ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:862/1704)

Niezawodny jabłecznik z papierówkami 180

każdymi letnimi i jesiennymi owocami. Jabłka, śliwki czy brzoskwinie szczególnie dobrze się tutaj komponują gdyż owoce puszczają naturalne soki. Co do jabłek najlepiej użyć takich, które szybko miękną (tak jak papierówki) i są lekko kwaskowate - dodatkowo podbiją smak ciasta. Ciasto po upieczeniu można posypać tylko cukrem pudrem lub polać lukrem i posypać np. wiórkami kokosowymi. Możliwości jest wiele

My simple kitchen
NALEŚNIKI Z PŁASKURKI I ORKISZU, BEZ DODATKU MLEKA 315

naleśników (u mnie bezzapachowy kokosowy) Dodatkowo: ulubione dodatki: - konfitury - ksylitol - świeże owoce sezonowe, itp. W misie roztrzepuję jajka (ręczną trzepaczką), dodaję do nich mleko roślinne, sól oraz ksylitol i mieszam. Następnie wsypuję partiami mąki, po każdym dodaniu dokładnie mieszam. Masa będzie dość gęsta. Po dokładnym rozmieszaniu (gdy ciasto jest gęste łatwo można rozmieszać tak, by nie tworzyły się grudki(...)lekko chrupki) zdejmuję go z patelni. W ten sam sposób postępuję z pozostałym ciastem, aż do całkowitego jego zużycia. Przeważnie wychodzi mi z tego przepisu ok.11-12 cieniutkich, delikatnych jak chmurka naleśników. Podaję je z różnymi dodatkami, przeważnie z domowymi konfiturami, posypane samym ksylitolem lub sezonowymi owocami. Pyszne są również bez dodatków (tak lubi moje najmłodsze Dziecię...) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Tarta z białą czekoladą i mango curd 306

niezwykle optymistycznym, żółtym, słonecznym kolorze. Od samego patrzenia robi się przyjemniej. A prawdziwa przyjemność dopadnie Cię, gdy się w nią wgryziesz :)Składniki( na blachę średnicy około 26-28 cm )CIASTO:* 150 g zimnego masłą* 240 g mąki pszennej*  80 g cukru pudru*    2 żółtkaKREM:* 250 g mascarpone* 120 ml słodkiej śmietanki 30%* 2 płaskie łyżki cukru pudru(...)cytryny )* 70 g masła* 3-4 łyżki cukru ( w zależności od słodkości owocu )* 1 płaska łyżeczka żelatyny ( jeśli używaliście soku z cytryny, 1,5 łyżeczki )Wykonanie:Zimne masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto uformować we kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 40 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąką

kolorowotorcikowo
Bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem 276

wszystkie mąki, proszek do pieczenia, ksylitol, wanilię i zmielone orzechy. Dodać zimne masło i posiekać je z mąką na drobne grudki. Dodać jajko i dobrze wymieszać całość łyżką.  Ciasto przykryć folią i z miską wstawić do lodówki na około 60 minut. Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć końcówkę z liściem, łodygę pokroić na kilkumilimetrowe kawałki, wymieszać z ksylitolem. Truskawki opłukać, osuszyć(...)użyłam tortownicy o średnicy 18 cm, ale okazała się ciut za mała, dlatego proponuję wziąć nieco większą i zwiększyć ilość owoców. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem (200 stopni bez). Dno tortownicy wykleić około 2/3 schłodzonego ciasta, piec 15 minut. W międzyczasie osączyć rabarbar z soku jaki się wytworzył, dodać do niego truskawki, zasypać łyżką mąki ziemniaczanej

Kuchenne zapiski Edyty
Chrupiące bezglutenowe gofry 172

uzyskania ciasta o śmietanowej konsystencji i już! Ciasto przelewamy do gofrownicy, zamykamy urządzenie, czekamy 3-5 minut i gotowe, nic więcej nie trzeba robić. Cały proces trwa 15-20 minut i możemy się cieszyć pysznymi, aromatycznymi i chrupiącymi goframi. Ja je lubię najbardziej polane syropem klonowym i posypane sezonowymi owocami ale możliwości kompozycji smaków są nieograniczone. Pracuję jeszcze(...)mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. 6 Dodaję olej kokosowy i mieszam do połączenia składników. 7 Wylewam odpowiednią ilość ciasta na rozgrzaną gofrownicę i przypiekam od 3-5 minut aż do lekkiego zarumienienia się gofrów. 8 Podaję z syropem klonowym i świeżymi owocami lub z konfiturą. 9 Smacznego

Book of spells
Ekspresowy torcik na Dzień Dziecka 185

kształcie Biedronki :) Cały efekt finalny opiera się właściwie na dekoracji. Ma być wesoło i kolorowo :)  Jeśli nie macie czasu piec ciasta wykorzystajcie gotowe blaty biszkoptowe. Zamiast kremu możecie ubić śmietanę z mascarpone lub przyrządzić inne nadzienie. Owoce również możecie dodać według uznania. Ważne, aby z zewnątrz torcik zachęcał do jedzenia, wtedy nawet małe niejadki się skuszą. Duże pewnie(...)zdaniem dzisiaj każdy może sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa z dziecięcych lat :) Poniżej podaję sposób, w jaki ja wykonałam swój torcik. Wprawdzie, delikatnie mówiąc, "kuleję" jeśli chodzi o dekorowanie ciast, ale nie narzucam końcowego efektu - każdy może wykonać dekorację według własnych upodobań :) Zatem kochani, Wszystkiego co Najlepsze z okazji Dnia Dziecka :D Źródło: klik Tortownica o średnicy 20 cm Składniki

My simple kitchen
Ricotta z białą czekoladą, z figami i anyżowym syropem 122

Ricotta to miękki, niedojrzewający biały ser, wytwarzany z serwatki pozostałej w produkcji innych serów. Oznacza się łagodnym, mlecznym i delikatnie słodkim smakiem. Jest znakomitym składnikiem wielu

Tajemnice Smaku
TRUSKAWKOWY TUNEL 162

Lekkie i łatwe w przygotowaniu ciasto rozpływające się w ustach, doskonałe na zakończenie sezonu truskawkowego. Poza sezonem truskawki można zastąpić innymi owocami.         SKŁADNIKI BISZKOPT: blaszka 38x 26 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju KREM: 200 ml śmietany 36 %, 1 galaretka(...)formę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 12 minut. Po upieczemy ściągamy papier. Formę z zaokrąglonym dołem (na comber) wykładamy folią spożywczą. Z biszkoptu odcinamy 10-cm szerokości pasek. Resztę ciasta układamy w zaokrąglonej formie. KREM: galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę. Polewa czekoladowa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i śmietany. Przełożenie

słodki bratek
Ciasto Zielone Jabłuszko 2283

pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając, gdy cukier się skończy dodajemy kolejno żółtka. Do puszystej masy jajecznej przesiewamy mąki i mieszamy drewnianą łyżką – dokładnie ale delikatnie . Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę (użyłam blaszki o wymiarach 24 x 29 cm). Biszkopt wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170’C i pieczemy przez około(...)tężeć można po wystudzeniu umieścić ją w lodówce, pilnując aby nie zastygła „zbyt mocno”. Stężoną, gęstą galaretkę z owocami wykładamy na upieczony biszkopt. Ważne aby masa nie była płynna gdyż wówczas galaretka wsiąknie nam w ciasto *** *** Ciasto z galaretką wkładamy do lodówki – do całkowitego stężenia. Następnie przygotowujemy masę śmietanową: schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem

Blog z Apetytem
Genialna krucha tarta z kremem z białej czekolady i truskawkami 224

przełamującymi smak truskawkami, które pasują tu idealnie. Nawet jeśli nie uda się Wam dostać już owoców (choć lokalny ryneczek w moich rejonach wciąż je oferuje) polecam Wam wrócić do tego przepisu w przyszłym roku, nie zawiedziecie się :) Składniki (1 duża tarta) Ciasto 250 g mąki  125 g zimnego masła, lekko zmiękczonego, pokrojonego w kostkę 1 jajko 1 łyżeczka

Słodkie inspiracje
Biszkopt z pianką owocową i truskawkami 217

opakowanie śnieżki 200 ml zimnego mleka 1 dowolna galaretka owocowa 1 galaretka truskawkowa truskawki bądź inne owoce Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo i po kolei pozostałe składniki (mąki można przesiać). Tortownice o średnicy 22 cm natłuszczamy i podsypujemy mąką. Wylewamy ciasto i pieczemy je w temp. 170*C przez 25 - 30 minut Jedną dowolną galaretkę rozpuszczamy

W Moim Magicznym Domu
Drożdżowe Z Mrożonymi Jagodami 177

Jakoś ostatnio bardziej smakują nam drożdżowe ciasta i dlatego piekę je z rożnymi dodatkami, tym razem mama ofiarowała mi pudełeczko zamrożonych jagód które wykorzystałam właśnie w tej drożdżówce. Owoce puściły dość mocno sok, więc radzę blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia aby jej nie zniszczyć. Składniki na blaszkę 23 x 23 cm: Zaczyn: 15 gr drożdży świeżych 1/3 szkl mleka(...)ciepłego ale nie gorącego 1 łyzka cukru Ciasto: 250 gr mąki 40 gr masła roztp. i ostudzonego 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % 1/3 szkl cukru parę kropel esencji waniliowej szczypta soli 200-300 gr zamrożonych jagód + 1 łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka: 60 gr masła 5-6 łyżek maki 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1. Najpierw tworzymy zaczyn

Gotowanie...to proste !
Tarta Limoncello z persymoną 232

skórka otarta z 1 cytryny,3 łyżki masła.1-2 owoce parsymonyPrzygotowanie:Przygotować kruchy spód. Schłodzone i pokrojone w kostkę masło posiekać nożem z przesianą mąką, żółtkiem, cukrem i skórką cytryny. Delikatnie i krótko zagnieść. Uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 40 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować, przełożyć do tortownicy (22-24 cm), wstawić do piekarnika(...)małych obrotach. Jak tylko masa zacznie gęstnieć dodać sok z cytryny, gotować 1 minutę.Dodać masło, serek mascarpone i skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać, wylać na upieczony spód. Owoce kaki umyć pokroić w plastry, wyłożyć na masę cytrynową.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 15 minut

SzczyptaSmaQ
OMLET BISZKOPTOWY Z NASIONAMI CHIA 240

mleko i wymieszałam. Wsypałam nasiona chia i połączyłam je z masą na omlet. Na patelni rozpuściłam masło i wlałam ciasto. Smażyłam omlet po około 3-5 minuty z każdej strony na złoty kolor. Można go podawać z dowolnymi sezonowymi owocami, posypanego cukrem pudrem,  polanego syropem klonowym lub z ulubionym dżemem. Smacznego!   Zapraszam do wypróbowania innych przepisów

potrawyregionalne
Korzenny chlebek bananowy z czekoladą 195

Zdarza się, że czasami gdzieś na dnie koszyka z owocami albo w kuchennym kącie odnajdujemy smutne banany. Ich świetność wizualna minęła bezpowrotnie, jednak środek, choć pełen brązowawych obić, często pozostaje obiecująco słodki. Chętnych do jedzenia takich owoców przeważnie nie ma ale to nic! Takie banany świetnie sprawdzają się we wszelkich koktajlach, deserach i wypiekach. Zatem nie wyrzucamy(...)już za chwileczkę staną się głównym składnikiem najlepszego bananowego chlebka, jaki do tej pory jedliście :D W połączeniu z kawałeczkami drobno siekanej czekolady i ogromu korzennych przypraw, to ciasto wpisuje się w przejściowy czas jesieni w zimę jak ulał. Kilka składników, parę zamieszań i po kilku chwilach przyjemny, korzenny zapach wydobywający się z piekarnika, calutkich nas otula, powstaje przytulność

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pleśniak. 241

Pleśniak, ciasto proste do upieczenia, a do tego bardzo smaczne.                                                        Składniki: 200 g zimnego masła do pieczenia (ja użyłam margarynę Kasię), 3 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki kakao(...)pudru, słoik dżemu z czarnej porzeczki, można dodatkowo włożyć świeżych owoców.                                 Przygotowanie: Masło siekamy razem z mąką, 2 łyżkami cukru, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i 4 żółtkami. Ciasto zagniatamy (ciężko jest ale da się ładnie zagnieść). Zagniecione ciasto

W kuchni u Moniki
Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką 3782

składniki szybko zagniatamy ze sobą. Ciasto dzielimy na dwie części (40 % i 60 %) i wkładamy do zamrażarki. Blachę o wymiarach 33x20 cm lekko smarujemy masłem i wykładamy większą część ciasta, lekko je wklepując. Podpiekamy na złoty kolor przez 20 minut w temperaturze 190 stopni. Wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Pianka budyniowa: Białka ubić na sztywno. Partiami dosypywać cukier oraz(...)budynie, wymieszać, a na końcu wlewać powoli olej. Na wystudzony spód wyłożyć pianę. Truskawki umyć i obrać z szypułek. Większe owoce pokroić na połówki. Układać je otworami do góry, lekko wciskając w pianę. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec około 30-40 minut w temperaturze 190 stopni, wystudzić. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Źródło: ( klik ) Czerwcowa miłość

My simple kitchen

Proponowane wyszukiwania