jeżynowo klonowy, a w sezonie garść świeżych jeżyn… pyszności. Do przygotowania syropu poza sezonem możemy użyć jeżyn mrożonych. Jeżeli chcemy podać gofry na śniadanie, gotowy syrop i wymieszane ciasto możemy przez noc trzymać w lodówce, by rano móc upiec świeże gofry. Składniki SOS 350 g jeżyn 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki syropu klonowego GOFRY 300 g mąki(...)mięta Wykonanie SOS W małym rondelku podgrzewamy jeżyny z sokiem z cytryny, owoce zaczną puszczać sok. Chwilę redukujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy syrop klonowy, mieszamy i odstawiamy. Do polania gofrów możemy wykorzystać tylko syrop lub całość razem z owocami. GOFRY Wszystkie składniki na ciasto (oprócz oleju) dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Rozgrzewamy gofrownicę
Tajemnice SmakuWczoraj dodałam wpis z przepisem na puree z dyni , więc dziś przepis na szybkie ciasto z jego wykorzystaniem. Ciasto jest pyszne, a zapach w całym domu
kuchnia doskiJest to ulubiony sernik moich dzieci i tym razem zrobiony przez mojego 18-to letniego syna. Wyszedł mu idealnie :) Ciasto naprawdę proste do zrobienia, a smakuje
kuchnia doskiDziś do niedzielnej kawki proponuję ciasto z masą cytrynową. Robi się je naprawdę szybko, a smakuje rewelacyjnie. Gwarantuję, że jak spróbujecie, to na pewno na
kuchnia doskiKolejna propozycja na Halloween to tarta dyniowa (pumpkin pie). Kruchy spód wypełniony kremowym nadzieniem z dyni z przyprawami korzennymi. W Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytani tarta
kuchnia doskiznalazłam idealny przepis w książce C.Bretherton „Baking”. Na dzisiaj więc proponuję włoską wersję biszkoptu z bitą śmietaną i malinami zwaną „Genoise Cake”. Ciasto to jak każdy biszkopt z owocami można też przyrządzić z dodatkiem różnych owoców sezonowych albo też różnych kremów. Polecam:)!Włoski biszkopt z malinami- składniki:40g masła (niesłonego) plus extra do wytłuszczenia(...)powinien wyjść z ciasta suchy).Po wystudzeniu ciasto kroję na trzy części.W misce ubijam śmietanę i dodaję lekko rozgniecione z cukrem maliny.Połowę masy wykładam na jeden krążek ciasta i przykrywam drugim na który wykładam resztę kremu i przykrywam trzecim krążkiem. Posypuję cukrem pudrem i kilkoma malinami do dekoracji. Smacznego! Post Włoski biszkopt z owocami pojawił się
UgotujmyTo.plzwyczaje w tej kwestii pozostaj ą raczej inne od polskich)... I słowo ostrzeżenia - moje owoce macerowały się przez noc i... nieco dłużej, do czasu, aż udało mi się za nie zabrać. I chyba wypiły za dużo herbaty, bo po wmieszaniu 1 jajka ciasto pozostawało kompletnie za suche. Sprawdziłam inne przepisy i generalnie bazuj ą one na niemal(...)sporej misce wymieszaj suszone owoce, herbatę i cukier. Zostaw do namoczenia przez noc. Rozgrzej piekarnik do 170stC. Przygotuj wybrana blaszkę - wyłóż papierem do pieczenia. Wmieszaj m ą kę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon do nasi ą kniętych herbat ą owoców. Na końcu wmieszaj jajko (jajka...). Wrzuć ciasto do przygotowanej blaszki i piecz przez godzinę (dobrze jest
Lejdi of the houseCiasto bardzo szybko się przygotowuje a mikser nie jest koniecznie niezbędny do jego przygotowania. Ciasto przepięknie rośnie i naprawdę bardzo długo pozostaje puchate i świeże. Do ciasta można użyć różnych sezonowych owoców. Ja zdecydowałam się na rabarbar na którego teraz jest sezon. Serdecznie polecam, wypróbujcie bo naprawdę warto ! Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka szklanka oleju(...)cukier, olej, jogurt, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko dokładnie wymieszać. W między czasie w kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę, delikatnie ją przestudzić i dodać do reszty ciasta. Całość wymieszać do połączenia się składników. Rabarbar wymyć, obrać ze skóry i pokroić w grubsze plastry. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto wylać na blaszkę i wyłożyć
Krakowskie smaki Aniświeżymi owocami.Robi się je bardzo szybko ale też bardzo szybko znikają.Są lekkie,wilgotne i pachnące owocami.Tym razem zapraszam na ucierany torcik z truskawkami.Oczywiście do ciasta możemy dodawać inne sezonowe owoce. Składniki: 20 dkg margaryna, 15 dkg cukier, 3 szt jajka duże, 20 dkg mąka pszenna, 2 łyżki mąka ziemniaczana, 2 łyżeczki cukier waniliowy, 1 łyżeczka aromat waniliowy(...)małymi porcjami mąkę i mieszać łyżką.Masę wymieszać na jednolitą masę.Dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować i wysypać bułka tartą.Ciasto przełożyć do tortownicy wyrównać i na górze ułożyć umyte , oczyszczone z szypułek truskawki i posypać migdałami. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 st na około 50 min.Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Zimne
Ala piecze i gotujeMazurek pomarańczowy to jedno z moich ulubionych ciast wielkanocnych. Lekko gorzki smak masy pomarańczowej i delikatne kruche ciasto to dobrany duet, który zasmakuje wielbicielom owoców cytrusowych. Zazwyczaj wykonuję go w wersji bardziej gorzkiej, ścierając całą pomarańczę i całą cytrynę, tym razem z cytryny nie wykorzystałam białej części, co w połączeniu z wyjątkowo słodką pomarańczą dało masę raczej słodką. Jeśli(...)stopniach przez 25 minut- upieczone ciasto zostawić do wystygnięcia - pomarańczę i cytrynę wyszorować i sparzyć, całą pomarańczę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, łącznie z jej białą częścią, z 1/4 cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok (dla wersji bardziej gorzkiej należy zetrzeć również białą część cytryny)- wyciśnięte owoce przełożyć do rondelka, dodać cukier i wodę, całość podgrzewać na małym
Smakołyki Berenikimiłośników kwaskowatych wypieków, takich jak ja. Dodam jeszcze małą uwagę i już zapraszam Was do przepisu. Ja często ciasto przygotowuję w podwojonej ilości, mrożę i następnym razem mam je w 2x krótszym czasie, gdyż wystarczy je zetrzeć i dodać ulubione owoce. Składniki na blaszkę 22x24cm: 250g mąki 2 żółtka Pół kostki margaryny - miękkiej Szczypta soli Płaska łyżeczka proszku(...)Podzielić ciasto na 2 części – 2/3 włożyć do lodówki na 1 godzinę, a 1/3 zamrozić. Rabarbar umyć, pokroić w paski, przełożyć do rondla, podsypać cukrem, dodać kilka łyżek wody. Dusić chwilę do miękkości. Gdy zacznie się rozpadać wyłączyć gaz. Blaszkę wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tarta. 2/3 ciasta wyłożyć na spodzie blaszki. Podsypać łyżką bułki tartej (zapobiega zakalcowi, gdy owoce
Fabryka pomysłówWilgotne babeczki czekoladowe Mięciutkie i wilgotne w środku ciasto czekoladowe, bardzo przypominające w smaku znane i lubiane brownie. Polecam! Składniki: 150g gorzkiej czekolady 50g mlecznej czekolady 200g masła 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 1/4 łyżeczki soli Dodatkowo: 250g borówek lub malin polewa czekoladowa (opcjonalnie(...)mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Dodajemy pozostałą czekoladę i ponownie mieszamy do połączenia się składników *** *** Masę przekładamy do foremek na babeczki. Na wierzchu wykładamy owoce lekko wciskając je w ciasto *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez około 20-25 minut – do suchego patyczka (uwaga! Gotowe ciasto powinno być w środku wilgotne, ale masa
Blog z Apetytemdodajemy ich do mieszanki. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Płyn wlewamy do miski z mąką i wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto odstawiamy, żeby trochę podrosło. Gdy podwoi objętość dokładamy ewentualne owoce. Dwie keksówki smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką i przekładamy do nich nasze ciasto na chleb. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do kolejnego wyrośnięcia w ciepłym miejscu
Gotujemy i jemytydzień zdecydowanie będzie pod znakiem śliwek;) Są to owoce, które pasują nie tylko do ciast. Mięso w ich towarzystwie również może bardzo dobrze smakować. Zdaję sobie sprawę z tego, że nie wszyscy są fanami łączenia mięsa z owocami. Dla tych, którzy jednak lubią – polecam:) 3-4 duże pojedyncze piersi kurczaka około 60-70 g sera pleśniowego
Smaki Na Talerzu