jednolite i sprężyste ciasto. Ciasto wykładamy na podsypaną odrobiną mąki stolnicą, rozwałkowujemy na cienki placek i składamy na 3. Tak złożone ponownie rozwałkowujemy na płasko, składamy na 3, rozwałkowujemy. Proponuje powtórzyć składanie i rozwałkowywanie około 3-4 razy, ciasto podczas pieczenia będzie potem fajnie się rozwarstwiać i będzie bardziej kruche. Na koniec okręcamy kawałek ciasta folią spożywczą i wkładamy(...)czasie ściągamy z ognia do lekkiego ostygnięcia. W międzyczasie rozwałkowujemy gotowe ciasto na duży, cienki placek – ja podzieliłam na 2 porcje, było łatwiej rozwałkować zimne ciasto. Placek powinien mieć około 2-3mm grubości. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy trójkąty, około 10 trójkątów z tej porcji ciasta. Układamy 5 trójkątów, na środek każdego wykładamy po około łyżce imbiru. Górne
Smaczna Stronaczekoladowe przełożone dwukolorowym kremem, a wykończony został jeżynową glazurą. Zatopione w kremie świeże owoce jeżyn i malin dodają winnego, owocowego smaku. Torcik jest mały, nie za słodki i prosty do wykonania. Uwielbiam w torcie różne tekstury dlatego na spodzie układam cienki blat, chrupiącego kruchego ciasta. Jeśli kruchy spód i biszkopt upieczesz dzień wcześniej uporasz się z tortem w błyskawicznym(...)ciasto na wielkość foremki i wyłożyć na dno formy wyścielonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec około 15- 20 minut w 200`C przygotowanie biszkoptu: jajka z cukrem/ksylitolem ubić na puszystą, jasną masę. Jajka powinny potroić objętość. Mąkę pszenną wymieszać z mączką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej w 3 ratach, delikatnie mieszając szpatułką. Wylać ciasto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jabłkami to bardzo proste do zrobienia ciasto, którego smakiem możecie cieszyć się od razu po upieczeniu. Samo mieszanie ciasta zajmuje 5 minut, nie potrzeba nawet miksera, 55 minut pieczenia, czyli po godzinie ciasto jest gotowe. Wilgotne, puszyste wewnątrz, z dużą ilością jabłek na wierzchu. Idealne dla niespodziewanych gości, zawsze się udaje. Owoce na wierzchu można zmieniać dowolnie(...)lubi i na co ma ochotę. Więc z każdą zmiana owoców zmienia się też smak placka. Swój placek upiekłam w multicookerze Instant Pot Pro Crisp 8 Air Fryer , który mam już od jakiegoś czasu. Przygotowywałam w nim już wiele potraw, zup, doskonale radzi sobie z pieczeniem ciast, a pieczone w nim ziemniaki czy kurczak wychodzi obłędne. Czym właściwie
Zrób to smaczniemną serniki - te pieczone i te na zimno. Tym razem postawiłam na sernik pieczony i wykorzystałam królujące obecnie owoce - czereśnie. Wyszło bardzo smakowicie :) Inspirowałam się przepisem znalezionym tutaj ( klik ), dlatego niektóre płynne składniki podane są w gramach. Ciasto kakaowe zrobiłam jednak według własnego przepisu. Blaszka o wymiarach: (może być nawet nieco większa, bo ciasta wychodzi sporo) Składniki: Ciasto
My simple kitchenNaleśniki nadziewane zmielonym twarożkiem z ziarenkami wanilii, syropem klonowym i czarną porzeczką. Troszkę odbiegają od tradycyjnych naleśników, ponieważ ciasto zrobiłam z dodatkiem pokruszonych, czekoladowych płatków kukurydzianych
Oryginalny smakRACUSZKI ZE ŚMIETANĄ Jak przyrządzić puszyste i lekkie jak chmurka racuszki - przepis krok po kroku. Moje racuszki przygotowałam na słodko , ale w wersji wytrawnej (bez cukru) do ciasta można dodać np. 2 łyżki skwareczek ze słoniny lub boczku i cebulkę zrumienioną na maśle - w takiej wersji również są bardzo smaczne. Polecam przepis na racuszki ze śmietaną, korzystajcie, ulepszajcie(...)jabłka pokrojone w kostkę - mieszam. Krok 3. Ubijam pianę z białek - dodaję do ciasta i delikatnie mieszam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, nakładam łyżką porcje ciasta i smażę na niewielkim ogniu z każdej strony na złoty kolor. Racuszki podaję posypane cukrem pudrem, z dżemem lub sezonowymi owocami. W wersji wytrawnej podajemy gęstą śmietanę. Smacznego
Moja Książka Kucharskapieczenia * słoiczek dżemu jagodowego * szklanka wrzątku * sok z połowy pomarańczy * litr kremówki * serek mascarpone * łyżka cukru pudru * owoce do dekoracji Przygotowanie : Jajka ubić dodając cukier. Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać ciasto mikserem. Przelać do tortownicy, piec 40 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na trzy blaty. Każdy nasączyć wodą
Magiczne Życie MartyNocna owsianka bez gotowania Pomysł na szybkie, pożywne, zdrowe i niskokaloryczne śniadanie czyli nocna owsianka na wodzie. Jej autorem jest szwajcarski lekarz Maximilian Bircher-Benner, który
Blog z Apetytemwszyscy wiemy kiwi jest dość trudnym owocem, w połączeniu z galaretką, lubi płatać nam figle, mam na to patent... chwila gotowania owoców sprawia że galaretka daje rade :) może zsiada się troszkę dużej, ale warto <3 Przepis na formę : 24cm SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 2 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki mąki 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, pozostawić do wystygnięcia, tężejącą wylać na biszkopt. 3. Śmietanę ubić, dodać cukier puder, jogurt, pod koniec dodać galaretkę rozpuszczoną w wodzie. wylać kolejna warstwę na ciasto. 4. Kiwi zalać gorącą wodą, gotować 3-4 minutki, zdjąć w ognia, zblendować, wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, tężejącą wylać na wierzch. Całość odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Widzieliście
Dziś Ja gotujefilmik, gdzie pani przygotowuje to ciasto w kilka chwil i postanowiliśmy przetestować przepis. Wyszło pysznie i szybko. SKŁADNIKI : mąka pszenna – 250 g + trochę do posypwyania cukier – 70 g olej słonecznikowy – 60 g proszek do pieczenia – pół łyżeczki olejek waniliowy – 3 krople jajko – 1 sztuka galaretka porzeczkowa – 1 opakowanie krem custard – 1 szklanka opcjonalnie owoce – dodałam kawałki mango i nektaryny(...)piekarnika – tarta powinna lekko się zarumienić). Po tym czasie wyjąć ciasto i delikatnie ściągnąć z formy. Odwrócić na drugą stronę. Krem podgrzać 4 – 6 minut na małym ogniu, mieszająć od czasu do czasu. Nałożyć na tartę. Polać galaretką kiedy stężeje do połowy. Można także dodać owoce. Zamiast kremu równie dobrze można użyć budyniu waniliowego lub śmietankowego zmniejszając ilość
kuchniabellissima.wordpress.comgipsu o wiele łatwiej…Nawet sama wypestkowałam śliwki! Śliwki , jabłka i gruszki to typowe owoce o tej porze. Nic dziwnego, że na blogu co i rusz pojawiają się owocowe wypieki. Piegusek ze śliwkami…dlaczego nie! Piekłam już takie ciasto i bardzo mi smakowało. Ciasto piegusek Składniki: na okrągłą foremkę o pojemności 1,5 L 150 g masła
codojedzeniaSezon na szparagi rozpoczęłam w iście królewskim stylu, ha! ;) Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione białe szparagi w chrupiącym cieście z dodatkiem słodko-ostrego sosu / salsy. Panierka do szparagów jest z dodatkiem parmezanu , dzięki czemu jest niezwykle chrupiąca, a zarazem aromatyczna. Dodatek sosu z mango, truskawek i musztardy sprawia, że ciężko odejść od talerza. Gwarantuję, że Ci , którzy(...)mango oraz truskawki kroimy w kostkę. Musztardę ucieramy z octem i oliwą, dodajemy cebulę, posiekaną natkę oraz pokrojone owoce – mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. SZPARAGI: Parmezan ucieramy z jajkiem, 2 łyżkami mąki oraz solą i pieprzem na gładkie ciasto. Odsączone szparagi panierujemy w reszcie mąki, a następnie w cieście. Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy
Ostra na SłodkoCiasto 3 żółtka 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 280g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 100g masła Mus 2,5kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki masła 4 łyżki wody 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej Lukier 200g cukru pudru sok z całej cytryny Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się pestek. Kroimy owoce(...)kostkę, wkładamy je do garnka oraz dodajemy cukier, masło, wodę oraz cynamon. Gotujemy przez 1 godzinę na wolnym ogniu. Do miękkich owoców dodajemy mąkę ziemniaczaną, intensywnie mieszamy i ściągamy z ognia gdy mus zacznie gęstnieć. Składniki na ciasto zagniatamy, gotowe dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia – na dwa blaty wielkości blaszki. Wstawiamy do lodówki
Gotowanie i blogowanieBardzo proste ciasto ze śliwkami,zawsze się udaje,wychodzi bardzo puszyste i bardzo smaczne. Można użyć też innych owoców. Czas wykonania wraz z pieczeniem: ok. 60 minutSkładniki: 2,5 szklanki mąki pół kostki masła pół kostki margaryny 4 jaja 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki cukru waniliowego pół kilograma śliwek Wykonanie(...)Margarynę i masło utrzeć z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać mąkę,proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do formy. Ciasto musi być gęste. Śliwki przekroić na pół,wyjąć pestki i poukładać na cieście. Piec w temperaturze 180°C około 40-50 minut. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.Uwagi:Do pieczenia użyłam tortownicy o średnicy
Gorący kąsek