Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką 214Kiedy przeczytacie, że do ciasta dodałam brzoskwinie z puszki w samym środku sezonu na cudne, kolorowe i soczyste owoce, pomyślicie, że to jakiś żart. Tłumaczę (się) więc :) To żaden żart, to życie. Czasami tak bywa, że nie można wyjść z domu, bo dziecko śpi i jak nigdy śpi akurat dwie godziny. A za te dwie godziny mniej więcej już
bistro mama
Bułeczki drożdzowe ze śliwkami Liski 203Przepis na sfotografowane bułeczki znajdziecie na blogu White Plate. Liska dodaje do nich kandyzowaną skórkę pomarańczową, której ja nie miałam pod ręką, więc zrobiłam
W kuchni wieczorem
Drożdżowy wieniec truskawkowo-jagodowy 405dloni i wlozyc do srodka truskawke i 1 lyzke masy serowej.Zwinac,dokladnie zlepiajac brzegi.Identycznie jak przy formowaniu knedli.Kulki z ciasta drozdzowego ulozyc dookola brzegu foremki w jednakowych odstepach.Przykryc sciereczka kuchenna i odstawic do ponownego wyrosnieciamase serowa wymieszac z pokrojonymi owocami ,wymieszana z marcepanem i nalozyc na srodek foremkiw piekarniku nagrzanym do 180°C piec okolo 45 minut.Studzic w formie(...)calkowitego stezenia masybiala czekolade z 1 lyzka mleka rozpuscic w kapieli wodnej.Lekko przestudzic.Polac w esy-floresy przestudzone ciasto drozdzowe.Zamiennie mozesz uzyc jesli wolisz lukru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Urodzinowy tort Bruna 260Z okazji urodzin Bruna chciałam upiec tort. Warunkiem było to, że on też musiał móc go zjeść. Wiadomo było, że będzie biszkopt, no ale czym go
Z butelką mleczka w tle
Domowe Jagodzianki 245Jagodzianki - jedne z popularniejszych drożdżówek - szczególnie w sezonie letnim. Pyszne, rozpływające się w ustach bułeczki drożdżowe, których serce tworzy nadzienie ze świeżych, aromatycznych jagód, a
Słodka Strona
Pożegnanie z truskawkami. Po raz któryś w tym sezonie... 264całkowitego rozpuszczenia. Ostudzoną dodać do masy serowej, zmiksować, żeby nie było grudek. Dodać pokrojone na ćwiartki truskawki, zmiksować blenderem na gładką masę.Ciasto wyłożyć na ostudzony spód.Schłodzić w lodówce przez noc.Przed podaniem udekorować resztą owoców.Smacznego!Myślę, że tym razem to już ostateczne pożegnanie z truskawkami. Choć kto wie - zawartość sklepowych półek doprawdy mnie w tym roku zaskakuje
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Masa cukrowa (lukier plastyczny) 205zasad, których trzeba przestrzegać. Najważniejsze to nie kłaść masy cukrowej na tort posmarowany bitą śmietaną, ponieważ śmietana rozpuszcza masę. Najbardziej nadają się ciasta pokryte masą maślaną i wcześniej schłodzone. Nie powinna mieć też styczności z niektórymi owocami (np. ananas i kiwi). Jeżeli chcemy zabarwić masę, najlepiej użyć barwników w proszku lub żelu (w płynie za bardzo rozrzedzają masę cukrową
Oryginalny smak
Biscotti ze śliwkami, daktylami i żurawiną 218cukrem na puszystą masę, po uniesieniu trzepaczki mieszanina powinna tworzyć smugę na powierzchni. Dodajemy skórkę z pomarańczy i suszone owoce. Powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową. Szybko zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepkie dodajemy niewielka ilość mąki. Formułujemy prostokątny placek o wymiarach ok. 25 x 5 cm. Ciasto przekładamy
Moniki Smakołyki
Naleśniki z serem i brzoskwiniami 281Pyszny pomysł na obiad, deser lub podwieczorek :) SKŁADNIKICiasto:1 szklanka mleka1 szklanka wody (może być gazowana)2 jajka 1 i 1/2 szklanki mąkiszczypta solimasło do
Moje Kuchenne Rewelacje
Tarta z malinami 191ostatnio niepohamowaną ochotę na słodycze. Korzystając z sezonu na owoce przygotowałem dzisiaj pyszną tartę z malinami, pachnącą wanilią i cynamonem z posypką czekoladową. Ciasto jest pyszne, efektowne i niezwykle proste do przygotowania. Nieskromnie napiszę, że nie zdarzyło mi się jeść lepszej, a próbowałem wielu. Do przygotowania tarty użyłem: 250 gram mąki tortowej (typ 450), 150 gram masła śmietankowego
Wyprawy kulinarne
Tarta migdałowa z borówkami 221Lato w pełni, na pogodę w tym roku nie ma co narzekać więc nie pozostaje mi nic innego jak czekać do urlopu i wyjazdu do Polski
ciastkarnia na kruchym spodzie
Koperty z camembertem 212świeży lub suszonyPiekarnik nastawić na 220 stopni C. Ser pokroić na kawałki. Do miodu dodać łyżeczkę suszonego lub kilka gałązek świeżego tymianku. Ciasto francuskie podzielić na 12 małych kwadratów. Na każdy nałożyć kawałek sera i kilka owoców żurawiny. Rogi każdego kwadratu składać do środka na kształt koperty. Ułożyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem
wyzwania kuchenne
Sernik na zimno z mascarpone 444chmurka i pyszne – aż trudno uwierzyć, że tak banalne składniki mogą się połączyć w taką całość. Gdy tylko zjedliśmy ciasto, przygotowałam analogiczną wersję jagodową – także była bardzo smaczna. W zasadzie możemy użyć dowolnych owoców i ulubionego smaku galaretki. Składniki: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany 30% lub 36% 150 g białej czekolady (1,5 tabliczki
Poezja smaku
Tarta z kremem czekoladowym i czereśniami 224czyli tartę. Tym razem zainspirowałam się przepisem Magdy z bloga My simple kitcheni nie pomyliłam się, gdyż połączenie czekolady i owoców zawsze się sprawdza i zadowoli najbardziej wybrednych smakoszy. Składniki na formę do tarty o średnicy 27 cm:Ciasto: 250 g mąki 100 g masła 100 g cukru pudru 2 łyżki kakao 2 jajka szczypta soli Masa czekoladowa
Fabryka pomysłów