ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:621/1704)

Wieniec makowy 165

dotychczas. Polecam, bo ciasto naprawdę jest pyszne :-) Składniki: 570 g mąki (ok. 3 i 3/4 szklanki) 2,5 łyżeczki suszonych drożdży 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki ciepłej wody 170 g masła 3/4 płaskiej łyżeczki soli 3 łyżki cukru 1 jajko Składniki na nadzienie: 1/2   puszki ( około 250 g) masy makowej 2 łyżki kandyzowanych owoców 1 łyżka żurawiny(...)gładkie ciasto a następnie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. W oddzielnym naczyniu masę makową wymieszać z bakaliami i kandyzowanymi owocami. 4 łyżki masła rozpuścić i schłodzić Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić a następnie, podsypując mąką, rozwałkować na placek o wymiarach 50 x 40 cm. Placek wysmarować masłem imasą makową. Ciasto zawinąć w roladę

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto W-Z 173

szybko znika, kawałek po kawałku ;) Kolejny przepis znany z dzieciństwa, teraz chyba nieco zapomniany, ale jak miło się wraca do tych smaków! Też lubicie? Puszyste, czekoladowe ciasto przełożone dżemem z kwaśnych owoców, gruba warstwa śmietankowego kremu i czekoladowa polewa, pyszotka :) Polecam! PS drewnolandia.pl  - altany ogrodowe i domy z drewna zaprojektowane z myślą właśnie o Tobie, koniecznie sprawdz ;) Jeżeli(...)wodę i cukier cały czas ubijać. Do ubitych białek dodawać żółtka, później, łyżka po łyżce dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przełożyć do blachy o wymiarach 22 x 32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Żelatynę rozpuścić

Domowa cukiernia Ewy
“Jadłonomia po polsku”, Marta Dymek | Recenzja książki 84

dedykowanego działu, a nie przeszukiwać każdą z pór roku (plus dwóch dodatkowych jakimi są przedwiośnie i przedzimie). Uważam, że ciasto czekoladowe możemy przygotować nie tylko jesienią, a jagodzianki z powodzeniem możemy upiec w zimie, korzystając z mrożonych owoców. Ale oczywiście rozumiem zamysł i myślę, że z czasem się przyzwyczaję :) Jeśli chodzi o szatę graficzną, to mi podoba się inna(...)posmakuje nam jeszcze bardziej. Natomiast na deser upiekłam awaryjne ciasto czekoladowe. Uwielbiam takie proste przepisy. To w zasadzie coś z niczego, a efekt jest przepyszny. W moim piekarniku piekłam ciasto 20 minut dłużej niż w przepisie, ale poza tym proporcje składników były idealne, ciasto wyszło wilgotne, a podane z sezonowymi owocami stanowiło rozkoszny deser. Zdecydowanie mam ochotę na wypróbowanie

Mienta blog
jogurtowiec z jagodami 146

Pyszne, delikatne i lekkie ciasto na bazie mojego ulubionego jogurtu greckiego. U mnie z pysznymi, leśnymi jagodami i galaretką żurawinową, poza sezonem takie ciasto przygotować można z innymi owocami, będzie super! składniki: biszkopt: 3 jaja 3/4 szkl cukru łyżka zimnej wody 1/2 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 500 ml jogurtu greckiego(...)Część jagód wysypać na wierzch, delikatnie wcisnąć w jogurt, odstawić do stężenia. Galaretkę rozrobić wg przepisu na opakowaniu. schłodzić, kiedy zacznie tężeć wymieszać z resztą jagód, wyłożyć na wierzch ciasta

6niebo
Beczki z gotowego ciasta francuskiego – przekąska na imprezę 78

gotowego ciasta francuskiego można wiele wyczarować. Przykładem mogą być takie “beczki”, które można wypełnić ulubioną pastą warzywną albo owocami. Świetnie prezentują się na imprezowym stole i pysznie smakują. Polecam Z gotowego ciasta francuskiego polecam również ślimaki pizzowe , gruzińskie chaczapuri , pierogi z tofu i ze szpinakiem , paszteciki z pieczarkami . Z kolei ze słodkości polecam(...)aklawę z orzechami włoskimi , proste c iastka z jabłkami , rogaliki z czekoladą . Składniki: Ciasto: świeże gotowe ciasto francuskie ze sklepu (u mnie w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g) Nadzienie: guacamoli humus z grillowaną papryką baba ganoush pasta z bakłażana pasta buraczkowa ulubione owoce pokrojone w kostkę świeże zioła np. kolendra, natka pietruszki lub koperek Dodatkowo: 1 łyżka

Lamarida.pl
Bardzo prosty tort bezowy 278

proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 200 g cukru pudru szczypta soli 5 łyżeczek żelatyny 200 – 300 g owoców (np wiśni , brzoskwiń lub ananasów z puszki) 500 g twarogu 500 g serka mascarpone 200 g kremówki Przygotowanie: Ciasto: Zaczynamy od ciasta na spód i górę tortu. Oba robi się tak samo. Tortownicę (ja mam 24 cm) smarujemy tłuszczem(...)połowę masy bezowej. Wstawiamy do piekarnika na 25 min na 175 stopni (termoobieg na 150 stopni). Po wyjeciu z piekarnika studzimy. Z pozostałą masą na ciasto i masa bezową postepujemy tak samo. Krem Owoce osączyć z soku i pokroić. Zachować odrobinę soku. Twaróg utrzeć z serem mascarpone i 1 opakowaniem cukru wanilinowego. Żelatyne rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać

Kulinarna Patilogia
Muffinki kokosowe z malinami 146

każdego, bez miksera, raz dwa i jest 12 sztuk Do kawy, na spotkanie z bliskimi, gdy mamy niespodziewanych gości, wypróbujcie! Przepis jeden, zastosowań masa! Do takiego ciasta można dodać ulubione bakalie, owoce świeże i mrożone, kakao, posypki, polać polewą, lukrem tradycyjnym lub smakowym, oprószyć cukrem pudrem – warto za każdy razem tworzyć nowe smaki! Ja piekę je często wracając(...)Formę na muffinki wykładam papierowymi papilotkami lub smaruję olejem i wysypuję mąką lub bułką tartą albo używam foremek silikonowych. Mieszam mokre i suche składniki trzepaczką kuchenną do połączenia. Układam ciasto do foremek, po 1 łyżce na to 3 maliny (bez rozmrażania) i przykrywam maliny połową łyżki ciasta. Powinno być ciasta na ok. 2/3 wysokości foremek. Tak postępuję z 12 muffinkami

Zasmakuj Kuchni
Bezglutenowe gofry – puszyste i chrupiące 199

super prosty, a kto nie lubi łatwych, szybkich i smacznych przepisów? Prościej się nie da! W zasadzie wystarczy zamieszać wszystkie składniki do uzyskania ciasta o śmietanowej konsystencji i już! Ciasto przelewamy do gofrownicy, zamykamy urządzenie, czekamy 3-5 minut w zależności od urządzenia i gotowe, nic więcej nie trzeba robić. Gofry wyjmujemy z gofrownicy jak są jeszcze miękkie i pozwalamy(...)odpowiednią ilość ciasta na rozgrzaną gofrownicę i przypiekam od 4-5 minut aż do lekkiego zarumienienia się gofrów. 8 Podaję z syropem klonowym i świeżymi owocami lub z konfiturą. 9 Smacznego! Wskazówki Ciasta nie można trzymać za długo w gofrownicy bo zrobi się twarde i niezjadliwe. Gofry po 3-5 minutach pieczenia będą dość miękkie, ale robią się chrupiące

Book of spells
Bezglutenowe gofry – puszyste i chrupiące 277

super prosty, a kto nie lubi łatwych, szybkich i smacznych przepisów? Prościej się nie da! W zasadzie wystarczy zamieszać wszystkie składniki do uzyskania ciasta o śmietanowej konsystencji i już! Ciasto przelewamy do gofrownicy, zamykamy urządzenie, czekamy 3-5 minut w zależności od urządzenia i gotowe, nic więcej nie trzeba robić. Gofry wyjmujemy z gofrownicy jak są jeszcze miękkie i pozwalamy(...)odpowiednią ilość ciasta na rozgrzaną gofrownicę i przypiekam od 4-5 minut aż do lekkiego zarumienienia się gofrów. 8 Podaję z syropem klonowym i świeżymi owocami lub z konfiturą. 9 Smacznego! Wskazówki Ciasta nie można trzymać za długo w gofrownicy bo zrobi się twarde i niezjadliwe. Gofry po 3-5 minutach pieczenia będą dość miękkie, ale robią się chrupiące

Book of spells
Pierożki bezglutenowe, mega prosty przepis 127

nich chinakali (jak się nauczę ładnie zawijać to zrobię) . Składniki na nadzienie: 80 gram krewetek 80 gram owoców morza ½ szklanki grzybów shiitake ( lub inne ) 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 2 łyżki sosu sojowego imbir sos sojowy świeża kolendra Składniki na ciasto: (około 12-15 pierożków) 1 szklanka mąki ziemniaczanej ½ szklanki wody 1 ½ łyżki(...)oliwy szczypta soli Przygotowanie: Krewetki, owoce morza gotujemy lub smażymy. Grzyby zalewamy wrzątkiem na pół godziny. Odsączamy wrzucamy do blendera razem z krewetkami, owocami morza i pozostałymi składnikami, blendujemy do uzyskania jednolitego farszu. Ciasto: Mąkę ziemniaczaną zalewamy wrzącą wodą. Mieszamy łyżką, przykrywamy szczelnie i odstawiamy na 10minut. Dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto. Tutaj trzeba trochę się nagimnastykować

PaleoLife
Brownie z owocami? Czemu nie! 143

coś lepszego niż połączenie słodkiej czekolady i przełamujących jej smak, lekko kwaśnych malin? Zobacz, jak zrobić pyszne brownie z owocami! Czekolada, maliny i pozostałe składniki Intensywne w smaku brownie swoją popularność zawdzięcza oczywiście dużej ilości dobrej czekolady. Po upieczeniu ciasto jest lekko kruche z zewnątrz i płynne w środku, wręcz rozpływające się w ustach. Słodycz czekolady idealnie zrównoważą więc(...)cukier całkiem się rozpuści. Gęstą masę dopraw solą i dodaj do niej orzeszki. Gdy oblepi je słodka masa, wylej polewę na ciasto. Gotowe! Uwielbiasz czekoladę? Polecamy również przepis na pyszne muffinki czekoladowe . Artykuł Brownie z owocami? Czemu nie! pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi
Ciasto drożdżowe z jagodami 97

zdecydowanie ciasto drożdżowe idzie ciepłe, czasem wręcz gorące, prosto z piekarnika. Bo ja już tak mam od dzieciństwa jeśli chodzi o ciasta drożdżowe, pulchne, wspaniałe, z owocami czy bez, nie umiem czekać. Gorące jest dla mnie najlepsze! I kto by czekał, powiedzcie, aż przestygnie – u mnie nie może być! Pulchna, delikatna w smaku, z obłędną kruszonką – drożdżówka(...)mieszamy lekko trzepaczką by nie było grudek, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie dodajemy do masy drożdżowej pozostałe składniki i ugniatamy ok. 10 minut do ładnego i odchodzącego od ręki ciasta. Blachę smaruję masłem, wykładam ciasto, wyrównuję lekko i odstawiam na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 C. Robimy kruszonkę, czyli łączymy w misce i ugniatamy szybko wszystkie składniki

Zasmakuj Kuchni
Muffinki – bazowy, prosty i szybki przepis na 12 sztuk 184

dowolnie modyfikować, urozmaicać, dodawać od serca to na co macie ochotę! Świetny i mega prosty przepis – jedynie wymieszanie składników, banalne! przekonajcie się sami Do takiego ciasta można dodać ulubione bakalie, owoce świeże i mrożone, kakao, wiórki kokosowe, posypki, polać polewą, lukrem smakowym, oprószyć cukrem pudrem – warto za każdy razem tworzyć nowe smaki! Ja piekę je często wracając(...)Formę na muffinki wykładam papierowymi papilotkami lub smaruję olejem i wysypuję mąką lub bułką tartą albo używam foremek silikonowych. Mieszam mokre i suche składniki trzepaczką kuchenną do połączenia. Układam ciasto do foremek, po 1 łyżce na to 2 maliny (bez rozmrażania) i przykrywam maliny połową łyżki. Powinno być ciasta na ok. 2/3 wysokości foremek. Tak postępuję z 12 muffinkami, ciasta

Zasmakuj Kuchni
Sorbet cytrynowy 119

Sorbety są mniej kaloryczne od lodów śmietankowych tylko wtedy gdy nie dodamy do nich cukru. Często, zamiast cukru wystarczy naturalna słodycz owoców lub dodanie mniejszej ilości miodu. Jeśli chcecie zmniejszyć kaloryczność domowych lodów na mleku dodajcie do nich jogurt naturalny zamiast kremówki. Ale.. wiadomo, sezon letni to czas, w którym zajadamy się lodami. Dodają ochłody, orzeźwiają, smakują latem(...)wiele krótszy niż w zamrażarce, gdyż od 15 do 40 minut. Czasem trzeba je jeszcze „ domrozić ” kilkanaście minut. Możecie je później podawać w waflach, na cieście, czy miseczkach z wydrążonych owoców, np. mango, melonie, kawałkach arbuza. Składniki: 12 cytryn 350 g cukru 2 szklanki wody Przygotowanie: Cytryny dobrze wyszorować, osuszyć. Z dwóch większych cytryn zetrzyjcie skórkę

Zasmakuj Kuchni
Łatwe Kruche Ciasto ze Śliwkami 328

Łatwe Kruche Ciasto ze Śliwkami – Zapraszam na pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu kruche ciasto ze śliwkami. Ciasto jest dość cienkie/niskie z dużą ilością owoców. Podczas pieczenia śliwki puszczą dużo soku, ale on odparuje i kruchy spód nim nie nasiąknie. Ciasto zaliczam do ciast „na ostatnią chwilę”, czyli mają być goście a ja muszę ogarnąć mieszkanie i jeszcze upiec

Mała Cukierenka