szklanki wody Masa śmietanowa: 500 ml. śmietanki 30 % 250 g. serka mascarpone 1 łyżka żelatyny 1/4 szklanki ciepłej wody Wykonanie: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać i dodać margarynę, posiekać nożem, na koniec wbić żółtka i wszystko zagnieść. Tak przygotowanym ciastem wykleić blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić na co najmniej 30 minut do lodówki(...)kostkę brzoskwinie i wymieszać. Wstawić do lodówki i zostawić, aż zacznie tężeć. Na blaszce ułożyć ciasto kruche, następnie wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Przygotować masę śmietanową. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i zostawić do przestudzenia. Śmietanę ubić, dodać serek mascarpone i jeszcze chwilę ubijać. Łyżkę masy dodać do żelatyny i dobrze wymieszać. Następnie żelatynę dodawać
Agusiowe smakołykiprzygotowanej formy wysypać maliny i delikatnie zalać je zimną galaretką. Maliny odstawić, by galaretka dobrze zastygła (ja wstawiłam je do zamrażarki). Masa śmietanowa: 750 ml śmietany; 750 g serka mascarpone; 4 łyżki cukru kryształu; 1 op.cukru waniliowego; Do dobrze schłodzonej(...)śmietany dodać cukier kryształ i cukier waniliowy. Śmietanę ubijać do momentu aż będzie gęsta, ale nie sztywna. Następnie do śmietany dodać zimne serki mascarpone i ubijać do zwartej jednolitej masy (ale nie za długo). Dolny blat ciasta posmarować cieniutko kremem śmietanowym. Na krem wyłożyć zastygniętą galaretkę z malinami (formę odwracamy do góry dnem bezpośrednio na biszkopt z kremem, zdejmujemy delikatnie
In my kitchenfont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszne, bananowe ciasto idealny deser na upalny dzień Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)language:EN-US;} Składniki: 700g jogurtu bananowego 250g serka mascarpone 3 galaretki o smaku owoców egzotycznych Delecta (ananas, mango, melon) + 2 sztuki na górę ciasta 7-8 bananów 360g herbatników czekoladowych 70g masła Przygotowanie: Ciasteczka zmiksować w malakserze lub rozdrobnić kulką do ciasta w misce dodać rozpuszczone masło. Zagnieść ciasto, wylepić dno tortownicy wcześniej wyłożonym papierem do pieczenia. Schłodzić
W garach u Gosiowsianych olej do smażenia 300 g pieczarek 1 łyżeczka musztardy łyżka masła Wykonanie: Kaszę gotujemy na sypko. Ostudzoną kaszę miksujemy blenderem, dodajemy serek mascarpone, posiekany drobniutko czosnek, roztrzepane jajka oraz otręby owsiane dokładnie mieszamy składniki. Łyżką nabieramy ciasto które kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Placuszki smażymy po 5 minut z każdej strony. Wykładamy na ręcznik kuchenny do odsączenia z nadmiaru tłuszczu
kgwjanczewoczekoladą białą, żeby je delikatnie posłodzić. Myślę że to ciasto, idealnie nadaje się dla dzieci, bo to prawie same gruszki, tyle że pieczone Składniki na dużą blachę 38 cm x 25 cm: 2,5 szklanki mąki krupczatki 250 gr zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 gr serka mascarpone tym razem dodałam jogurt grecki – lepsze z serkiem jest(...)białej czekolady Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać lekko ostudzoną czekoladą ciasto. Smacznego! Gruszkowe Love Gruszkowe Love listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2,5 szklanki mąki krupczatki 250 gr zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 gr serka mascarpone tym razem dodałam jogurt grecki - lepsze z serkiem jest jednak :) 2 łyżki cukru pudru 1 jajko
moj przepis naponuro, dlatego zapraszam Was na pyszny torcik. To połączenie delikatnego serka mascarpone, śmietanki i owoców daje prawdziwą radość dla podniebienia. Do tego filiżanka ulubionej kawy. Pozwólcie sobie na chwilę relaksu. ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Torcik owocowy z mascarpone Składniki duża paczka podłużnych biszkoptów 500 g serka mascarpone (z lodówki) 250 g śmietanki 30 lub 36 % (z lodówki) 100 g miodu(...)cytryny 40 g wiórków kokosowych Owoce do dekoracji : kiwi, mandarynki, ananas, maliny, truskawki, granat (ulubione owoce) Instrukcje Mascarpone razem z kremówką przekładamy do miski, dodajemy sok z połówki cytryny oraz miód, wszystko ubijamy na krem. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Dno okrągłej formy o średnicy 22 cm wykładamy biszkoptami, lekko nasączamy sokiem z cytryny (sok z połówki cytryny rozcieńczamy kilkoma
To co lubię - gotuję i polecamtakże jeśli chodzi o ciasto. I tak też powstało Banuti (nazwa wymyślona przez siostre ;) ). Składniki: (na duża blaszkę 25x36 cm) Na biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na krem: 400 ml śmietanki 30 % 300 g kremu Nutella 250 g serka mascarpone Na masę śmietanową
My sweet a lifetruskawki już trwa, warto zrobić sobie taką owocową przyjemność. Polecam! Podobnego kremu użyłam w też tych ciasteczkach z ciasta francuskiego i w tym deserze z rabarbarem. składniki - 2 - 3 porcje 250 g serka mascarpone 200 g zimnej śmietanki 30% 2 łyżki ksylitolu 250 g truskawek przygotowanie Truskawki umyć, odciąć szypułki, odłożyć kilka
Stare Garyowoców. Składniki jakie będą nam potrzebne do wykonania musu i masy: 05,kg mrożonych malin 05,kg mrożonych truskawek 500g serek mascarpone 200ml śmietanki 36% żelatyna cukier puder 2 galaretki owocowe (malinowa, truskawkowa) Na spód mamy kilka możliwości: - ciasto kruche - mus truskawkowy - herbatniki skruszone z masłem Wybór należy do ciebie, ja upiekłam ciasto kruche. Herbatniki połóż na dnie blaszki(...)przestudzeniu wylej na herbatniki lub na dno blaszki. Wstaw do lodówki na 1,5 godz. Przygotuj żelatynę, 3 łyżeczki rozpuść w 1/3 szklanki wody, przestudź. Do misy włóż serek mascarpone, dodaj pół szklanki cukru pudru, wymieszaj (Serek powinien mieć temp. pokojową). śmietankę ubij i powoli dodawaj do serka, mieszaj. Dodawaj stopniowo żelatynę. Masę wyłóż na galaretkę.Wstaw do lodówki. Przygotuj
Kurnikowoimprowizacja, ale efekt końcowy przepyszny :) Składniki: CIASTO: 3 jajka 1/2 szklanki cukru opakowanie 16 g cukru wanilinowego 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao 2 łyżki oleju KREM: 1,5 czubatej łyżeczki żelatyny 200 g śmietany kremówki 30% 1,5 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone DODATKOWO: 4 nieduże dojrzałe banany(...)sztywno, pod koniec dodałam cukier puder. Nie przerywając miksowania wlałam strużką (bezpośrednio na łopatki miksera) przestudzoną żelatynę. Ubitą śmietanę wymieszałam z serkiem mascarpone. Banany umyłam. 3 z nich obrałam i pokroiłam w niezbyt grube ukośne plasterki. Wystudzone ciasto przekroiłam na dwa blaty. Dolny blat ułożyłam na paterze, rozsmarowałam na nim około 1/3 masy śmietanowej. Na niej rozłożyłam plasterki banana
Kuchenne zapiski Edytymarzenie idealne dla osób poszukujących mocno kokosowych smaków. Gwarantuję że na jednym kawałku się nie skończy. Składniki: Ciasto: 5 jaj 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki budyniu śmietankowego 3/4 szklanki cukru Masa kokosowa: 1/2 litra śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 5 łyżek likieru kokosowego Canari 1/2 szklanki wiórek kokosowych białych 4 łyżki cukru pudru Poncz: 150 ml przegotowanej(...)czekoladę , odczekamy chwilę i mieszamy do rozpuszczenia.Zimną masę wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia miksujemy do uzyskania puszystego kremu MASA KOKOSOWA: Dobrze schłodzoną kremówkę łączymy z serkiem mascarpone cukrem pudrem i likierem kokosowym, miksujemy do uzyskania gładkiego kremu, pod koniec wsypujemy wiórka i mieszamy. PRZEŁOŻENIE: Jeden płat biszkopta nasączamy połową ponczu, smarujemy kokosowym kremem, przykrywamy drugim blatem
Wanilia i Kardamonilość kakao, mąką pszenną . Powstanie wtedy tradycyjna, słodka kruszonka. Przepis znajdziesz tutaj . Ciasto parzone. O cieście parzonym rozpisywałam się już w artykule Ciasto parzone – podstawowe informacje . Pokrótce opowiem, że jest to ciasto, które swój wzrost zawdzięcza dużej zawartości wody. Proporcje tego ciasta są tak dobrane, aby ciasto zachowało swoją konsystencję pomimo dużej zawartości płynów. Jednocześnie wiem, że moim czytelnikom(...)ognia i dalej chwilkę mieszamy. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia. W między czasie przygotowujemy blaszkę. Do ochłodzonego ciasta dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszając masę po każdym z nich. Musimy uważać, aby nie rozrzedzić za bardzo ciasta. Ciasto ma odpowiednią konsystencję, gdy jego wierzchołek opada swobodnie (a nie spływa) z pałki lub szpatułki. Teraz formujemy ciasto na wcześniej przygotowanej blaszce, w małe
SmartBake.plPrzygotowanie takiego ciasta jest bardzo proste a efekt końcowy wyśmienity. składniki na tortownicę 26 cm 2 jajka 1/3 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 100 g dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki 4 banany 250 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 1/3 szklanki cukru(...)serek mascarpone i wszystko miksujemy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę przekładamy na pokrojone banany i dokładnie ją rozprowadzamy. Na masie układamy ciastka delicje. Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość wody do 500 ml ) i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę wstawiamy do lodówki aby lekko stężała. Na delicje wlewamy chłodną, lekko tężejącą galaretkę a następnie ciasto wstawiamy
Smakowite DaniaMalinowa chmurka – to ciasto, którego nie da się nie kochać ;) Kruchy spód (możecie zastąpić go ewentualnie herbatnikami lub pokruszonymi ciasteczkami owsianymi wymieszanymi z masłem, jak np. w tym przepisie: Sernik na zimno z malinami (z serka mascarpone) ) połączony z malinami, galaretką, kremem i bezą to prawdziwy raj dla podniebienia ;) W sezonie można użyć świeżych malin, a przez resztę roku(...)malinami: 800 g malin (świeżych lub mrożonych) 4 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody) 1 litr wrzącej wody Składniki na krem: 500 ml śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki żelatyny 50ml gorącej wody Składniki na bezę z migdałami: 4 białka z jajek klasy M, w temperaturze pokojowej szczypta soli
Kulinarne PrzebojeKeto malinowa chmurka doskonale sprawdza się na różnego rodzaju przyjęciach i uroczystościach, o czym świadczy fakt, że zawsze znika ekspresowo z patery z ciastem. Składniki – keto malinowa chmurka (forma 25×30 cm): Składniki na ciasto kruche: 4 żółtka 75 g zimnego masła 160 g mąki kokosowej Składniki na bezę: 4 duże białka 120 g erytrytolu zmielonego na puder(...)gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Składniki na krem: 400 ml schłodzonej śmietany kremówki (36%) 250 g zimnego serka mascarpone odrobina wanilii opcjonalnie słodzik do smaku ( ksylitol , erytrytol, stewia ) – u mnie bez słodzików Przygotowanie ciasta kruchego: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji. Uważnie oddzielić żółtka od białek, które należy schłodzić przed przygotowaniem bezy
Ola la LCHF