mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej kilka kropli zapachu waniliowego Przygotowanie: Formę na ciasto delikatnie natłuszczamy. Ciasto na chlebek bananowy wyrabia się bez użycia miksera. Roztapiamy w małym garnuszku masło. W tym czasie obieramy banany i rozgniatamy je dokładnie widelcem. Do owoców dolewamy roztopione masło, cukier, jajko oraz ekstrakt z wanilii. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką. Kolejnym krokiem jest(...)dodanie przesianej mąki oraz sody i połączenie z resztą masy. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika (piekę z termoobiegiem) na około 55 minut (czy chlebek jest upieczony, należy sprawdzić patyczkiem). Przed podaniem studzimy. Smacznego
ChilliJemywykonania:Do miski przełożyć: przesianą mąkę, żółtka, schłodzone kawałki masła, cukier puder, imbir, śmietanę. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części - 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 min. W między czasie przygotować mus z jabłek. Owoce pokroić na ćwiartki, przełożyć do rondla. Dodać cukier trzcinowy, sok z cytryny, galaretkę,cynamon, dusić(...)momentu zmiękczenia.Odstawić do przestygnięcia.Okrągłą formę posmarować tłuszczem, większą część ciasta rozwałkować, wyłożyć spód. Jabłka przełożyć na ciasto, na wierzch położyć połówki brzoskwini. Ciasto, które nam zostało "porwać" na małe kluseczki i zrobić a'la kruszonkę na cieście.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min w 180 stopniach. Podawać do kawusi na śniadanie, do herbaty na podwieczorek
pieprzny smaczeksezon śliwkowy, trzeba w pełni korzystać z jego owoców! Dzisiejsze ciasteczka powstały z potrzeby przygotowania czegoś smacznego i słodkiego ,,na szybko". Nie jestem zwolenniczką półproduktów, ale czasem zdarza mi się je używać w kuchni - w końcu wszystko jest dla ludzi. Z pewnością kiedyś sama pokuszę się o samodzielne wykonanie ciasta francuskiego. Dzisiaj jednak wykorzystałam gotowy arkusz, który podzieliłam
Kuchnia Elliechrzanem. Deser z awokado? Co Ty na to? U mnie na blogu jest. - Jeszcze nie robiłam, ale wszystko przede mną. Ciasto, które przysparza Ci najwięcej trudności… Rolada biszkoptowa. Babka z bakaliami, czy bez? - Bez. Czy lubisz owoce morza? - Nie. Najpiękniejsze miejsce na Ziemi, Twoim zdaniem, to… Riva del Garda - Włochy. Najlepszy sposób na wypoczynek…- Sen. Twoja ulubiona zupa(...)moje pytania do nominowanych: 1. Miasto na świecie, które chcesz odwiedzić. 2. Biel czy czerń? 3. Sernik z rodzynkami czy bez? 4. Czekolada biała czy gorzka? 5. Ulubione ciasto. 6. Pies czy kot? 7. Z czego czerpiesz inspiracje blogowe? 8. Ulubiona książka (niekoniecznie kulinarna). 9. Ulubione danie. 10. Sportowo czy elegancko? 11. Kawa czy herbata? Zapraszam do zabawy
Mania Wypiekaniazbiory a niestety gradobicie i susza tak zniszczyły moją jeżynkę, że na raz można urwać co najwyżej kilka garstek owoców akurat tak do zjedzenia. Zebrałam więc co sie dało tych słodziutkich jeżynek i zrobiłam na szybko taka roladkę. Jasne ciasto bardzo fajnie prezentuje się z jeżynowym kremikiem. Roladkę można dowolnie udekorować, ja po prostu posypałam tylko cukrem pudrem
Monia miesza i gotujemasy makowej, delikatnie wmieszać ją w ciasto. Ciasto wylać na blachę ( 25/25 cm ) wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 o C ( z termoobiegiem ) przez ok. 50 minut (do suchego patyczka). Przestudzić. Krem żurawinowy: Żurawinę zalać gorącą wodą, odstawić na 15 minut. Po tym czasie owoce odcisnąć z wody, przestudzić i zmielić w blenderze(...)powrotem do formy do pieczenia, na niej rozprowadzić 3 / 4 kremu żurawinowego. Przykryć drugą częścią ciasta, na wierzchu którego równomiernie rozsmarować resztę kremu z żurawiną. Makowiec japoński z kremem żurawinowym wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem udekorować kawałkami czekolady, bitą śmietaną lub owocami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Makowiec japoński z kremem żurawinowym pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyJeżeli nie macie pomysłu na weekendowe ciacho, zapraszam Was na mój dzisiejszy wpis. Nie będzie to przepis na tradycyjne ciasto, ale na pyszne ma ł e mini serniczki, które przygotowuje si ę w mgnieniu oka. Serniczki przygotowałam z użyciem jogurtu greckiego, bez m ą ki, wi ę c osoby uczulone na gluten nie musz(...)occasione Vi auguro un buon fine settimana;):) SKŁADNIKI (4 porcje) 300 g jogurtu greckiego 100 g cukru pudru 15 g skrobi kukurydzianej 1 cukier waniliowy 4 jajka Dekoracja: owoce według uznania cukier puder **** INGREDIENTI (4 porzioni) 300 g di yogurt greco 100 g di zucchero a velo 15 g di amido di mais vanillina 4 uova Decorazione
La grande e la piccola cuocaBorówka czarna, czyli leśne jagody to zdecydowanie mój ulubiony owoc. Wyczekiwany cały rok i szczególnie poszanowany. Wykorzystany co do jednej sztuki. Nic nie może się zmarnować. Jest w jagodach coś, co sprawia, że są dla mnie wyjątkowe. I wcale nie chodzi o to, że są bardzo zdrowe. Może to ich intensywny barwnik, którego nie potrafimy usunąć z ubrań dzieci(...)Cokolwiek to jest, sprawia, że jagody w sezonie są dla mnie bardzo pożądanym produktem i chcę wykorzystać je na wiele sposobów. Na blogu gościł sernik na zimno , nagie ciasto i łatwe ale ogromnie pyszne jagodzianki z serem . Dziś zapraszam na tę lekką roladę pełną jogurtu. Jest lekka, smaczna i szybka w wykonaniu pomimo pieczenia. Polecam szczególnie do filiżanki
Poezja Smaków - blog kulinarnySame gofry wykonane są z mielonych na drobną mączkę podprażonych orzechów włoskich, mące gryczanej oraz ryżowej. Ciasto nie zawiera więc glutenu, a smak gofrów jest taki,że z pewnością do nich będziecie wracać. Przeważnie są kojarzone z dużą ilością bitej śmietany oraz owoców jagodowych. U mnie lżejsza choć niemniej słodka wersja... Zamiast bitej śmietany góra łakoci pod postacią owoców
vaniliowoczekoladowaDeser truskawkowy to lekkie ciacho łączące w sobie śmietankę,galaretkę z truskawek i prze smaczne owoce świeżych truskawek. Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, chociaż prawda jest taka że u nas akurat się już kończy. Ja bardzo chętnie latem właśnie sięgam po ciasta lub desery przygotowywane bez pieczenia i podawane na zimno. Taki pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu smakołyk
Życie zaczyna się w kuchniKruche ciasto z dżemem Przepis na to ciasto mam od babci, często przygotowywała je, gdy byłyśmy małe. Ciasto to sprawdzi się nie tylko dobrzze jako baza do dżemów, ale można również dżem zastąpić sezonowymi owocami, najlepiej komponuje się z bardziej kwaskowatymi, gdyż jest stosunkowo słodkie. Składniki: 50 dag mąki tortowej 30 dag cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku(...)słoiczki dżemu (można też użyć powidła lub mus jabłkowy) Przygotowanie: Do przesiewnej mąki z proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Formę o wymiarach 25 x 30 cm wylepić połową ciasta, posmarować dżemem (powidłami, musem) i wyłożyć drugą połowę ciasta (najprościej odrywać po kawałku i lekko spłaszczać opuszkami). Piec
My sweet a lifenazbierać tylko dojrzałych, ciemnych kuleczek. Następnie pieczołowicie pozbyć się gałązek (najlepiej robić to widelcem, tak jak w przypadku porzeczek), a owoce przełożyć do garnka. Pamiętajcie - czarny bez na surowo jest trujący! Nie używamy go więc do dekoracji ciast czy deserów, tylko przerabiamy na syrop albo dżem. U mnie tylko ten pierwszy, w dodatku w ilościach raczej mizernych; więcej(...)pięknie, a kolor ma taki, że aż dech z wrażenia zapiera. Idealnie nadaje się do herbaty, lemoniady, albo do sernika z figami... Ale o nim innym razem. Syrop z owoców czarnego bzu Składniki: (na 500 ml syropu) 500 g owoców czarnego bzu (waga bez gałązek) 250 g cukru 125 ml wody sok z 1/2 cytryny Owoce przełożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzebardziej mylnego. Zdrowe nawyki mogą stać się przyjemnością, o którą dziecko zacznie wręcz prosić. Masło orzechowe to zdrowy dodatek nie tylko na kanapki. Można je wykorzystać także do przeróżnych ciast, babeczek oraz deserów. Orzechy ziemne, z których jest zrobione, dostarczą dziecku cennych witamin, np. potas, magnez oraz błonnik, a także witaminę E. To paliwo dla mózgu szczególnie polecane dla najmłodszych(...)można samemu połączyć kilka składników, z których utworzy się pyszna mieszanka płatków owsianych, orzechów, pestek, otrębów oraz owocowego dodatku. Ciekawym dodatkiem smakowym, jaki można wykorzystać do takiego śniadania będą owoce liofilizowane lub suszone jabłka lub żurawina. Gdzie kupić zdrowe produkty dla dzieci? Oferta sklepu KRUKAM zawiera przeróżne rodzaje zdrowej żywności, których zaletą jest także to, że można je kupić
Zdrowy Styl JoannyDodać cukier, śmietanę, żółtka oraz masło. Dokładnie zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć je na blaszki i schować na około godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto piec w 180 stopniach przez około 20 minut. Wystudzić. Ser dwukrotnie zmielić. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Do sera dodać masło, całe jaja, cukier waniliowy, cukier kryształ oraz olejek arakowy(...)osobnym naczyniu wymieszać mleko, budyń i mąkę ziemniaczaną. Gdy masa serowa się zagotuje należy należy do niej dodać mieszankę mleczną. Owoce dodać do masy, wymieszać i podgrzewać całość, aż masa delikatnie zgęstnieje. Ciepłą masę wyłożyć na ciasto i przykryć drugim blatem. Smacznego
Krakowskie smaki AniCzasem są dni, gdy bardzo mam ochotę na kawałek ciasta. Niestety czas i inne rzeczy nie pozwalają na większe wypieki. Wtedy biorę do ręki jakieś owoce, małe foremki, troszkę mąki, masła, ... i piekę szybkie słodkości. Dziś wersja z bananem. Jeśli macie ochotę na coś z jabłkami zapraszam na jabłka pod kruszonką Składniki: (na dwie porcje) 2 łyżki masła(...)średnie banany 2 łyżeczki wiórków kokosowych 2 łyżeczki brązowego cukru 4 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Do wysmarowanych masłem foremek wkładamy pokrojone banany. Posypujemy je wiórkami kokosowymi. W misce przygotowujemy ciasto. Wsypujemy mąkę, cukier, kakao, dodajemy miękkie masło. Łączymy ręką. Ciasto układamy na wierzchu każdej foremki. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik
Słodkie okruszki