Lista najlepszych przepisów na swiąteczne ciasta i desery. Spory wybór, myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie :) To jak, co w tym roku pieczemy? ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Makowce i serniki: Makowiec Dawida(...)Orzeszki Orzechowe kuleczki Popękane ciasteczka piernikowe Popękane ciasteczka czekoladowe Torty: Miodownik z orzechami Tort bananowy Tort z topinamburem i czekoladą Tort czekoladowy z solonym karmelem Tort makowy Pijana śliwka Ciasta i inne słodkości: Moczka Ciasto Lion Pijany kokosowiec Ciasto orzechowe z kremem chałwowym Ciasto z kremem chałwowym Kostka kawowa Ciasto miodowe z brzoskwiniami Orzechowe babeczki Ciasto marchewkowe z kremem Cytrynowiec
Domowa cukiernia Ewyłyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kaszy manny śliwki cynamon masa budyniowa 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 3 szkl mleka A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto (z wyjątkiem śliwek, manny i cynamonu), zagnieść i poszielić w proporcji 1/3 i 2/3. Mniejszą część ciasta włożyć do zamrażalnika (ułatwi to ścieranie na tarce), większą do lodówki i schłodzić. Formę(...)częścią ciasta wylepić dno formy. Posypać kaszą manną i ułożyć na niej dość ciasno połówki śliwek, posypać cynamonem. Z podanych składników ugotować budyń i jeszcze gorący wylać na śliwki. Mniejszy kawałek ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) bezpośrednio na masę budyniową. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu, upieczone ciasto włożyć
Kuchnia w opałachpieczenia i wylewamy wymieszane ciasto . Pieczemy ok. 40 - 50 minut w temp. 180 C ( czas pieczenia zależy od piekarnika) Ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Nasączamy spód ciasta pozostawionym alkoholem ze śliwek. Na to wykładamy połowę kremu czekoladowego, drugi blat biszkoptu , poncz i resztę kremu. Na kremie układamy śliwki zamoczone w polewie czekoladowej. Całość dekorujemy polewą i wkładamy(...)blenderem czekoladę. Mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia. Do masy dodajemy miękkie masło. Polewa: W garnuszku rozpuszczamy masło i czekoladę ( 1 i 1/2 tabliczki) , mieszamy. Wylewamy ją na śliwki , na wierzch ciasta. Smacznego
Różne smaki w kuchniJeden z moich sprawdzonych przepisów na ciasto z owocami zawiera w sobie zamiennie maślankę lub kefir. Tym razem tak powstało maślankowe ciasto ze śliwkami. Składniki: ciasto: - 1 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450) - 1/2 szklanki cukru - 1 mały cukier waniliowy - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko - 1/4 szklanki oleju roślinnego (u mnie rzepakowy) - około 3/4 szklanki
Kuchnia co dniajaglanej (suchej) mała dynia (1kg) 1 łyżeczka cynamonu 2 banany (około 240g) garść migdałów 2 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 duże śliwki Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu i odstawić do przestudzenia. Z dyni usunąć gniazdo nasienne i pokroić w mniejsze części. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(...)odstawić na około 10 minut, po tym czasie usunąć skórkę, pokroić w mniejsze kawałki i dodać do przygotowanej masy. Wymieszać. Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na cienkie paski. Masę przełożyć do tortownicy. Na wierzchu rozłożyć śliwki. Ciasto piec przez około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C. Zostawić do przestudzenia. Smacznego
Banana SmilesBabie lato puka do drzwi. Poranki i wieczory otulone chmurami i rześką aurą. W sadzie dojrzewają soczyste brzoskwinie i pierwsze śliwki. Gałązki uginają się od ciężaru czerwonych pomidorów. Z nich będzie sos i sałatka. A ze śliwek ciasto. Szukałam sposobu, aby mała M zjadła rybę, za którą nie przepada. Pomyślałam, że skoro lubi wszelkiego rodzaju kotlety i pulpety
My simple kitchenCudownie pyszne, delikatne i pełne soczystych śliwek ciasto kruche. Jest naprawdę wspaniałe. - super prosty skład i wykonanie - najlepsze ciasto dla początkujących - zawsze wychodzi
AniaGotuje.plpieczenia oraz sodę. W drugiej misce łącze ze sobą mokre składniki: jajko, olej, mleko. Śliwki kroję na mniejsze kawałki Mokre składniki łączę ze suchymi, dodaję śliwki. Ciasto przekładam do papilotek i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 -25 minut ( do suchego patyczka) Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, a następnie polewam po przestudzonych
KukuleczkiTo już oficjalne – dołączyłam do grona rozbieganych mam, babć i tatusiów, którzy każdego ranka od poniedziałku do piątku maszerują … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniUwielbiam śliwki, a pieczone po prostu ubóstwiam. Ciasta ze śliwkami goszczą u mnie bardzo często i cięszą się niesamowitym powodzeniem wśród domowników. Nieważne czy kruche, czy ucierane, czy muffiny- ważne żeby miały dużo śliwek ;) Takie właśnie jest śliwkowe crumble, które pod pyszną skorupką skrywa mnóstwo owoców skąpanych w przepysznym gęstym soku. Zaraz po wersji rabarbrowej ta ze śliwkami jest moją
DefinicjaSmakuśliwek postanowiłam odkurzyć parę przepisów, które już kiedyś zamieszczałam na blogu. Na pierwszy ogień poszły knedle twarogowe klik. Do tej pory przygotowywałam je z truskawkami, dziś były to śliwki. Do ciasta dodałam pół łyżeczki cynamonu, co zmieniło ich smak. Moja córka stwierdziła, że zapachniało świętami. Do knedli przyrządziłam polewę z masła stopionego na patelni, do którego dodałam 1 łyżkę mielonych(...)orzechów laskowych i pół łyżeczki cukru. Podgrzałam jeszcze przez 2 minuty i polałam tym knedle. Inne śliwkowe propozycje: ciasto ze śliwkami klik i mój niezawodny i najlepszy na świecie maślankowiec klik oraz przetwory śliwkowe klik
Przysmaki Karolkiweekend upiekłam ciasto z moimi ulubionymi śliwkami węgierkami :) Ciasto jest nie tylko smaczne, ale też proste i szybkie. Składniki (blaszka 24x28cm): Kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 100 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 16 g cukru waniliowego 1 jajko 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ser: 500 g sera białego (u mnie wiaderkowy) 3 jajka(...)wykonania: 1. Zagnieść kruche ciasto, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić ciastem blaszkę, robiąc jednocześnie wysoki rant. 2. Ser zmiksować z jajkami i cukrem. Wylać na ciasto. 3. Na wierzch ułożyć wypestkowane śliwki skórką do dołu. 4. Zrobić kruszonkę i posypać całość. 5. Piec w 180 st.C przez ok 60 minut. Smacznego
Kuchnia domowa Anidelikatna śmietankowa masa serowa połączona z wyraźnie śliwkowym spodem, polana czekoladową polewą tworzą pyszną całość. Polecam to ciasto na różne okazje także świąteczne. Składniki Blaszka 24/28 cm Ciasto śliwkowe: 30 dag śliwek w czekoladzie+kilka do dekoracji 10 dag masła 100 g brązowego cukru pudru 15 dag mąki tortowej 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa(...)cukru aromat cytrynowy lub śmietankowy 1 budyń śmietankowy 50 g masła 150 ml mleka 3,2% 2 łyżki śmietany 18% Dekoracja: polewa czekoladowa śliwki w czekoladzie Sposób przygotowania CIASTO ŚLIWKOWE : Śliwki w czekoladzie pokroić nożem na mniejsze kawałki,włożyć do rondla dodać masło oraz cukier, podgrzać, mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru,odstawić do wystygnięcia. Gdy masa będzie chłodna wbić
Wanilia i KardamonWitajcie :) Święta i po świętach , no i kilka kilogramów więcej :) Mam dla Was pyszne ciasto kakaowe ze śliwkami moczonymi w alkoholu i kremem z Nutelli. Myślałam że nie dodam wpisu na to ciasto b o szybko znikało :) ale jakoś udało mi się ukroić jeszcze kilka kawałków.Powiem szczerze że ciasto jest dość słodkie ale komuś kto uwielbia nutellę na pewno(...)suchego patyczka. Miękkie masło utrzeć mikserem na puch, następnie dodać nutellę i spirytus.Dobrze wyrobić na puszysty krem. Biszkopt nasączyć kawą. Na cieście wyłożyć krem i równomiernie rozprowadzić. Śliwki pokroić dość drobno, potem ciasto będzie się dobrze kroiło, pokrojone śliwki ułożyć na kremie. Odstawić na kilka minut do lodówki. W rondelku rozpuścić margarynę, dodać cukier, cukier waniliowy,wodę i kakao.Gdy się
Sama słodycz i szczypta chilizjedliśmy je z rodziną i gośćmi w kilka minut. Wszystkim bardzo smakowały. Ciasteczka są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, bo na pewno każdy ma zamrożony płat ciasta francuskiego, a śliwki są u każdego w ogrodzie lub można je kupić w każdym sklepie. Zapraszam! Składniki: Płat ciasta francuskiego 20 dużych śliwek 75 g cukru trzcinowego łyżeczka cynamonu jajko Przygotowanie(...)śliwek usuwamy pestki i przekrawamy na połowę. Na patelnię wsypujemy połowę cukru i układamy przekrojem do cukru śliwki. Karmelizujemy na małym ogniu przez ok. 7 min. Ciasto francuskie kroimy w prostokąty, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy mieszanką z cukru i cynamonu. Na prostokąty wykładamy zkarmelizowane kawałeczki śliwek. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez
Kuchnia Łukasza