mleko. Jeśli ciasto będzie nadal zbyt suche, można wlać odrobinę więcej mleka. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, nakładamy ciasto i umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni na około 25 minut. Pieczemy do tzw. „suchego patyczka”. Wyciągamy, studzimy, smarujemy serkiem mascarpone wymieszanym z cukrem pudrem i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego
Kolizje Smakówjajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem malinowy: 660 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 400 g malin 5 łyżek cukru pudru 1/4 szklanki wody 1 czubata łyżeczka żelatyny Dekoracja: 100 g czekolady deserowej świeże maliny PRZYGOTOWANIE: Biszkopt - żółtka oddzielić od białek. Białka ubić(...)pieczenia - tylko dno, boki pozostawić suche. Do tak przygotowanej blaszki przełożyć ciasto. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Do gorącego piekarnika włożyć tortownice z ciastem i piec przez 40 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół. Po upieczeniu ciasto wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Chłodne ciasto wyjąć z tortownicy i przekroić na trzy blaty. Krem - maliny rozmrozić, odsączyć
WSZYSTKO SMACZNEKrem: 100 g białej czekolady 0,5 szklanki śmietanki 30% (można użyć 36%) 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Do miski przesiewamy mąkę pszenną oraz cukier puder. Wsypujemy również cukier waniliowy. Dodajemy kawałki masła oraz żółtka jajek. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Z masy formujemy kulę, owijamy ją szczelnie folią spożywczą . Chłodzimy w lodówce przez 40-60 minut(...)wcześniej, wszystko zależy od naszego piekarnika. Musimy obserwować czy brzegi są już zarumienione. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i przestudzoną czekoladę. Wszystko miksujemy do połączenia się składników. Kremem napełniamy upieczone i wystudzone babeczki. Chłodzimy w lodówce. Do przygotowania kremu użyłam śmietanki 30%. Krem był bardziej płynny
VioletoweKucharzeniemielonych orzechów włoskich 6 białek 185 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu NA MASĘ 250 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 30% 5-6 łyżek likeru kawowego 1 opakowanie cukru waniliowego Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier aż piana będzie gęsta i lśniąca. Delikatnie, najlepiej(...)blatów likierem kawowym (ok.1-2 łyżek). Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego, delikatnie połączyć z serkiem mascarpone, na koniec dodać pozostałą ilość likieru kawowego. Gotową masą przełożyć blaty tortu oraz rozsmarować na wierzchu i bokach. Kawałki ciasta pozostałe z obkrawania blatów można wykorzystać do udekorowania tortu. Przed podaniem schłodzić min. 1 godzinę w lodówce. Smacznego
KUCHARNIARolada kokosowa z galaretką Składniki : Biszkopt jajka - 5 szt cukier - 5 łyżek mąka - 5 łyżek proszek do pieczenia - 1 łyżeczka sól szczypta Masa serowa serka mascarpone - 250 g śmietanki kremówki 30% - 350 ml wiórki kokosowe - 90 g cukier puder - 3 łyżki żelatyna - 1 łyżka woda gotowana - 3 łyżki do żelatyny Dodatkowo: galaretka truskawkowa - 1 opak Przygotowanie: Biszkopt(...)wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec ok.10 minut w temperaturze 180 stopni C, do zrumienienia. Wyłożyć upieczone ciasto, na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, od razu z ciasta zdjąć papier, zwinąć w roladę razem ze ściereczką. Odstawić do wystudzenia. Masa serowa: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i serek mascarpone
Kuchnia Danusiadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszna tarta z malinami i kremem mascarpone, która z pewnością posmakuje każdemu z Was! Składniki (spód): 250 g mąki pszennej, 150 g masła schłodzonego, szczypta soli, 3 łyżki cukru, 1 jajko. Składniki (krem): 250 g serka mascarpone, 250 ml mleka zagęszczonego słodzonego z puszki, 2 jajka, 400g malin (mogą być mrożone), 2 galaretki malinowe. Przygotowanie: Spód: Mąkę(...)oraz cukier. Wbić całe jajko i zagnieść na ciasto. Gładką kulkę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę. Formę na tartę 24 cm posmarować masłem. Piekarnik nagrzać na 190 stopni, ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm. Można to zrobić na papierze do pieczenia, a następnie ciasto z papierem przenieść do formy. Odwracamy papierem do góry
Przepiski.plDziś mam dla Was kolejny przepis na niesamowicie smaczne ciasto.Jest troszkę bardziej pracochłonne , ale gwarantuję , że na efekt końcowy warto czekać! Delikatne kruche ciasto pokryte truskawkową
Ostra na Słodkopotrzebowali: Użyłam blachy o wymiarach 34x24 na ciasto: 120 g mąki pszennej (typ 400, 450, 500 lub 550) 120 g cukru (drobny kryształ) 20 g ciemnego kakao 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego 6 jajek rozmiar L, rozdzielone żółtka od białek na krem: 400 ml śmietanki 30% lub 36% 250 g serka mascarpone (można użyć innego serka kremowego(...)Następnie dodaję serek mascarpone i jeszcze przez chwilę miksuję, dodaję wiórków kokosowych i miksuję tak aby składniki się połączyły. Na koniec do kremu dodaję małym strumyczkiem żelatynę, cały czas miksując i jeszcze przez chwilę miksuję, aby składniki się połączyły. Tak przygotowany krem odstawiam na około 15 minut, żeby krem delikatnie stężał. Końcowe przygotowanie mlecznej kanapki: Z wystudzonego ciasta, delikatnie zdejmuję
Uwaga Babcia Gotujezależności od wielkości gruszek, może się zdarzyć, że nie wykorzystacie całości nadzienia. Tarta z gruszkami i karmelem Składniki: ciasto kruche 100g (120g) mąki pszennej 50g (60g) masła 40g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii nadzienie 350g serka mascarpone 50g cukru (ja dałam domowy cukier waniliowy) 2 małe jajka 1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej 4 gruszki (około
Smakołyki Berenikiśmietany 36% lub 30% • ekstrakt waniliowy • 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie kremu: • Śmietankę ubijamy na sztywno. • Serek mascarpone ucieramy z cukrem i ekstraktem waniliowym. • Za pomocą łyżki dodajemy śmietanę do masy serowej i delikatnie mieszamy. • Upieczone i wystudzone ciasto smarujemy obficie kremem i posypujemy cynamonem
KUCHNIA POLSKAmamy bądź nie chcemy użyć alkoholu do pół tubki barwnika w żelu. Masa śmietankowa 150 g śmietany 30% 150 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru Dekoracja: 100-150 g jagód/borówki amerykańskiej listki świeżej mięty Przygotowanie: Ciasto: 1.Mąki przesiać przez sito i połączyć z proszkiem do pieczenia 2. W osobnej misie ubijać białka na sztywną masę(...)czym chłodzić w lodówce. Masę śmietankową przygotować przed samym podaniem deseru. Masa śmietankowa: 1. Ubić mocno schłodzoną śmietanę na sztywno, dodać cukier puder 2. Pod koniec ubijania dodać schłodzony serek mascarpone, ubijać aż masy się połączą Schłodzony sernik dekorować chmurkami masy śmietankowej, jagodami oraz listkami mięty. Smacznego :) Zobacz także: Sernik z wiśniami sernik
KreatywnePinyjajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1 łyżka soku z cytryny Krem: 400 g śmietany 30% 400 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Polewa lustrzana: 300 g cukru 200 g mleka skondensowanego słodzonego 150 ml wody 2 łyżki żelatyny + 125 ml wody(...)Delikatnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Piec około 40 minut (do suchego patyczka). Biszkopt całkowicie wystudzić i podzielić ostrym nożem na 3 blaty. 2. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodać serek mascarpone i ubijać dalej do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Dodać cukier puder oraz ekstrakt z wanilii. Wymieszać
Krokusowy Dompółpłynnej masy.Wykładamy spód tortownicy papierem do pieczenia- wylewamy :) - pomagając sobie łyżką ciasto do tortownicy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180C na 45-50 min.Ciasto gotowe. Po upieczeniu studzimy I przekrajamy na pół. Składniki na masę:200 ml śmietany np kremówki ( 36-50% )2 serki mascarpone-400 gr3-4 łyżki cukru pudru250 gr truskawekWykonanie:Ubijamy śmietanę, dodajemy serki
Smaki Edyty400ml śmietanki 30% 400 ml mleka 15 dużych łyżek mąki pszennej łyżka oleju 3-4 łyżki cukru 4 jajka cukier waniliowy Składniki na ser: kostka białego sera półtłustego 250g serka mascarpone cukier do smaku łyżeczka cynamonu dżem borówkowy garść orzechów włoskich Przygotowanie: Jajka wbijamy do wysokiej miski. Ubijamy stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Ubijamy do powstania puszystej jednolitej(...)również z mlekiem. Na końcu dolewamy olej oraz ekstrakt z wanilii. Wyrabiamy mikserem ciasto, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około 30 do 60 minut. Smażymy z obu stron na patelni bez tłuszczu. Ser z serkiem mascarpone mieszamy z cukrem i cynamonem. Smarujemy masą naleśniki. Zawijamy w trójkąty i polewamy dżemem borówkowym. Siekamy orzechy drobno
ChilliJemyNadzienie: 1 budyń waniliowy premium Delecta z dodatkiem wanilii 500 ml mleka 2 łyżki ksylitolu 500 ml domowego musu jabłkowego 1 opakowanie galaretki truskawkowej 125 ml wody 150 g serka mascarpone 150 g jogurtu greckiego 150 g serka kremowego 5-6 łyżek ksylitolu Maczek truskawkowy Delecta do dekoracji opcjonalnie: stokrotki Jajka umieścić w misce i ubić z ksylitolem na puszystą(...)całość do lodówki na kilka godzin, by stężało. Serek mascarpone utrzeć mikserem z ksylitolem, dodać jogurt grecki i serek kremowy, ucierać jeszcze kilka minut. Blat z budyniem i jabłkami wyjąć z tortownicy i umieścić na paterze lub odpowiednio dużym talerzu. Wyłożyć na wierzch masę, posmarować również boki ciasta. Rozdrobnić drugą część ciasta i obsypać wierzch oraz boki (można wydrapać
FitKot