ciasto z śliwkami - 5631 przepisów (strona:43/376)

Muffinki ze śliwkami na śmietanie i 4 urodziny bloga 224

przepis na pyszne muffinki ze śliwkami, które dzięki dodatkowi śmietany nie wysychają i długo pozostają miękkie i wilgotne. Po prostu przysłowiowe "niebo w gębie". Polecam te muffinki upiec jednak w wyższych foremkach (jeśli nie macie takich gotowych możecie je sami przygotować z papieru do pieczenia), dzięki temu będziecie mieć pewność, że ciasto Wam nie wypłynie a babeczki równomiernie urosną. Inspiracją(...)olej, śmietanę i wbić jajka. Wymieszać ze sobą. Następnie wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól oraz proszek do pieczenia. Wymieszać ze sobą na gładkie ciasto. Na końcu dodać pokrojone śliwki. Ciasto nakładać w równych porcjach do papilotek. Wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Muffinki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut (aż do suchego patyczka). /* Style

My simple kitchen
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem 180

pysznie. To ciasto robię także często w wersji z jabłkami, albo rabarbarem, zawsze smakuje wybornie. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 jaja 3 żółtka 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia(...)litr mleka ok kilograma śliwek 3-4 łyżki kaszy manny Gdy spód się zapieka gotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ja z reguły dodaję troszkę mniej mleka żeby budyń był gęściejszy. Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. podpieczony spód posypujemy kaszą manną (wchłonie sok z owoców), układamy równomiernie śliwki i polewamy całość budyniem. Pozostałe ciasto ścieramy na tartce na masę

Cynamonowe szczęście
Ciasto z owocami i kruszoną 218

ucierane jest bardzo uniwersalny, można je przygotowywać z różnymi owocami. Najważniejsza sprawa, to ciasto z owocami zawsze wychodzi. Tym razem do przygotowania wykorzystane zostały owoce sezonowe: jabłka i śliwki. Polecam to Ciasto z owocami i kruszoną. Składniki na ciasto: 10 sztuk dużych śliwek, 2 jabłka 1 kostka margaryny palma z murzynkiem, 1 op. cukru wanilinowego Winiary 2,5 szkl. mąki(...)mleko i połowę opakowania cukru z prawdziwą wanilią, pod koniec wsypujemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę posmarowaną margaryną i posypaną bułka tartą. Na ciasto wykładamy połówki śliwek skórką do dołu, oraz plastry obranych jabłek bez gniazdek nasiennych, posypujemy  drobną kruszonką zrobioną z mąki, cukru, cukru wanilinowego,  i margaryny. Ciasto pieczemy ok. 40 minut w temp

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piernik z suszonymi śliwkami 333

Piernik z suszonymi śliwkami to szybkie ciasto, które w przeciwieństwie do tradycyjnych pierników, nie potrzebuje leżakować - ani przed, ani po upieczeniu. Konsystencja piernika jest lekko wilgotna i puszysta, podobna do tej w typowych ciastach ucieranych. Nie jest to ciężki, zbity czy suchy piernik, więc jeśli nie przepadacie(...)takimi, polecam Wam serdecznie poniższy przepis.Jak przystało na piernik, w jego składzie nie zabrakło miodu i przypraw korzennych, a dodatkami, według mnie bardzo świątecznymi, które wzbogacają smak ciasta, są śliwki suszone oraz ekstrakt i skórka z pomarańczy.Piernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, można go też zrobić w keksówce o wymiarach 20x11x7,5cm, lub w większej tortownicy/formie zwiększając

Smakołyki Bereniki
Knedle ze śliwkami 159

szklanki mąki i przekładamy masę ziemniaczaną. Zaczynamy wyrabiać ciasto na knedle. Wgniatamy w nie mąkę i stopniowo dodajemy pozostałą część mąki. Gdyby mocno się kleiło to dosypujemy jeszcze trochę. Wszystko zależy od tego, jakie ziemniaki wzięliśmy. Gładkie ciasto oprószamy jeszcze delikatnie mąką i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie śliwki przekrawamy na połówki i wyciągamy pestki. Cukier mieszamy(...)ciasta odrywamy małe kawałki i rozpłaszczamy je na dłoni. Na środek wkładamy połowę śliwki skórką do dołu, na nią wsypujemy łyżeczkę cukru z cynamonem i układamy drugą połowę śliwki skórką do góry (czyli zamykamy cukier w śliwce). Następnie zalepiamy naszego knedla, czyli oblepiamy śliwkę ciastem. Obtaczamy go w mące i odkładamy. Postępujemy tak do wykorzystania całego ciasta. W większym garnku

Analiza Smaku
Pierogi ze śliwkami 182

Dzień dobry :-) Sezon na śliwki w pełni i tak samo jak u nas musi być ciasto ze śliwkami, tak samo jest z pierogami :-) Nie mogłam się doczekać, bo je uwielbiam :-) Mam nadzieję, że Wy też lubicie i robicie :-) Miłego dnia Wam życzę i pozdrawiam :-) Składniki: 560 g mąki pszennej typ 450 3 łyżki roztopionego masła 250 ml gorącej wody sól(...)sól, mieszamy. Masło roztapiamy, studzimy. Do mąki dodajemy stopniowo gorącą wodę naprzemiennie z roztopionym masłem. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. 2. Śliwki myjemy, usuwamy pestkę tak, żeby śliwka została cała (ja nacinałam połowę i wtedy wyjmowałam pestkę).  3. Porcje ciasta musimy rozwałkować. Ja szklanką wycinałam koła i na każde dałam po jednej śliwce i zlepiałam pierogi :-) 4. W dużym garze

kruche babeczki
Czekoladowe ciasto ze śliwkami – bez miksera 2424

Proste, szybkie w przygotowaniu “ Czekoladowe ciasto ze śliwkami – bez miksera “. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki ręcznie i upiec. Ciasto idealne dla tych, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni :) Polecam w sezonie na śliwki, który właśnie się rozpoczął. Zobacz również przepis na wersję ciasta z truskawkami . Pozostałe desery bez miksera znajdziecie tutaj . The post Czekoladowe ciasto

Moja Delicja
Najlepsze ciasto ze śliwkami. 213

papierem do pieczenia blachy ( ja użyłem blachy o wymiarach 20 x 36 cm ), rozsmaruj równo łyżką. Na wierzch ciasta poukładaj wcześniej umyte, wydrylowane i pokrojone na połówki śliwki. Śliwki lekko powbijaj do ciasta. Ciasto posyp wcześniej przygotowaną kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez około 40 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, odstaw do wystygnięcia(...)pudrem lub pozostawić takie jakie jest. Do pieczenia ciasta możemy użyć mniejszej blachy, wtedy pieczemy ciasto trochę dłużej, ale wtedy ciasto będzie wyższe. Można też upiec ciasto w tortownicy o średnicy 26 cm.   P rzepis ten jest bardzo szybki, nie wymaga dużego nakładu pracy, ani umiejętności, to ciasto ze śliwkami może upiec każdy. Ciasto jest puszyste, wilgotne, długo zachowuje

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto z makiem i śliwkami 185

rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 2 cm dłuższych niż wymiary formy. Włączyć piekarnik na 190 stopni C. Masę makową wyłożyć do miski i wymieszać. Śliwki umyć, przepołowić i pozbawić pestek. Na ciasto wyłożyć masę makową. Równo rozprowadzić. Na wierzchu masy makowej ułożyć połówki śliwek (miąższem do góry), dociskając(...)Każdą śliwkę oprószyć kardamonem. Wstawić formę z ciastem do piekarnika. Piec 55 minut (program pieczenia góra/dół). ----- Podobne: Ciasto śliwkowo-kokosowe Fale Dunaju ze śliwkami Odwrócone ciasto pomarańczowe

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżowe ze śliwkami pod waniliowym lukrem 199

masła Dodatkowo: 1 kg śliwek 4 dag roztopionego masła 4 łyżek cukru kryształu Lukier: 15-20 dag cukru pudru 4-5 łyżek wody  laska wanilii 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej śmietanie, dodajemy łyżeczkę cukru i zostawiamy na 15 minut. Mąkę, sól, masło i  zaczyn drożdżowy mieszamy, dodajemy roztrzepane jajka połączone z cukrem. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia(...)swoją objętość wyjmujemy z miski odpowietrzamy, lekko zagniatamy i wałkujemy na duży prostokąt.  2. Roztopionym masłem z cukrem smarujemy całą powierzchnię ciasta, a następnie wysypujemy równomiernie wypestkowane połówki śliwek. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku jak na roladę, kroimy na ok. 2 - 3 cm plastry i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach.  Formę zostawiamy

Apetyczna babeczka
CIASTO DROŻDŻOWE KOKOSOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ 188

Trwa sezon  śliwkowy , a ja nie wyobrażam sobie żeby nie było ciasta ze śliwkami. Tym razem padło na ciasto drożdżowe. Jest puszyste, mięciutkie i długo świeże. Aby nie wyschło wystarczy przykryć je lekko zwilżoną ściereczką. Ciasto nie jest trudne, a w kuchni unosi się aromat pieczonych śliwek i kokosu.  U Nas najlepsza okazała się się kruszonka, bo mały(...)złodziej nie mógł oprzeć się pokusie 😂 CIASTO DROŻDŻOWE KOKOSOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ Rozczyn 1 szkl. letniego mleka 3 łyżki mąki 40 g. świeżych drożdży szczypta soli 1 łyżka cukru kokosowego Do letniego mleka kruszymy drożdże. Dodajemy sól, cukier i mąkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.  Ciasto 3 i 1/2 szkl. mąki masło roztopione i ostudzone

Kuchnia Paulettes
Zakręcone ciasto drożdżowe z śliwkami i rozmarynowym twarożkiem 321

proste do wykonania. Wyrośnięte i schłodzone ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na prostokąt, następnie smarujemy je cienką warstwą rozmarynowego twarogu i układamy na nim pokrojone śliwki. Następnie ciasto zwijamy ściśle w roladę, którą kroimy na mniejsze części i układamy w tortownicy. W ten sposób powstaje zakręcone ciasto drożdżowe, które w trakcie pieczenia(...)Ciasto wyszło niezwykle miękkie, wilgotne i bardzo smaczne. Zachęcam was do wypróbowania przepisu. Jestem pewna, że ciasto wam również posmakuje tak jak mi Post Zakręcone ciasto drożdżowe z śliwkami i rozmarynowym twarożkiem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Ciasto zebra 283

Ciasto zebra to bardzo proste i szybkie ciasto. Uwielbiam je piec ponieważ świetnie się prezentuje na stole przez biało – czarne paski. Poniżej przedstawiam listę zakupów

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sernik ze śliwkami 166

śliwek; 10 dkg zmielonych migdałów; 10 dkg pokruszonych biszkoptów; Śliwki umyć, przepołowić i wyjąć pestki. Połówki śliwek ułożyć na masie serowej. Migdały wymieszać z pokruszonymi biszkoptami i posypać śliwki. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 40 minut w temperaturze 180 o C. Po upieczeniu wystudzić i dobrze schłodzić w lodówce

In my kitchen
Pleśniak 253

Pleśniak to połączenie jasnego i ciemnego ciasta przełożonego aromatycznymi śliwkami. Lubię w nim te wyłaniające się za każdym kęsem różnej wielkości kawałki ciasta, pychunia :)Składniki:- 2 szklanki mąki- 1 kostka margaryny- 2 łyżki cukru- 1 łyżka proszku do pieczenia- 4 jajka- 1 opakowanie cukru waniliowego- 2 łyżki kakao- 2 łyżki cukru pudru- 1 kg śliwek lub słoik powideł śliwkowychPrzygotowanie(...)zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Pierwszą część rozwałkowujemy i wylepiamy nią blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto kładziemy przygotowane śliwki lub powidło śliwkowe. Drugą część ciasta zagniatamy z dwoma łyżkami kakao, rwiemy je na małe kawałki i kładziemy na śliwki. Białka, które pozostały z ciasta ubijamy na sztywną

Zainspirowana w kuchni