Naprawdę piękne, efektowne ciasto. A jeszcze jeśli jest to sernik? Każdy lubi sernik, prawda? Sernik z wiśniami Drukuj przepis Składniki250g serka mascarpone500g twarogu150g cukru5 jajek1 cukier waniliowy1 budyń waniliowy600g wiśni1 dżemix 1 cukier waniliowy1/2 szkl cukruspód160g herbatników2 łyżki miodu100g margaryny Sposób przygotowania Krok 1Tortownica o wym. 25 cm Krok 2Herbatniki zmielić , dodać margarynę i miód wymieszać(...)Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia . Przełożyć masę herbatnikową i dobrze ubić tłuczkiem lub łyżką . Krok 3 Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ser śmietankowy zmielić , dodać serek mascarpone , żółtka , budyń waniliowy , cukier i cukier wanilinowy , wszystko wymieszać mikserem. Na końcu dodać pianę i delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową wyłożyć na spód herbatnikowy i wyrównać. Piec w temp
CoolinarniePLsię do kremu. Moja tortownica ma średnicę 20 cm, ciasta starczy jednak spokojnie na kilka centymetrów większą. Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek mąki pszennej (około 65 g jeśli macie wagę) 4 łyżki kakao (płaskie) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 200 g śmietany kremówki 1 łyżka żelatyny 2 dojrzałe banany(...)dać mniej, gdyby banany okazały się bardzo słodkie). Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości wody (tyle, żeby była cała zakryta) i odstawiamy do napęcznienia. Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce serek mascarpone i mieszamy do połączenia. Banany miksujemy na ciapkę w blenderze, dodajemy do kremu i mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Do płynnej żelatyny dodajemy łyżkę kremu
Ciastkozercydzięki temu nie muszę się martwić, że odmiękną od nadzienia. Składniki na 6 sztuk na kruche ciasto: 130 g mąki 20 g ciemnego kakao 100 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli na nadzienie: 250 g serka mascarpone 100 ml schłodzonej kremówki łyżka cukru pudru 6-7 łyżek dżemu z czarnej porzeczki 50 g czekolady
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamasła 3 jajka 1 łyżka kako ok 6 posiekanych ciasteczek oreo Składniki na krem: 200 g śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 cukier wanilinowy 2 ciasteczka oreo posiekane bardzo drobno (tak, żeby zrobił się z nich pyłek) Wykonanie ciasta: Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, solą oraz kakao. Wszystko zmiksować na gładką masę
The Sweet Damselwersji z truskawkami. Trochę inne, mniej kwaśne ale równie dobre. Goście zachwalali. Pychotka Składniki: Ciasto: 3 żółtka 30 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy 150 g mąki pszennej 100 g masła Krem: 500 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru cukier wanilinowy 2 łyżeczki żelatyny Beza: 3 białka 3/4 szklanki cukru
Cukiernia Pychotkiwody 1,5 szklanki śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Krem śmietanowy z białą czekoladą: 200 g śmietany 36% 100 g białej czekolady 250 g serka mascarpone Dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe lub malinowe 3 szklanki wrzątku 200 g malin Wiśniowe brownie: Do przygotowania biszkoptu nie używamy miksera. Wszystkie składniki mieszamy łyżką lub trzepaczką. Piekarnik nagrzewamy(...)wieczorem i na całą nos chłodzimy śmietankę w lodówce. Następnego dnia ubijamy śmietankę z czekoladą na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Warstwa z galaretką: W wrzątku rozpuszczamy galaretki, dokładamy maliny. Galaretki odstawiamy do delikatnego stężenia. Złożenie ciasta: W tortownicy układamy jeden blat biszkoptu. Następnie równomiernie rozsmarowujemy mus malinowy, dociskamy drugim biszkoptem. Kolejno wykładamy krem śmietankowy
VioletoweKucharzenierozgrzanym piekarniku. Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić w formie, na kratce, delikatnie odkroić boki ciasta od formy, zdjąć papier, przekroić na 2 lub 3 blaty, u mnie są 3 blaty o grubości około 1 i 1/2 cm. Krem śmietanowy: 500 g serka mascarpone 750-800 g śmietany(...)łyżki ekstraktu waniliowego 2-3 łyżki cukru pudru 8 listków szpinaku 9 malin Śmietanę i serek mascarpone umieścić w misie miksera, ubić na sztywny krem, pod koniec ubijania dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Wykonanie: Na paterze umieścić pierwszy blat ciasta, wyłożyć 1/3 kremu, następnie umieścić 2 blat, wyłożyć połowę pozostałego kremu, następnie umieścić 3 blat. Ciasto posmarować cienką warstwą
moj przepis nazrobiłam na bazie znanego smarowidła czekoladowo – orzechowego. Babeczki smakują dzieciom tym młodszym i tym starszym :) CIASTO NA BABECZKI: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 3 żółtka 1 łyżka śmietany KREM: 125g serka mascarpone 100g kremu czekoladowego Nutelli 1/2 szklanki śmietanki 36% Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i posiekać
https:KKuchniaMniamciasto dostałam od koleżanki z pracy i mimo, że dzielnie trzymam się nadal bez słodyczy to na kawałek tego ciasta się skusiłam. Jest przepyszne i każdemu polecam jego przygotowanie. Składniki : * 2 śmietany kremówki * 250g serka mascarpone * duża paczka herbatników * 2 białe czekolady * 2 mleczne czekolady * 3 szklanki płatków pszenica z miodem * 2-3 garście płatków do dekoracji(...)całość z płatkami. Blaszkę wyłożyć herbatnikami a na herbatniki masę. Rozsmarować masę i przykryć herbatnikami. Rozpuścić mleczną czekoladę. Ubić drugą kremówkę. Wymieszać z czekoladą i wyłożyć masę na herbatniki. Ciasto posypać płatkami i schłodzić około 2-3 godziny w lodówce. Najlepiej jednak zostawić ciasto na całą
Magiczne Życie Martydelikatnie ubić. Następnie dodać esencję waniliową I przesianą mąkę I proszek do pieczenia. Delikatnie przemieszać łyżką. Nakładać po 2 łyżki ciasta do foremek I piec ok 25minut. Śmietankę ubić ale nie całkiem na sztywno. Dodać serek mascarpone, wanilie I cukier I wszystko razem ubijać chwile mikserem. Można dodać jakiś barwnik spożywczy. Ja dodałam różowy :-) Gdy babeczki całkowicie ostygną wyjmujemy
Smaki Przyprawy i Kolorypieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170* C przez 75 minut. Warto jednak po 60 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto czasem się już nie upiekło :) Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Krem orzechowy: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 250 g masła orzechowego piegowatego Primavika , w temperaturze pokojowej 30 g cukru pudru Wszystkie składniki zmiksować. Powstały krem(...)masła orzechowego piegowatego Primavika opakowanie polewy czekoladowej 2 banany, pokrojone w plasterki i obtoczone w soku z cytryny (dzięki temu nie będą ciemniały) do namaczania ciasta: 1 kieliszek wódki + 2/3 szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej z 2 czubatych łyżeczek Wykonanie: Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3 kawowego ponczu. Posmarować kremem orzechowym, zostawiając w środku mniejsze
Zdrowie na języku :Pdelikatnie ubić. Następnie dodać esencję waniliową I przesianą mąkę I proszek do pieczenia. Delikatnie przemieszać łyżką. Nakładać po 2 łyżki ciasta do foremek I piec ok 25minut.Śmietankę ubić ale nie całkiem na sztywno. Dodać serek mascarpone, wanilie I cukier I wszystko razem ubijać chwile mikserem. Można dodać jakiś barwnik spożywczy. Ja dodałam różowy :-) Gdy babeczki całkowicie ostygną wyjmujemy
Kulinarna rozmowaWydawałoby się , że to ciasto dla dzieci. Jednak smakuje wszystkim. Ciasto przypomina smakiem batoniki Kinder Country. Składniki: (przepis na małą tortownicę) 400 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 białe czekolady 2 mleczne czekolady 3,5 szklani Nestle Kangus (płatki z prażonej pszenicy) 4 paczki herbatników 3 łyżki roztopionego masła Dwie paczki herbatników kruszymy(...)ubijamy i dodajemy do niej serek mascarpone. Wlewamy rozpuszczona czekoladę i wsypujemy płatki z prażonej kukurydzy. To wszystko wykładamy na masę z herbatników. Pozostałe herbatniki drobno kruszymy i posypujemy białą masę. Mleczną czekoladę również roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy i dodajemy do ubitej śmietany (150 ml). Masą czekoladową polewamy wierzch ciasta i posypujemy pozostałymi płatkami
Pyszności Słodkościposypaną mnóstwem świeżych borówek, pokrytych pokruszonymi bezami. Po prostu niebiańskie połączenie :) Serdecznie polecam. Składniki na kruche ciasto: 130 g masła pół łyżeczki soli 35 ml mleka 175 g mąki pszennej pół łyżeczki cukru pudru 1 żółtko Krem z białej czekolady: 250 g serka mascarpone 125 ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki likieru z białej czekolady 100 g białej czekolady Dodatkowo(...)Posmarować ją masłem i oprószyć lekko mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponakłuwać widelcem (fot.1) . Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola). Nagrzać piekarnik do temperatury 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć
Świat Ciastaśmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cynamonu Dodatkowo: 1 łyżka cynamonu do oprószenia Przygotować dwie miski. W jednej umieścić wszystkie składniki suche - zamieszać, a w drugiej wszystkie składniki mokre i również zamieszać razem. Następnie połączyć suche z mokrymi i wymieszać (niezbyt długo), aż masa będzie względnie jednolita. Ciasto wyjdzie nam dosyć gęste. Przygotować(...)Wyłożyć ją papilotkami i wypełnić ciastem do mniej więcej do 3/4 wysokości otworu (fot.1) . Muffinki podczas pieczenia sporo urosną. Piec około 20 minut w temperaturze 180˚C (bez termoobiegu). Następnie wyjąć z formy i dokładnie ostudzić na kratce (fot.2) . W międzyczasie przygotować krem cynamonowy. Bardzo ważne jest, żeby śmietana i serek mascarpone były schłodzone przed użyciem, przez minimum
Świat Ciasta