ciasto z serkiem mascarpone - 5160 przepisów (strona:104/344)

Markizy Tiramisu 173

łyżki likieru amaretto 300 g mąki (+ do podsypywania) Krem: 200 g białej czekolady 6 łyżek serka mascarpone Poza tym: kakao i cukier puder do posypania 1. Czekoladę rozgrzać i lekko schłodzić, wymieszać z mąką, cukrem, żółtkiem, amaretto i mąką, zagnieść szybko ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić przez 2h w lodówce. 2. Piekarnik nagrzać do 180°C. Rozwałkować ciasto(...)wyłożone papierem do pieczenia i piec 10 minut na średniej wysokości piekarnika. Po upieczeniu zdjąć z papierem z blachy i wystudzić. 4. Rozpuścić białą czekoladę, schłodzić i zmiksować z serkiem mascarpone, następnie całkowicie wystudzić w temperaturze pokojowej. Nakładać warstwą na kawowe kółko, przykrywać drugim i lekko dociskać - nadmiar kremu ściągać zaokrąglonym brzegiem łyżeczki. 5. Ułożyć z powrotem na papierze

Kuchnia Prezydentowej
Malinowy adwokatek (bez pieczenia) 1654

likieru jajecznego 4 łyżki cukru 125 g masła Masa śmietanowa: 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30-36 % 2 łyżki sera mascarpone 1 łyżka cukru pudru Do posypania: 30 g gorzkiej  czekolady startej na tarce Ciasto rozpoczynamy od przygotowania galaretki malinowej: Rozmrożone maliny zasypujemy cukrem, gotujemy 5 minut na wolnym ogniu, aż się rozpadną, można zmiksować blenderem na mus, zestawiamy(...)przykryć drugą warstwą herbatników wylać tężejący już mus malinowy, znów rozłożyć warstwę herbatników. Dobrze schłodzoną kremówkę, prosto z lodówki połączyć z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem ubić na sztywny krem, rozłożyć na herbatnikach posypać tartą gorzką czekoladą, Ciasto włożyć do lodówki na całą noc i wyjąć dopiero przed podaniem. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Tort mandarynkowo-ananasowy 190

łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki soku z mandarynek 2 łyżki soku z ananasa Obłożenie tortu: 250 g serka mascarpone 400 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 200 g słodkich paluszków ptysiowych ewentualnie owoce do dekoracji Przygotowanie ciasta: Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C (grzałka góra-dół). Jeśli(...)sitko i odsączamy. Sok zachowujemy. Osobno odsączamy ananasy. Odkładamy kilka kawałków do dekoracji, a pozostałe owoce kroimy na drobniejsze kawałki. W dużej misce miksujemy śmietaną z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i sok z cytryny. Masę dzielimy na 2 równe części. Do pierwszej części dodajemy 2 łyżki soku ananasowego i mieszamy całość mikserem. Dodajemy pokrojone ananasy i całość mieszamy łyżką

Trzeci talerz
Sernik czekoladowy z musem pomarańczowym 817

zimna, gdyż w połączeniu z masą serową może utworzyć grudki), miksować tylko do momentu uzyskania masy o jednolitym kolorze - masę serową przelać do tortownicy na ostudzony spód z ciasta kruchego, wyrównać i wstawić do piekarnika- piec 70-80 minut lub do momentu ścięcia się wierzchu sernika (środek może być lekko trzęsący się, lecz nie może być płynny)- sernik pozostawić(...)pilnując jednak, by nie zaczął się zbyt mocno ścinać)- gdy mus osiągnie wymaganą gęstość, zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz zimny, lekko rozmiksowany serek mascarpone- do masy delikatnie dodać lekko gęstniejący mus pomarańczowy oraz ziarenka z 1/2 laski wanilii, wymieszać lub krótko zmiksować na najniższych obrotach- gotowy mus przełożyć na wierzch schłodzonego sernika, wyrównać

Smakołyki Bereniki
Muffinki marchewkowe z serkiem mascarpone i wiórkami kokosowymi 184

mleko. Jeśli ciasto będzie nadal zbyt suche, można wlać odrobinę więcej mleka. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, nakładamy ciasto i umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni na około 25 minut. Pieczemy do tzw. „suchego patyczka”. Wyciągamy, studzimy, smarujemy serkiem mascarpone wymieszanym z cukrem pudrem i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego

Kolizje Smaków
Tort czekoladowy z kremem malinowym 142

jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem malinowy: 660 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 400 g malin 5 łyżek cukru pudru 1/4 szklanki wody 1 czubata łyżeczka żelatyny Dekoracja: 100 g czekolady deserowej świeże maliny PRZYGOTOWANIE: Biszkopt - żółtka oddzielić od białek. Białka ubić(...)pieczenia - tylko dno, boki pozostawić suche. Do tak przygotowanej blaszki przełożyć ciasto. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Do gorącego piekarnika włożyć tortownice z ciastem i piec przez 40 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół. Po upieczeniu ciasto wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Chłodne ciasto wyjąć z tortownicy i przekroić na trzy blaty. Krem - maliny rozmrozić, odsączyć

WSZYSTKO SMACZNE
Kruche babeczki z kremem z białej czekolady 150

Krem: 100 g białej czekolady 0,5 szklanki śmietanki 30% (można użyć 36%) 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Do miski przesiewamy mąkę pszenną oraz cukier puder. Wsypujemy również cukier waniliowy. Dodajemy kawałki masła oraz żółtka jajek. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Z masy formujemy kulę, owijamy ją szczelnie folią spożywczą . Chłodzimy w lodówce przez 40-60 minut(...)wcześniej, wszystko zależy od naszego piekarnika. Musimy obserwować czy brzegi są już zarumienione. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i przestudzoną czekoladę. Wszystko miksujemy do połączenia się składników. Kremem napełniamy upieczone i wystudzone babeczki. Chłodzimy w lodówce.  Do przygotowania kremu użyłam śmietanki 30%. Krem był bardziej płynny

VioletoweKucharzenie
NA POŻEGNANIE, NA POWITANIE... 131

mielonych orzechów włoskich 6 białek 185 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu NA MASĘ 250 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 30% 5-6 łyżek likeru kawowego 1 opakowanie cukru waniliowego Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier aż piana będzie gęsta i lśniąca. Delikatnie, najlepiej(...)blatów likierem kawowym (ok.1-2 łyżek).  Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego, delikatnie połączyć z serkiem mascarpone, na koniec dodać pozostałą ilość likieru kawowego.  Gotową masą przełożyć blaty tortu oraz rozsmarować na wierzchu i bokach. Kawałki ciasta pozostałe z obkrawania blatów można wykorzystać do udekorowania tortu. Przed podaniem schłodzić min. 1 godzinę w lodówce. Smacznego

KUCHARNIA
Rolada kokosowa z galaretką 154

Rolada kokosowa z galaretką Składniki : Biszkopt jajka - 5 szt cukier - 5 łyżek mąka - 5 łyżek proszek do pieczenia - 1 łyżeczka sól szczypta Masa serowa  serka mascarpone - 250 g  śmietanki kremówki 30% - 350 ml   wiórki kokosowe - 90 g cukier puder - 3 łyżki żelatyna - 1 łyżka woda gotowana - 3 łyżki do żelatyny Dodatkowo: galaretka truskawkowa - 1 opak Przygotowanie: Biszkopt(...)wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec ok.10 minut w temperaturze 180 stopni C, do zrumienienia. Wyłożyć upieczone ciasto, na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, od razu z ciasta zdjąć papier, zwinąć w roladę razem ze ściereczką. Odstawić do wystudzenia. Masa serowa: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i serek mascarpone

Kuchnia Danusi
Tarta z Malinami i Kremem Mascarpone 63

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszna tarta z malinami i kremem mascarpone, która z pewnością posmakuje każdemu z Was! Składniki (spód): 250 g mąki pszennej, 150 g masła schłodzonego, szczypta soli, 3 łyżki cukru, 1 jajko. Składniki (krem): 250 g serka mascarpone, 250 ml mleka zagęszczonego słodzonego z puszki, 2 jajka, 400g malin (mogą być mrożone), 2 galaretki malinowe. Przygotowanie: Spód: Mąkę(...)oraz cukier. Wbić całe jajko i zagnieść na ciasto. Gładką kulkę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę. Formę na tartę 24 cm posmarować masłem. Piekarnik nagrzać na 190 stopni, ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm. Można to zrobić na papierze do pieczenia, a następnie ciasto z papierem przenieść do formy. Odwracamy papierem do góry

Przepiski.pl
CIASTO CYTRYNOWE Z NUTELLĄ 424

Dziś mam dla Was kolejny przepis na niesamowicie smaczne ciasto.Jest troszkę bardziej pracochłonne , ale gwarantuję , że na efekt końcowy warto czekać!  Delikatne kruche ciasto pokryte truskawkową

Ostra na Słodko
Ciasto mleczna kanapka z kremem kokosowym 162

potrzebowali: Użyłam blachy o wymiarach 34x24 na ciasto: 120 g mąki pszennej (typ 400, 450, 500 lub 550) 120 g cukru (drobny kryształ) 20 g ciemnego kakao 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego 6 jajek rozmiar L, rozdzielone żółtka od białek na krem: 400 ml śmietanki 30% lub 36% 250 g serka mascarpone (można użyć innego serka kremowego(...)Następnie dodaję serek mascarpone i jeszcze przez chwilę miksuję, dodaję wiórków kokosowych i miksuję tak aby składniki się połączyły. Na koniec do kremu dodaję małym strumyczkiem żelatynę, cały czas miksując i jeszcze przez chwilę miksuję, aby składniki się połączyły. Tak przygotowany krem odstawiam na około 15 minut, żeby krem delikatnie stężał. Końcowe przygotowanie mlecznej kanapki: Z wystudzonego ciasta, delikatnie zdejmuję

Uwaga Babcia Gotuje
Tarta z gruszkami i karmelem 229

zależności od wielkości gruszek, może się zdarzyć, że nie wykorzystacie całości nadzienia. Tarta z gruszkami i karmelem Składniki: ciasto kruche 100g (120g) mąki pszennej 50g (60g) masła 40g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii nadzienie 350g serka mascarpone 50g cukru (ja dałam domowy cukier waniliowy) 2 małe jajka 1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej 4 gruszki (około

Smakołyki Bereniki
Ciasto czekoladowo-cynamonowe z kremem mascarpone 104

śmietany 36% lub 30% • ekstrakt waniliowy • 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie kremu: • Śmietankę ubijamy na sztywno. • Serek mascarpone ucieramy z cukrem i ekstraktem waniliowym. • Za pomocą łyżki dodajemy śmietanę do masy serowej i delikatnie mieszamy. • Upieczone i wystudzone ciasto smarujemy obficie kremem i posypujemy cynamonem

KUCHNIA POLSKA
Sernik Blue Curacao 261

mamy bądź nie chcemy użyć alkoholu do pół tubki barwnika w żelu. Masa śmietankowa 150 g śmietany 30% 150 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru Dekoracja: 100-150 g jagód/borówki amerykańskiej listki świeżej mięty Przygotowanie: Ciasto: 1.Mąki przesiać przez sito i połączyć z proszkiem do pieczenia 2. W osobnej misie ubijać białka na sztywną masę(...)czym chłodzić w lodówce. Masę śmietankową przygotować przed samym podaniem deseru. Masa śmietankowa: 1. Ubić mocno schłodzoną śmietanę na sztywno, dodać cukier puder 2. Pod koniec ubijania dodać schłodzony serek mascarpone, ubijać aż masy się połączą Schłodzony sernik dekorować chmurkami masy śmietankowej, jagodami oraz listkami mięty. Smacznego :) Zobacz także:         Sernik z wiśniami       sernik

KreatywnePiny