wyglądem i bajecznym kolorem. Ciasto idealnie komponowało się z kampinoskim widokiem za oknem, serdecznymi rozmowami, gorącą kawą. Celebracji chwil nie było końca! W tle muzyka, śmiech dzieci, bawiące się psy, śpiące przy kominku koty…. wymarzony, beztroski i bezcenny czas wśród bliskich. Polecam – ciasto, wypad za miasto, lenistwo przy domowych wypiekach, spotkania z bliskimi Ciasto ze szpinakiem i kremem(...)wrzątkiem) ponadto do dekoracji: pokruszone ciasto, pestki granatu i skórka otarta z 1/2 cytryny lub pomarańczy (wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem) Uwagi do przepisu: Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Składniki mam w temp. pokojowej. Przepis jest na tortownicę o średnicy 20 cm. Dekoracjami do ciasta oprócz pestek granatu mogą być rozmaite inne świeże owoce, np. borówki, jagody, maliny
Zasmakuj Kuchnicukrem i zimnym budyniem na gładki krem. Później dodałam serek ciągle ucierając. Spód ciasta posmarowa łam połową dżemu na nim ułoży łam warstwę owoców , przykry łam warstwą kremu i k rą żkiem ciasta . W ierzch i boki posmarowa łam resztą kremu, udekorowa łam , wsadziłam do lodówki . Przed włożeniem do lodówki Smakosz w dniu swojego święta brał dokład
Na moim talerzuDotąd beza kojarzyła mi się raczej z latem, bitą śmietaną i świeżymi owocami; postanowiłam przełamać ten stereotyp. Przygotowałam ciasto bezowe w zupełnie nowej, jesiennej odsłonie, z pachnącym cynamonem dżemem z gruszek i dyni , przełożone gęstym ale lekkim kremem budyniowym. W przeciwieństwie do tradycyjnych, czasochłonnych bez, to ciasto przygotowuje się niemal błyskawicznie! Pianę z białek piecze się bardzo krótko, przekłada
6nieboDzisiaj wybieramy się na wieczorne kibicowanie do córki, więc postanowiłam zrobić ciasto w naszych ojczystych barwach. Jeszcze dużo mam zamrożonych owoców z zeszłego roku, więc trzeba je wykorzystać. Upiekłam kruche ciasto z budyniem i porzeczkami białymi i czerwonymi. Lekko chrupiące z delikatnym budyniem w środku i wyrazistymi w smaku porzeczkami. Przepis wzięłam na szarlotkę od dorotus76, tylko zamiast
Na słodko lub wytrawniewystudziłam. Masło utarłam z cukrem i zimnym budyniem na gładki krem. Później dodałam serek ciągle ucierając.Spód ciasta posmarowałam połową dżemu na nim ułożyłam warstwę owoców, przykryłam warstwą kremu i krążkiem ciasta. Wierzch i boki posmarowałam resztą kremu, udekorowałam, wsadziłam do lodówki.Przed włożeniem do lodówki Smakosz w dniu swojego święta brał dokładkę chwaląc przy tym lekkość masy
NA MOIM TALERZUjeżynowo klonowy, a w sezonie garść świeżych jeżyn… pyszności. Do przygotowania syropu poza sezonem możemy użyć jeżyn mrożonych. Jeżeli chcemy podać gofry na śniadanie, gotowy syrop i wymieszane ciasto możemy przez noc trzymać w lodówce, by rano móc upiec świeże gofry. Składniki SOS 350 g jeżyn 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki syropu klonowego GOFRY 300 g mąki(...)mięta Wykonanie SOS W małym rondelku podgrzewamy jeżyny z sokiem z cytryny, owoce zaczną puszczać sok. Chwilę redukujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy syrop klonowy, mieszamy i odstawiamy. Do polania gofrów możemy wykorzystać tylko syrop lub całość razem z owocami. GOFRY Wszystkie składniki na ciasto (oprócz oleju) dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Rozgrzewamy gofrownicę
Tajemnice SmakuWczoraj dodałam wpis z przepisem na puree z dyni , więc dziś przepis na szybkie ciasto z jego wykorzystaniem. Ciasto jest pyszne, a zapach w całym domu
kuchnia doskiJest to ulubiony sernik moich dzieci i tym razem zrobiony przez mojego 18-to letniego syna. Wyszedł mu idealnie :) Ciasto naprawdę proste do zrobienia, a smakuje
kuchnia doskiDziś do niedzielnej kawki proponuję ciasto z masą cytrynową. Robi się je naprawdę szybko, a smakuje rewelacyjnie. Gwarantuję, że jak spróbujecie, to na pewno na
kuchnia doskiKolejna propozycja na Halloween to tarta dyniowa (pumpkin pie). Kruchy spód wypełniony kremowym nadzieniem z dyni z przyprawami korzennymi. W Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytani tarta
kuchnia doskiznalazłam idealny przepis w książce C.Bretherton „Baking”. Na dzisiaj więc proponuję włoską wersję biszkoptu z bitą śmietaną i malinami zwaną „Genoise Cake”. Ciasto to jak każdy biszkopt z owocami można też przyrządzić z dodatkiem różnych owoców sezonowych albo też różnych kremów. Polecam:)!Włoski biszkopt z malinami- składniki:40g masła (niesłonego) plus extra do wytłuszczenia(...)powinien wyjść z ciasta suchy).Po wystudzeniu ciasto kroję na trzy części.W misce ubijam śmietanę i dodaję lekko rozgniecione z cukrem maliny.Połowę masy wykładam na jeden krążek ciasta i przykrywam drugim na który wykładam resztę kremu i przykrywam trzecim krążkiem. Posypuję cukrem pudrem i kilkoma malinami do dekoracji. Smacznego! Post Włoski biszkopt z owocami pojawił się
UgotujmyTo.plzwyczaje w tej kwestii pozostaj ą raczej inne od polskich)... I słowo ostrzeżenia - moje owoce macerowały się przez noc i... nieco dłużej, do czasu, aż udało mi się za nie zabrać. I chyba wypiły za dużo herbaty, bo po wmieszaniu 1 jajka ciasto pozostawało kompletnie za suche. Sprawdziłam inne przepisy i generalnie bazuj ą one na niemal(...)sporej misce wymieszaj suszone owoce, herbatę i cukier. Zostaw do namoczenia przez noc. Rozgrzej piekarnik do 170stC. Przygotuj wybrana blaszkę - wyłóż papierem do pieczenia. Wmieszaj m ą kę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon do nasi ą kniętych herbat ą owoców. Na końcu wmieszaj jajko (jajka...). Wrzuć ciasto do przygotowanej blaszki i piecz przez godzinę (dobrze jest
Lejdi of the houseCiasto bardzo szybko się przygotowuje a mikser nie jest koniecznie niezbędny do jego przygotowania. Ciasto przepięknie rośnie i naprawdę bardzo długo pozostaje puchate i świeże. Do ciasta można użyć różnych sezonowych owoców. Ja zdecydowałam się na rabarbar na którego teraz jest sezon. Serdecznie polecam, wypróbujcie bo naprawdę warto ! Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka szklanka oleju(...)cukier, olej, jogurt, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko dokładnie wymieszać. W między czasie w kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę, delikatnie ją przestudzić i dodać do reszty ciasta. Całość wymieszać do połączenia się składników. Rabarbar wymyć, obrać ze skóry i pokroić w grubsze plastry. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto wylać na blaszkę i wyłożyć
Krakowskie smaki Aniświeżymi owocami.Robi się je bardzo szybko ale też bardzo szybko znikają.Są lekkie,wilgotne i pachnące owocami.Tym razem zapraszam na ucierany torcik z truskawkami.Oczywiście do ciasta możemy dodawać inne sezonowe owoce. Składniki: 20 dkg margaryna, 15 dkg cukier, 3 szt jajka duże, 20 dkg mąka pszenna, 2 łyżki mąka ziemniaczana, 2 łyżeczki cukier waniliowy, 1 łyżeczka aromat waniliowy(...)małymi porcjami mąkę i mieszać łyżką.Masę wymieszać na jednolitą masę.Dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować i wysypać bułka tartą.Ciasto przełożyć do tortownicy wyrównać i na górze ułożyć umyte , oczyszczone z szypułek truskawki i posypać migdałami. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 st na około 50 min.Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Zimne
Ala piecze i gotujezamrażalnika na 2 godziny (lub dłużej). Po tym czasie ciemną część ciasta zetrzeć na tarce na spód blaszki o wymiarach 30x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 15-20. Wyjąć i przestudzić. Lekka pianka waniliowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę(...)stopione i przestudzone masełko (najlepiej szpatułką). Tak przygotowaną waniliową piankę wyłożyć na podpieczony spód. Wyrównać i wysypać na nią umyte i osuszone jagody. Na owoce zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta (bez kakao). Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez ok. 50-55 minut. Placek ładnie wyrośnie, a później opadnie- to normalne. Upieczony wyjąć
Nastoletnie WypiekanieMazurek pomarańczowy to jedno z moich ulubionych ciast wielkanocnych. Lekko gorzki smak masy pomarańczowej i delikatne kruche ciasto to dobrany duet, który zasmakuje wielbicielom owoców cytrusowych. Zazwyczaj wykonuję go w wersji bardziej gorzkiej, ścierając całą pomarańczę i całą cytrynę, tym razem z cytryny nie wykorzystałam białej części, co w połączeniu z wyjątkowo słodką pomarańczą dało masę raczej słodką. Jeśli(...)stopniach przez 25 minut- upieczone ciasto zostawić do wystygnięcia - pomarańczę i cytrynę wyszorować i sparzyć, całą pomarańczę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, łącznie z jej białą częścią, z 1/4 cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok (dla wersji bardziej gorzkiej należy zetrzeć również białą część cytryny)- wyciśnięte owoce przełożyć do rondelka, dodać cukier i wodę, całość podgrzewać na małym
Smakołyki Berenikimiłośników kwaskowatych wypieków, takich jak ja. Dodam jeszcze małą uwagę i już zapraszam Was do przepisu. Ja często ciasto przygotowuję w podwojonej ilości, mrożę i następnym razem mam je w 2x krótszym czasie, gdyż wystarczy je zetrzeć i dodać ulubione owoce. Składniki na blaszkę 22x24cm: 250g mąki 2 żółtka Pół kostki margaryny - miękkiej Szczypta soli Płaska łyżeczka proszku(...)Podzielić ciasto na 2 części – 2/3 włożyć do lodówki na 1 godzinę, a 1/3 zamrozić. Rabarbar umyć, pokroić w paski, przełożyć do rondla, podsypać cukrem, dodać kilka łyżek wody. Dusić chwilę do miękkości. Gdy zacznie się rozpadać wyłączyć gaz. Blaszkę wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tarta. 2/3 ciasta wyłożyć na spodzie blaszki. Podsypać łyżką bułki tartej (zapobiega zakalcowi, gdy owoce
Fabryka pomysłówWilgotne babeczki czekoladowe Mięciutkie i wilgotne w środku ciasto czekoladowe, bardzo przypominające w smaku znane i lubiane brownie. Polecam! Składniki: 150g gorzkiej czekolady 50g mlecznej czekolady 200g masła 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 1/4 łyżeczki soli Dodatkowo: 250g borówek lub malin polewa czekoladowa (opcjonalnie(...)mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Dodajemy pozostałą czekoladę i ponownie mieszamy do połączenia się składników *** *** Masę przekładamy do foremek na babeczki. Na wierzchu wykładamy owoce lekko wciskając je w ciasto *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez około 20-25 minut – do suchego patyczka (uwaga! Gotowe ciasto powinno być w środku wilgotne, ale masa
Blog z Apetytem