Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę 3 łyżki cukru szczypta soli 1 żółtko Krem: 250 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego Owoce: owoce leśne - maliny i borówki w dowolnej ilości ;) Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kawałki masło, sól oraz cukier. Połączyć składniki(...)wysmarować masłem. Połowę ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia. Ciasto razem z papierem przenosimy do formy, odwracamy papierem do góry i wykładamy dno oraz boki tarty, odklejamy papier. Brakujące miejsca można wylepić palcami. Ciasto ma mieć grubość ok 1/2 cm. Przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec
Atlas Smakówpokojowej 400 g jabłek 6 łyżek kaszy manny 1 / 2 małego opakowania proszku do pieczenia 100 g orzechów włoskich 1 szczypta soli Krem żurawinowy: 150 g żurawiny 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Makowiec japoński: Mak zalać gorącą wodą, tak aby był przykryty, odstawić na 30 minut. Po tym czasie dobrze odsączyć na gęstym(...)blenderze. Do misy miksera wlać śmietankę kremówkę, dodać serek mascarpone, miksować na średnich obrotach, do uzyskania puszystej masy. Następnie wmieszać kawałki żurawiny. Wykonanie Makowiec japoński przekroić wzdłuż na pół, jedną część przełożyć z powrotem do formy do pieczenia, na niej rozprowadzić 3 / 4 kremu żurawinowego. Przykryć drugą częścią ciasta, na wierzchu którego równomiernie rozsmarować resztę kremu z żurawiną. Makowiec japoński
niecodziennikparymąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej opakowanie cukru wanilinowego płaskie pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki maku Masa kawowa: 400 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze słodzonej) 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego) 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka żelatyny 3 łyżki adwokatu 1 porządna łyżka cukru pudru Dodatkowo: słoiczek 240 g konfitury truskawkowej (u mnie Łowicz(...)śmietany dodajemy serek mascarpone i łączymy go z kremówką, tylko chwilę żeby masa się nie zwarzyła. Do chłodnej kawy z żelatyną dodajemy 2-3 łyżki masy i adwokat, mieszamy i następnie dodajemy do reszty kremówki. Masę delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników. Wystudzony biszkopt smarujemy konfiturą truskawkową, a na niej rozsmarowujemy masę kawową. Całość posypujemy startą czekoladą. Ciasto pozostawiamy
PatiGotujeżółty, pomarańczowy, czerwony, zielony, niebieski, fioletowy ( ja używałam tych w proszku) 5 dodatkowych miseczek Krem: 750g serka mascarpone ( 3 opakowania po 250g) 5 łyżek cukru pudru 5 łyżek śmietany 18% 7 dorodnych truskawek spora garść malin Do tego: owoce do udekorowania wierzchu ciasta ( u mnie maliny) płatki migdałów do obsypania boków ciasta Sposób przyrządzenia: Biszkoptowe blaty: 1. Oddziel białka(...)miseczkę - powinniśmy otrzymać 6 porcji) 7. Każdą z porcji ciasta zabarw na inny kolor ( ja dałam 1/4 łyżeczki proszku na miseczkę) 8. Tortownicę o średnicy 23cm wyłóż papierem do pieczenia i piecz każdy blat osobno 10min w 160*C. 9. Gotowe blaty odłóż do wystygnięcia. Krem: 1. Jedno opakowanie mascarpone ( 250g) podziel na pół - do pierwszej połowy dodaj garść rozgniecionych
Kuchnia w Słońcu Skąpanażnieniem na sposób przygotowania szpinaku - jedni blendują go z częścią masy jajecznej i ciasto wychodzi bardziej zielone, inni tylko odciskają nadmiar wody. Co do masy istnieje wiele pomysłów ja wypróbowałam dwa - masa z bitej śmietanki i serka mascarpone oraz bita śmietana z czerwonym barwnikiem. Czytałam też o masie z bitej śmietany i galaretki więc
cucinareżnieniem na sposób przygotowania szpinaku - jedni blendują go z częścią masy jajecznej i ciasto wychodzi bardziej zielone, inni tylko odciskają nadmiar wody. Co do masy istnieje wiele pomysłów ja wypróbowałam dwa - masa z bitej śmietanki i serka mascarpone oraz bita śmietana z czerwonym barwnikiem. Czytałam też o masie z bitej śmietany i galaretki więc
cucinareszklanki oleju rzepakowego 4 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika Krem4 łyżki serka mascarpone w temperaturze pokojowej350 ml kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru1 łyżka cynamonuDo dekoracjikolorowa posypka cukrowakoraliki cukrowekakaoWykonanie:Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta delikatnie mieszając. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papilotki do muffinek lub silikonowe foremki wypełniamy
Kulinarne przygody Gatitybądź tortowa 200 g margaryny do pieczenia 4-5 łyżeczek cukru pudru 1 żółtko tabliczka białej czekolady 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 2 szklanki malin 1 szklanka borówek amerykańskich Z mąki, margaryny, cukru i żółtka zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy je do lodówki na 30 minut, po tym czasie wylepiamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem i szybko
Pora na porabądź tortowa 200 g margaryny do pieczenia 4-5 łyżeczek cukru pudru 1 żółtko tabliczka białej czekolady 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 2 szklanki malin 1 szklanka borówek amerykańskich Z mąki, margaryny, cukru i żółtka zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy je do lodówki na 30 minut, po tym czasie wylepiamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem i szybko
Pora na poraśmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Śmietana i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Śmietanę należy ubić za pomocą miksera na sztywno, dodając pod koniec miksowania cukier puder. Do ubitej śmietany dodać mascarpone i jeszcze raz wszystko dobrze zmiksować. Tort obłożyć masą zaczynając od boków. Pokruszone ciemne ciasto Można użyć dowolnego ciasta, jednak najpraktyczniej jest upiec
Trzeci talerzkiedy mamy świeże jagody. SKŁADNIKI Ciasto( forma 26x22 cm) 4 jajka, 3/4 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru, 1/4 szkl. zmielonych orzechów włoskich, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem jagodowy: 500 ml serka waniliowego 1/2 szkl. jagód, 2 łyżki żelatyny Krem michałkowy: 1 szkl. śmietany 36%, 100 g serka mascarpone, 1 śmietan-fix, 6 białych(...)stopni. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki, nasączamy likierem. Krem jagodowy: żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Serek miksujemy z jagodami, następnie dodajemy wystudzoną żelatynę. Wylewamy na ciasto, przykrywamy 2 plackiem Krem michałkowy: cukierki rozdrabniamy blenderem. Ubijamy śmietankę, dodajemy cukier, usztywniacz i mascarpone. na końcu dodajemy cukierki, delikatnie mieszamy. Kremem smarujemy ciasto. Wierzch posypujemy czekoladą i rozdrobnionymi cukierkami
słodki brateksię idealnie, a już z dodatkiem koniaku - pycha! Składniki: ok.800-1000g dowolnego ciasta, ciastek, pokruszonych herbatników (ważne żeby ciasto nie miało kremu lub owoców) dowolne bakalie (ja dałam dwie garście rodzynek, których nie moczyłam) dwie łyżki dowolnej marmolady 250 g serka mascarpone dodałam całą polewę którą miałam przygotowaną do murzynka (pół kostki masła,4 łyżki kakao, 3/4 szklanki cukru pudru
Pysznie & Piękniesztuk) Krem miętowy: 350 ml śmietanki kremówki 30% 8 g świeżej mięty 6 łyżek cukru 3 łyżki zimnego mleka 1 płaska łyżeczka żelatyny w proszku 250 g serka mascarpone Craquelin: 30 g masła 30 g cukru trzcinowego 40 g mąki pszennej P â te Choux: 190 ml mleka 110 g masła szczypta soli 120 g mąki pszennej tortowej(...)Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Schłodzoną mieszankę ze śmietanki kremówki, cukru, mięty i żelatyny przygotowanej dzień wcześniej ubić mikserem do puszystości i sztywności. W innym naczyniu zmiksować serek mascarpone, stopniowo dodać krem miętowy, dokładnie zmiksować, aż krem zacznie "chlupać" po ściankach naczynia. Powinien być gęsty, a po spróbowaniu słodki i orzeźwiająco miętowy. Ostudzone ptysie ostrożnie przekroić wzdłuż
Nastoletnie Wypiekanieżeby nam się wszystko ładnie wystudziło, a masa jabłkowa troszkę stężała. Krem czekoladowy: 500 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 4 łyżki kremu czekoladowego typu nutella (u mnie z orzechami i miodem) Dodatkowo: gorzka czekolada do starcia na ciasto około 20 sztuk herbatników kakaowych typu petitki 1. Śmietankę ubijamy, do ubitej dodajemy mascarpone i krem czekoladowy (jeśli wolicie masę
kruche babeczkisztuk muffinek: Ciasto: 1 duże jajko 150 ml mleka 6 łyżek oleju 4 łyżki płynnego miodu prawdziwego 25 dag mąki pszennej tortowej 10 dag brązowego cukru muscovado ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika 2 łyżki kakao Kilka łyżek domowych powideł śliwkowych Krem waniliowy: 25 dag serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki(...)mokrych składników, wsypujemy suche, dokładnie mieszamy do jednolitego gęstego ciasta. Porcje ciasta nabieramy łyżką i wkładamy do papierowych papilotek na muffinki do ¾ objętości na wierzch kładziemy po płaskiej łyżeczce powideł śliwkowych. Muffiny pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180*c na pieczeniu góra dół. Krem waniliowy: Serek mascarpone i śmietankę prosto z lodówki przełożyć do miski, dodać pastę waniliową
Wanilia i Kardamon