ciasto z śliwkami - 5631 przepisów (strona:38/376)

Ciasto ze śliwkami węgierkami z orzechami włoskimi 75

Przywiozłam z domu rodzinnego sporą ilość śliwek węgierek. Zastanawiałam się jakie ciasto zrobić i wspólnie z mężem wymyśliliśmy to oto ciacho, które było małym eksperymentem. Serdecznie polecam zrobienie ciasta ze śliwkami węgierkami z orzechami Artykuł Ciasto ze śliwkami węgierkami z orzechami włoskimi pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Tarta z kremem budyniowo-twarogowym i śliwkami 110

troszkę się schłodziło wyłożyłam dno i boki formy do tarty myśląc, że co będzie, to będzie. Wyszło koncertowo! Ciasto jest kruche, ale się nie kruszy, jest pyszne. Masa budyniowa z dodatkiem zmielonego twarogu – coś świetnego. No i oczywiście śliwki – bez nich ta tarta nie smakowałaby już tak samo. Jeśli o mnie chodzi, to plan zrealizowany w 100%. Wyszło(...)połowy cytryny oraz zmielonym twarogiem. Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki placek. Wylepiamy nim spód i boki natłuszczonej formy do tarty. W kilku miejscach nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy masę serowo-budyniową. Umyte śliwki kroimy na połówki, usuwamy pestki. Rozkładamy na masie budyniowo-serowej (rozcięciem do góry) delikatnie je w nią wciskając. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Smaki Na Talerzu
Tarta ze śliwkami na kruchym cieście 144

Nadeszła pora na słodkości. Będąc wczoraj na zakupach napotkałem świeże śliwki i zdecydowałem się na przygotowanie tarty. Zrobiłem ją na klasycznym kruchym cieście. Aby ją troszkę urozmaicić wypełniłem ją masą sernikową. Dało to efekt śliwek osadzonych na puszystej pierzynie. Zachęcam do zapoznania się z moim przepisem i życzę udanych wypieków.Czas przygotowania: 80 min.Porcja dla 8 osóbKoszt przygotowania(...)Pianę z białek dodajemy do naszej masy i delikatnie ze sobą łączymy, aby nie stracić puszystości.Umyte śliwki kroimy na ćwiartki. Masę przelewamy do naszej formy na wcześniej przygotowane ciasto. Śliwki układamy na wierzchu masy, posypujemy szczyptą cynamonu i ścieramy na nie nasze ciasto, które wcześniej chłodziliśmy w zamrażarce. Tak przygotowaną tartę wstawiamy do nagrzanego do 180' C piekarnika

kulinarnyJa
Pierogi z gęsiną i suszoną śliwką 83

śliwką zrobiliśmy po tym, jak po dwóch sycących obiadach z pieczoną gęsią zostało nam jeszcze sporo mięsa. Szukaliśmy inspiracji, czym mięsne nadzienie do pierogów można wzbogacić i po burzy mózgów stwierdziliśmy, że odpowiednie będą do niego dodatki, z którymi sama gęś dobrze się komponuje, a więc suszona śliwka i jabłko. Składniki na pierogi z gęsiną i suszoną śliwką Ciasto(...)push({}); Przygotowanie Ciasto na pierogi: Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie i wbić jajko. Dodać masło oraz sól, wlać trochę wody i ostrożnie zacząć wyrabiać ciasto (mąka od wody będzie gorąca). W miarę wyrabiania ciasta dolewać wodę, tak aby było miękkie i sprężyste. Przełożyć je do naczynia, przykryć ściereczkę i odstawić na 15 minut. Nadzienie: Śliwki zalać gorącą

niecodziennikpary
Rustykalna tarta z węgierkami 112

dalszy, a to jeszcze nie koniec ;) Prawda, że lubicie prawdziwe węgierki i wszystko co zostało z nich przygotowane? Ja wprost uwielbiam. Bo przecież śliwki w kuchni są niezastąpione. Oprócz popularnych kompotów, dżemów, marmolad oraz powideł, ciast, sorbetów, pierogów i knedli, można robić z nich również marynaty i sosy do wędlin.  W zimnie goszczą na naszych stołach w postaci suszu(...)Śliwki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na kształt koła, następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku układamy śliwki, a brzegi ciasta zakładamy na owoce do środka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 45 minut, ustawiając piekarnik góra-dół. Jeszcze ciepłą posypujemy cukrem pudrem

Życie zaczyna się w kuchni
Mini tarty ze śliwkami. 150

część jabłek. Uwielbiam prace w sadzie, relaksują mnie, uspokajają, a widok pełnych koszy i skrzynek wyjątkowo cieszy. Na podwieczorek postanowiłam zrobić szybki deser, padło na tarty z ciasta francuskiego ze świeżo zerwanymi śliwkami(...)Było pysznie!!! Chrupiące, kruche ciasto i delikatnie karmelizowane śliwki oprószone płatkami migdałów.... Polecam na październikowe chwile zapomnienia. Składniki na mini tarty ze śliwkami na 5 sztuk 250 g ciasta francuskiego śliwki cukier płatki migdałów      Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Ciasto dzielimy na 6 równych części i układamy je na wyłożonej papierem blasze. Brzegi zakładamy

Rozpustne gotowanie
Knedle ze śliwkami. 115

jadłam tylko w restauracjach. Najczęściej są przygotowywane na cieście ziemniaczanym z dodatkiem mąki pszennej czy jak w Czechach w cieście drożdżowym, ja miałam okazję jeść domowe knedle na cieście serowym ze śliwkami- były pyszne! Dlatego też postanowiłam spróbować  swoich sił i dziś sama przygotowałam te pyszności! Każdy ma swoje gusty, ja przygotowałam te knedle po swojemu!! SKŁADNIKI: 2 kostki(...)wkładamy do lodówki śliwki myjemy, drylujemy, zostawiamy do wyschnięcia następnie ciasto dzielimy na kulki, robimy z nich placki (ciasto jest elastyczne i im cieńsze tym lepiej) , wkładamy śliwkę i dokładnie kleimy ciasto(formujemy kulkę), żeby śliwką nie wypłynęła  W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli, do wrzątku wkładamy knedle, gotujemy 8-10min. od wypłynięcia, w tym czasie

Kuchnia Beaty
Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką 133

jakoś naszła mnie ochota i upiekłam ciasto ze śliwkami,na wierzch dałam bezę i posypałam ciastem kruchym które mi zostało.   Składniki na ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol 2 łyżeczki proszku do pieczenia 350 g margaryny 5 żółtek ksylitol 120 g Kłos-Pol Dodatkowo: śliwki 500 g mrożone( akurat miałam(...)wbijam żółtka. Włączam mikser i miksuje chwilę, wyjmuje i raz dwa zagniatam ciasto.1/4 ciasta wkładam do zamrażalnika. Formę okrągłą wykładam papierem do pieczenia, dół i boki obklejam ciastem kruchym. Śliwki rozmrażam 2 godziny wcześniej,odsączam na sicie i przekładam na ciasto kruche. Pianę ubijam ze szczypta soli i ksylitolem na sztywno, kładę ją na śliwki, tarce i posypuję

Różowa kuchnia
ŚLIWKOWE CIASTO Z DYNIĄ I PUSZUSTĄ PIANKĄ 214

chodziły po domach zbierać słodycze lub robić psikusy. Tak więc, żeby nic się nie zmarnowało – wykorzystałam również pozostałości dyni, a całość otuliłam puszystą pianką. Ciasto wyszło mokre i delikatne. SKŁADNIKI : dynia – 1 średnia sztuka śliwki – 6 sztuk mąka pszenna – 300 gram – 1½ szklanki jajka – 4 sztuki cukier – 230 gram olej słonecznikowy– 1 szklanka – 200 ml proszek do pieczenia – 1 łyżeczka(...)ogniu, ciągle mieszając do momentu, aż masa zrobi się ciepła. Zostawić do wystygnięcia. Tortownicę wysmarować margaryną, posypać bułką tartą. Wlać połowę ciasta. Teraz dodać białą masę i zalać resztą ciasta. Śliwki umyć, pozbyć się pestek i pokroić na 4 części. Ułożyć na górę ciasta. Piec 35 minut w temperaturze 180º funkcja góra/dół. Po tym czasie zmienić na górną

kuchniabellissima.wordpress.com
Placek drożdżowy ze śliwkami i kokosową kruszonką 274

ponownym wyrobieniem ciasta dłonie natłuścić - wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, przełożyć do formy - rozciągnąć na prostokąt wielkości dna formy, przykryć, odstawić na 20-30 minut do napuszenia - gdy ciasto wyrasta, przygotować śliwki: owoce umyć, pozbawić pestek, przekroić na połówki, a te na ćwiartki, nie przecinając skórki do końca (tak, by ćwiartki były ze sobą połączone) - jeśli owoce są mokre(...)układacie na cieście. Jeśli są duże, ciężkie i soczyste, lepiej pokroić je na mniejsze kawałki, aby nie obciążać za bardzo ciasta, które może nie wyrosnąć właściwie. Placek ze śliwkami jak każde ciasto drożdżowe najlepiej przechowywać pod przykryciem, gdyż może wysychać

Smakołyki Bereniki
Kruchy ze śliwkami 167

TRUDNOŚĆ: średnie  CZAS: pow. 60 min  ILOŚĆ: 20 Kruchy ze śliwkami CIASTO 1 margaryna 1 szklanka cukru 2 i pół szklanki mąki pół szklanki mąki ziemniaczanej 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy DODATKOWO puder do posypania 60 dag śliwek odrobina bułki tartej   Obie mąki razem z proszkiem do pieczenia wymieszać i przesiać(...)wanilinowy, delikatnie zagniatać ciasto. Pod koniec wbić jajka i zagnieść dosyć wolne ciasto. Podzielić na pół. Jedną połowę ciasta wyłożyć na blachę,posypać odrobiną bułki tartej wyłożyć śliwki i przykryć drugą częścią ciasta. Piec w 180 st około 40 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Gotuję Testuję
Ciasto czekoladowe z konfiturą ze śliwek 253

Prosty i sprawdzony przepis na pyszne ciasto czekoladowe z konfiturą ze śliwek. Ciasto jest wilgotne i pięknie wyrasta. To jedne z moich ulubionych ciast z dodatkiem czekolady. Śliwki pasują do niego idealnie

AniaGotuje.pl
Ciasto jogurtowe ze śliwkami 243

Mega łatwe i mega smaczne, ciasto jogurtowe ze śliwkami. Można oczywiście użyć dowolnych owoców.  Miarką jest tutaj kubek od jogurtu. Odmierzamy nim mąkę, olej, cukier i oczywiście  jogurt.  Ciasto mieszamy łyżką, nie miksujemy, to bardzo ważne, chyba że lubimy zakalec :)  Więc do dzieła:) Składniki:  kubeczek jogurtu naturalnego 200 ml  3 kubeczki (3x 200ml ) mąki(...)składników. Wszystko mieszam łyżką, powstanie gęsta masa. ( nie miksujemy, trzeba mieszać, inaczej wyjdzie zakalec ) Średniej wielkości blaszkę( 30 x 20) do pieczenia wykładam papierem do pieczenia, wykładam ciasto, na wierzchu układam śliwki. Piekę 50 minut w 180 st. C Zimne ciasto można oprószyć pudrem z wanilią. Tradycyjnie zostawiam Wam super oferty :) Przeglądajcie

Takie tam pichcenie
Kruche ciasto ze śliwkami w galaretce i kremem 61

Zagnieść szybko ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na co najmniej pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na wielkość blaszki, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Zrobić w                                                    cieście dziurki widelcem(...)minut, aż                                              ciasto się zarumieni. Upieczone ciasto ostudzić. Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na ćwiartki. Zasypać cukrem, zalać wodą i zagotować. Śliwki zdjąć z ognia i dodać żelatynę, bardzo dokładnie wymieszać. Kiedy galaretka zacznie tężeć wyłożyć

Krylowa Kuchnia
Ciasto ze śliwkami i malinami 108

dodajcie żółtka i proszek do pieczenia. Masło roztopcie w rondelku i lekko wystudźcie. Gdy będziecie mieli gładką masę ciasta dodawajcie na przemian mąkę i trochę płynnego masła – będzie łatwiej mieszać i uzyskać gładką masę bez grudek. Dodaj wiórki kokosowe. Śliwki umyj, przekrój na pół, wydrąż pestki. Formę kwadratową lub okrągłą o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia(...)ciasta, potem posyp gdzieniegdzie malinami, zalej resztą ciasta. Piecz w temp. 180C 15 minut na środkowej półce bez termoobiegu programem grzania góra – dół. Po 15 minutach wyjmij ciasto, ułóż śliwki skórką do dołu. Piecz 50 minut w temp. 190C. Moja rada: Jeśli chcecie bardziej aromatyczne ciasto dodajcie do niego zapach śmietankowy lub waniliowy. Możecie także wsypać do ciasta pokruszoną

Zasmakuj Kuchni