy 26 cm (ja piekłam
moj przepis naOdwrócone ciasto ze śliwkami i gałką muszkatołową Niby zwykłe ucierane ciasto, ale jest w nim coś niezwykłego. Trzeba się bardzo postarać aby upiec to ciasto z zakalcem. Najpierw w blaszce układamy śliwki. Rozcięciem do dołu, później wykładamy ciasto. Ciasto jest wilgotne, lekko słodkie i lekko kwaśne jednocześnie od śliwek, miękkie z lekką nutą gałki muszkatołowej, która powoduje że ciasto jest(...)wbić po kolei jajka, zmiksować tylko do połączenia. Wyłączyć mikser. Na zmianę dodawać mąkę i jogurt w 2-3 turach, mieszając szpatułką delikatnie, tylko do połączenia składników. Na śliwki wyłożyć ciasto, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec około 45 min. Do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić, dużym talerzem przykryć ciasto i szybko
moj przepis naciasto śliwkowe. Tak też się i stało, wszak dorodnych śliwek mamy pod dostatkiem. Tym razem postanowiłem słodkie owoce, zanurzyć w masie wykonanej z domowego budyniu. składniki 0,4 kg śliwek ciasto 0,5 kg mąki kostka masła 1 szklanka cukru 2 jajka 3 żółtka 3 łyżeczki proszku do pieczenia ponadto na masę budyniową dwa opakowania budyniu 1 l mleka(...)posłużyłem się gotowym produktem) i energicznie mieszając, całość ponownie zagotowujemy. Kiedy budyń zacznie się gotować, zdejmujemy garnek z palnika i wlewamy gorącą masę do tortownicy, na wypieczony spód ciasta. Ze śliwek usuwamy pestki, wkładamy je w budyniową masę a następnie, łopatką, wyrównujemy górę budyniu. Wyjmujemy z zamrażarki kulę ciasta i trzemy ją na tarce, o dużych oczkach. Następnie posypujemy
Miód i pieprzmasła 200 g serka homogenizowanego waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli 100 ml mleka jajko Kruszonka: 70 g mąki pszennej 30 g cukru 30 g masła kilkanaście śliwek Ciasto: w dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i szczyptę soli. W garnuszku podgrzać mleko z masłem do rozpuszczenia masła, lekko przestudzić aby było ciepłe a nie gorące. Do suchych składników wlać(...)odstawić do wyrośnięcia na ok 20 minut. W tym czasie umyte i osuszone śliwki przekroić na pół i usunąć pestki. Kruszonka: składniki rozetrzeć w palcach. Połówki śliwek ułożyć na cieście skórką do spodu, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 30 minut. Ostudzić
Smakołyki AsiDziś dzielę się przepisem na pyszne i bardzo proste ciasto ze zdrowych składników, z dodatkiem słodkich i soczystych śliwek. Ciasto jest dość uniwersalne i tak naprawdę można go przygotować o każdej porze roku z dowolnymi owocami. Świetnie sprawdzi się kiedy mamy ochotę na jakieś szybkie weekendowe ciacho do kawki, albo nawet na spontaniczną imprezę :) Ciasto zrobiłam pół na pół(...)ksylitol i mleko. Przelać suche składniki do mokrych i wymieszać tylko do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem. Na wierzchu ciasta układać śliwki skórką do dołu. Piec w 170ºC przez około 50-60 minut (do suchego patyczka
Healthy food explorerbioderka pójdzie. Po raz pierwszy łączyłam śliwki i kokos ale to na prawdę jest duet doskonały. Za długo nie czekajcie z upieczeniem tego ciasta, bo za chwilę nie będzie śliwek. Ciasto podane na Porcelana Bogucice. Składniki: 200 g masła 100 g cukru kokosowego 100 g cukru 3 duże jajka 50 g mąki kokosowej 250 g mąki pszennej(...)Miksować do momentu połączenia się składników. Blachę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blachy i wyrównać powierzchnię. Ułożyć połówki śliwek wciskając bokiem w ciasto lub skórką do dołu. Piec w piekarniku nagrzanym na 175 stopni z termoobiegiem około 45 minut. Po wyjęciu ciasto ostudzić. Lukier kokosowy: Do likieru wsypywać
Ala piecze i gotujeDziś zapraszam Was na jedno z moich ulubionych ciast ze śliwkami. Pyszne, kruche ciasto skrywające intensywnie śliwkowe nadzienie. Jest tak smaczne, że znika niemal natychmiast po podaniu. Polecam!!! Składniki na ciasto ze śliwkami na blachę o wymiarach 24x28 cm CIASTO: 400 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 200 g masła 2 jajka NADZIENIE(...)dodajemy pokrojone w kostkę masło, dokładnie siekamy, aż otrzymamy drobniutką kruszonkę, następnie dodajemy jajka, mieszamy nożem, a następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto, chłodzimy co najmniej 60 minut. Przygotowujemy nadzienie. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy śliwki, cukier i cukier waniliowy, cynamon i gotujemy bez przykrycia, aż śliwki się nieco rozpadną, a masa lekko zgęstnieje. Gotową masę zestawiamy
Rozpustne gotowanieśliwkami . Ciasto z marchewkami jak zwykle wyrosło nam aż po brzeg formy, mogliśmy więc przeciąć je na trzy blaty. Ponieważ nie wkładaliśmy śliwkowej galaretki do lodówki, aby szybciej stężała, dość długo czekaliśmy na skończenie tego ciasta, ale jak to u nas bywa, czas ten wykorzystaliśmy na obejrzenie dobrego filmu. Składniki na ciasto marchewkowe ze śliwkową galaretką Ciasto marchewkowe: 3 marchewki(...)konsystencji. Wykonanie Ciasto marchewkowe wyjąć z formy i przekroić na 3 blaty. Pierwszy z nich włożyć z powrotem do formy, wyłożyć połowę śliwkowej galaretki i przykryć drugim blatem ciasta, na którym rozprowadzić resztę owocowej galaretki. Położyć ostatni blat ciasta, polać go marchewkowym lukrem. Ciasto marchewkowe ze śliwkową galaretką wstawić do lodówki na całą noc, aby masa ze śliwek dobrze stężała
niecodziennikparysędziów mama naszego kociaka – Xelka, no i porozmawiać z ciekawymi ludźmi. Wyszłam z wystawy z nowymi zakupami dla Hugo, a po powrocie do domu, popołudniu, upiekłam dla nas ciasto ze śliwkami i kruszonką. Wieczorem odwiedziła mnie moja przyjaciółka. Wyobraźcie sobie – po kilku tygodniach galopu – cisza, muzyka w tle, rozmowa o tym, co DLA NAS jest ważne, aromatyczna herbata i kawałek(...)przepysznego ciasta ze śliwkami. Takie chwile zapisują się w pamięci. Fajnie, że się zdarzyła… A ciasto polecam, jest świetne. Składniki: Ciasto: • 200 g miękkiego masła • 160 g cukru pudru • 1 cukier wanilinowy • 4 jajka • 200 g mąki tortowej • 40 g mąki ziemniaczanej, • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 500 g śliwek lub innych owoców (mogą być mrożone) Kruszonka: • 100 g masła
W mojej kuchniŚliwka węgierka zwykła, tak stara odmiana jak i przepis na szybki placek ze śliwkami. Jak w czasie sezonu truskawkowego, nie może na stole zabraknąć maślanego ciasta z truskawkami , tak z początkiem jesieni nie da się zapomnieć o placku ze śliwkami. W Brukseli pierwsze węgierki już się w sklepach pojawiły, a placek znikł ze stołu, tak że nie zdążyłam nawet zrobić(...)koniec ucierania dodać przesianą mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Wyłożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Śliwki poprzecinać wzdłuż i wyjąć pestki. Na cieście ułożyć połówki śliwek (przecięciem do góry) i powciskać w ciasto. Piec około 30 minut w umiarkowanie gorącym piekarniku. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Smacznego :) Inspirowana dokumentem źródłowym
Z notatnikaSezon na śliwki w pełni , więc jak tu nie połączyć kwaskowatych śliwek ze słodkim budyniem i kruchym ciastem. Śliwki miałam bardzo soczyste dlatego zabarwiły troszkę budyń ale w niczym to nie przeszkadzało bo ciasto było naprawdę pyszne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 3,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki miodu 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 kostka(...)szklanek mleka odlać 1/4 szklanki i rozmieszać w niej 2 budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać proszek budyniowy i chwilkę gotować ciągle mieszając. Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Układać na cieście , posypać cynamonem i zalać gorącym budyniem. Na wierzch rozwałkować drugą część ciasta. Można posypać grubym cukrem lub po wyjęciu z piekarnika oprószyć cukrem pudrem. Piec
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaProste ciasto ze śliwkami – obowiązkowa pozycja w sezonie. Babcia robiła podobne w każde lato, dlatego kojarzy mi się z wakacjami i domową atmosferą. Ucierane ciasto jest łatwe i szybkie do przygotownia. Każdy sobie z nim poradzi, a smakuje wyśmienicie. Oryginalnie babcia stosowała olejek migdałowy – ja wolę amaretto. Dodatkowo fajnie urozmaica je dodatek płatków migdałowych. Przepis na niewielką, kwadratową blaszkę. Proste(...)ciasto ze śliwkami: 500 g słodkich, mięsistych, mało wodnistych śliwek 200 g miękkiego masła 200 g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki) 200 g drobnego cukru do wypieków (ok. 1,2 szklanki) 4 duże jajka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki amaretto albo naturalnego ekstraktu migdałowego lub 2-3 krople olejku migdałowego duża szczypta cynamonu garść płatków migałdowych
Poezja smakużeby nie było tak zwyczajnie, to ciasto zrobiłam na mące kukurydzianej i mące pszennej pełnoziarnistej. Jest to mój pierwszy wypiek z mąki innej niż pszenna, więc to był trochę eksperyment, i zaliczam go do udanych. Ciasto dzięki tym mąkom nabrało ładniejszego koloru oraz nieco innej struktury,bardziej sypkiej, nie takiej zwartej jak tradycyjne ciasto kruche. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drugą mniejszą część włożyłam do foliowego woreczka i schowałam do zamrażalki. Śliwki wypestkowałam. Jeśli są mrożone to należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć. Połówki śliwek ułożyłam na cieście (skórą do dołu). Na śliwki starłam resztę ciasta, którą uprzednio zamroziłam. Ciasto piekłam ok. 40 minut w temp. 170 stopni. Ciasto po upieczeniu
Waniliowe Improwizacje