patyczka). Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź w tortownicy. Zimne wyjmij z formy i przekrój na 4 blaty (ostatni będzie wypukły, gdyż ciasto urośnie "z górką"). Krem czekoladowy 100 g. gorzkiej czekolady 200 g. serka mascarpone 150 g. śmietanki 36% 1 op. śmietan-fixu (9 g.) 1 łyżeczka cukru pudru Czekoladę połam na kostki w włóż do małego rondelka(...)serka mascarpone skórka otarta z połówki limonki Żelatynę zalej wodą, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Sok z buraków podgrzej, aby był mocno ciepły (nie doprowadź do zagotowania!). Zdejmij z ognia i przełóż do gorącego soku napęczniałą żelatynę. Odstaw na minutę a następnie mieszaj, aż żelatyna całkiem się rozpuści w soku. Odstaw i czekaj, aż "galaretka" zacznie tężeć. Mascarpone zmiksuj
Delicious Placełyżek ciasto przełożyć do foliowego woreczka. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie za pomocą woreczka wycisnąć ciasto, tworząc wzór żyrafy. Przygotowane ciasto piec około 7 minut. W międzyczasie do pozostałego ciasta dodać gorzkie kakao i za pomocą miksera (na wolnych obrotach) połączyć je z surowym ciastem. Na podpieczony jasny wzór wylać ciemne ciasto. Całość ponownie wstawić(...)Gorący biszkopt przełożyć do góry nogami na ręcznik kuchenny, oderwać papier do pieczenia i delikatnie zrolować ciasto. Pozostawić w takiej pozycji do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować nadzienie: schłodzoną śmietanę ubić na dosyć sztywną pianę. Pod koniec ubijania (partiami!) dodawać serek mascarpone i cukier puder. Przygotowanym kremem przełożyć roladę biszkoptową. Na samym końcu ułożyć umyte i osuszone borówki. Zrolować roladę
Ugotowaćbudyniu waniliowego bez cukru - 1 litr mleka - 6 łyżek cukru - 227g masła (temp. pokojowa) - 250g serka mascarpone - opcjonalnie 2 łyżki alkoholu Dodatkowo: - ok. 600g świeżych malin - 2 galaretki malinowe - 700ml wrzątku na dwie galaretki (w chłodne dni można dać więcej wody) Dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche i gotujemy budyń. Ja zrobiłam więcej ciasta do sernika jagodowego , więc miałam już gotowe(...)ciasto, wykładamy nim formę włącznie z bokami (ciasto, które zostanie zamrażamy), równamy powierzchnię, gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 20 – 25 minut. Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia. Rozpuszczamy dwie galaretki – studzimy. Szykujemy masę budyniową. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodajemy serek mascarpone i 2 łyżki alkoholu (niekoniecznie, ale zaostrzy
mojewypiekiinietylkocytrynowy 1 opakowanie, serek mascarpone 250 gram, banan 2 sztuki, sok z cytryny 1/2 łyżeczki zimną margarynę posiekać z mąką, żółtkami,cukrem,zawinąć w folię i schować do lodówki na 60 minut użyłam swój domowy dżem jabłkowo-śliwkowy (jest u mnie w przepisach), dżem w misce wymieszać z kisielem cytrynowym silikonowa niska forma 26 cm, trochę ciasta zostawić na wierzch(...)wysypać kaszę owsianą lub fasolę czy groch, ciasto podpiec w 180 C z 17 minut, na lekko wystudzone ciasto wylać dżem z kisielem z pozostawionego ciasta na wierzch zrobić dekorację, piec w 180 C około 45 minut, tartę dobrze wystudzić dojrzałe mocno banany pokrojone w lasterki, sok z cytryny, serek mascarpone mikserem utrzeć na krem na zimną tartę rękawem cukierniczym
W Mojej Kuchni Lubięowocami. Piecze się je szybko, wystarczy kilkanaście minut, a kruchego ciasta można przygotować więcej niż potrzeba do jednorazowego wypieku - nie traci na wartości przechowywane w lodówce kilka dni, można je też podzielić na porcje i zamrozić. Tym razem babeczki wypełniłem delikatnym kremem z bitej śmietany i serka mascarpone. Do dekoracji użyłem truskawek i młodych listków mięty. Składniki: 2 szklanki mąki(...)szczypta soli na krem: 300 ml śmietanki 30 proc. 250 g serka mascarpone 4 łyżeczki cukru pudru +truskawki do dekoracji Sposób przygotowania: Do miksera wsypać przesianą mąkę, dodać cukier, szczyptę soli i zimne masło pokrojone w plastry. Całość jak najszybciej zmiksować, by masło nie zdążyło się rozgrzać. Ciasto przełożyć na stolnicę, szybko zagnieść w kształt wałka, zawinąć w folię spożywczą
W SMAKdodajemy kakao i migdały, ponownie razem mielimy. Masło rozpuszczamy w mikrofali i gorące wlewamy do zmielonych herbatników. Łączymy składniki widelcem. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek i delikatnie dociskając, wyrównujemy powierzchnię. Do pojemnika (dzbanka, plastikowej miarki) przekładamy serek mascarpone, śmietanę creme fraiche i wciskamy sok z cytryny – miksujemy blenderem z końcówką „żyrafą”. Cały czas miksując dodajemy porcjami cukier, a potem budyń(...)cytrynową. Mieszamy i przelewamy masę do foremek. Piekarnik rozgrzewamy do 175°C. Do blaszki lub żaroodpornego naczynia wlewamy (trochę powyżej połowy) wrzątek – wstawiamy na spód nagrzanego piekarnika. Foremki z ciastem wstawiamy do piekarnika i po 10 minutach obniżamy temperaturę do 120°C. Od tej pory pieczemy ok. 60 min. Upieczone pozostawiamy, przy uchylonych drzwiczkach w piekarniku ok. godziny. Wyjmujemy
mojewypiekiinietylkogotującą się wodą). Dodajemy śmietankę, mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej śmietany z czekoladą dodajemy śmietanę w proszku i ubijamy na gładką masę. składniki na masę z serkiem mascarpone: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru wykonanie: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek i miksujemy na gładką masę. dodatkowo(...)imbirem polewa czekoladowa wykonanie tortu: Na ciemnym, naponczowanym spodzie rozsmarowujemy dżem pomarańczowy z imbirem, wykładamy masę z białą czekoladą. Każde ciasto ponczujemy. Następnie dajemy jasny biszkopt, smarujemy go dżemem z czarnej porzeczki, wykładamy masę z serkiem mascarpone (trochę masy możemy zostawić na wykończenie). Na końcu kładziemy ciemny blat biszkoptu. Całość polewamy polewą czekoladową i dekorujemy wg uznania. (inspiracja z przepisu
Domowy Smak Jedzeniaświeżych drożdży 250 ml mleka 2 czubate łyżki serka mascarpone 100 masła 2 jajka 6 łyżek cukru 0,5 l jagód (świeże lub mrożone) 3 łyżki cukru pudru Składniki na lukier: ¾ szklanki cukru pudru sok z cytryny Instrukcje Do garnka wlewamy 200 ml mleka dodajemy masło, 5 łyżek cukru ,serek mascarpone , całość lekko podgrzewamy do czasu, aż składniki się rozpuszczą(...)łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki mieszamy w miseczce i odstawiamy do wyrośnięcia. W misce łączymy wszystkie składniki tj. mąkę, rozczyn i masę jajeczną. Wyrabiamy kilka minut mikserem. Wyrobione ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na godzinę. Jagody mieszamy z cukrem pudrem. Jeśli używacie mrożonych jagód, należy je wcześniej rozmrozić (najlepiej na sitku) i osączyć z nadmiaru soku. Łyżką
To co lubię - gotuję i polecamPrzepyszny, prosty i niewymagający wybitnych umiejętności cukierniczych tort który każdy potrafi przygotować :). Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu, zaskoczysz swoich gości i sprawisz bliskim przyjemność (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Blog kulinarny S9.PLskładniki:ciasto250 g mąki125 g margaryny1 żółtko jaja1 łyżka cukru pudru szczypta solikrem300 ml śmietany 30%250 g serka mascarpone100 g białej czekolady3 łyżki mielonych
Monia miesza i gotujeSkładniki Spód: 1,5 szkl. mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1,5 łyżki cukru 125 g masła 3 żółtka Masa serowa: 600 g serka mascarpone 200 g gorzkiej czekolady 150 g śmietany kremówki 30 % 180 g cukru 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki rumu Sposób przygotowania: Spód : mąkę wymieszać z proszkiem(...)ogniu ( nie można jej zagotować ). Do gorącej śmietanki dodać pokruszoną czekoladę. Mieszać do czasu , aż masa zrobi się gładka.Zdjąć z ognia. Serek mascarpone zmiksować z cukrem i jajkami. Wsypać mąkę , dolać rum. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim tortownicę. Na ciasto wylać masę serowo-czekoladową i wstawić do piekarnika nagrzanego
Słodkości i nie tylkomasłem i oprószyć mąką, przełożyć do niej ciasto i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni z termo obiegiem na około 45 minut. Upieczone ciasto wyjąć z tortownicy i odstawić do wystygnięcia. Ściąć wierzch ciasta, wydłubać z niego środek i go pokruszyć. Pozostały biszkopt przekroić w poprzek na pół. Ściąć brzegi ciasta. Żelatynę wsypać do miseczki, wlać do niej(...)Odstawić do ostudzenia. Śmietanę ubić z cukrem. Następnie dodać serek mascarpone i delikatnie ubić. Do śmietany dodać pulpę owocową. Tylko raz zamieszać. Herbatę wymieszać z rumem, sokiem z cytryny i cukrem. Ułożyć jedną część biszkotu, nąsączyć go, następnie ułożyć na nim 1/2 kremu. Przykryć drugim plackiem, nasączyć. Posmarować brzegi ciasta i kremem, resztę ułożyć na wierzchu – jak?, to zależy
królestwo garówcukier waniliowy 5 białek 0,5 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ciasto biszkoptowe: 2 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżka wody 4 czubate łyżki mąki pszennej 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 1 op serka mascarpone ( 250g) 5 łyżek cukru pudru 1 kubeczek śmietanki kremówki (200ml) 1 duży kieliszek adwokatu Dekoracja: 1 galaretka(...)przygotowujemy ciasto makowe: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną, dosypujemy cukier waniliowy, białka bijamy ze szczyptą soli oraz cukrem, stopniowo dosypujemy mak, oraz mąkę, dolewamy masło ciasto wylewamy do wyłożonej papierem blaszki i pieczemy na złoty kolor przez około 45 minut następnie cisto biszkoptowe: jajka wstawiamy na chwilkę do jak najcieplejszej wody z kranu, po czym wbijamy
Luźna Kuchniatygodniu w akcji "Ciasto na niedzielę" mamy właśnie muffinkowy temat:) składniki: suche: 300 g mąki pszennej 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli mokre: 2 jajka 250 ml jogurtu greckiego 150 g stopionego masła łyżeczka ekstraktu z wanilii krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone łyżka cukru pudru łyżka soku z cytryny ponadto: konfitura wiśniowa(...)byle jak" - masa będzie dość gęsta. Formę muffinkową wyłożyć papilotkami. Wykładać ciasto do 3/4 ich wysokości. Piec ok 15 minut (do tzw suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wyjąć, wystudzić. Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier i sok z cytryny, wymieszać z serkiem mascarpone. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. W środku każdej muffinki delikatnie wyciąć
6nieboserka mascarpone 100 g śmietany kremówki 3 łyżki likieru Amaraetto 2-3 łyżki ksylitolu/cukru Dodatkowo: 400 g truskawek 1/2 op. Tortengussu Wykonanie: w misie robota zagnieść mąkę z migdałami, ksylitolem i (zmielonym na cukier puder) z masłem pokrojonym na małe kawałeczki. Po kilku minutach mieszania, gdy powstanie masa o charakterze "mokrego piasku" dodać żółtko. Powstałą kulę ciasta owinąć folią(...)lodówce podłużną lub okrągłą foremkę wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto między arkuszem papieru do pieczenia i folią spożywczą do rozmiarów foremki. Zdjąć folię i przełożyć ciasto na papierze do foremki. Zdjąć papier. Obciąć nadmiary, ciasto gęsto ponakłuwać widelcem i piec w 170`C 20-25 minut do zrumienienia ubić serek mascarpone ze śmietaną kremówką, amaretto i cukrem wylożyć krem na wystudzony
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!