mąki tortowej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao 100 g suszonej śliwki kalifornijskiej 50 g suszonej moreli Dodatkowo: cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Ciasto - śliwkę i morelę pokroić w kostkę. Margarynę rozpuścić w rondelku i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Następnie(...)lekko wymieszać. Dodać dżem morelowy, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao - dokładnie wymieszać na gładką masę. Następnie dodać pokojone w kostkę bakalie, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm (lub keksówki) gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. Piec około 45 minut w temperaturze
Ciastka - domowe słodkościNajlepsze ciasta, to proste ciasta :) dlatego dzisiaj przepis na kruche ciasto z mrożonymi śliwkami i kruszonką, bo akurat takie owoce miałam pod ręką. Śliwki można zastąpić każdymi owocami (truskawkami, jagodami czy jabłkami). Składniki: 350 g mąki pszennej 100 g cukru 250 g masła 2 małe jajka opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Sposób przygotowania: W misce(...)śliwki, żeby się trochę rozpadły i rozmiękły. Można dodać trochę cukru....zależy jak kto woli. Ciasto jest słodkie, więc ja wolę kiedy śliwki będą trochę kwaskowate. Świeże śliwki wystarczy pokroić na ćwiartki, wypestkować i układać na cieście. W międzyczasie przygotowuję także kruszonkę: 150 g mąki pszennej 100g cukru 100g masła Po wyjęciu z lodówki wylepiam tortownicę ciastem (o średnicy
upichcicu0142adamy na wierzch ciasta i posypujemy cukrem i migda\u0142ami. Pieczemy ok. 30-40 minut w 180 st. C."],"recipeCategory":"Ciasto","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Bezglutenowy placek ze śliwkami Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 Porcje 10 Składniki 100 g mąka kokosowa 200 g mąka ryżowa 150 g mąka kukurydziana 1,5 łyżeczka proszek do pieczenia 100 g erytrol(...)cukier wanilinowy do posypania Sposób przygotowania Łączymy ze sobą suche składniki, a następnie dodajemy mokre. Wyrabiamy zwarte ciasto. Ciastem wykładamy formę do pieczenia ok. 25x25 cm. Ciasto nie urośnie tylko trochę. Śliwki myjemy, drylujemy i kroimy na ćwiartki. Wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy cukrem i migdałami. Pieczemy ok. 30-40 minut
KucharzycaDziś mam dla Was świetny przepis na puszysty piernik z dodatkiem suszonych śliwek. Ciasto jest mięciutkie, bardzo smaczne i pomimo użytego do wypieku miodu, piernik nie musi dojrzewać, więc może być przygotowany na ostatnią chwilę. Jeśli przygotujecie go dzień, lub dwa dni wcześniej istnieje ogromne ryzyko, że Świąt nie doczeka, gdyż zostanie zjedzony ;) Ja piekę wcześniej, a następnie mrożę(...)piernika, solą, sodą oczyszczoną i porcjami dodajemy do ubitego masła, dokładnie miksując. Na koniec wlewamy mleko i dokładamy śliwki wraz ze skórką z pomarańczy, dokładnie mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut. Gotowe ciasto studzimy w formie. Polewa. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Dekorujemy
Rozpustne gotowaniestraganach warto zrobić knedle i upiec ciasto drożdżowe, to święta dwójka każdej śliwkowej pory. Do drożdżowca użyłam węgierek a do kruszonki dodałam kardamonu, który idealnie pasuje do śliwek. Polecam ciasto końca lata, słoneczne i pyszne. Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieCiasto drożdżowe ze śliwkami i suszoną żurawiną Składniki: ciasto drożdżowe: - 4 szklanki mąki pszennej - 5 dag świeżych drożdży - 1 szklanka mleka - 15 dag margaryny - 10 dag cukru - 4 żółtka dodatki: - kruszonka (margaryna+cukier+mąka) - śliwki - 1-2 garście żurawiny - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: duża prostokątna 24 x 40 cm Przygotowanie: Drożdże zasypuję cukrem(...)ciasto. Odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia. Ciasto dzielę na pół i jedną część wykładam na blasze posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na nim układam połówki śliwek bez pestek. Drugą część ciasta zagniatam z żurawiną. Rozwałkowane nakładam na śliwki. Przygotowuję kruszonkę i obsypuję nią wierzch ciasta. Odstawiam na kolejne pól godziny i dopiero wtedy całość wkładam do nagrzanego piekarnika
Kuchnia co dniafrancuskie ciastka, przekąskę na słodko z nimi w roli głównej. Tak na szybko i bez napinki :-) Udanego tego chłodnego (przynajmniej w Rzeszowie) poniedziałki Wam życzę :-))) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego śliwki węgierki cynamon cukier trzcinowy Ciasto rozkładamy, kroimy na 8 prostokątów. Zaginamy końce do środka. Śliwki myję, przekrawał na pół, wyjmuje pestki i kroję w paseczki. Ciasto przekładam na blaszkę(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy różne wzroki ze śliwek. Następnie śliwki posypuję cynamonem i ciut cukrem trzcinowym (nie koniecznie). Piekę w 200 stopniach około 25-30 minut. Można podać na ciepło
kruche babeczkizłóż na pół następnie pokrój 2 około 5 cm kawałki. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ustawiając „pionowo” w 1 cm odstępach. Następnie pomiędzy kawałki ciasta powciskaj połówki śliwek. Całość posyp cynamonem i cukrem. Odstaw jeszcze na 15 minut aby lekko podrosło, chociaż zanim uwiniesz się ze wszystkimi kawałkami ciasta to wyrośnie dostatecznie Piecz(...)temp. 170-180 C około 40 minut na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu. Smacznego OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA Artykuł Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kardamonem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfmoja połówka domaga się słodkości raz na jakiś czas więc staram się przygotowywać coś, co oboje będziemy mogli zjeść bez większych wyrzutów sumienia. Przedstawiam dzisiaj przepis na pełnoziarniste ciasto ze śliwkami, gdzie xylitol tak samo dobrze sprawdza się jak cukier, więc można delektować się nim bez lęku o dodatkowe centymetry:). Polecam! Scroll down for recipe in English Pełnoziarniste ciasto(...)wymieszaj, następnie wlej mleko, wymieszaj i dodaj pozostałą mąkę. Zmiksuj całość, zeskrobując ciasto z brzegów misy, aż do uzyskania jednolitej masy. Przełóż ciasto do formy do pieczenia i wyrównaj łopatką jego powierzchnię. Wyłóż w równej warstwie śliwki i posyp całość cukrem. Włóż do piekarnika i piecz przez 35 – 40 minut, do zarumienienia. Ostudź na kratce przed podaniem. Smacznego! English
karmelowymamy piątek. Pracowity tydzień pracy ma się ku końcowi. Trzeba go uczcić, najlepiej czymś słodkim. Wczoraj kupiłam bardzo dojrzałe śliwki z przeznaczeniem na ciasto. Zamarzyła mi się tarta frangipane czyli tarta migdałowa ze śliwkami. Frangipane to migdałowe nadzienie do ciast. Czasami używam frangipane do kanapek na słodko . Piekłam frangipane z gruszkami. Pamiętam, że tarta frangipane bardzo mi wtedy smakowała. Czas(...)powtórkę tym razem ze śliwkami. Dzisiaj miałam ochotę na kolorowe zdjęcia. Śliwki prezentują pięknie. Granatowo fioletowe, słodkie, smaczne, zachwycające. Prawdziwe owoce jesieni. Idealne owoce na ciasto czy dżem . Powidła ze śliwek, śliwki suszone czy chutney są jeszcze przede mną. Jutro będę znowu działać ze śliwkami. Tarta frangipane Składniki: Spód do tarty 200 g mąki 50 g cukru 100 g masła
codojedzeniadobry :-) Jak ten tydzień szybko zleciał :-) Znowu piątek, ale to dobrze, jutro weekend można będzie odpocząć, albo nadrobić różne zaległości. Ja mam dla Was dzisiaj przepis na pyszne ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką. Możecie spokojnie zrobić właśnie na ten weekend, ciasto robi się szybko, jest proste i bardzo smaczne. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Blaszka: 32x22 cm Składniki(...)śliwki. 4. Do miski wkrawamy masło, dodajemy cukier, cynamon i mąkę. Rękami zagniatamy, jak by nasza kruszonka była za bardzo kleista to musimy dodać mąki. Kruszonkę wykładamy na śliwki. 5. Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy upieczone. Studzimy i możemy jeść :-) Smacznego
kruche babeczkiMalutkie muffinki na dwa kęsy wzbogacone polskimi, sezonowymi śliweczkami. Zrobiłam je na deser po niedzielnym obiedzie, gdyż spodziewaliśmy się kilku gości. Muffinki najbardziej smakowały mojej babci, która uwielbia ciasta ze śliwkami. Ich skromna wielkość sprawia, że z wielką chęcią sięga się po kolejną sztukę. Muffinki można również upiec w tradycyjnych papilotkami, jeśli nie posiadamy formy na mini muffinki. Serdecznie polecam(...)obydwu misek połączyć do otrzymania jednolitego, gęstego ciasta. Gotowe ciasto nakładać do silikonowych foremek na mini muffinki do ich 2/3 wysokości. Do każdej wcisnąć połówkę małej śliwki skórką do ciasta. Można również zrobić muffinki w tradycyjnych papilotkach- w normalnej wielkości. Wyjdzie ich wtedy troszkę mniej. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez
Nastoletnie Wypiekanieczas na moją kuchnię. W niej przygotowałam pyszne ciasto, zainspirowana przepisem Dorotus. Poczęstowałam nim moich znajomych, z którymi spotkaliśmy się w ostatni wakacyjny weekend. Ciasto zniknęło błyskawicznie, więc dziś upiekłam je ponownie. Dodałam do niego śliwki, bo idealnie komponują się z początkiem jesieni, która tuż… tuż… Zostawiam was z tym przepisem na pierwsze wolne wrześniowe dni. Koniecznie go wypróbujcie. Składniki(...)masła • 3/4 szklanki mleka • 1,5 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 3 łyżki kaszy manny • 1 łyżka soku z cytryny – do ciasta • śliwki, ale mogą być też inne owoce, włączając mrożone • 2 łyżki cukru pudru o ok. 1 łyżki soku z cytryny na lukier Ważne! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Sposób
W mojej kuchniDziś polecam pyszne kruche ciasto ze śliwkami i budyniem. Sezon śliwkowy jeszcze trwa, więc wypadałoby je wykorzystać w cieście. Do tego kubek kawy lub ulubionej herbaty i chwila relaksu gwarantowana. Ciasto to piekę co roku, uwielbiam śliwki i zawsze czekam na nie z utęsknieniem. Szkoda, że to owoce sezonowe a nie całoroczne, bo mogłabym je jeść codziennie ;) Składniki na blachę(...)mniejszą kostkę masło, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dłonią zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić je na dwie części (1/3 i 2/3). Mniejszą część ciasta owinąć folią i włożyć do zamrażalnika. Większą częścią ciasta wylepić dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć ścisło śliwki (prędzej pozbyć się pestek ze śliwek i przekroić je na pół). Do garnka
Zrób to smacznieNajszybszy sposób na półkruche ciasto z owocami. Gdy tylko pojawiaja się sezon na morele i śliwki, nie mogę się oprzeć i szybko przyrządzam tego typu deser :) 300 g mąki pszennej 130 g masła 30 g cukru pudru trzcinowego jajko 2 łyżki śmietany 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia pół kg moreli szklanka małych śliwek pół szklanki malin 2 łyżki płatków(...)Całość siekamy z masłem po czym dodajemy jajko i śmietanę. Zagniatamy na gładkie ciasto. Wkładamy na 10 minut do zamrażarki. W tym czasie myjemy i pozbawiamy pestek śliwki i morele. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Owoce przekładamy na ciasto zostawiając wolny ok. 3 cm margines ciasta który później zawijamy
Mienta blog