Zaczęła się jesień więc pora na tarty, dziś ze śliwkami bo właśnie na nie mamy sezon. Delikatne kruche ciasto i kwaskowate śliwki zapieczone w słodkim, waniliowym budyniu... Polecam na jesienne wieczoru lub do popołudniowej kawy... Składniki na formę 24cm Ciasto: - 200g mąki krupczatki - 100g masła - 50g cukru pudru - 1 żółtko - 2 łyżki śmietanki 12% lub 18% (u mnie(...)czas mieszając, odstawiamy, dodajemy masło, mieszamy dokładnie, odstawiamy do ostygnięcia, do chłodnej masy dodajemy żółtko i olejek waniliowy i mieszamy aż będzie gładka masa, wylewamy na spód ciasta, wykładamy pokrojone wcześniej śliwki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut, u mnie 5 ostatnich minut piekłam tylko na górnej grzałce. Wyciągamy i studzimy ciasto, najlepsze jest
Wypieki ReneDziś upiekłam ciasto drożdżowe ze śliwkami. A dlaczego szarpaniec ? A dlatego, że ciasto nie było układane w blaszce a rwane na kawałki i w to ciasto wciskane były śliwki. Do ciacha kubek kawy, lub herbaty albo mleka i mamy propozycję na deser, kolację czy śniadanie. Drożdżówkę upiekłam w celu odstresowania się. Bo takie miałam nerwy, że hej. Dzwoniąc do jednej(...)Myślałam, że szlak mnie trafi, rozłączyłam się i poszłam do kuchni, zabrałam się za ciacho i stres minął. A ciacho jest - zapraszam :) dodatki : 500 g śliwek węgierek 2 łyżki mąki cukier puder do posypania ciasta ciasto : 1/2 szk cukru kokosowego Kłos-Pol 3 szk mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol 1 szk mąki orkiszowej 1/3 kostki masła
Ewa w kuchniDziś zapraszam na ciasto ze śliwkami. Kruche, wykończone bezą z orzechami włoskimi. Moje ulubione. Kruche ciasto: 5 żółtek 2/3 szklanki cukru pudru 1 płaska łyżeczka cukru migdałowego (można pominąć) 200 g zimnego masła ok. 2 szklanki mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Owoce i beza: oraz 600-700 g świeżych śliwek 5 białek szczypta soli 3/4 szklanki cukru kryształu(...)ciasta szybko zagnieść. Zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Średnią prostokątną blachę wyłożyć papierem, wylepić dno ciastem. Ułożyć na budyniu połówki śliwek brzuszkami do dołu. Włożyć na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 o C. W tym czasie zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać
Czerwień i błękitCiasto ze śliwkami Składniki: 1 1/4 szklanki mąki ryżowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 1 1/2 szklanki mleka ryżowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 suszonych śliwek 10 daktyli bez pestek miód/agawa 3 łyżki wiórek kokosowych śliwki ( ilość w zależności od wielkości, tak by pokryły całe ciasto, ja dałam(...)dodać mleka. Jeśli natomiast ciasto jest zbyt rzadkie, należy dodać mąki. Tortownicę, 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do temp 180 °C. Przygotowane ciasto przełożyłam do tortownicy, na wierzchu ułożyłam śliwki, posypałam wiórkami kokosowymi i delikatnie polałam agawą, (polecam również miód). Ciasto wstawiłam do piekarnika na 50 min, temp 180 °C. (ciasto wypiekamy do suchego patyczka
nietadietaKruche ciasto z bezą i śliwkami Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto na kruchym spodzie z puszystą bezą i śliwkami. Idealne do kawy w piękne letnie popołudnie. Jest naprawdę pyszne, lekka kwaskowatość śliwek świetnie komponuje się ze słodką bezą i rozpływającym się w ustach ciastem. Polecam! Do wypieku ciasta użyłam foremki o wymiarach(...)DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kruche ciasto z bezą i śliwkami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemJeśli macie ochotę zaskoczyć swoich gości, to przygotujcie efektowne ciasto czekoladowe ze śliwkami. Ciemne ciasto kontrastuje z jasnym, na to śliwki i pyszna kruszonka, nie trzeba nic więcej no chyba że jeszcze kawka ☺ Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniePuszyste, wilgotne ciasto na maślance dzisiaj z dodatkiem śliwek , już chyba ostatnie ciasto ze śliwką tej jesieni ;) Czas pieczenia: 1 godz. 15 minut Wymiary blaszki: 24 x 29 cm Temp. pieczenia 175 st. Składniki: 2/3 kostki masła lub margaryny 1 czubata szkl. cukru 1 op. cukru waniliowego szczypta soli 4 jajka 5 łyżek mąki ziemniaczanej 350 ml maślanki(...)Ucierając , kolejno wbij jajka, dosyp mąkę ziemniaczaną, dodaj maślankę i skórkę z cytryny. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami domieszaj do ucieranej masy. Śliwki umyj, rozetnij , wyjmij pestki. Formę wyłóż pergaminem. Napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Należy piec 1 godzinę i 15 minut.. Upieczone przestudzone ciasto oprósz cukrem pudrem
Różne smaki w kuchniPuszyste, wilgotne ciasto na maślance dzisiaj z dodatkiem śliwek , już chyba ostatnie ciasto ze śliwką tej jesieni ;)Czas pieczenia: 1 godz. 15 minutWymiary blaszki: 24 x 29 cm Temp. pieczenia 175 st. Składniki: 2/3 kostki masła lub margaryny 1 czubata szkl. cukru 1 op. cukru waniliowego szczypta soli 4 jajka 5 łyżek mąki ziemniaczanej 350 ml maślanki skórka(...)Ucierając , kolejno wbij jajka, dosyp mąkę ziemniaczaną, dodaj maślankę i skórkę z cytryny. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami domieszaj do ucieranej masy. Śliwki umyj, rozetnij , wyjmij pestki. Formę wyłóż pergaminem. Napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temo. 175 st. Należy piec 1 godzinę i 15 minut.. Upieczone przestudzone ciasto oprósz cukrem pudrem
Słodkości i nie tylkoMagda Słodkie i dojrzałe śliwki aż proszą się o częste stosowanie w tym jesiennym sezonie. Śliwki są dla mnie bardzo wdzięcznym owocem, świetne na słodko, pyszne do mięsa, na surowo, pieczone, duszone. Ja już do tej pory zjadłam dobrych kilka kilogramów tych pyszności. W dzisiejszej odsłonie mały wypiekowy eksperyment – chciałam coś innego niż placek kruchy, który uwielbiam oczywiście. Postawiłam(...)zmieszamy tą pierwszą. Połowę gotowego ciasta wlewamy do keksówki, na tą połowę układamy równomiernie połowę przygotowanych śliwek oraz posypujemy połową przygotowanej kruszonki. Na to wylewamy drugą połowę ciasta, układamy śliwki i równomiernie rozsypujemy kruszonkę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy około 55-60 minut, ale polecam sprawdzić je patyczkiem – wbity w środek i wyciągnięty
Smaczna Stronalubiana pychotka vel pani walewska. Moja pysznotka wygląda bardzo podobnie, jednakże w smaku mocno się różni, zaryzykowałabym stwierdzenie, że jest jeszcze lepsza:) A jaka jest? Dwie warstwy kruchego ciasta ze śliwkami i chrupiącą, orzechową bezą, przełożone delikatnym kremem na bazie serka mascarpone! Ciasto najlepsze jest drugiego dnia, kiedy kruche blaty nabiorą wilgoci, wówczas po prostu rozpływa się w ustach! Ponieważ(...)śliwki umyć, wypestkować, podzielić na ćwiartki. Białka ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Podpieczone ciasta wyjąć z piekarnika, na wierzchu ułożyć pokrojone śliwki, następnie pianę z białek, wierzch obu ciast posypać orzechami. Włożyć z powrotem do piekarnika, obniżyć temperaturę do 150 stopni, piec jeszcze około 1,5 godz. - beza powinna być jasna, ale krucha i chrupiąca
6niebojedną połówkę jeszcze na pół. Mamy w ten sposób 3 części ciasta. Do jednej mniejszej części dodać kakao i zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić około 1 godziny. Warstwa owoców 1 kg śliwek 1/2 szklanki wody 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Śliwki umyć, usunąć pestki. Włożyć do rondla i podgrzać. Mąkę ziemniaczaną rozrobić(...)stopniowo cukier. Kiedy piana jest już ubita dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Składanie ciasta: Największą część ciasta wykładamy na dno blachy o wymiarach 23x38 cm, a następnie wykładamy śliwki. Ciemne ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach na warstwę śliwek. Wykładamy pianę i na nią ścieramy ciasto jasne. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50-60 minut
O kuchni z uczuciemmnie nie ma jesieni bez ciasta drożdżowego ze śliwkami. Śliwki powoli się kończą, a ja zapomniałam o tym cieście i zajęłam się innymi... Ostatnio myślałam, że bardzo dawno nie piekłam nic drożdżowego, a wtedy od razu przypomniałam sobie o tym ze śliwkami! Od razu wzięłam się za pieczenie :) Ten aromat unoszący się w domu...Uwielbiam! CIASTO DROŻDŻOWE Z CYNAMONEM(...)rozpuszczenia i odstawiamy na ok. 15-20 minut. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości, na ok. 1-1,5h. Następnie przekładamy ciasto do blaszki, na wierzchu układamy śliwki i posypujemy cukrem. Pozostawiamy na ok. 15-20 minut, po czym wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 30-40 minut (do suchego patyczka
chili & sugargotowane knedle. Śliwki rozkrajamy do połowy i usuwamy pestki. W miejsce pestki wkładamy kostkę cukru. Z ciasta robimy wałeczki , kroimy na kawałki, rozpłaszczamy na dłoni, na środku kładziemy śliwkę, otulamy ją ciastem, formując okrągłe knedle. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy 3 minuty od chwili wypłynięcia. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową. W zasadzie knedle już sa gotowe do podania z masłem(...)przez nie wytworzony sprawił, że nie odczuwa się braku masła, czy śmietany. Jak dla mnie jest to kolejna, wspaniała wersja zawsze mnie intrygującego połączenia – ziemniaków ze śliwkami – czyli knedli. Warto wspomnieć o cieście. Skorzystałam z przepisu na ciasto od Ani z bloga Różowa Patera (Knedle z truskawkami z ciasta ziemniaczano-serowego). Dodatek twarogu sprawia, że jest ono mięciutkie
mojewypiekiinietylkoDługi czas przymierzałam się do zrobienia tego ciasta aż w końcu udało mi się namierzyć w sklepie suszone śliwki. No i stało się. Ciasto wylądowało u mnie w lodówce i muszę stwierdzić, że połączenie śliwek wymoczonych w alkoholu z czekoladą to jest to. Dawno już żadne ciasto mi nie smakowało jak to. Zdecydowanie muszę powtórzyć ten wypiek na święta(...)odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie miksujemy masło z cukrem aż się połączą i na koniec dodajemy po łyżce budyniu. Do gotowej masy wsypujemy wymoczone śliwki i mieszamy wszystko. Gotowe ciasto gdy ostygnie pokrywamy masą. Polewa: Masło roztapiamy w garnku na piecu, dodajemy cukier puder i kakao. Mieszamy wszystko razem i zdejmujemy z pieca. Należy uważać aby margaryna
ciastkarnia na kruchym spodzieCiasto cynamonowe z białą czekoladą i śliwkami przygotowałam na bazie przepisu na ciasto z białą czekoladą i truskawkami. Dodatek białej czekolady sprawia, że wnętrze tego wypieku jest miękkie i słodkie, bez dodatku zbyt dużej ilości cukru. Śliwki i cynamon idealnie ze sobą współgrają, a samo ciasto przygotowuje się łatwo i dość szybko. Przepis do wykorzystania w formie o wymiarach 20x30cm(...)Ciasto cynamonowe z białą czekoladą i śliwkami Składniki: 300g mąki pszennej 100g białej czekolady 100g masła 100ml mleka 80g cukru (może być w całości domowy cukier waniliowy) 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 400g śliwek (lub tyle, aby wyłożyć połówkami wierzch ciasta) cukier puder do oprószenia Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze
Smakołyki Bereniki