crumble to po angielsku kruszonka? Danie to stało się popularne w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej, kiedy to było alternatywą dla ciast z powodu ograniczeń żywnościowych Zobacz również więcej przepisów z rabarbarem oraz słodkości z owocami Przepis na rabarbar pod kruszonką Składniki na nadzienie 500 g rabarbaru 3 łyżki cukru (36 g) łyżeczka skrobi ziemniaczanej (12 g) łyżka(...)Można podawać solo lub z dodatkiem lodów albo bitej śmietany . Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości! Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasto Lion bez pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka bez pieczenia Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe Keto bounty (wegańskie) Wegańskie placki bananowe Ciasteczka orzechowe Orzechowy deser śmietankowy z góry Maślane
WegePrzepiscukru 30 g masła Składniki suche wymieszać ze sobą. Mokre (w drugim naczyniu) dokładnie wymieszać razem. Owoce obrać/opłukać, w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, wymieszać "szybko i byle jak" Foremkę muffinkową wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Składniki kruszonki rozetrzeć między palcami, posypać wierzch każdej muffiny. Wstawić do piekarnika rozgrzanego
6niebozalewamy do równości owoców wodą. Doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy gaz i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu owoce miksujemy wraz z wodą, w której się moczyły. Proporcja na keksówkę 35 x 12 cm - 2 puszki odsączonej czarnej fasoli w zalewie ( robiłam ciasto również z czerwonej fasoli - będzie równie smaczne ) - 6 jajek - 3/4 szklanki oleju - powyższa pasta daktylowa - 3 pełne
kawawszklancepotraw. Można na nim układać dodatki słodkie lub wytrawne, wykrawając z niego prostokąty, można w nie zawijać owoce lub nadzienie, można przygotować szybkie domowe rogaliki. A go tego jest baardzo proste w użyciu :) Poniżej podam przepis na 10 parówek zawijanych w ciasto, bo mniej więcej tyle można przygotować z jednego opakowania ciasta francuskiego. Ja przygotowałam ich pięć
My Culinary ArtLekkie jak pianka ciasto o oryginalnym smaku, zrobionym przez trufle w czekoladzie. Niezbyt słodkie, przełamane konfiturą z malin i świeżymi owocami. *tortownica 26 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 2 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na piankę: 150 g cukierków trufle(...)masy jajecznej. Delikatnie wymieszać dużą łyżką. Przełożyć ciasto do blaszki wyścielonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, piec około 30 minut. Wystudzić. Biszkopt wyjąć z formy, ułożyć na paterze, zapiąć wokół niego rant lub obręcz tortownicy (obręcz owinąć folią lub od środka zabezpieczyć paskiem papieru do pieczenia). Ciasto posmarować konfiturą. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzeciwników, to jedno jest pewne – gdy macie ochotę na szybkie ciasto, to to rozwiązanie jest znakomite. Zwłaszcza w letnie dni, gdy na samą myśl o włączeniu piekarnika robi się wam jeszcze bardziej gorąco Taką babeczkę z kubeczka możecie podać z dowolnymi dodatkami. Tu owoce i czekolada, ale polecam Wam również spróbować wersji z gałką lodów waniliowych Coś cudownego(...)filiżankach). Wkładamy do mikrofali na 2,5 – 3 minuty (w mojej kuchence mikrofalowej Electrolux ciasto było gotowe po 2:35 minuty). Ciasto powinno ładnie urosnąć. Uwaga: Jeśli będziemy je trzymać za długo zrobi się za suche. Naszą babeczkę z kubeczka podajemy z owocami i czekoladą. Smacznego
Słodkie okruszkiżółtka. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy żółtko, miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody a galaretkę w 500 ml gorącej wody(...)gruszkami i wkładamy do lodówki na 30 minut. Gdy galaretka cytrynowa zacznie tężeć, obieramy pozostałe gruszki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy owoce w kostkę. Układamy kawałki gruszki na masie jogurtowej i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy ciasto do lodówki. Najlepsze będzie na drugi dzień
słodkie i nie tylko historie kulinarneDziś początek truskawkowego weekendu na ciastkożercach! To zdecydowanie jedne z moich ulubionych owoców sezonowych (no, może tylko jagody je przebijają). Mam dla Was ekspresową i pyszną propozycję: proste ciasteczka truskawkowe z ciasta francuskiego w formie pierożków pieczonych na blaszce. Poziom trudności przepisu: niemal zerowy, a efekt gwarantowany! To przepis z kategorii tych “coś bym zjadła, ale nie chce
Ciastkozercyobracać, prędzej wylałby ciasto na całą patelnię i upiekł jednego dużego ;) A "pankejki" z dzisiejszego przepisu są wyjątkowo smaczne. Pulchne, wyrośnięte i mięciutkie. Przyznaję bez bicia, że pierwszy raz wyszły mi tak smaczne i do tego delikatnie rumiane, choć pieczone na patelni bez tłuszczu. Osłodzone pysznym miodem spadziowym od Pasieka na Zastawiu i podane z owocami sprawią, że Wasz(...)konieczności należy dodać jeszcze odrobinę mąki (każda ma inną chłonność) lub mleka gdyby ciasto było zbyt gęste. Patelnię rozgrzewamy, a następnie wylewamy po odrobinie ciasta równomiernie i szybko je rozprowadzając. Smażymy „pankejki” na słabym ogniu, na złoty kolor z każdej strony. Podajemy na ciepło z owocami i miodem
Kuchnia w czekoladzieRabarbar kojarzy mi się jako pierwszy zwiastun wiosny w ciastach. Gdy wreszcie wyrośnie trudno się nim nacieszyć bo to jeden z pierwszych wyczekiwanych po zimie polskich owoców. Rabarbar właśnie wyrósł u mojej mamy na ogrodzie więc szkoda byłoby tego nie wykorzystać. Przeważnie ląduje on w kompocie lub w przepysznym drożdżowym placku, którego nie mogę przestać jeść. Tym razem(...)odmiany upiekłam coś innego i nie drożdżowego. Na spodzie "szarlotkowe" kruche ciasto i dużo ilość rabarbaru a całość przykryta bezową pierzynką. Uwaga: ciasto znika w bardzo szybkim tempie
Milion SmakówPamiętacie gofry nad morzem? Chrupiące z wierzchu, puszyste w środku, góra bitej śmietany i owoców za jedyne 12 zł. Do tego upaćkane wszystko, klejące się ręce, uświnione dzieci, piasek w zębach, truskawki w piasku, bita śmietana na koszuli. Jednym słowem – relaks w pełni. Od momentu zajęcia się gastronomią do tematu gofrów sprzedawanych we wszelkich budkach podchodzę jak pies(...)zaczęło pracować. Gofrownicę rozgrzewam do maksymalnej temperatury, smaruję obie części pędzelkiem zamoczonym w oleju i na środek wylewam niedużą porcję ciasta, która rozprowadzam po formie. Zamykam i piekę kilka minut. Gofry są chrupiące i pyszne. Do gofrów podaję owoce, konfitury, miód, cukier puder i bitą śmietanę. Bitą śmietanę robię bez żadnych żel fiksów i innych wynalazków. Ubijam mocno schłodzoną
ladykitchenu0142 \u015bliwkowych,\r","2 tabliczki gorzkiej czekolady,\r","400g masy marcepanowej,\r","400g d\u017cemu wi\u015bniowego lub z owoc\u00f3w le\u015bnych,\r","1 tabliczka mlecznej czekolady,\r","100g mas\u0142a."],"name":"Piernik bo\u017conarodzeniowy","recipeCategory":"Bo\u017ce Narodzenie, ciasta, desery, specjalne okazje","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":[" W po\u0142owie listopada przygotowa\u0107 baty piernikowe:\r","Mi\u00f3d(...)u0105 mas\u0119 miodow\u0105 i mleko.\r","Ciasto zagnie\u015b\u0107 na jednolit\u0105 mas\u0119. W\u0142o\u017cy\u0107 do miski, przykry\u0107 foli\u0105 spo\u017cywcz\u0105 i odstawi\u0107 do lod\u00f3wki na 3-4 tygodnie.\r","Oko\u0142o 2 tygodnie przed \u015awi\u0119tami upiec ciasto:\r","Ciasto podzieli\u0107 na 3 cz\u0119\u015bci. Piec
Bardzo Gruby Smokmoje ulubione połączenie smaku. Aby przełamać słodki i lekko mdły smak bezy, łączę ją zawsze z kwaskowatymi owocami. Postawiłam na jagody leśne, które zamroziłam latem. Jagody, kokos i beza to idealne połączenie smaków. Jak wiecie nie jestem zwolennikiem ciast z masami na bazie masła, dlatego że są one ciężkie, pracochłonne i bardzo kaloryczne. Ta rolada jest bardzo lekka(...)godziny do lodówki. Moja była już dobra- tak jak widzicie na zdjęciach po godzinie. Ale to też kwestia lodówki, więc dla pewności potrzymajcie ją chwilkę dłużej. Roladę możecie udekorować owocami świeżymi, bądź mrożonymi i dodatkowo obsypać odrobiną cukru pudru, dodatkowo udekorujcie ją listkami mięty (ja akurat dzisiaj nie mam w domu ehhehe). Roladę można też polać np. gorzką czekoladą
SMYKWKUCHNIPierogi po raz pierwszy z życiu ulepiłam na ostatnią wigilię, wspólnie z mamą. Wcześniej jakoś się obawiałam ciasta pierogowego, ale sama nie wiem czemu. Przecież pierogi są szybkie do przygotowania, smakują wszystkim i z wszystkim (obojętnie czy nadziane mięsem, owocami). Dzisiejsze pierogi przygotowałam z myślą o łasuchach takich jak mój Mąż i jego kuzynka, którzy uwielbiają nutellę. To świetna(...)Mieszamy drewnianą łyżką i wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy i wycinamy za pomocą szklanki koła. Do każdego nakładamy po łyżeczce nutelli, sklejamy. Gotujemy w wodzie z dodatkiem oleju i łyżeczki cukru. Po wypłynięciu pierogów gotujemy je jeszcze ok 5 minut, po czym gorące wykładamy na talerze. Jeżeli macie ochotę możecie pierogi podać w towarzystwie śmietany i owoców. Jestem ciekawa Waszych wrażeń
Szybko Tanio Smacznie