udziałem. Dzisiaj w roli głównej czerwona porzeczka. Czerwoną porzeczkę można wykorzystać w wielu dolegliwościach. Między innymi robiąc napary z ich liści. Również owoce można suszyć. Jednak najczęściej robimy przetwory lub wykorzystujemy do ciasta. Przygotowałam dzisiaj ciasto na kruchym spodzie. Porzeczki … Czytaj dalej porzeczkowiec z bezą Artykuł porzeczkowiec z bezą pochodzi z serwisu gotuj-ze-mna-blog
gotuj ze mnąŚnieżny Puch Ciasto „Dwa Michały” Ciasto bakaliowo-orzechowe siostry Anastazji Ciasto orzechowo-jabłkowe z masą cappuccino Makowiec Japoński Orzechowiec z niespodzianką Szybki biszkopt z owocami Piernik z powidłami i czekoladą Ciasto Krówka Orzechowiec z krakersami Piernik z marcepanowym sernikiem Ciasto marcepanowe z wiśniami
Smaki Na Talerzuprzepyszny, szybki i bardzo prosty wypiek, który można przygotować bez użycia miksera. Jest to znakomita propozycja dla wielbicieli śliwek ale wyśmienicie smakuje również z innymi owocami np. jabłkami czy gruszkami. Ciasto jogurtowe ze śliwkami to świetny pomysł na podwieczorek, idealny do popołudniowej kawy. składniki na tortownicę 26 cm 2,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru kryształu
Smakowite DaniaOpis ciasto śliwkowe: Ciasto śliwkowe, do tego ciasta potrzebne są ładne, dojrzałe węgierki, z których pestka dosłownie sama wyskakuje, gdy przełamie się owoc na pół. Najlepszy przepis na ciasto w sezonie śliwkowym Ciasto pięknie pachnie i wyśmienicie smakuje. Najlepsze ciasto śliwkowe jest z kruszonką na górze. Składniki: 200 g masła 250 g mąki 4 jajka 200 g cukru pudru
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnedelikatny, a jego krówkowy smak świetnie komponuje się z czekoladowym ciastem. Figi są tu kropką na i - można je pominąć, ale lepiej zastąpić jakimiś innymi owocami. Może świeżą żurawiną...? Wyjdzie wtedy ciasto z pazurem . Czekoladowe ciasto na ciemnym piwie z kremem krówkowym i figami Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) 250 ml ciemnego piwa 150 g masła
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDla wszystkich tych którzy urlop maja już za sobą ;) ciasto drożdżowe z jagodami i pyszną chrupiącą kruszonką. Ciasto jest puszyste , idealne do kawy. Nie ma potrzeba
Różne smaki w kuchniTarta jabłkowa z rodzynkami i owocami goji Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki ryżowej pół szklanki mąki gryczanej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 g masła kokosowego BIO 4 łyżki oleju (ja dałam słonecznikowy) 2 łyżki śmietany ryżowej 20 ml mleka ryżowego miód/agawa Pozostałe składniki: 5-6 dużych jabłek miód/agawa pół szklanki rodzynek pół szklanki jagód
nietadietachleb oraz Ekspresowy dżem śliwkowy i własnie na ten dżem chciałabym wam dać przepis bo sezon śliwkowy w pełni… aż szkoda nie wykorzystać tych świetnych owoców w zimie np. do ciasta drożdżowego, czy nawet do zwykłej chałki z masłem i dżemem śliwkowym… mniammmmm. A więc przepis jest bardzo prosty, wyjdą nam dwa słoiczki po około
moj przepis nanawet po ciężkim dniu. Najprostsze ciasto ucierane ze śliwkami, które powoli się kończą. Na wierzchu migdałowo-cukrowa skorupka, która cudownie chrupie, kontrastując z miękkim jak gąbeczka ciastem i rozpływającymi się w ustach owocami. I nie mówcie, że nie macie już siły. Gwarantuję, że nagroda w postaci aromatycznego ciasta warta jest tych kilkunastu dodatkowych minut w kuchni. Przepis znalazłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzewypiekach z truskawkami postanowiłam upiec ciasto z czereśniami. Czereśnie to jedne z ulubionych letnich owoców. Zwykle jadamy je w postaci surowej. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować z nich pyszne ciasta i desery. Mój wybór padł na tort z serowym kremem i czereśniami. Tort jest soczysty i przepyszny. Biszkopt nasączyłam likierem śmietankowym na whisky, co doskonale się(...)końcu wlać ostudzoną żelatynę. Krem schłodzić w lodówce, aby lekko stężał. Placki przełożyć połową kremu, resztę masy rozsmarować na wierzchu tortu. Ciasto wstawić do lodówki. Czereśnie umyć, wydrylować i ułożyć na torcie. Lekko tężejącą galaretką polać owoce (jeśli galaretki będzie za dużo, wykorzystać tylko część). Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychTarta to najszybsze ciasto świata przynajmniej dla mnie. Wystarczy wylepić blachę ciastem, zrobić jakieś płynne wnętrze, dodać owoce i do pieca, potem już tylko zajadamy i delektujemy się. Jeśli do tego mamy ciasto razowe na spód tarty to już samo zdrowie, polecam i zapraszam do pieczenia. Tarta razowa z winogronami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWpis pochodzi z www.mgotuje.plOstatnio przeglądając lodówkę zauważyłam, że mam spory zapas ciasta francuskiego. Postanowiłam wykorzystać je na jakiś słodki deser. Wymyśliłam więc ciastka z budyniem i owocami. Wyszły bardzo smaczne i co najważniejsze powstały w kilka chwil. Wyglądają bardzo efektownie i zachwycą nie jedno oko. Zachęcam wypróbować mój przepis Post Ciastka
Marta Gotujeopcji góra - dół 2. Przesianą mąkę, cukier, masło i żółtko zagnieść na jednolitą masę 3. Formę posmarować masłem, posypać bułką tartą i wyłożyć ciasto, równo rozgnieść je palcami. Ułożyć umyte i pokrojone owoce skórką do dołu 4. Piec 40 minut 5. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem - koniecznie
Matka ŻywicielkaSorbety są mniej kaloryczne od lodów śmietankowych tylko wtedy gdy nie dodamy do nich cukru. Często, zamiast cukru wystarczy naturalna słodycz owoców lub dodanie mniejszej ilości miodu. Jeśli chcecie zmniejszyć kaloryczność domowych lodów na mleku dodajcie do nich jogurt naturalny zamiast kremówki. Ale.. wiadomo, sezon letni to czas, w którym zajadamy się lodami. Dodają ochłody, smakują latem, słodko(...)jest o wiele krótszy niż w zamrażarce, gdyż od 15 do 40 minut. Czasem trzeba je jeszcze " domrozić" kilkanaście minut. Możecie je później podawać w waflach, na cieście, czy miseczkach z wydrążonych owoców, np. mango, melonie, kawałkach arbuza. Składniki: 12 cytryn 350 g cukru 2 szklanki wody Wykonanie: Cytryny dobrze wyszorować, osuszyć. Z dwóch większych cytryn zetrzyjcie skórkę
Zasmakuj Kuchniprawie ostatni dzwonek żeby zdecydować się na świąteczne wypieki. Dzisiaj prezentujemy Wam ulubione (kolejne z rzędu. A jak!) ciasto mojego Małżonka. Stollen, bo o nim mowa, to północno-niemiecki wypiek w kształcie chleba. Drożdżowe ciasto doprawione odrobiną przypraw korzennych, orzechów owoców suszonych lub kandyzowanych w okresie świątecznym robi zawrotną karierę. Pieczony z marcepanem jest świetną propozycją na Święta. Oczywiście(...)czasie w misce umieszczamy mąkę, cukier, mleko roślinne, namoczone (i odciśnięte) owoce, migdały i skórkę kandyzowaną po czym całość mieszamy. Dodajemy stopione masło (ma być ciepłe), żółtko oraz rozczyn po czym wyrabiamy i odstawiamy na 20-30 minut w ciepłe miejsce (pod przykryciem). Ciasto wyjmujemy na stolnicę i rozwałkowujemy (wcześniej odgazowujemy) – na jednym końcu ciasta umieszczamy wałek marcepanu
Szybko Tanio Smaczniewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Sezonowe owoce idealnie nadają się do pieczenia różnego typu ciast. Jest jeden problem, bo nie każdy ma ochotę na spędzanie czasu przy gorącym piekarniku. Wszyscy myślą jak ochłodzić mieszkanie, a nie dodatkowo je ogrzać. Dlatego to ciasto jest idealnym rozwiązaniem na nie rezygnowanie z pysznych wypieków w momencie - kiedy wysoka(...)osobiście posiadam piekarnik gazowy i tylko dzięki pewnemu doświadczeniu oraz sporym kombinacjom unikam zakalca. Wracając do ciasta... Jest przepyszne, delikatne i puszyste. Nie wyczuwa się różnicy, że jest przygotowane na patelni. Użyłam czereśni, ale Wy możecie zamienić je na dowolne owoce. Szczerze polecam! (Patelnia o średnicy 24 cm) 3 jajka (średnie) 120g cukru 1 łyżka cukru waniliowego
Di gotujePyszne kruche tartelki nadziane budyniem, owocami i galaretką. Mniam <3 Przepis pochodzi z magazynu "Pyszne. Nr 6/2016". Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto (8 sztuk): 200 g mąki pszennej 100 g masła 3 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli Składniki na nadzienie: 400 ml mleka 2 łyżki cukru 1 op. budyniu waniliowego(...)laska wanilii, przecięta wzdłuż 200 ml gorącej wody ulubione owoce (u mnie jeżyny i truskawki) 1/2 op. galaretki (u mnie owoce lasu) CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, zawijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Galaretkę zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Piekarnik rozgrzewamy
My Culinary Artspożycia. Rabarbar powinien być przede wszystkim pozbawiony korzeni, liści oraz twardych pędów zewnętrznych. Spośród przepisów z malinami polecam wypróbować: Tort Malinowa rozkosz , Ciasto Malinowa rozkosz bez pieczenia , Ciasto Malinowa chmurka oraz lemoniadę malinową . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Owoce dostępne od czerwca – arbuzy, czereśnie i truskawki W czerwcu rozpoczyna się w Polsce sezon na soczyste arbuzy. Okres ich łatwej dostępności(...)śliwki Jagody są w Polsce dostępne od sierpnia do października. Bez trudu można spotkać je na dziko, np. podczas wyprawy do lasu. Owoce te idealnie nadają się do przygotowania zaprawy, a także rozmaitych deserów czy ciast. Jagody są dość niewielkie, jednak posiadają sporą wartość odżywczą. Do września-października są w Polsce dostępne także śliwki. Ich smakiem nietrudno jednak delektować
Kulinarne Przebojeblogu, a i dlatego zrezygnowałam w tym miesiącu z akcji Gotowanie za głosowanie. Od lipca natomiast wracamy już z nią normalnie! A tymczasem póki sezon trwa zrobiłam szybkie ciasto z rabarbarem i truskawkami. W końcu nie może zabraknąć wpisu z moimi kochanymi truskawkami!:) Przepis zaczerpnęłam z bloga Kuchnia u Krysi Składniki na foremkę 22x24 cm: 25 dag masła ¾ szklanki cukru(...)ucierając wbijać po jednym jajku. Połączyć obie mąki i proszek do pieczenia. Przełożyć do masy i mieszać do czasu otrzymania gładkiego ciasta. Foremkę wypełnić ciastem, na wierzchu ułożyć dowolne owoce (u mnie truskawki i rabarbar). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówrównież cieszyć się jej smakiem. Na blogu znajdziecie sporo różnych przepisów z dynią. Jeśli będzie piec jakieś ciasto z tym warzywem koniecznie zróbcie sobie przyprawę do ciasta dyniowego ! Dynia na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem(...)dyniowa z marchewką Dynia zapiekana z grzybami Prażone pestki dyni Schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym I na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Przyprawa do ciasta dyniowego Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Placuszki dyniowe na słodko Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Ciasto
Kulinarne przygody GatitySezon jagodowy w pełni! Jako, że całą rodzina uwielbiamy te aromatyczne leśne owoce, każdego lata przynajmniej raz (a najlepiej kilka razy) muszą pojawić się u nas pierogi z jagodowym nadzieniem :) Są wprost wyborne! Ciasto jest bardzo miękkie i delikatne, po brzegi wypełnione jagodami, cieniutko rozwałkowane, nie rozkleja się podczas gotowania. Pierogi najlepiej smakują nam polane osłodzonym, gęstym greckim jogurtem(...)naturalny/jogurt grecki cukier Wykonanie: Farsz: Jagody myjemy i dokładnie osuszamy. Wsypujemy je do miski i dodajemy cukier oraz bułkę tartą, która wchłonie nadmiar ewentualnego soku z owoców. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy. Ciasto: Mąkę przesiewamy, robimy w niej wgłębienie i dodajemy jajko, sól oraz olej. Zagniatamy. Dolewamy po trochu ciepłej wody, do momentu aż ciasto przestanie się lepić
MyCookBook.plTartaletki z kremem mascarpone i świeżymi owocami Tarteletki to sprawdzony sposób na szybki i efektywny deser w sezonie. Kruche i delikatne ciasto, na nim porcja pysznego kremu z serka mascarpone i dużo owoców to niebo w gębie dla każdego smakosza nie zbyt słodkich deserów! Idealne na lato ;) SKŁADNIKI(...)tartaletek): CIASTO: 100 g masła 200 g maki pszennej 100 g cukru pudru ok. 5 kropel olejku waniliowego 1 żółtko KREM: 200 ml śmietanki 30% (schłodzona) 250 g serka mascarpone (schłodzony) 3 łyżki cukru pudru PRZYGOTOWANIE: Z podanych składników na ciasto zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kule i zawinąć w folię spożywcza. W razie gdyby ciasto nie chciało się
Calzonella.compomocą ubijaczki rózgowej wszystkie mokre składniki ciasta, czyli maślankę, olej i jajka *** *** W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki, czyli cukry, mąkę i proszek do pieczenia *** *** Do miski z mokrymi składnikami przesypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy „rózgą” lub łyżką, aż ciasto będzie jednolite. Foremki na babeczki wykładamy ciastem do ok. 3/4 wysokości (z podanych składników wyszło(...)babeczek) *** *** Na wierzchu babeczek układamy owoce *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C (piekłam z termoobiegiem) i pieczemy przez ok 20-25 minut – do suchego patyczka *** *** Po upieczeniu babeczki obsypujemy cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS
Blog z ApetytemNaleśniki gryczane to świetna alternatywa do tradycyjnych naleśników. Sprawdzą się dla osób będących na diecie bez glutenu. Świetnie smakują z owocami, dżemem, Nutellą lub miodem. Ciasto na naleśniki 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 jaja 1 szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka oliwy ewentualnie oleju Naleśniki gryczane Wykonanie W dość dużej misce(...)się nam ładnie rozlewać, jeżeli tak nie jest można dodać odrobinę wody. Tak przygotowane ciasto na naleśniki gryczane odstawiamy na minimum pół godziny. Następnie rozgrzewamy patelnię i wylewamy pierwszego naleśnika. Obracamy dopiero jak będzie miał ładny złoty kolor i smażymy z drugiej strony. Podajemy z owocami, dżemem lub Nutellą. Mi najbardziej naleśniki gryczane smakują z miodem ;) Łączny czas Czas
NaleśnikiNaleśniki gryczane to świetna alternatywa do tradycyjnych naleśników. Sprawdzą się dla osób będących na diecie bez glutenu. Świetnie smakują z owocami, dżemem, Nutellą lub miodem. Ciasto na naleśniki 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 jaja 1 szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka oliwy ewentualnie oleju Naleśniki gryczane Wykonanie W dość dużej misce(...)się nam ładnie rozlewać, jeżeli tak nie jest można dodać odrobinę wody. Tak przygotowane ciasto na naleśniki gryczane odstawiamy na minimum pół godziny. Następnie rozgrzewamy patelnię i wylewamy pierwszego naleśnika. Obracamy dopiero jak będzie miał ładny złoty kolor i smażymy z drugiej strony. Podajemy z owocami, dżemem lub Nutellą. Mi najbardziej naleśniki gryczane smakują z miodem ;) Łączny czas Czas
Naleśniki