ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:598/1704)

KRUCHE TARTY Z KREMEM PATISSIERE I BIAŁĄ CZEKOLADĄ / IDEALNY KREM PATISSIERE 124

imieninach u cioci i przyjęciu komunijnym. Nie wymagają dużo pracy i są bardzo łatwe do zrobienia! Zachwycą! Gwarantuję Wam! Zróbcie konieczne! Ps. Borówki amerykańskie śmiało możecie zastąpić innymi, ulubionymi owocami. SKŁADNIKI: KRUCHE BABECZKI: * mąka pszenna – 200 g * masło – 100 g * cukier – 90 g * żółtko – 1 szt * śmietana kwaśna – 1 łyżka CREME PATISSIERE: * mleko 3,2% – 600 ml * żółtko(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE BABECZKI: Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wylepiamy foremki i wypiekamy na złoto w 180C. CREME PATISSIERE: Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, jasną

Ostra na Słodko
KRUCHE BABECZKI Z KREMEM PATISSIERE I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 222

imieninach u cioci i przyjęciu komunijnym. Nie wymagają dużo pracy i są bardzo łatwe do zrobienia! Zachwycą! Gwarantuję Wam! Zróbcie konieczne! Ps. Borówki amerykańskie śmiało możecie zastąpić innymi, ulubionymi owocami. SKŁADNIKI: KRUCHE BABECZKI: * mąka pszenna – 200 g * masło – 100 g * cukier – 90 g * żółtko – 1 szt * śmietana kwaśna – 1 łyżka CREME PATISSIERE: * mleko 3,2% – 600 ml * żółtko(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE BABECZKI: Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wylepiamy foremki i wypiekamy na złoto w 180C. CREME PATISSIERE: Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, jasną

Ostra na Słodko
Pizza czekoladowa 106

warto. Przekonałam się już nie raz, że niestety płacę praktycznie za samo ciasto, a cena takiej pizzy wcale nie należy do najniższych. Spójrz co potrzeba Ci na ciasto do pizzy domowej i może się okazać, że masz w domu wszystkie potrzebne składniki. Przepis na ciasto do pizzy: 150 g wody 1/2 łyżeczki cukru 10 g świeżych drożdży 250 g mąki(...)ciasto na pizzę. Wyrabianie robotem to góra 2 i pół minuty. Z takiej porcji wyjdą Ci 2 pizze o średnicy 30 cm. Ja jedną zrobiłam na słodko, drugą na słono, bo ciasto to nadaje się na jeden i drugi rodzaj tego pysznego fast fooda. Ciasto nie musi wyrastać. Blaszkę smarujemy oliwą, kulkę ciasta rozciągamy na jej szerokość, brzegi ciasta również

MamaOskarka
Jagodzianki zimową porą 86

malin (ja użyłam owoce mrożone) Drożdże kruszymy, mieszamy z łyżką mąki, łyżką cukru a następnie rozprowadzamy w 3/4 szklanki ciepłego mleka (ale nie gorącego). Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, resztą cukru i roztopionym (przestudzonym) masłem. Wbijamy 1 całe jajko i żółtko i dodajemy rozczyn drożdżowy. Mieszamy składniki i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne(...)podwoiło swą objętość. Gdy ciasto wyrośnie kształtujemy z niego wałek i odcinamy plastry. Każdy z plastrów rozpłaszczamy dłoniom i wykładamy łyżeczką owoców. Jeśli używasz owoce mrożone należy je wcześniej rozmrozić. Zaklejamy brzegi ciasta i kształtujemy niedużą bułeczkę. Tak przygotowany bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na chwilę aby wyrosły. Przed włożeniem do pieca bułeczki

peggiwkuchni
Tarta z kremem i owocami - malinami i jeżynami 149

Ciasto francuskie z pysznym, delikatnym,waniliowym kremem, malinami i jeżynami. Można je zrobić z innymi owocami. Będzie równie pyszne jeżeli użyjemy np. jagód lub brzoskwiń. Można eksperymentować. Ale dopóki są maliny i jeżyny, warto z nich skorzystać. Krem jest błyskawiczny do przygotowania, możemy przygotować go wcześniej i przechować w lodówce do chwili kiedy będziemy szykować ciasto ( nawet(...)zacząć ubijać śmietanę. Gdy zacznie gęstnieć, dodać  mascarpone, pestki wanilii, cukier i sok z cytryny. Ubijać tak długo aż krem zgęstnieje. Nałożyć na ostudzone ciasto, na wierzchu ułożyć opłukane i osączone owoce.  Przechowywać w lodówce. Smacznego

Stare Gary
Tartaletki z kremem i mandarynkami 144

Połączenie kruchego ciasta z kremem i  sezonowymi owocami  to mój ulubiony sposób na przygotowanie  pysznych  babeczek /tartaletek/.....na każdą okazję. Kruchy  spód,  słodkie  puszyste  kremowe wypełnienie  i orzeźwiające, soczyste owoce.  Nie można się im oprzeć. Dodatek serduszkowego akcentu  to taki mały symbol  i propozycja(...)słodki deser we dwoje...........da się skusić?......ja już sprawdziłam..... Składniki: / 10 szt / ciasto: 300g mąki 200  g zimnego masła 80 g cukru pudru 2 żółtka skórka cytrynowa /do smaku szczypta soli krem: 450 ml mleka 4 żółtka 50 g mąki / użyłam pszennej i ziemniaczanej/ 100 g cukru 1 laska  wanilii sok z 2 mandarynek ½ łyżeczki startej skórki

Zakamarki mojej kuchni
ZEBRA BORÓWKOWO CYTRYNOWA 172

mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160-170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Masa borówkowa Około 15 dag borówek zblędować (zblędowane owoce przetrzeć prze sitko następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie

RAROSSA
Crostata z morelami i czereśniami 229

Crostata z morelami i czereśniami, czyli placek owocowy na szybko. Crostata to rodzaj płaskiego, włoskiego ciasta przypominającego tartę. Crostata może być miękka lub krucha. Najczęściej przygotowuje się ją z dżemem lub owocami. Prosty, błyskawiczny, pyszny placek z sezonowymi owocami to idealna propozycja do porannej kawy. Jeśli macie kilka moreli, kilka czereśni (albo np.: malin czy jagód) to wystarczy(...)formę na tartę o średnicy ok. 24 cm smarujemy rozpuszczonym masłem. Przekładamy ok. 3/4 ciasta i rozsmarowujemy po całym dnie. Układamy połówki moreli. Pomiędzy morele wtykamy połówki czereśni albo układamy maliny czy borówki. Na wierzchu rozprowadzamy pozostałe ciasto (nie musi dokładnie przykryć wszystkich owoców). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (lub 170°C z termoobiegiem) i pieczemy

Poezja smaku
Krucha tarta z żurawiną i ganache z białej czekolady 195

kremem. Sprawdźcie jakie to proste! Sypkie składniki kruchego ciasta – mąkę, cukier i sól mieszamy. Dodajemy pokrojone masło, siekamy razem. Wbijamy trzy żółtka (białka będę idealne na BEZĘ ) i zagniatamy ciasto. Wszystko ręcznie lub szybciej – w misie malaksera. Ciasto dzielimy na części, pakujemy w folię, lekko spłaszczamy na placki i chłodzimy minimum godzinę. Ciasto po schłodzeniu wyjmujemy na stolnicę, dajemy mu się(...)wałku przenosimy je nad foremki. Foremki dokładnie wylepiamy ciastem, przycinamy brzegi – ja wzięłam jedną formę średnicy 21cm i dwie o średnicy 12cm. Ciasto dziurawimy do dna, żeby równo się piekło. Jeśli macie specjalne obciążniki do pieczenia kruchych ciast, można nimi wysypać ciasto na czas pieczenia. Jeśli ich nie macie i ciasto się gdzieś podczas pieczenia za bardzo wybrzuszy – spokojnie można

Karo in the Kitchen
Babeczki z musem jabłkowym i bezową pianką 257

zewnątrz, a mięciutką w środku pianką. Ideał! Do tego delikatne, kruche spody, które fantastycznie łączą się ze wszystkim, co jabłkowe. Dzisiejsze babeczki ukoją nawet najbardziej zszargane nerwy... :) Kruche ciasto (II): 150 g mąki 30 g cukru pudru 75 g masła 3 żółtka szczypta soli Mus jabłkowy: 4 duże jabłka 3-4 łyżki brązowego cukru sok z cytryny cynamon Pianka bezowa(...)kroimy na mniejsze kawałeczki, dodajemy cukier, sok z cytryny i cynamon do smaku. Gotujemy z odrobiną wody aż do momentu rozpadnięcia się owoców i zgęstnienia masy, czyli jakieś 15 minut.        Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (można odrobinę podsypać mąką, żeby się nie kleiło) i wykładamy nim foremki wysmarowane masłem

sama złodycz
Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką 150

Owoce sezonowe to coś wspaniałego dla domowych wypieków. Co rusz przychodzi mi nowy pomysł aby zagospodarować jakiś owoc w placku. Dziś padło na rabarbar, moc witamin i smakowych doznać słodyczy i kwaskowości. Idealnie sprawdza się do ciast ucieranych. Zapraszam. Skala smaku 10- wilgotne, delikatne, nie za słodkie z lekko chrupiącą kruszonką:)  Składniki: 3 szklanki przesianej mąki tortowej(...)sypka. Suche składniki ciasta: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól wymieszać w jednej misce. Mokre składniki połączyć w drugiej misce. Najpierw roztrzepać jajka, dodać jogurt i mleko, a na końcu olej. Połączone mokre składniki wlać do suchych, dobrze wymieszać łyżką - do połączeni składników (nie mieszać za długo). Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę, wyrównać, posypać owocami - u mnie rabarbar i kruszonką

Kubki smaku
Leśny Mech – szpinakowe ciasto z kremem i granatem 941

granatem Składniki Ciasto 450g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 2 szkl. mąki krupczatki 1 szkl. cukru 3 jajka 1 Szkl. oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 1/2 owocu granatu Do nasączania 1 szklanka wody, sok z połowy cytryny, 1 łyżeczka cukru Krem śmietanowy 400 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa 4 łyżki cukru(...)suchego patyczka. Ostudzone ciasto wyjmujemy z tortownicy i kroimy na blaty. Górny blat rozdrabniamy w dłoniach lub widelcem. Przygotowujemy poncz do nasączania ciasta. Blaty nasączamy, przekładamy kremem. Posypujemy górę ciasta okruchami jednego blatu. Ozdabiamy pestkami owocami granatu. Przechowujemy w lodówce. Krem jogurtowy Jogurty o ile potrzeba, odcedzić. W gorącej wodzie rozpuścić całą galaretkę. Jogurty ze słodzikiem ubić na gładką

Mieszam w Garnku
Ciasto na maślance 329

maślance z chrupiącą kruszonką bardzo przypomina puszyste ciasto drożdżowe. Długo zachowuje świeżość. Można je też zabrać do pracy lub do szkoły. To sprawdzony przepis na ciasto maślankowe, które polecam wzbogacić o dodatek owoców, dżemu lub syropu. Kilka plasterków jabłka lub gruszki wyłożone na ciasto przed kruszonką wzbogaci smak maślankowca

AniaGotuje.pl
Kruche ciasto owsiane z truskawkami 149

ciasto na stole. Płatki owsiane w tym cieście wchłaniają nadmiar soku i dlatego ciasto jest przepyszne, wilgotne z chrupiącą posypką, typowo letnie. Z innymi owocami też będzie znakomite np. wiśniami. Kruche ciasto owsiane z truskawkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Brzoskwiniowiec 187

masą śmietanową, z mascarpone i kawałkami owoców. I brzoskwiniową galaretką. Mówię Wam, pycha! Biszkopt mięciutki, z mojego niezawodnego przepisu. Zamiast brzoskwiń można użyć innych owoców np. truskawek, jeżyn, jagód, poziomek, a ciasto będzie równie pyszne. Nam ostatnio bardzo posmakowała wersja z brzoskwiniami. I tę Wam polecam! Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
DIETETYCZNY SERNIK Z MORELAMI 128

Sernik to ciasto bardzo lubiane, wprawdzie można go upiec z różnymi dodatkami i owocami. Dzisiaj wersja bardziej dietetyczna, ponieważ upiekłam ciasto bez dodatku tłuszczy i z mała ilością cukru

Kulinarne Fantazje Marioli
Maślane ciasto z wiśniami 395

Bardzo smaczne, soczyste, trochę czekoladowe ciasto z kwaskowatymi wiśniami. Mało skomplikowane, szybkie, idealne do popołudniowej kawy. Wiśnie podczas pieczenia zanurzą się w maślanym cieście i będą smakowite. Polecam…   Porcelana z owocami ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji ORCHARD FRUITS .     Maślane ciasto z wiśniami Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

Mała Cukierenka
Kruszon z truskawkami 114

Klasyczny kruszon w wersji sezonowej-truskawkowej. Kruche ciasto, truskawki i beza tworzą tu wyśmienite połączenie. Pomimo tego, że owoce podczas pieczenia robią się wodniste i ciasto nie wyrasta jak w oryginalnym kruszonie, idealnie sprawdzi się w letnie popołudnie tworząc domową słodką przekąskę

Milion Smaków