Tarta wyszła przepyszna, dawno nam tak ciasto nie smakowało jak to :) Kruchutki i bardzo maślany spód, nadzienie z serka waniliowego i mrożone owoce to przepyszne połączenie. Składniki na blaszkę o śred. 22 cm Kruchy spód: 1 szkl mąki kukurydzianej (zamiast kukurydzianej możemy użyć mąki pszennej lub krupczatki) 1/3 szkl mąki pszennej tortowej 1 żółtko (białko chowamy do pojemniczka(...)kilka sztuk mrożonych truskawek cukier puder na wierzch ciasta Ciasto 1. Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto, owijamy w folię i chowamy do lodówki na 30 min, a nawet można na całą noc. 2. Następnie wyklejam nim wcześniej wysmarowana i wysypaną bułką tartą blaszkę. Masa 3. Wszystkie składniki oprócz owoców, umieszczamy w misie i miksujemy krótko
Gotowanie...to proste !keks. Dlaczego warto upiec wilgotny keks świąteczny? Swoje ciasto piekę z dodatkiem dużej ilości bakalii, tak naprawdę to podstawa tego ciasta i z całą pewnością polecam Wam swój przepis na keks. Z tego przepisu ciasto piekłem już wiele razy i zawsze wychodzi przepyszne, zawsze zachwyca rodzinę. Przepis na ciasto świąteczne jest bardzo proste, wystarczy tylko przygotować sobie chwilę wcześniej swoje(...)pieczenie tego ciasta zajmuje sporo czasu. Jest to bardzo mylne podejście, bowiem jeśli przygotujecie sobie chwile wcześniej składniki, to później wystarczy je po prostu połączyć ze sobą. Już podczas pieczenia tego ciasta po całym domu rozchodzi się zapach biszkoptu i aromatycznych bakalii moczonych w rumie. To ciasto jest mięciutkie, rumowe z lekko chrupiącą skórką. Aby ciasto nie było zbyt ciężkie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czynność można zrobić dzień wcześniej. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm ( lub 25 x 30) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Delikatna budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru(...)się rozpuścił. Strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto śliwki (otworkami do góry). Owoce lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).Piec w temperaturze 190ºC przez około 35 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, można oprószyć cukrem pudrem. * Zamiast można dodać cukru z prawdziwą wanilią. ** szklanka
Wołowina od rekinaczemu można się cieszyć jego smakiem nie tylko od Święta, ale także na co dzień. Idealny z kubkiem gorącej herbaty. Składniki (forma o wymiarach 12 cm x 31 cm): Ciasto: WAŻNE: Składniki mają być w temperaturze pokojowej. 2 szklanki (280 – 300 g) mąki pszennej + 2 łyżki do obtoczenia bakalii 1 kostka (200 g) miękkiego masła 5 jajek 1 łyżeczka(...)rodzynki + mieszanka suszonych wiśni, żurawiny i jagód; 100 g suszonych moreli; 100 g kandyzowanych owoców; 50 – 70 g mieszanych orzechów: włoskich, pekan i laskowych) RADA: Pamiętajcie, aby bakalie (poza orzechami) były dokładnie pokryte mąką, inaczej rozłożą się nierównomiernie lub opadną na dno ciasta. Lukier: 1 szklanka (120 g) cukru pudru 3 – 4 łyżki (ok. 50 ml) soku
Fitsweet.meczemu można się cieszyć jego smakiem nie tylko od Święta, ale także na co dzień. Idealny z kubkiem gorącej herbaty. Składniki (forma o wymiarach 12 cm x 31 cm): Ciasto: WAŻNE: Składniki mają być w temperaturze pokojowej. 2 szklanki (280 – 300 g) mąki pszennej + 2 łyżki do obtoczenia bakalii 1 kostka (200 g) miękkiego masła 5 jajek 1 łyżeczka(...)rodzynki + mieszanka suszonych wiśni, żurawiny i jagód; 100 g suszonych moreli; 100 g kandyzowanych owoców; 50 – 70 g mieszanych orzechów: włoskich, pekan i laskowych) RADA: Pamiętajcie, aby bakalie (poza orzechami) były dokładnie pokryte mąką, inaczej rozłożą się nierównomiernie lub opadną na dno ciasta. Lukier: 1 szklanka (120 g) cukru pudru 3 – 4 łyżki (ok. 50 ml) soku
Fitsweet.memieszamy do momentu, aż będzie gładkie i gęste. Smażymy po łyżce ciasta na średnim ogniu z obu stron, na złoty kolor. Podajemy z cukrem pudrem, owocami lub dżemem. Smacznego :) MAŁA RADA : Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy jeszcze trochę jogurtu lub maślanki ( w zależności co się używa
Pani na deserzapraszać gości. Dzisiejsze ciasto zyskało iście królewski charakter za sprawą delikatniej i bardzo kruchej bezy. Zdradzę Wam jeszcze szarlotkowy sekret mojej mamy. Aby kruche ciasto zbyt szybko nie wilgotniało, przed nałożeniem owoców, należy posypać je warstwą posiekanych orzechów lub tartą bułką. Można również posmarować spód ciasta białkiem, albo położyć warstwę marcepanu. Beza natomiast będzie idealnie krucha jeśli
Mia Cucina Sofietaściereczki) Wykonanie: Ciasto: Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Jajka z gorącą wodą ubijamy w misie miksera na bardzo puszystą masę. Cukier należy wymieszać z cukrem waniliowym i stopniowo dodawać do masy, cały czas ubijając. Na koniec dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy ciasto szpatułką. Ciasto wykładamy(...)śmietany dodajemy uprzednio przygotowany mus truskawkowy. Roladę rozwijamy (usuwając ściereczkę), smarujemy dżemem truskawkowym, a następnie nakładamy śmietanę truskawkową (pozostawiamy odstęp ok. 2 cm od brzegu ciasta)i posypujemy jej powierzchnię kawałkami owoców. Delikatnie zwijamy. Resztę śmietany rozsmarowujemy na roladzie i wygładzamy. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki truskawki, a następnie roladę wkładamy do lodówki i schładzamy przez kilka godzin
MyCookBook.plbrązowy - przyprawy korzenne - 1 jajo - łyżka lodowatej wody - porter bałtycki Naczynie do tarty wysmaruj masłem, ułoż śliwki posyp cukrem i przyprawami. Z pozostałych składników zagnieć ciasto. Rozwałkuj na blat i przykryj nim owoce. Całość piecz 30 min w temp. 165 stopni C. Po wyjęciu z pieca ciasto od razu odwróć do góry dnem. Podawaj jeszcze ciepłe z porterem
SMYKWKUCHNIminuty. Po tym czasie wyjmujemy i układamy na cieście. Etapu parzenia kiwi w cukrze NIE MOŻNA pominąć. Kiwi posiada w sobie związki, które nie pozwalają na wiązanie się galaretki. Owoc traci tę właściwość dopiero po odpowiednim przygotowaniu. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i wylewamy na wierzch owoców. Zostawiamy w lodówce lub innym chłodnym miejscu do stężenia. Voila! Smacznego
Życie zamknięte w smakułyżeczka brązoweo cukru twarożek owoce sezonowe cynamon mielony Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z mlekiem, jajami dodajemy cukier i sól. Wszystkie skłądniki miksujemy na gładką masę. Ciasto odstawiamy na 10-15 minut. Owoce myjemy, osuszamy i jeśli posiadają pestki- drylujemy. Twarożek miksujemy z cynamonem (ilość w. uznania) Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni na rumiany kolor z obu stron. Nadziewamy
Wielki apetytCiasto znalazłam na blogu In my coffee kitchen jest na prawdę bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu.Ja dodatkowo do środka dodałam jeszcze pokrojoną w kostkę nektarynkę i posypałam wierzch płatkami migdałowymi.Czas pieczenia: 40 min - 50 min Temperatura pieczenia(...)masę.Wlać śmietanę i olej. Miksować przez kilka minut. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Wymieszać i przełożyć do blaszki. Na wierzchu ułożyć owoce (brzoskwinie rozcięciem do góry).Ciasto piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40-50 minut. Składniki na tortownicę 24cm lub keksówkę Gdy ciasto ostygnie posypać cukrem pudrem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniacynamonem, dusimy aż do momentu rozpadnięcia się owoców. Przecieramy przez sitko pozbywając się nadmiaru wody (która nota bene jest przepyszna, coś między sokiem, kompotem a kisielem - nie wylewamy więc ;). Składniki na kruszonkę rozcieramy w palcach do momentu, kiedy powstaną drobne, sypkie grudki. Do chwili nałożenia trzymamy w lodówce. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części, z których
sama złodycz