cukru 3 jajka ziarenka z 1 laski wanilii 1/8 łyżeczki soli 1/2 szklanki mąki cukier do śliwek - opcjonalnie cukier puder do posypania przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 180 st C. Śliwki umyć osuszyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Mozna posypać cukrem, ja nie sypałam. Odstawić. Mleko, ksylitol, jajka, ziarenka wanilii, sól mąkę umieść w mikserze kielichowym w kolejności w jakiej(...)dowolnym robocie) Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wlać 1/3 i wstawić do piekarnika na ok 5 - 10 minut, aż ciasto nieco stężeje Wyjąć naczynie i ułożyć na cieście śliwki w jednej warstwie, skórką do góry. Jeżeli lubimy bardzo słodkie desery lub nasze śliwki są kwaśne, możemy owoce jeszcze raz posypać cukrem (ksylitolem) - nie dodawałam. Polać pozostałym ciastem. Piec
Stare Garydawna wiadomo, że wpływają korzystnie na zdrowie i urodę. Do ich cennych właściwości można zaliczyć również tę, że są idealnym dodatkiem do ciast. Dzisiaj proponuję sernik z dodatkiem śliwek i kruszonką. Ciasto:1/2 kostki margaryny2 łyżki oleju1 szklanka mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka1 opakowanie cukru wanilinowegoDo garnka dać margarynę i olej. Ogrzewać(...)wymieszać z żółtkami, połączyć z olejem, śmietaną i budyniem. Białka ubić na sztywno, ubijając dodać cukier i ocet. Delikatnie wymieszać masę serową z pianą i wyłożyć na ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, posypać kruszonką. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni, następnie pozostawić we wyłączonym i uchylonym piekarniku na 10 - 15 minut
Praktyczna plBardzo łatwe do wykonania ciasto z owocami. Zamiast borówek i jeżyn można użyć truskawek, malin lub śliwek. Ciasto jest gęste, dzięki czemu owoce nie opadają na dno. Miękkie a zarazem wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu i masła. 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 3 jajka pół szklanki jogurtu greckiego 150 g masła
BullioBardzo łatwe do wykonania ciasto z owocami. Zamiast borówek i jeżyn można użyć truskawek, malin lub śliwek. Ciasto jest gęste, dzięki czemu owoce nie opadają na dno. Miękkie a zarazem wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu i masła. 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 3 jajka pół szklanki jogurtu greckiego 150 g masła
BullioBardzo łatwe do wykonania ciasto z owocami. Zamiast borówek i jeżyn można użyć truskawek, malin lub śliwek. Ciasto jest gęste, dzięki czemu owoce nie opadają na dno. Miękkie a zarazem wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu i masła. 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 3 jajka pół szklanki jogurtu greckiego 150 g masła
BullioCiasto śliwkowe jest o umiarkowanej słodyczy, więc jeśli ktoś lubi bardzo słodkie to powinien zwiększyć nieco ilość dodanego cukru. Oczywiście należy również brać pod uwagę jak słodkie mamy śliwki. Do tego ciasta najlepiej użyć prawdziwych węgierek, gdyż nie są wodniste i w cieście podczas pieczenia nie rozpływają się. Składniki: (forma 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) Ciasto(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 margaryna 3 łyżki śmietany kruszonka: 150 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 100 g masła (zimne) dodatkowo: 1 - 1 1/2 kg śliwek węgierek Przygotowanie: ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem (do rozpuszczenia się cukru), ucierając dodawać po jednym żółtku oddzielonym od białka (z białek będzie piana). Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem i śmietanę
Kuchcik gotujesię w środku. Pychotka. SKŁADNIKI 3 szklanki mąki tortowej 5 dag drożdży ok. 1 szklanki mleka ok 3/4 szklanki cukru 5 dag margaryny 4 żółtka Owoce do ciasta: 1 kg śliwek ( u mnie duża węgierka) 1 cukier wanilinowy 2 łyżki cukru Kruszonka: 5 dag masła lub margaryny 10 łyżek mąki 4 łyżki cukru kryształ WYKONANIE Śliwki najlepiej(...)wyrośnięcia Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, dzielimy na dwie części. Na spód można zostawić trochę więcej. Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Na ciasto wykładamy śliwki ( rozcięciem do góry) Wierzch przekrywamy kolejnym ciastem. Możemy docisnąć boki. Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą dobrze rozcieramy. Wierzch ciasta smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku
W kuchennym oknie EwyMagda Jak jesień to koniecznie ciasto ze śliwką. Jest to jedno z moich ulubionych owoców na ciasto. Zawsze stawiam na ciasto kruche, napełniam je po brzegi śliwkami i czekam, aż ciepło piekarnika uczyni cud ze śliwkami, sprawi, że staną się cudownie słodkie, puszczą sok i utworzą soczysty środek ciasta. W tym przepisie postanowiłam dodać dodatkowy element nadzienia i dodałam śmietankowy(...)masło z suchymi składnikami aż będziemy mieć bardzo drobne kawałki – to ułatwi wyrabianie ciasta. Do ciasta dodajemy jajka i zagniatamy ciasto rękami, aż stanie się sprężyste. Formujemy ciasto w wałek, odcinamy 1/3 i tą część wkładamy do zamrażalnika, wcześniej owijając ją folią. Resztę ciasta, także owinięte w folię, wkładamy do lodówki. Przygotowujemy budyń – do rondelka wlewamy
Smaczna Stronacienki prostokąt. Z podanej ilości składników możemy upiec jedno duże ciasto lub dwa mniejsze. Rozwałkowane ciasto smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo powidłami ze śliwek. Ciasto zwijamy w rulon. Formę wykładamy papierem do pieczenia albo używamy silikonowej. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni ale czas zależy od grubości ciasta. Wierzch strucli polewamy lukrem
prawdziwe jedzeniewidelcem na 4 równe części, wyjęłam jedną część ziemniaków i uzupełniłam to miejsce mąką ziemniaczaną. Następnie dodałam z powrotem ta jedną część ziemniaków i wszystko razem zagniotłam na ciasto. Ponieważ śliwki miałam tylko mrożone to najpierw je rozmroziłam, żeby nie było nadmiaru wody. Ciasto odrywałam po kawałku, rozpłaszczałam na dłoni, do każdej kluski włożyłam pół śliwki i posypałam cukrem(...)ciasta formowałam kulki, tak by śliwka nie wystawała. W dużym garnku zagotowałam wodę, dodałam sól i na gotującą się wodę wrzuciłam kulki. Gotowałam ok 10-ciu minut. Tym razem dodałam cukier, ale myślę, że spokojnie można go zastąpić agawą, miodem czy stewią
nietadietaWprawdzie tego święta nie obchodzę uroczyście i szumnie, ale zawsze o nim pamiętam. Dla swoich klasowych chłopców już kupiłam kilka drobiazgów, a dla moich domowych łasuchów upiekłam pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami, inspirowane przepisem Dorotus. Ciasto udało się znakomicie – jest puszyste, mięciutkie, z soczystymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Koniecznie je wypróbujcie. Polecam. Składniki: Rozczyn: • 4 łyżeczki suchych drożdży(...)wlać gorące i roztopione masło. Dobrze połączyć i zrobić kruszonkę. 5. Dużą blachę o wymiarach 37 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. 6. Ułożyć połówki śliwek stroną rozciętą do góry, posypać kruszonką, płatkami migdałowymi i odstawić ponownie do wyrośnięcia na pół godziny. 7. Ciasto piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut
W mojej kuchnipysznym cieście, które upiekłam wczoraj. Was także zapraszam na to jesienne ciasto. Powstało ono z połączenia dwóch innych wypieków. Przyszło mi do głowy, że zestawienie cynamonu, śliwek i karmelu z ciastem drożdżowym będzie znakomicie smakować. I tak właśnie jest. Ciasto jest puszyste, ale wilgotne od karmelu i soku śliwkowego. Po prostu pyszne. Dajcie się namówić i zróbcie je w swoich(...)odstawić. 3. Śliwki pozbawić pestek, pokroić na ćwiartki. 4. Stolnicę oprószyć mąką, wyrobić ciasto. Rozwałkować na prostokąt. 5. Na płacie ciasta rozsmarować masę cukrowo-cynamonową. 6. Rozłożyć równomiernie śliwki. 7. Ciasto zwinąć w rulon. 8. Pokroić roladę na grubsze plasterki. Ułożyć je w blaszce o wymiarach 32x23, wyłożonej papierem do pieczenia. 9. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni
W mojej kuchniPrzepis ten dostałam od Hani i w moim domu nosi nazwę "Placek Hani ze śliwkami". Ciasto jest bardzo pyszne i rzekłabym podchodzi pod świąteczne. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniełyżeczką cukru. W misce wyrobiłam ciasto (mąka, cukier, jajko, drożdże, sól, masło), które następnie podzieliłam na 15 równych części. Z każdej zrobiłam płaski placuszek, na środku którego położyłam śliwkę. Ciasto zakleiłam, uformowałam kulkę. Wszystko pozostawiłam na 30- 40 min. do wyrośnięcia. Przed pieczeniem każdą bułkę posmarowałam roztopionym masłem i posypałam cukrem. Bułki wstawiłam na 30 min. do rozgrzanego na 150st
bastalenaJesienne kompozycje smakowe czas zacząć. A jak jesień to ciasto drożdżowe ze śliwkami. Nie wiem dlaczego, ale tak już mam. Jak jesień to śliwki i gruszki. Nie mówiąc już o dyni. Drożdżowe ciasto jest jednym z naszych ulubionych, a ulubioną częścią tego ciasta naszej Miśki jest kruszonka - ale to chyba każde dziecko tak ma. Najpiękniejsze w tym wszystkim jest(...)odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 1,5 h kruszonka wszystkie składniki na kruszonkę wyrabiamy ręcznie formę wykładamy papierem do pieczenia przekładamy wyrośnięte ciasto i wyrównujemy przekrojone śliwki (pozbawione pestek ;) ) układamy na cieście miąższem do góry - w zależności ile chcemy śliwek obsypujemy kruszonką i odstawiamy na ok 30 min pieczemy w temp
Gotowanie z pasją