godzinę, aby trochę nim "naciągnęły". Ale od razu mówię, że nie jest to konieczne i składnik ten spokojnie można pominąć ;). Zamiast gruszek świetnie pasować tu będą jabłka lub śliwki. Ciasta wychodzi spora blacha, na pewno więc wystarczy, by zaspokoić nawet największy głód na czekoladowe ciacho ;). Polecam :). PS. Czy też macie wrażenie, że na blogu powiało już jesienią...? Składniki
Opowieści z piekarnikaprzetrzeć przez sito. Przecier powinien być gęsty, w przypadku, gdyby był zbyt płynny należy go zagęścić przez gotowanie. Serek rozmieszać delikatnie ręczną trzepaczką (serka mascarpone nie ubijamy), połączyć ze śliwkami. Ciasto przekroić w poprzek na dwie części. Ja wyrównałam brzegi ciasta. Delikatnie nasączyć naparem z herbaty. Jeden blat posmarować kremem (2/3 kremu), przykryć drugim blatem. Całość posmarować pozostałym
królestwo garówstanie zrobić ciasto drożdżowe z owocami. Chociaż dla mnie najistotniejszym elementem ciasto drożdżowego jest... ... kruszonka! Im więcej tym lepiej... Owoców sezonowych nie brakuje, więc moje ciasto ma w sobie śliwki ;) Można dać jabłka lub brzoskwinie. Męski drożdżowiec ze śliwkami Składniki: 5 jajek 10 dag drożdży 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka letniego mleka(...)Wszystkie składniki przykrywamy ściereczką i wstawiamy na 3 godziny do ciepłego pomieszczenia. Nie mieszamy! Po 3 godzinach ciasto mieszamy łyżką i wylewamy na dobrze natłuszczoną blachę. Na ciasto wykładamy śliwki i posypujemy kruszonką. Ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę 180 stopni. Tak pieczemy 60 minut. Kruszonka: 20 dag mąki 12 dag masła 10 dag cukru Wszystkie
Lawendowe NieboUbijamy aż cukier się rozpuści, dodajemy mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy. Połowę ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki (23x33), posypujemy kaszą manną (wchłonie sok ze śliwek). Na cieście układamy połówki śliwek, a na nie bezę. Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika. Pieczemy ok 40 minut w 180 st. C var widgetParams = "{ 'Id':'1914fb15-0ac0-4810-b1b8-9295b9b79433
Cynamonowe szczęścieZamarzyło mi się ciasto ze śliwkami. Trochę kruche, ale jednocześnie sycące, zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Mąż stwierdził, że jest zadziwiająco dobre. Trochę przypomina zapiekankę z kaszy, trochę kruche ciasto. Sezon na śliwki w pełni, spróbujcie więc koniecznie. Składniki (na blachę 25cm x 25cm*) - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej - 2 szklanki wody - 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki(...)wykładamy śliwki, lekko wciskając je w kaszę. Posypujemy pozostałą 1/3 kaszy i cukrem. Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach. * Jeśli użyjemy większej blachy, ciasto wyjdzie po prostu niższe. Warto wtedy dodać trochę więcej śliwek
Smakuje zdrowoSzybkie i smaczne ciasto ze śliwkami, najlepiej smakuje jeszcze na ciepło. Zamiast śliwek możemy użyć dowolnych owoców. Składniki: Ciasto kruche: 50 dkg mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru szczypta soli 20 dkg margaryny 3 żółtka 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto: 50 dkg śliwek cukier do posypania śliwek cynamon do posypania śliwek cukier puder do posypania ciasta(...)Śliwki myjemy, usuwamy pestki, połówki śliwek układamy równomiernie na placku i posypujemy cukrem i cynamonem. Rozwałkowujemy drugi placek i przykrywamy nim śliwki. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40-50 minut. Jak ciasto lekko przestygnie to posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO
Kuchnia u BietkiOstatnio w gościach zostałam poczęstowana pysznym wilgotnym ciastem ze śliwkami. Okazało się, że to ciasto na maślance. Robiłam już takie wielokrotnie ale z trochę innych proporcji. Tamto tak mi zasmakowało, że musiałam je upiec i przy pierwszej okazji kupiłam śliwki. Pierwszy raz zrobiłam kruszonkę nie na maśle ale na oleju i okazało się, że faktycznie jest lepsza: mniej twarda(...)ubić z cukrem. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i maślankę. Zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Wylać do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Śliwki przepołowić i układać na cieście skórką do dołu. Mąkę, kokos, cukier i olej zagnieść palcami i posypać ciasto. Piec w 180*C około 45 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapieczenia 5 żółtek (białka zachować do bezy) 40g cukru Warswa budyniowa: 1 budyń śmietankowy (40g) 2 łyżki cukru 500 ml mleka Śliwki: 850 g śliwek węgierek Beza: 5 białek 250 g cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej płatki migdałowe lub zmielone orzechy Spód: Do miski wsypać dwie mąki, proszek do pieczenia, cukier oraz dodać pokrojone(...)podziurkować widelcem. Ciasto piec w piekarniku ok. 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia w temp. 160 stopni Celsjusza. Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i wyłożyć na upieczone ciasto. Śliwki umyć, usunąć pestki, a następnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i ułożyć na warstwie budyniowej. Białka wlać do czystej miski, rozmiksować. Następnie należy porcjami dodawać cukier. Po dodaniu cukru należy
Receptura smakuCiasto na paluszkach francuskich z kremem mascarpone, owocami i galaretką to przepyszna propozycja na delikatny deser, który można modyfikować na mnóstwo sposobów. Ja co raz zmieniam owoce i smaki galaretek. Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu, takie lekkie oraz orzeźwiające. Krem rozpływa się w ustach i idealnie łączy z resztą składników. Zresztą sami spróbujcie! Ciasto na paluszkach francuskich z kremem(...)płaskie) kilka kropel aromatu waniliowego/esencji waniliowej (opcjonalnie) Wierzch: 2 opakowania galaretki (u mnie zielona kiwi i przezroczysta owoce tropikalne; obie na 500 ml wody) owoce (u mnie borówki i śliwki) Ciasto na paluszkach francuskich z kremem mascarpone, owocami i galaretką - przygotowanie: Galaretki przygotować zgodnie z opisem zmieszczonym na opakowaniu i po ostudzeniu schłodzić w lodówce. Przygotować krem. Śmietankę
Di gotujeKnedle to mój ulubiony obiad z dzieciństwa, na początku lata z truskawkami, nieco później ze śliwkami. Najlepsze w knedlach chyba było to, że moja mama pozwalała nam je lepić razem z nią – kuchnia była po takim naszym lepieniu w opłakanym stanie, ale ile z tego było frajdy! :) Podane składniki wystarczą na 10 dużych sztuk. Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków(...)wodzie ziemniaki przeciskamy przez praskę – im dokładniej to zrobimy tym gładsze będzie ciasto. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodajemy masło. Kiedy nieco przestygną dodajemy mąkę i jajko i wyrabiamy ciasto. Śliwki przekrawamy na połówki i drylujemy. Moje były wyjątkowo duże, więc zamiast całej śliwki, ulepiłam knedle z połówek. W razie potrzeby podczas lepienia podsypujemy knedle mąką. Knedle gotujemy w osolonej
CiastkozercyJesień witam pyszną tartą ze śliwkami. Tym razem śliwki w duecie z kruszonką i czekoladą, na wyjątkowo kruchym i delikatnym cieście. Jeśli zostało Wam ze smarzenia trochę powideł, to też będzie jak znalazł). Dzięki tej tarcie zyskacie uznanie najbardziej wymagających gości. Chociaż to nie jest takie pewne… moje dzieci nią po prostu pogardziły! Nic to, wiecej(...)cukru 45 g masła 55 g mąki Wszystkie składniki rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodatkowo 4 łyżki powideł śliwkowych 60 g startej gorzkiej czekolady ok. 500 g śliwek Podpieczone ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi i posypujemy startą czekoladą. Układamy połówki śliwek w pozycji półpionowej, całość posypujemy kruszonką. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy, studzimy. Możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego
Mia Cucina SofietaSkład Popcorn pikantny do mikrofalówki Popcorn mega ostry do mikrofalówki Pomysły na przekąski z popcornu Słodko-pikantne kule z popcornu – można gotowy popcorn obtoczyć w podgrzanej masie do ciast, np. kajmakowej, kukułce, advocat wymieszanej z niewielką ilością masła, obtoczyć i przygotować słodko-pikantne kulki (podobnie jak rafaello) Popcorn w czekoladzie – wystarczy gotowy popcorn obtoczyć w roztopionej białej(...)ostro z szynką dojrzewającą – do gotowego popcornu można wrzucić kawałki szynki dojrzewającej. Popcorn z boczkiem i suszonymi śliwkami – zgrilluj plasterki boczku, wrzuć do miski z popcornem, dodaj śliwki. Ciasta, ciasteczka, babeczki, muffinki z popcornem – jest masa przepisów na ciasteczka z popcornem i bakaliami. Rozejrzyjcie się, spróbujcie, ja mam na liście;) Sernik z popcornem i solonym karmelem
Zasmakuj Kuchnispodu i brzegów formy. Odciąć wystające za krawędzie kawałki ciasta. Na spód tarty wysypać bułkę tartą a następnie wyłożyć umyte, osuszone i pokrojone na ćwiartki śliwki. Zostawić na 30-45 minut aby ciasto wyrosło w temperaturze pokojowej(...)Piekarnik nastawić na 220 stopni wkładając do środka blaszkę lub kamień do pizzy. W miseczce mieszamy żółtka, śmietanę i 60-65 g cukru. Do nagrzanego piekarnika wstawić wyrośnięte ciasto ze śliwkami, które przed włożeniem do piekarnika należy posypać 1/3 cukru czyli około 30-35 g. Pieczemy spód ze śliwkami około 5 min. Wyjmujemy i polewamy masą jajeczną i wkładamy
UgotujmyTo.plpiasku. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia . 2/3 części ciasta wysypać do blaszki , lekko ugnieść . Podpiec w 180'C do lekkiego zrumienienia (ok 10 min ) Przestudzić . Ciasto posypać bułką tartą. Śliwki umyć , wypestkować . Połówki owoców ułożyć na cieście skórką do dołu. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając wsypywać stopniowo cukier , wlać olej i dodać cynamon(...)mąkę . Pianę wyłożyć na śliwki , a na piane wysypać równą warstwą pozostałe ciasto. Piec ok 45 - 50 min aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenka