Mocno czekoladowo malinowy torcik, z dużą ilością owoców. Miłośnicy czekolady będą zachwyceni. Ciasto robi się prosto i nie jest skomplikowane. Polecam użyć dobrej jakości kakao, wtedy będzie jeszcze lepsze. Lato na deser z dużą ilością malin. Teraz są najlepsze dlatego korzystajcie z ich dobrodziejstwa. ciasto czekoladowe: 130 g maki pszennej typ 500 130 g cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku(...)rozpuszczam ja w gorącym musie. Ciasto zimne kroję na dwa blaty. Dolny blat wkładam do formy w której się piekł, wylewam połowę kremu, wstawiam na 10 minut do lodówki. Układam drugi blat i wylewam resztę kremu. Wstawiam do lodówki do stężenia. Przed podaniem dekoruje polewą ale musi być ona płynna, bo szybko zastyga. Dekoruje owocami
wesoła kuchniałyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 400ml śmietany kremowej 30% 2 opakowania śmietan fixu (fix do śmietany) 2 łyżki cukru pudru łyżka cukru waniliowego pestki z owocu granatu (do dekoracji) Wykonanie ciasta: Rozmrozić szpinak i odsączyć z wody lekko odciskając dłońmi. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, aż do rozpuszczenia cukru, następnie powoli dolać olej ciągle miksując. Wsypać
Mania WypiekaniaPachnące cynamonem, na bazie świeżych gruszek, masy śmietanowej i klasycznego biszkoptu ciasto to doskonała propozycja dla fanów owoców sezonowych podanych w postaci chłodnego deseru. Składniki: Biszkopt : 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka budyniu śmietankowego 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa gruszkowa: 2kg dojrzałych gruszek 3 galaretki o smaku gruszkowym 2 łyżki żelatyny(...)mąkę wymieszane z proszkiem do pieczenia i budyniem. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut. 2. Masa gruszkowa Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Prażyć do momentu aż owoce się rozpadną. Następnie dodać galaretki i rozrobioną żelatynę (żelatynę
Szalona Kuchnia EwelinyPitaja (Pitahaya),to egzotyczny owoc znany również jako smoczy owoc, czy truskawkowa gruszka. W smaku jest nie za słodka, lekko kwaskowata, coś pomiędzy truskawką a kiwi
Tajemnice Smakupysznych potraw, a kolejki do degustacji były długie :) A warto było spróbować.Razem z Asią (smakowityblog.pl) oraz Piotrem (straga.pl) zajęliśmy się deserem - pieczonymi naleśnikami z owocami leśnymi. Okazało się, że Piotr robi znakomite ciasto naleśnikowe, które przygotował według własnego przepisu (poniżej oryginalny przepis podany przez prowadzącego warsztaty), a przygotowanie naleśników w trzy osoby i to jeszcze wyposażone(...)szczyptą soli. Stopniowo, cały czas mieszając dodajemy mąkę do powstania gładkiej masy. Dodajemy wodę, cały czas mieszając, tyle aby uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego. Smażymy naleśniki na mocno rozgrzanej patelni.2. Serek mieszamy z żółtkiem, miodem, cukrem waniliowym i owocami leśnymi oraz czterema posiekanymi listkami mięty. Białko ubijamy na sztywną pianę, utrwalamy cukrem pudrem. Dodajemy pianę do serka i delikatnie mieszamy.3
Kraina Tysiąca Smakówjajko 140 g zimnego masła 50 g dowolnych, suszonych owoców Sposób przygotowania: Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól i erytrol. Całość wymieszaj delikatnie. Suszone owoce pokrój w malutki kawałki. Następnie dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki, suszone owoce oraz jajko. Zagniataj energicznie ciasto, aż będzie jednolite i zwarte. Gotowe owiń folią spożywczą(...)włóż na ok. 30 minut do lodówki. Potem wyjmij ciasto na stolnicę, podziel na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj na ok. 0,5 cm. Z ciasta wycinaj ciasteczka o dowolnych kształtach. To samo powtórz z drugą częścią ciasta. Ciasteczka ułóż na blasze do pieczenia i piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Na koniec, po przestudzeniu
365 dni dookoła kuchniGudetama, czyli leniwe i pozbawione energii jajko to postać z krótkometrażowego anime, które zyskuje coraz większą popularność na świecie. Tą uroczą postacią postanowiłam ozdobić tort dla
Oryginalny smakCiasto czekoladowe z delikatnym musem śliwkowym z dodatkiem uprażonych i zmielonych migdałów, nutką cynamonu oraz polewą czekoladową z żelatyną. Wyśmienite i niebanalne połączenie smaków… Należy
Oryginalny smakTo jest chyba najlepsze ciasto, jakie udało mi się zrobić a wszystko dzięki koleżance, która je przyniosła do pracy. Od razu wzięłam przepis i postanowiłam je
Bernika - moj kulinarny pamietnikdodatków takich jak cukier, jaja czy masło. Często dodawane są do niego także rodzynki. Mniej tradycyjne serniki to takie gdzie podstawą sernika jest kruche ciasto, biszkopt czy gdzie dodajemy także np. owoce. Sernik na kakaowym spodzie to prosty sernik, do przygotowania którego potrzebne jest ciasto kakaowe oraz kremowa masa serowa. Osobiście bardzo lubię połączenie kakao z serem białym. Sernik
mecooksmiski liże już ktoś inny ;) Moja mama robiła murzynka na dużej blaszce i dodawała jeszcze przed pieczeniem wiśnie lub truskawki ze słoika. Nie przekrawała już ciasta po upieczeniu, bo miało w sobie owoce. Tak też smakuje pysznie! Jedyną wadą takiego rozwiązania jest to, że w cieście robią się dziurki w miejscach gdzie pieką się wiśnie i wierzch nie jest
CiastkozercyCIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ Ciasto jogurtowe to klasyk. Proste ciasto ucierane, które najlepiej smakuje ze sezonowymi owocami. Najlepiej jeszcze jak jest chrupiąca kruszonka na wierzchu. Ja bardzo lubię takie ciasta, bo przy robieniu nie brudzi się dużo naczyń :D a smakuje obłędnie. Do odmierzania składników potrzebny będzie kubeczek po jogurcie, który zużyjemy do ciasta, aby proporcje
Kuchnia Paulettesotrzymamy syrop. Znowu zlewamy przez sito i syrop łączymy ze spirytusem. Owoce nie będą nam już potrzebne. Być może da się je do jakiegoś ciasta wykorzystać, ale my nie bardzo lubimy owoce z alkoholem. Teraz filtrowanie. Ja używam do tego celu filtru do kawy dodatkowo, dla lepszego efektu, wyłożonego jednym listkiem papierowego ręczniczka. Filtr mocuję na słoiku przy
Marder&Marder ManufactureNigdy tego nie ukrywałam: jestem wielbicielką drożdżowych ciast. Uwielbiam je pod każda postacią, z kruszona, bez, w formie bułeczek, z owocami... Ale od kiedy upiekłam to odrywane ciasto, zdecydowanie plasuje się ona na pierwszym miejscu. Jest doskonałe. Słodkie, puszyste, z aromatem cynamonu i korzennych przypraw... A dopełnieniem jest polewa z kwaskowatymi smakami cytrusów: limonki, cytryny
Kulinarne przygody Gatitypuder Truskawki kroimy w ćwiartki i mieszamy z wydrylowanymi czereśniami i cukrem. Ciasto francuskie kroimy na 9 prostokątów, na środek każdego prostokąta kładziemy po łyżce owoców i szczelnie zamykamy "sakiewkę". Smarujemy każde ciasto żółtkiem wymieszanym z cukrem i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 20 minut. Posypujemy cukrem pudrem i... gotowe
Mango Papaja