wypływać na wierzch- nie przejmujemy się tym :) Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Pod koniec tego czasu przygotowujemy kolejną galaretkę i studzimy. Zalewamy wierzch ciasta zimną galaretką i układamy owoce. Wstawiamy do lodówki na kolejną godzinę. Smacznego
KuchcikoweLovesklepu . Naszpikowane chemią i kaloriami batoniki, wiecznie świeże ciastka, super zdrowe, bezsmakowe mleczne kanapki czy kolorowe cukierki bez chwili wahania zamienię na najmniejszy kawałek domowego ciasta, albo naturalny jogurt z owocami i łyżką wiejskiego miodu. Codzienna porcja słodkości jest mi potrzebna jak większości z Was poranna kawa. Czasem jest to owsiany muffin, kawałeczek sernika, łyżeczka miodu albo(...)dziś miodownik! Miodownik ciasto: 250g masła 1 szklanka cukru 150g miodu 1 łyżeczka kakao 2 jaja 4 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii masa budyniowa: 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 żółtka 500ml mleka 2 krople aromatu migdałowego 2 krople aromatu waniliowego 200g masła polewa czekoladowa: 3 łyżki masła 4 łyżki
Zapiski Młodej Żonykeksy, piec, smakować, dzielić się. Bo dobry keks to podstawa! Zasada u mnie jedna: dużo bakalii, aromatów, smaków w jednym niedużym cieście. To jego wyjątkowość, w której się bezpowrotnie zakochałam:) Zapraszam na keks świąteczny z suszonymi owocami HELIO i ananasem, pachnący słodyczą, pomarańczą, świętami, rodzinną atmosferą:) SKŁADNIKI: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 70 g margaryny Optima 2 jajka(...)dodaję do ciasta. Mieszam łyżką lub szpatułką. Ciasto przelewam do keksówki (u mnie o wymiarach: 25 x 11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C, piekę ok. 50 minut (grzanie góra plus dół bez termoobiegu, środkowa półka piekarnika). Gotowy studzę, kroję, podaję – smacznego Do przepisu wykorzystałam suszone owoce HELIO Udanych wypieków
Zasmakuj Kuchnitakie puszyste, świeże drożdżówki szybko znikają. Owoców na targu w brud, ale zjadamy je chętniej na surowo a część przerabiam chowając do słoików. Do ciasta dodałam więc pachnący cynamon, placek z owocami będzie innym razem, dobrze? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzalodówce nie krócej niż 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C, formę wykładamy papierem do pieczenia, następnie wykładamy ciasto (spód i 2 centymetrowy rant). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut, wyjmujemy, studzimy. Przygotowujemy nadzienie. Brzoskwinie obieramy, wyjmujemy pestki i kroimy w 2 cm kostkę, dodajemy 2 łyżki proszku budyniowego oraz(...)pozostały proszek budyniowy i dokładnie miksujemy. Na podpieczony spód wykładamy połowę masy serowej, na nią owoce i resztę masy. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 40 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy. Brzoskwinie obieramy, wyjmujemy pestki i kroimy w mniejsze cząstki. Gdy ciasto już jest zimne przygotowujemy
Rozpustne gotowaniebardzo delikatne i świetnie komponują się z gruszkowym nadzieniem (oczywiście możesz użyć innego nadzienia). Dyniowe drożdżówki z gruszkami Via Gusto Dzisiejszy przepis to wariacja na temat drożdżówek – do ciasta dodałam puree z dyni. Dzięki niej bułeczki mają piękny, żółty kolor (mimo, iż są bez jajek), a drugim plusem jest… Drukuj Proporcje na: 10 sztuk Czas przygotowania: 60 minut(...)godzinę (do podwojenia swojej objętości). W tym czasie gruszki obierz i pokrój w kostkę. Jeśli gruszki (lub inne owoce, które użyjesz) mają dużo soku, to wymieszaj je z 1 łyżką mąki lub bułki tartej. Kiedy ciasto wyrośnie, podsyp je mąką i rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 7 – 8 mm. Teraz ciasto pokrój na 10 mniejszych prostokątów. Pokrojone
Via Gustomakowiec , sernik , czekoladowy tort i szafranowe ciasto . Podczas adwentu piekę mnóstwo drobnych wypieków jak orzechowe ciasteczka czy mięciutkie ciasta piernikowe . Ciasto czekoladowe z bezą jest niesamowicie czekoladowe i bardzo dekoracyjne. Do bezy dodałam pistacje. Jest ona przez to delikatnie krucha. Ciasto czekoladowe to mięciutkie ciasto jakby lekko niedopieczone. Jest to ciasto, które piecze się w niecałe 40 minut, a więc(...)tyle ile potrzebuje beza wymieszana z orzechami i skrobią. Do dekoracji użyłam bitej śmietany i pestek granatu, które oczywiście można zamienić dowolnie wybranymi owocami. Bardzo mi smakuje to ciasto, bo jest to niezwykłe połączenie czekolady i bezy. Spróbujcie je upiec to się przekonacie, że miałam rację. W przerwie między świątecznymi wypiekami planuję resztę świątecznego menu i oczywiście świąteczne porządki
codojedzeniaKolejna z babek Wielkanocnych,która króluje na nie jednym stole to na pewno Baba Drożdżowa. Kocham ciepłe ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami ale przyznam, że do babki drożdżowej zawsze sceptycznie podchodziłam. Postanowiłam w końcu ją zrobić no, bo jakby inaczej:) i co, i właśnie nic.Nie powiem, bo była smaczna ale ja jednak zostanę przy cieście drożdżowym i babce
Kubki smakupełni, więc dziś zapraszam na domowy obiad! Smaczne pierogi! Składniki; 30 dag mąki pszennej 1 jajko ok. 200 ml mleka 2 łyżki cukru + 2 łyżki do owoców + odrobina do podania 14 g drożdży 1 łyżka roztopionego masła ok.20 dag truskawek (mogą być mrożone) 2-3 łyżki gęstej śmietany do polania Przygotowanie; Drożdże rozmieszać z kilkoma(...)pozostały cukier, jajko, masło. Następnie dodać rozczyn i wlewać pozostałe mleko. Jednak stopniowo bo może się okazać ze jest go za dużo. Wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć a w tym czasie umyć i przebrać owoce. Jeśli są duże to je pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko zależy od wielkości pierogów. Ciasto rozwałkować na placek grubości ok. 5mm i szklanką
Radość kipiąca uśmiechem.( u mnie jagody i maliny) wiórki kokosowe Przygotowanie: Masło zmiksować z cukrem stopniowo dodając jajka. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować. Ciasto Wyłożyć na formę i udekorować owocami. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Piec ok 20 minut w rozgrzanym do 180*C piekarniku
The Sweet DamselDzisiejsze ciasto ze śliwkami to klasyczne ciasto ucierane, które świetnie nada się jako baza pod placek z dowolnymi owocami – jest na tyle gęste, że bez trudu utrzyma sporą warstwę truskawek, malin czy jabłek. Moja wersja ze śliwkami wyszła na tyle dobrze, że myślę, że będzie częstym gościem podczas zbliżającej się jesieni. Owoce możecie posypać dowolną kruszonką(...)pieczenia i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Śliwki przekrawamy na ćwiartki. Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy razem aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na nim owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50 min. lub do suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercygrecką, ryżem oraz pieczonymi ziemniaczkami. Ogród i fontanna restauracji Piccadilly. Kilka słów o greckiej, wyspiarskiej kuchni - oczywiście przeważały dania z warzyw, dania mięsne i owoce, jednakże i pyszne słodkie ciasta - niestety nie pamiętam jak nazywało się przedstawione na poniższym zdjęciu czekoladowe ciasto z bakaliami - ale było przepyszne - podawane w restauracji w naszym hotelu. Popularne tez były owocowe(...)również owoce morza oraz pyszny, puszysty grecki chleb z czosnkiem - na najlepszy jaki w życiu jadłam natrafiliśmy całkiem przypadkiem... Wracając z Zatoki Wraku zajechaliśmy do kameralnej restauracyjki, w której zamówiliśmy sałatkę grecką podaną z greckim chlebem... Na koniec - Pani która Nas obslugiwała (a własciwie była to gospodyni domu przy którym była restauracyjka) podała nam jeszcze słodkie, pyszne ciasto - podobne
MintTastejest za gęste dodać mleka, aby uzyskać gładką konsystencję. Na wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą blachę rozsmarować równomiernie ciasto (ciasto jest dość lepkie, więc dobrze jest maczać łyżkę w zimnej wodzie – wtedy się nie przykleja), na nie nałożyć owoce itp. (w odległości ok. 2-3 cm od siebie) - posypać po wierzchu startym na grubej tarce jarzynowej jabłkiem(...)cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w 180 stopniach UWAGI: * kolejność: ciasto z mąk wiadomo jakich (pszenna i KUKURYDZIANA), na to dowolne owoce jak na placku poukładane (my układamy w odległości 3-4cm) na to jabłka, cukier wsio * te mąki są ważne, bo wtedy ono jest takie delikatne i nie za suche, a w dodatku piękny
Tradycyjna kuchnia inaczejCiasto na pierogi: Dobre ciasto na pierogi jest bardzo istotne, gdy chcemy zjeść pyszne pierogi. Jest to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Idealne ciasto na pierogi wcale nie jest takie trudne do zrobienia. Najważniejsze jest zachowanie odpowiednich proporcji i dobre jego wyrobienie. Na naszych stołach królują pierogi z mięsem, grzybami albo ruskie. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Cienkie i delikatne, ale jednocześnie wytrzymałe. Nawet najsmaczniejszy farsz nie obroni kiepskiego ciasta. Jeżeli ciasto będzie kiepskie w czasie gotowania pierogi rozpadną się albo stracą kształt. Pamiętajcie o kilku ważnych zasadach, a pierogi już zawsze będą idealne. Dobre ciasto składa się z minimalnej ilości składników, które jednak rządzą się
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnemojego łaciatego ciasta z jagodami i budyniem zainspirował mnie przepis Siostry Anastazji. W jej Cieście Architekta podpatrzyłam sposób na wycinanie kółeczek w jednym z blatów ciast - pomysł spodobał mi się na tyle, że na jego podstawie stworzyłam autorski przepis na ciasto ombre z borówkami - kompletnie inne od oryginału. Jeśli chcecie, zamiast borówek lub jagód możecie wykorzystać inne owoce - wtedy(...)Jest dość pracochłonne, ale na pewno warte zachodu - pamiętajcie, że blaty ciasta można upiec dzień wcześniej, by ułatwić sobie pracę. Poza tym wyjątkowa uroczystość wymaga wyjątkowego ciasta:) Łaciate ciasto z borówkami świetnie smakuje do kawy i herbaty, jest kremowe, mięciutkie i delikatne, naprawdę pyszne. Polecam, smacznego:) Przepis na Ciasto Jagodowe Ombre z kremem budyniowym i borówkami, składniki: na blaszkę
Lekcje w kuchniCzerwone porzeczki wyłożone na sklepowej półce skusiły Bartka do przyniesienia ich do domu i trzeba przyznać, że było to bardzo dobry pomysł. Zrobiliśmy z nich lekki
niecodziennikparykawy, herbaty, jogurtu, soku, mleka,... Umoczone tylko chwilkę, rozpływają się w ustach. Wkurzające, bo wciągają i uzależniają:) Można je dodatkowo wzbogacić, dodając do ciasta posiekane orzechy, migdały czy suszone owoce. Jak nigdy nie liczę żadnych kalorii, tak w tym przypadku policzyłam, przerażona ilością cukru. Całość ciasta, / blacha z piekarnika /, to około 4100kcal, a w przeliczeniu
Leśny Zakątekzłudzenia przypomina tartę i tak właściwie to naprawdę fajny przepis na tartę. Ciasto zrobione jest z rozpuszczonego masła, więc nie ma zbytniego problemu z zagniataniem. To ciasto można upiec z dowolnie wybranymi owocami. Robiłam je z gruszkami ale najbardziej smakowało mi z jabłkami. Najlepsze są kwaśne jabłka, bo ciasto jest dosyć słodkie zwłaszcza kiedy jeszcze je się poda
codojedzenianiej 2,5 szklanki mąki, olej (który wlewamy powoli) i 1 szklankę wody nie przerywając miksowania. Na końcu wsypujemy proszek do pieczenia i dajemy dowolny zapach. Ciasto wylewamy na blachę i posypujemy owocami. Blachę wstawiamy do piecyka nagrzanego do 180 stopni i pieczemy tak długo, aż włożony do ciasta patyczek będzie zupełnie suchy. Zrobiłam błąd włożyłam zamrożone jagody
Państwo Wojtczuk gotująkawałkami czekolady Tarta cytrynowa z kawałkami czekolady to takie ciasto, które będzie się nadawało na każdą okazję i na każdą porę roku. Nie wymaga sezonowych owoców, ani żadnych wymyślnych składników. Właściwie ciasto miało wyjść dużo niższe, więc chyba z powodzeniem można by je zakwalifikować również jako sernik. Samo przygotowanie jest łatwe i dość szybkie. Chyba jedyną trudność sprawiła
Relaxtimeuzyskując budyń. Gotujemy tak długo aż uzyskamy gęstą masę. Wierz ciasta wysypujemy bułką tartą, układamy jabłka , następnie wylewamy gorący budyń i rozkładamy go na blaszce zakrywając owoce. Wykładamy z lodówki drugą część ciasta i ścieramy je na tarce z dużymi oczkami. Ciasto pieczemy 50 minut w temp
W Moim Magicznym Domu