( u mnie jagody i maliny) wiórki kokosowe Przygotowanie: Masło zmiksować z cukrem stopniowo dodając jajka. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować. Ciasto Wyłożyć na formę i udekorować owocami. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Piec ok 20 minut w rozgrzanym do 180*C piekarniku
The Sweet DamselDzisiejsze ciasto ze śliwkami to klasyczne ciasto ucierane, które świetnie nada się jako baza pod placek z dowolnymi owocami – jest na tyle gęste, że bez trudu utrzyma sporą warstwę truskawek, malin czy jabłek. Moja wersja ze śliwkami wyszła na tyle dobrze, że myślę, że będzie częstym gościem podczas zbliżającej się jesieni. Owoce możecie posypać dowolną kruszonką(...)pieczenia i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Śliwki przekrawamy na ćwiartki. Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy razem aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na nim owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50 min. lub do suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercygrecką, ryżem oraz pieczonymi ziemniaczkami. Ogród i fontanna restauracji Piccadilly. Kilka słów o greckiej, wyspiarskiej kuchni - oczywiście przeważały dania z warzyw, dania mięsne i owoce, jednakże i pyszne słodkie ciasta - niestety nie pamiętam jak nazywało się przedstawione na poniższym zdjęciu czekoladowe ciasto z bakaliami - ale było przepyszne - podawane w restauracji w naszym hotelu. Popularne tez były owocowe(...)również owoce morza oraz pyszny, puszysty grecki chleb z czosnkiem - na najlepszy jaki w życiu jadłam natrafiliśmy całkiem przypadkiem... Wracając z Zatoki Wraku zajechaliśmy do kameralnej restauracyjki, w której zamówiliśmy sałatkę grecką podaną z greckim chlebem... Na koniec - Pani która Nas obslugiwała (a własciwie była to gospodyni domu przy którym była restauracyjka) podała nam jeszcze słodkie, pyszne ciasto - podobne
MintTastejest za gęste dodać mleka, aby uzyskać gładką konsystencję. Na wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą blachę rozsmarować równomiernie ciasto (ciasto jest dość lepkie, więc dobrze jest maczać łyżkę w zimnej wodzie – wtedy się nie przykleja), na nie nałożyć owoce itp. (w odległości ok. 2-3 cm od siebie) - posypać po wierzchu startym na grubej tarce jarzynowej jabłkiem(...)cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w 180 stopniach UWAGI: * kolejność: ciasto z mąk wiadomo jakich (pszenna i KUKURYDZIANA), na to dowolne owoce jak na placku poukładane (my układamy w odległości 3-4cm) na to jabłka, cukier wsio * te mąki są ważne, bo wtedy ono jest takie delikatne i nie za suche, a w dodatku piękny
Tradycyjna kuchnia inaczejCiasto na pierogi: Dobre ciasto na pierogi jest bardzo istotne, gdy chcemy zjeść pyszne pierogi. Jest to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Idealne ciasto na pierogi wcale nie jest takie trudne do zrobienia. Najważniejsze jest zachowanie odpowiednich proporcji i dobre jego wyrobienie. Na naszych stołach królują pierogi z mięsem, grzybami albo ruskie. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Cienkie i delikatne, ale jednocześnie wytrzymałe. Nawet najsmaczniejszy farsz nie obroni kiepskiego ciasta. Jeżeli ciasto będzie kiepskie w czasie gotowania pierogi rozpadną się albo stracą kształt. Pamiętajcie o kilku ważnych zasadach, a pierogi już zawsze będą idealne. Dobre ciasto składa się z minimalnej ilości składników, które jednak rządzą się
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnemojego łaciatego ciasta z jagodami i budyniem zainspirował mnie przepis Siostry Anastazji. W jej Cieście Architekta podpatrzyłam sposób na wycinanie kółeczek w jednym z blatów ciast - pomysł spodobał mi się na tyle, że na jego podstawie stworzyłam autorski przepis na ciasto ombre z borówkami - kompletnie inne od oryginału. Jeśli chcecie, zamiast borówek lub jagód możecie wykorzystać inne owoce - wtedy(...)Jest dość pracochłonne, ale na pewno warte zachodu - pamiętajcie, że blaty ciasta można upiec dzień wcześniej, by ułatwić sobie pracę. Poza tym wyjątkowa uroczystość wymaga wyjątkowego ciasta:) Łaciate ciasto z borówkami świetnie smakuje do kawy i herbaty, jest kremowe, mięciutkie i delikatne, naprawdę pyszne. Polecam, smacznego:) Przepis na Ciasto Jagodowe Ombre z kremem budyniowym i borówkami, składniki: na blaszkę
Lekcje w kuchniCzerwone porzeczki wyłożone na sklepowej półce skusiły Bartka do przyniesienia ich do domu i trzeba przyznać, że było to bardzo dobry pomysł. Zrobiliśmy z nich lekki
niecodziennikparykawy, herbaty, jogurtu, soku, mleka,... Umoczone tylko chwilkę, rozpływają się w ustach. Wkurzające, bo wciągają i uzależniają:) Można je dodatkowo wzbogacić, dodając do ciasta posiekane orzechy, migdały czy suszone owoce. Jak nigdy nie liczę żadnych kalorii, tak w tym przypadku policzyłam, przerażona ilością cukru. Całość ciasta, / blacha z piekarnika /, to około 4100kcal, a w przeliczeniu
Leśny Zakątekzłudzenia przypomina tartę i tak właściwie to naprawdę fajny przepis na tartę. Ciasto zrobione jest z rozpuszczonego masła, więc nie ma zbytniego problemu z zagniataniem. To ciasto można upiec z dowolnie wybranymi owocami. Robiłam je z gruszkami ale najbardziej smakowało mi z jabłkami. Najlepsze są kwaśne jabłka, bo ciasto jest dosyć słodkie zwłaszcza kiedy jeszcze je się poda
codojedzenianiej 2,5 szklanki mąki, olej (który wlewamy powoli) i 1 szklankę wody nie przerywając miksowania. Na końcu wsypujemy proszek do pieczenia i dajemy dowolny zapach. Ciasto wylewamy na blachę i posypujemy owocami. Blachę wstawiamy do piecyka nagrzanego do 180 stopni i pieczemy tak długo, aż włożony do ciasta patyczek będzie zupełnie suchy. Zrobiłam błąd włożyłam zamrożone jagody
Państwo Wojtczuk gotująkawałkami czekolady Tarta cytrynowa z kawałkami czekolady to takie ciasto, które będzie się nadawało na każdą okazję i na każdą porę roku. Nie wymaga sezonowych owoców, ani żadnych wymyślnych składników. Właściwie ciasto miało wyjść dużo niższe, więc chyba z powodzeniem można by je zakwalifikować również jako sernik. Samo przygotowanie jest łatwe i dość szybkie. Chyba jedyną trudność sprawiła
Relaxtimeuzyskując budyń. Gotujemy tak długo aż uzyskamy gęstą masę. Wierz ciasta wysypujemy bułką tartą, układamy jabłka , następnie wylewamy gorący budyń i rozkładamy go na blaszce zakrywając owoce. Wykładamy z lodówki drugą część ciasta i ścieramy je na tarce z dużymi oczkami. Ciasto pieczemy 50 minut w temp
W Moim Magicznym DomuPrzepis na to ciasto w wersji z malinamijest jednym z najczęściej wyszukiwanych przepisówna moim blogu. Po wersji malinowej, brzoskwiniowej,przyszła pora na wersję truskawkową.To ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu,owoce można dowolnie zmieniać.Może tylko należy unikać tych,przy których galaretce ciężko stężeć ;)Tym razem ciasto ze specjalną dedykacją.Dla wszystkich Babć i Dziadków :)Pięknego święta!Czytaj
bistro mamawłasnego, ulubionego przepisu.Podczas studzenia, należy pilnować, aby galaretka całkiem nie stężała, bo wówczas trudno będzie zalać ciasto.Truskawki można zastąpić innymi, świeżymi owocami i użyć galaretki o odpowiednim smaku i kolorze.Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.Źródło przepisu
Gospodyni Miejskaupieczenie ciasta zawsze znajdę chwilę. Wykorzystałam fakt, że miałam już ugotowane buraki, walcząc z komarami (wiecie, że one gryzą nawet jak pada deszcz?) zerwałam trochę malin, dodałam kilka innych składników, Miśka ciut pomogła, ja wymieszałam i v’ila brzydkie a dobre ciasto gotowe. Jest bardzooo fit, bo w 3/4 składa się z warzyw i owoców, a dodanego cukru(...)jest jak lekarstwa. Miśka, na wieść o tym, że ciasto będzie z buraków, zrobiła oczy jak spodki, a potem przyznała „wiesz Mami, miałaś rację, wcale nie było czuć buraków”. O, biedna ona, tyle razy jadła warzywne słodkie ciasta zupełnie tego nie świadoma ;-). ps. Polecam w jeszcze ciepłe powciskać kostko gorzkiej czekolady. Ten zabieg ciut uszlachetni to brzydkie ciasto
greenscarf