Izydor to przekładane ciasto wielowarstwowe na biszkopcie. Składa się z dwóch blatów biszkoptowych przełożonych masą jabłkową, bezą kokosowo-makową oraz domową masą budyniową (bez dodatku kupnego
Kuchnia MagdaLenyCiasto kora dębu, zwane też korą orzechową, to dość popularne ciasto w wielu domach, przygotowywane szczególnie na święta lub inne uroczystości. Ciasto składa się z dwóch
Kuchnia MagdaLenyJabłka to owoce, które można wykorzystywać w różny sposób: do pieczenia pysznych ciast, przetworów na zimę, deserów lub koktajli. Jednak owoce te są najsmaczniejsze i najzdrowsze jedzone na surowo. Dzisiaj zrobiłam koktajl jabłkowy z dodatkiem innych owoców, które miałam w domu. Koktajle takie można robić z dowolnych owoców i mieszając je w dowolnych ilościach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Danka Pichcikolejna po czereśniowej i brzoskwiniowej propozycja na przygotowanie owoców w żelu. Tak przygotowane owoce znakomicie nadają się jako dodatek do deserów, gofrów czy ciast. Tylko od Was zależy jak duże kawałki owoców zamkniecie w słoikach! Składniki /4 małe słoiczki/: 1 kg truskawek 200 g cukru sok z 1/2 cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Pasja Smakuzamrażarki. Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy w plasterki, dodajemy cukier i mieszamy. Ciasto posypujemy delikatnie bułką tartą i wykładamy na niego pokrojone owoce. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach zamarznięte ciasto. Piekarnik rozgrzewamy, pieczemy w 170-180st.C przez 1 h. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem
kulinarne odsłony patizłoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki na wierzch ciasta: ok. 200 g masy krówkowej kukułka Helio migdały, suszone owoce malutkie kruche ciasteczka (jeśli nam zostanie nadmiar ciasta to możemy dodatkowo upiec) wykonanie: Wystudzony blat kruchego ciasta smarujemy równomiernie masą krówkową o smaku kukułka i dowolnie dekorujemy migdałami, suszonymi, ciasteczkami
Domowy Smak JedzeniaChciałam upiec to ciasto z malinami, ale na zaprzyjaźnionym stoisku z owocami zabrakło malin. Dlatego wybrałam jeżyny, bo były bardzo kuszące... Ciasto dzięki serkowi ricotta ma cudowny smak. Robiła je już z jabłkami i rabarbarem. Szczerze polecam! Składniki: 250 g jeżyn 2 duże jajka 250 g ricotty 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki
Czerwień i błękitDomowe ptysie wypełnione kremem na bazie budyniu czekoladowego i serka mascarpone z malinami, posypane różowym i delikatnie kwaskowym pudrem z hibiskusa. Pyszne małe co nieco, na
Oryginalny smakprzepisów na ciasta z rabarbarem można już znaleźć na moim blogu. Dzisiaj mam dla Was ciasto, które zawsze się udaje. Można je piec z różnymi owocami. Tym razem upiekłam z rabarbarem. Słodkie , czekoladowe ciasto i lekko kwaśny rabarbar. To jest właśnie to co tygryski lubią najbardziej :) Składniki: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki
O kuchni z uczuciemtego przepisu z ok 1,5-2 kg owoców opcjonalnie 4-5 łyżeczek powideł śliwkowych Pianka kokosowa: 3 białka 5 łyżek cukru 6 łyżek mąki ziemniaczanej kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 50 g roztopionego masła lub margaryny min. 80% tłuszczu 5 łyżek wiórków kokosowych Ciasto kruche: 3 żółtka 10 niepłaskich łyżek mąki pszennej tortowej
Anioszek w kuchnidrożdżowe jeszcze stygnie, a mojej Mamy już sfotografowane i opublikowane na moim blogu :). Według Mamy ciasto wyszło OK, choć jadła lepsze. Jeżeli lubicie drożdżowce z owocami i kruszonką, przed pieczeniem wystarczy posypać nimi ciasto. Ciasto drożdżowe od zawsze kojarzy się w mojej rodzinie z Wielkanocą, więc ten o to wpis traktuję, jako moją pierwszą świąteczną propozycję :). CZYTAJ WIĘCEJ
Przepisy Aleksandrycienki placek. Moje doświadczenia są diametralnie inne. Użyłam normalnej okrągłej formy, a ciasto wyrosło ogromne :)Składniki:40g świeżych drożdży 225g cukru3 jajkaszczypta soli220ml mleka120ml szklanki oleju0,5kg mąki pszennej tortowejmaliny i borówki amerykańskiena kruszonkę80 g cukru80 g masła160 g mąkiSposób przygotowania:Wszystkie składniki oprócz mąki, owoców i składników na kruszonkę mieszamy w dużej misce. Odstawiamy wg Olgi na minimum(...)Mieszałam mikserem, choć finalnie ciasto jest dość ciągnące się i ciężkie. Przelewamy do formy wysmarowanej dobrze masłem i łyżką równomiernie rozprowadzamy. Na wierzch wysypujemy owoce. Kruszonkę zagniatamy rękami, aż z każdego kawałka ciasta można utworzyć zwarty kawałek po ściśnięciu ręką. Kruszonkę kruszymy w rękach i wysypujemy na wierzch ciasta.Tak jak podaje Olga pieczemy 50 min. w temperaturze
W kuchni wieczoremAromatyczne, ucierane ciasto jogurtowe z pomarańczami dzisiaj w roli torciku z okazji...... .........np. Dnia Kobiet Jest to proste , popularne ciasto odwracane czyli zapiekane z owocami ułożonymi na dnie foremki. Składniki: /na małą tortownicę ok.22 cm/ 2 pomarańcze /najlepiej bio/ 1 łyżka mielonych migdałów 150 g miękkiego masła /+ 30g do formy(...)łowa porcji/ -Dno i boki tortownich obłożyć owocami posypać pozostałym cukrem . -Foremkę wstawić do lodówki. -Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem dodając stopniowo /po jednym/jajka, aromat waniliowy i sól. -Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i dodać do utartej masy. -Jogurt wymieszać z sokiem i delikatnie połączyć z ciastem. -Masę przełożyć do foremki z pomarańczami
Zakamarki mojej kuchniDzisiaj mam propozycję dla Was na pyszne i proste ciasto :) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm biszkopt: 4 jajka kl L 1 bardzo czubata szklanka mąki 1/2 szkl cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jabłka, łodyga rabarbaru, 1/2 brzoskwini (lub dowolny miks owoców) masa budyniowa: 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 40 g 2 i 1/2 łyżki(...)ubijamy z cukrem na puszystą masę. 2. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy owoce pokrojone na mniejsze kawałki. 3. Gotowe ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Pieczemy w 180 stop. przez około 35 minut. Następnie odstawiamy do całkowitego
Gotowanie...to proste !najdłużej smak wakacji ? Po pierwsze mrożąc owoce (nawet w tym celu kupiłam w tym roku zamrażalkę), dzięki czemu mogę się cieszyć pysznymi ciastami owocowymi w dowolnej porze roku. Po drugie sięgam często po owoce dostępne w sklepie przez cały rok . Należą do nich np. jabłka. I tak też zainspirowana konkursem organizowanym na Durszlak.pl , stworzyłam wraz z Victorinox przepyszny(...)przelać do formy wyrównując górę. Odsączone z soku jabłka układać na zakładkę na około formy. Górę posypać jagodami (jeżeli korzystacie z mrożonych, to nie odmrażać ich) i włożyć ciasto do piekarnika na 40-45 minut. Pod koniec pieczenia wierzch ciasta posypać orzechami pistacjowymi i włożyć ponownie do piekarnika na kilka minut. #MyVictorinox
Passions hobbies life